Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy problem z wyboram działki.

Pierwsza jest ładnie polożona ale wszystkie madia trzeba ciągnąć od sąsiada, jakieś 40 metrów.

Druga jest mniej ładna ale w pełni uzbrojona.

Różnica w cenie to jakieś 15 tys.Czy za te pieniądze da się uzbroić tą pierwszą? Czy to uzbrajanie to rzeczywiście taki problem?

https://forum.murator.pl/topic/20483-wybra%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-%C5%82adn%C4%85-czy-uzbrojon%C4%85/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zanim kupisz ładną niuzbrojoną działkę,dogadaj się na piśmie z sąsiadem od mediów,a nawet jeśli działka tego warta ,zapłać za pozwolenie ich pociągnięcia .Odwiedz Zakład Energetyczny i upewnij się,czy możesz skorzystać z tej samej linii,tak samo Gazownię pytając o przekrój gazociągu.Sprzedającym powiedz ,że warunkiem zakupienia przez Ciebie działki,jest roztrzygnięcie z sąsiadem i zakładami kwestii mediów.Poza tym jest sto innych rzeczy,które warto wiedzieć w tych czasach zanim wyłoży się kasę.

Uzbroić nieuzbrojoną zdołasz w każdej chwili.... - to tylko kwestia kasy.

Otoczenia działki brzydko położonej nie upiększysz to nie jest nawet kwestia kasy...

Stać Cię - kupuj ładniejszą.

Nie stać Cię obecnie ... szukaj dalej... szanse istnieją.

Pozdrawiam

Dzialka uzbrojona w otoczeniu na ktore nie bede mogl patrzec przez cale dalsze zycie nie wynagrodzi kosztow uzbrojenia.

My zdecydowalismy sie na dzialke ladnie polozona, mimo ze do mediow bylo ponad 200 metrow.Koszt uzbrojenia /prad,woda/ ok.25 000 zl.

Wybor nalezy do ciebie.Koniecznie dopytac sie w energetyce i wodociagach i.t.p o mozliwosciach przylaczenia.

Z uzbrojenia prąd i woda najważniejsze. Spróbuj pogadać z sąsiadem co do sposobu i warunków podłączenia. I jak się podoba to kupuj. Działki której nie podoba ci się położenie nie kupuj, choćby nie wiadomo jak była atrakcyjna cena. Wtedy szukaj cierpliwie dalej.

Otoczenia działki brzydko położonej nie upiększysz to nie jest nawet kwestia kasy...

Nic dodać, nic ująć.... :D

Migota

Mocno się zastanów.

My też mamy jeno 50 m.

Z prądem poszło najłatwiej bo energetyka uzbrajając działki petlę pozostawiła w granicy i tylko musi wystawić skrzynkę na powierzchni poniżej 4 kPLN za takie przyłacze.

Woda okazała się pryszczem. Warunki dostaliśmy, droga jest publiczna więc nie ma kłopotu z sąsiadami. Warunki 50 PLN, projekt około 400 PLN Wykonanie około 1,5 kPLN.

I mam schody gazownia, która buduje w bliżej nieokreślony sposób (podobno ze środków własnych) odpisała mi, ale musi przeprowadzić akcję marketingową itd... itp... Ciekawe co zrobimy jak nie zdąży jej zakończyć przed koncem budowy.

PS. Ty się lepiej może koło kolegi męża wybuduj :wink: 8) :lol:

Ja też się z tym zgadzam :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia we właściwych wyborach :)

Fakt, że lepiej wybrać działkę lepiej położoną :D ale najpierw upewnij się na 100% że Rejon Energetyczny zezwoli Ci na podłączenie się do sąsiada. Ja z nimi walczyłam ok. 3 lat, żeby mieć prąd a naszego sąsiada do tej pory nie podłączyli i nie wiadomo, kiedy go podłączą - brak miejsca w transformatorze i jakiś bałagan prawny w przypadku kilku działek, na których mają stanąć słupy. I co z tego jak ma pięknie położoną działkę, na działce stoi domek w stanie surowym (od 2 lat) jak nie ma prądu i nie wiadomo kiedy będzie miał :( a najśmieszniejsze jest to, że do transformatora ma tylko 12 metrów.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Będę sie orientowała w sprawie przyłączy, ale nie wiem jak do dobrze załatwić. Miałam już takie doświadczenie, że pytając o kanalizację powiedziano mi ,że jest możliwe przyłączenie, a mojemu mężowi za 2 tyg, że trzeba robić przepompownię.

Takich mamy kompetentnych urzędników.

Na piśmie mi w tej chwili żadnych zapewnień nie wydadzą.

Niby takie proste a takie skomplikowane.

PS.kroyena ,

Jak trzeba będzie to się pewnie koło kolegi wybuduję. :-?

Migota

Niech obecny właściciel działki wystąpi o warunki na wodę i prąd (minimum) oraz gaz. Za około 30 dni bedziesz miała wszystkie odpowiedzi, a potem to chyba możesz warunki przenieść na swoje nazwisko, bo dotyczą działki, a nie osoby.

PS. Z tą drugą opcją, to może tak: Każdy kij ma dwa końce, a różdżka nawet trzy. Ten trzeci to może być BONUS (ciekawe tylko w którą stronę).

A ja zwracam uwagę, że działka może być "Ładna" do momentu, w którym się na niej nie postawimy.

Może do tej pory z okolicy przepłąszała kupujących wizja dostarczenia mediów.

jak już się na niej postawisz i za ciężkie pieniądze sprawisz sobie transformator, wodocią, gazocią, kanalizację, nagle mnóstwo "sępów" pobuduje się przy tobie, bo będą to mieli za friko, bo jak jeleń za to zapłacisz.

A działka wtedy nie będzie już taka łądna i cicha z odludnym otoczeniem...

Migota

Niech obecny właściciel działki wystąpi o warunki na wodę i prąd (minimum) oraz gaz. Za około 30 dni bedziesz miała wszystkie odpowiedzi, a potem to chyba możesz warunki przenieść na swoje nazwisko, bo dotyczą działki, a nie osoby...

Po pierwsze warunki zwykle dotyczą działki, a nie osoby, więc nawet nic nie trzeba będzie przenosić, a po drugie (zgodnie z prawem) o warunki zabudowy i wykonania przyłączy może wystąpić osoba nie będąca właścicielem (ale urzędy się od tego wymigują, albo każą sobie ekstra płacić).

Zgadzam się też, że widoku nie da się zmienić za żadne pieniądze, a prąd można załatwić zawsze (najlepiej zlecić to jakiemuś ustawionemu wykonawcy), wodę można wykopać, gaz zastąpić czymś innym (to oczywiście rozwiązania awaryjne) - 15 tysięcy przy odległości 40m powinno wystarczyć na wszystko (jeśli nie będzie nieprzewidzianych schodów).

Bard13 ,

owszem może zdarzyć się tak, że to ja będę tym jeleniem. :(

Nie zawsze wyraz "ładna" oznacza to samo.

Dla mnie oznacza mn. że jest ładnie położona tzn. na górce z pięknym widokiem na miasto , a dla kogoś innego ta sama działka będzie "brzydka " bo tam ciągle wieje.

kroyena,

z wystąpieniem o warunki zrobię tak jak radzisz. :D

Dzięki

Migota widoki widokami a mieszkać i żyć na codzień trzeba :wink:

Przede wszystkim sprawdzić przeznaczenie w planie miejscowym aby za jakiś czas nie okazało sie że obok bądzie, ubojnia, chlewnia, autostrada, warsztat samochodowy, spalarnia śmieci itp. Osobiście wybrałbym raczej działkę z lepszą lokalizacją i pewnym sasiedztwem niż z ładniejszymi widokami. Lepsza lokalizacja to oznacza dla mnie dobry dojazd dla dzieci do szkół na basen itp, blisko do sklepów, apteki, przychodni itp. Wolałbym raczej działke przy drodze gminnej niż wewnętrznej - sprawa odśnieżania i utrzymania leży wtedy po stronie gminy. Jeśli chodzi o media to jakis czas mozna się przemęczyć ale jak smierdzi od sąsiada z obory, lub zimą trzeba odsnieżać kawał wspólnej drogi to juz nie dla mnie.

Pozdrawiam

Wiem już, że wodę mam po przeciwnej stronie drogi oraz, że trzeba jednak będzie robić przepompownię lub szambo. :( Pozostałe media, łącznie z telefonem, są u sąsiada i według geodety mogę z nich skorzystać. Jeszcze to dokładnie sprawdzę.

Sąsiad zgodzi się na ciągnięcie mediów od niego, ponieważ w ten sposób uzbroję mu następną działkę.

Trudno, będę jeleniem. :cry:

Zgadza się Wojtek62 ma rację ten geodeta to za bardzo coś zabiera głos w nieswoich sprawach. Wydatek na działkę to kupa forsy więc bez warunków przyłaczenia w garści to ogromne ryzyko. Przynajmniej zadzwoń do ZE, wodociagów, gazowni itp. To że u sąsiada sa media nie oznacza wcale że wolno Ci bedzie sie przyłaczyć. Może sasiad już jedzie na "pożyczce" mediów od następnego sasiada. To że w drodze jest kabel gaz , lub wodociąg nie oznacza wcale że wolno ci będzie do tego sie podłaczyć. Sprawdź bezpośrednio u dostawców mediów.

Pozdrawiam