Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka alternatywa dla kotła kondensacyjnego?

forscher

Recommended Posts

Witam

w moim malutkim domku z użytkowym poddaszem (110 m p.u. plus garaż) głownym źródłem ciepła będzie piec kondesacyjny Vitodens 222F.

Dom będzie bardzo dobrze ocieplony. Zastanawiam sie jednak nad alternatywnym źródłem ciepła. Fachowiec z jednego z salonów Viessmanna odradza mi pchanie sie w kominek z płaszczem wdonym - choć taki był mój pierwony zamysł. Jego zdaniem nie ma sensu robienia z salonu drugiej kotłowni.

Zastanawia mnie zatem co wybrac jako alternatywe? Pompe ciepła? Pożerające mnóstwo prądu promenniki na podczerwień? Maty grzejne?

Co polecacie mając na uwadze iz w domu bedzie zamontowana rekuperacja ?

Może faktycznie warto iść w strone kominak z płaszczem wdonym i uniezależnić sie nieco od gazu i jego cen, które raczej spadać nie będą? \

Pozdrav

Policz koszty dodatkowej "alternatywnej" instalacji grzewczej i czy są one w stanie być niższe niż teoretyczne podwyżki gazu, a o ile dobrze pamiętam ostatnio były obniżki - http://tvn24bis.pl/surowce,78/kolejna-obnizka-cen-gazu-w-pgnig,573076.html . Prąd będzie tylko drożeć, drewno do kominka też. Gaz ma chyba największą szanse nie zmieniać cen (a nawet spadać)

Pozdrawiam,

Krzysztof

Rozumiem. Chodziło mi raczej o to by miec jakąś alternatywę na wypadek gdyby pewnego zimowego mroźnego dnia okoliczności przyrody i działalność człowieka by sprawiłły że nagle brakło by gazu.

Zastanawiam sie co wybrać czy na przykład pompę ciepła (np Vitocal 161-A) czy lepiej zaiiinwestowac w kominek z płaszczem wodnym. Z pradem może byc roznie a lasy - jakby nie było - są pod ręką :)

Nie chce po prostu by piec kondensacyjny był jednym i jednym źródlem ciepła w domu a ciezko jest - jak sądzę - alternetywnym źródłem ciepła nazwac planowana w domu rekuperację.

Prawda?

Pozdrav

Skoro są/będą 3 osoby, to ja bym proponował tak:

Kominek z płaszczem wodnym pracujący na zbiornik buforowy 1000-2000l (ile się zmieści). Przygotowanie ciepłej wody użytkowej w sposób przepływowy ze zbiornika buforowego. W buforze grzałka elektryczna 6kW oraz instalacja kolektorów słonecznych próżniowo-rurowych CPC wysokiej klasy o powierzchni 12m2. Resztę dachu pokryj fotowoltaiką. Masz spokojną przyszłość na długie lata.

Skoro są/będą 3 osoby, to ja bym proponował tak:

Kominek z płaszczem wodnym pracujący na zbiornik buforowy 1000-2000l (ile się zmieści). Przygotowanie ciepłej wody użytkowej w sposób przepływowy ze zbiornika buforowego. W buforze grzałka elektryczna 6kW oraz instalacja kolektorów słonecznych próżniowo-rurowych CPC wysokiej klasy o powierzchni 12m2. Resztę dachu pokryj fotowoltaiką. Masz spokojną przyszłość na długie lata.

:lol2:

• 5 weeks później...

Jak to ma być "awaryjnie" - to jak masz za dużo kasy kominek normalny w największym pomieszczeniu dziennym - wszyscy posiedzą w jednym pomieszczeniu przez dzień czy kilka dni nic im nie zaszkodzi trochę integracji.

Tak zresztą było w przypadku wojen itp i braku dostaw opału do miast, z spaleniem mebli i parkietu włącznie /inna sprawa w mieszkaniach były piece kaflowe a meble były z desek/...

Ewentualnie rozwiązanie Full Wypas - kominek z DGP (Dystrybucją Gorącego Powietrza), ale o tym to pewnie już za późno myśleć bo wypadałoby na etapie projektu

Czy Wy czytaliście pierwszy post że proponujecie jakieś oderwane od realiów rozwiązania łącznie z kominkiem z PW i kotłem na drewno ? Kupować browar zamiast iść do sklepu po piwko ?

Dom 110m2 bardzo dobrze izolowany zuzyje na ogrzewanie ok.4000-5000kWh albo i mniej i chyba wszystko w temacie.

W jakim celu i do czego ma być alternatywa jak taki dom przysłowiowa świeczka można ogrzać w razie wojny.

Tu nawet przyłącze gazu jest nie celowe przy takim zużyciu energi na ogrzewanie.

Edytowane przez zaś tam ktosik

BrodowskiG

w tym roku za takie wypowiedzi na Nobla już sie nie załapiesz.. ale masz szanse w roku przysżłym;)

3mam kciuki

;)

Jednak Brodowski bardzo dobrze poradził...

Najtańsza i najskuteczniejsza alternatywa na wypadek wojny.

Edytowane przez zaś tam ktosik

• 2 months później...

Zastanawiam sie co wybrać czy na przykład pompę ciepła (np Vitocal 161-A) czy lepiej zaiiinwestowac w kominek z płaszczem wodnym. Z pradem może byc roznie a lasy - jakby nie było - są pod ręką :)

Pozdrav

Dobrze, że stawiasz na niezależność energetyczną i kilka źródeł energii.

Chciałem tylko zauważyć, że Vitocal 161-a to pompa ciepła do cwu - a nie do ogrzewania. Trzeba być czujnym na oznaczenia! Są jednak w ofercie firmy Viessmann urządzenia zarówno do cwu jaki do ogrzewania pomieszczeń - też pompy ciepła powietrze woda, lub kotły kondensacyjne.

Jeśli masz jakieś pytania co do systemu i produktów - pozostaję do dyspozycji