Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starego domu

Czerki89

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chce ocieplić swój dom. Dom wybudowano w 1961 roku. Grubość ścian z tynkami to 40 cm. Ściany wymurowane z bloczka szlakowego/żużlowego (pustak pełny). Z racji iż okna są zamontowane w środku muru ( szerokość ościeża od zewnątrz 15 cm( to zależy mi na niezbyt grubym styropianie. Doradźcie mi czy wystarczy jak na ściany szczytowe ( bez okien ) dam styropian 10cm grafitowego Lamba 0,33, a na ściane frontową z oknami dam 8cm grafitowego z lambdą 0,31?

Licze na liczne rady ;)

Pozdrawiam.

Myślałem, ze każdy się domyśli, ze okien nie można wymienić? tzn można, ale to się wiąże z rozwaleniem całego domu i przerobieniem wszystkich nadproży. Po to podałem grubość muru i współczynniki styropiany by ocenić czy to wystarczy. Dlatego też chce styropian z wyższym współczynniku. Czekam na kolejne podpowiedzi, pokryte doświadczeniem i obliczeniami.

Ściany mojego domu mają 50 cm, okna również osadzone w środku muru, nic nie stało na przeszkodzie, by dać 10/15 cm styro (lambda 0,31).

Fakt zmieniliśmy wszystkie parapety, ale przy całej elewacji, to już znikomy wydatek.

Nie rozumiem Twoich rozterek.

Natomiast rozumiem już swoją decyzję - dziś w nocy parę stopni na minusie, a w domu 21 stopni - bez ogrzewania.

Myślałem, ze każdy się domyśli, ze okien nie można wymienić? tzn można, ale to się wiąże z rozwaleniem całego domu i przerobieniem wszystkich nadproży. Po to podałem grubość muru i współczynniki styropiany by ocenić czy to wystarczy. Dlatego też chce styropian z wyższym współczynniku. Czekam na kolejne podpowiedzi, pokryte doświadczeniem i obliczeniami.

Czerki89

Dajemy Ci delikatnie do zrozumienia, ze chcesz popelnic blad.

Oczywiscie mozesz zastosowac 10 cm i 8 cm, to Twoj dom, ale pozniej nie lamentuj, ze masz problem z grzybem i wilgocia.

Jesli nie chcesz ruszac okien i tak Ci to bardzo przeszkadza, zawsze mozesz zastosowac aerogel, 2 cm wystarcza ;)

Pozdrawiam

witam,własnie czytam to co piszecie, i sobie myślę,chcą zrobić ocieplenie starego domu tak? a co z izolacją,żeby wilgoć nie weszła,lub pojawiły się grzyby to będzie problem,ale dla mnie nie bo przez te błędy mam dużo prac z wilgocią,isię dziwię ,dlaczego firmy nie widzą innych problemów w budowlance,jak coć firma wykonuje i zauważy coś innego niech powie,a nie zakrywa szybko ,aby swoje wykonać i wystawić rachunek.

A możesz rozwinąć myśl z tym grzybem i wilgocią?

A przeczytales to co Ci podeslalem ? Odpowiedz brzmi: NIE !!

Tam jest wszystko opisane, co chcesz zrobic, co sie stanie i jak tego uniknac.

Przypuszczam, ze juz masz nowe okna, dolozysz ten stryopian, zabijesz "wentylacje", ktora jeszcze jako tako dziala . . .

Pozdrawiam

znam temat rekupuracji,jakoś ludzi nie przekonało to po powodzi w 2010 r w janowcu np.ja wykonałem swoje tam prace,i jest ok.a była firma z warszawy i tak bardzo chciała ustawić urządzenia do osuszania/rekupuratory/,jakoś nie wyszło.a co myslicie o iniekcji krystalicznej,bo ja już nie wytrzymuję tematu,ludzie kiedyś wykonali tę iniekcję i mają dalej problem po 10 latach wykonałem powtórnie izolację poziomą izomurem,bo ta iniekcja nic nie pomogła ,ale firmy polecają tania metota itd. proszę państwa to jest wasz wybór jaką metodę wybieracie,pzdr Edytowane przez rojan-58
opinia