forscher 09.10.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Witam w moim malutkim domku z użytkowym poddaszem (110 m p.u. plus garaż) głownym źródłem ciepła będzie piec kondesacyjny Vitodens 222F. Dom będzie bardzo dobrze ocieplony. Zastanawiam sie jednak nad alternatywnym źródłem ciepła. Fachowiec z jednego z salonów Viessmanna odradza mi pchanie sie w kominek z płaszczem wdonym - choć taki był mój pierwony zamysł. Jego zdaniem nie ma sensu robienia z salonu drugiej kotłowni. Zastanawia mnie zatem co wybrac jako alternatywe? Pompe ciepła? Pożerające mnóstwo prądu promenniki na podczerwień? Maty grzejne? Co polecacie mając na uwadze iz w domu bedzie zamontowana rekuperacja ? Może faktycznie warto iść w strone kominak z płaszczem wdonym i uniezależnić sie nieco od gazu i jego cen, które raczej spadać nie będą? \ Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deluge 09.10.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Policz koszty dodatkowej "alternatywnej" instalacji grzewczej i czy są one w stanie być niższe niż teoretyczne podwyżki gazu, a o ile dobrze pamiętam ostatnio były obniżki - http://tvn24bis.pl/surowce,78/kolejna-obnizka-cen-gazu-w-pgnig,573076.html . Prąd będzie tylko drożeć, drewno do kominka też. Gaz ma chyba największą szanse nie zmieniać cen (a nawet spadać) Pozdrawiam,Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 09.10.2015 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Rozumiem. Chodziło mi raczej o to by miec jakąś alternatywę na wypadek gdyby pewnego zimowego mroźnego dnia okoliczności przyrody i działalność człowieka by sprawiłły że nagle brakło by gazu. Zastanawiam sie co wybrać czy na przykład pompę ciepła (np Vitocal 161-A) czy lepiej zaiiinwestowac w kominek z płaszczem wodnym. Z pradem może byc roznie a lasy - jakby nie było - są pod ręką Nie chce po prostu by piec kondensacyjny był jednym i jednym źródlem ciepła w domu a ciezko jest - jak sądzę - alternetywnym źródłem ciepła nazwac planowana w domu rekuperację. Prawda? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.10.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 A może to;http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominki-z-systemem-DGP-jak-to-dziala-w-praktyce,35_3998.html A kominek z płaszczem wodnym nie potrzebuje prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.10.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 agregat prądotwórczy i farelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 09.10.2015 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 BrodowskiG w tym roku za takie wypowiedzi na Nobla już sie nie załapiesz.. ale masz szanse w roku przysżłym;) 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.10.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 kto mnie pokonał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.10.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 A ile osób będzie mieszkać w tym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 11.10.2015 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Wszystko wskazuje na to że będą to trzy osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.10.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Skoro są/będą 3 osoby, to ja bym proponował tak:Kominek z płaszczem wodnym pracujący na zbiornik buforowy 1000-2000l (ile się zmieści). Przygotowanie ciepłej wody użytkowej w sposób przepływowy ze zbiornika buforowego. W buforze grzałka elektryczna 6kW oraz instalacja kolektorów słonecznych próżniowo-rurowych CPC wysokiej klasy o powierzchni 12m2. Resztę dachu pokryj fotowoltaiką. Masz spokojną przyszłość na długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Skoro są/będą 3 osoby, to ja bym proponował tak: Kominek z płaszczem wodnym pracujący na zbiornik buforowy 1000-2000l (ile się zmieści). Przygotowanie ciepłej wody użytkowej w sposób przepływowy ze zbiornika buforowego. W buforze grzałka elektryczna 6kW oraz instalacja kolektorów słonecznych próżniowo-rurowych CPC wysokiej klasy o powierzchni 12m2. Resztę dachu pokryj fotowoltaiką. Masz spokojną przyszłość na długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.10.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 RAPczyn to niezły jajcarz Choć brakuje jeszcze elektrowni wiatrowej A tak na poważnie - 110m2 to tak na oko 3-5kW, z takim zapotrzebowaniem to ja już poszedłbym w prund. Znaczy się kable albo PC powietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.10.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Chyba pokonał "BrodowskiG" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 RAPczyn to niezły jajcarz Choć brakuje jeszcze elektrowni wiatrowej A tak na poważnie - 110m2 to tak na oko 3-5kW, z takim zapotrzebowaniem to ja już poszedłbym w prund. Znaczy się kable albo PC powietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spotykacz 12.11.2015 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 A może zamiast tego, jeśli boisz się o dostawy i ceny gazu, pomyśl np. o kotle zgazowującym? W samym kotle będzie wytwarzał się już z wysuszonego drewna gaz drzewny, który będzie spalany w osobnej komorze. A drewna, w przeciwieństwie do gazu, Ci u nas dostatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.11.2015 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jak to ma być "awaryjnie" - to jak masz za dużo kasy kominek normalny w największym pomieszczeniu dziennym - wszyscy posiedzą w jednym pomieszczeniu przez dzień czy kilka dni nic im nie zaszkodzi trochę integracji. Tak zresztą było w przypadku wojen itp i braku dostaw opału do miast, z spaleniem mebli i parkietu włącznie /inna sprawa w mieszkaniach były piece kaflowe a meble były z desek/... Ewentualnie rozwiązanie Full Wypas - kominek z DGP (Dystrybucją Gorącego Powietrza), ale o tym to pewnie już za późno myśleć bo wypadałoby na etapie projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 12.11.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Czy Wy czytaliście pierwszy post że proponujecie jakieś oderwane od realiów rozwiązania łącznie z kominkiem z PW i kotłem na drewno ? Kupować browar zamiast iść do sklepu po piwko ?Dom 110m2 bardzo dobrze izolowany zuzyje na ogrzewanie ok.4000-5000kWh albo i mniej i chyba wszystko w temacie.W jakim celu i do czego ma być alternatywa jak taki dom przysłowiowa świeczka można ogrzać w razie wojny.Tu nawet przyłącze gazu jest nie celowe przy takim zużyciu energi na ogrzewanie. Edytowane 12 Listopada 2015 przez zaś tam ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 12.11.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) BrodowskiG w tym roku za takie wypowiedzi na Nobla już sie nie załapiesz.. ale masz szanse w roku przysżłym;) 3mam kciuki Jednak Brodowski bardzo dobrze poradził... Najtańsza i najskuteczniejsza alternatywa na wypadek wojny. Edytowane 12 Listopada 2015 przez zaś tam ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jednak Brodowski bardzo dobrze poradził... Najtańsza i najskuteczniejsza alternatywa na wypadek wojny. Tak, tak na wojne agregat, ciekawe skad wtedy paliwo, od zołnierza ze sie podzielił nadwyzką z baku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.01.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Zastanawiam sie co wybrać czy na przykład pompę ciepła (np Vitocal 161-A) czy lepiej zaiiinwestowac w kominek z płaszczem wodnym. Z pradem może byc roznie a lasy - jakby nie było - są pod ręką Pozdrav Dobrze, że stawiasz na niezależność energetyczną i kilka źródeł energii. Chciałem tylko zauważyć, że Vitocal 161-a to pompa ciepła do cwu - a nie do ogrzewania. Trzeba być czujnym na oznaczenia! Są jednak w ofercie firmy Viessmann urządzenia zarówno do cwu jaki do ogrzewania pomieszczeń - też pompy ciepła powietrze woda, lub kotły kondensacyjne. Jeśli masz jakieś pytania co do systemu i produktów - pozostaję do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts