Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki

domeldoom

Recommended Posts

No to pisz, ze Twoje teorie sprawdzają sie tylko w kiepsko ocieplonych domach....

Przecież pisałem,że olbrzymia większość budowanych aktualnie domów posiada obciążenie cieplne na poziomie kilku kW.

Przy +5C to dwa promienniki wystarczą, jesli juz ktoś ma taki kaprys.

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(..)

Jesli chciałbym podnieść temperaturę w jednym pokoju, wystarczyłoby mi 15-20 minut jej pracy.

Ale nie muszę.... Od kilku dni temperatura oscyluje mi pomiędzy 21.5C, a 21-9 C.

(...)

Ja też nie muszę. Ja chcę. I mogę to zrobić.

21.5 oC gdy jestem wyziębiony to za mało. Chcę mieć np. 23 oC . I mam.

A na noc chcę mieć z powrotem 21.5 oC. I mam.

===

Nefer. Przyznam Ci się, że także chodzę po domu wyłącznie na bosaka... Coś nas łączy.

No to pisz, ze Twoje teorie sprawdzają sie tylko w kiepsko ocieplonych domach....

Dom mam bardzo ciepły, tylko nie taki całkiem najmniejszy...

I lubimy sobie czasem "podbić" temperaturę powietrza.

Powietrza, gdyż każdy grzejnik grzeje najpierw POWIETRZE a dopiero od tego powietrza nagrzewa się reszta czyli przegrody i wyposażenie.

Robimy tak BO CHCEMY I MOŻEMY.

Przestajemy grzać POWIETRZE i po jakimś czasie temperatura wraca do punktu wyjścia plus...

Mamy instalacje na każdą opcję.

Masz nam to może za złe?

===

Edytowane przez boguslaw

Nefer. Przyznam Ci się, że także chodzę po domu wyłącznie na bosaka... Coś nas łączy.

Jeszcze nie słyszałam o podłogówce, gdy spędzałam 3 miesiące w Hiszpanii. Najgorętsze. Całą Barcelonę zjeździłam w poszukiwaniu skarpet z owczej wełny. Gratuluję samozaparcia :)

P.s. stała temperatura w domu bardzo mi odpowiada. Oczywiście nie wiem co może się przydarzyć jak będę miała klimakterium i uderzenia gorąca. Może wtedy znienawidzę podłogówkę. Albo otworzę okno :p

Edytowane przez Nefer

Musze przyznać, że ja Cię, Boguś, nie rozumiem...

Kiedy tylko (jako producent grzejników) pojawisz się w wątkach typu "grzejniki vs podłogówka" promując te pierwsze dostajesz tyle ciosów od OBIEKTYWNYCH użytkowników jednego i drugiego systemu, ze takie wejścia mozna usnąć za marketingową katastofę.

Przecież tu nie ma nikogo, kto stwiedził, ze w swym domu z ulgą zakręcił pętle podłogówki, montując wymarzone kaloryfery pod oknami...

To o czymś świadczy....

Dom mam bardzo ciepły, tylko nie taki całkiem najmniejszy...

===

Wątpię, biorąc pod uwagę tezę, że mając grzejniki mozna szybko regulować temperaturę - podnosic ją, a potem obniżać, w zależności od potrzeb

Wnioskuje stad, ze niewielkie masz doświadczenie z mieszkanie w domu, który przy -20°C traci temperaturę z szybkoscią ok 0.8C na dobę...

Jakie masz obciążenie cieplne ?

Jeszcze nie słyszałam o podłogówce, gdy spędzałam 3 miesiące w Hiszpanii. Najgorętsze. Całą Barcelonę zjeździłam w poszukiwaniu skarpet z owczej wełny. Gratuluję samozaparcia :)

P.s. stała temperatura w domu bardzo mi odpowiada. Oczywiście nie wiem co może się przydarzyć jak będę miała klimakterium i uderzenia gorąca. Może wtedy znienawidzę podłogówkę. Albo otworzę okno :p

Samozaparcia? Jeśli powietrze ma 21.5 oC, to posadzka ma także 21.5 oC. Nie potrzeba samozaparcia by po niej stąpać.

Natomiast nasunęłaś mi pomysł, jak faceci mają weryfikować czy zafundować partnerce podłogówkę czy wręcz przeciwnie, partnerka przy podłogówce prędzej czy później będzie czuła dyskomfort.... Dzięki.

Jeśli podłogówka dokuczy, żadne otwarcie okna nie pomoże...

Ps. Byłaś na "Klimakterium" Eli Jodłowskiej?

===

Mamy instalacje na każdą opcję.

Masz nam to może za złe?

===

Znowu błąd. Wcale nie mam Ci tego za złe. Sobie możesz instalować najbardziej niekomfortowe i dziwaczne wynalazki świata. Nic mi do tego - Twoja kasa, Twoje małpy, Twój cyrk.

Mam natomiast Ci za złe to, jak bardzo manipulujesz i piszesz marketingowe bzdury tylko po to, by sprzedać swój towar. Towar, który jest towarem kiepskim (broń boże nie wypowiadam się o jakości!) z punktu widzenia inwestora.

Boguś pomóż koledze, ma podłogówkę i wysławiane przez ciebie grzejniki i nie może teraz tego ogarnąć. Ratuj Boguś!

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242326-Ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-Zapowietrzona-%28chyba%29-pod%C5%82og%C3%B3wka

user pisze: cyt: "Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi, dodam że instalacja ma dopiero rok i w tamtym roku wszystko działało " koniec cyt.

To podłoga u niego nie działa....

Samozaparcia? Jeśli powietrze ma 21.5 oC, to posadzka ma także 21.5 oC. Nie potrzeba samozaparcia by po niej stąpać.

Natomiast nasunęłaś mi pomysł, jak faceci mają weryfikować czy zafundować partnerce podłogówkę czy wręcz przeciwnie, partnerka przy podłogówce prędzej czy później będzie czuła dyskomfort.... Dzięki.

Jeśli podłogówka dokuczy, żadne otwarcie okna nie pomoże...

Ps. Byłaś na "Klimakterium" Eli Jodłowskiej?

===

Boguś, w Barcelonie w lipcu jest 40 w cieniu., Wilgotność powietrza 100%. Podłoga nie ma 40 stopni. Ma 22, bo nie jesteś w stanie funkcjonować w takich warunkach bez klimy.

Nie, 22 nawet w taki upał to nie dla mnie, sorry.

Latem nie mam włączonego ogrzewania i nie lubię chodzić po kuchni bez kapci. Z bardzo prostej przyczyny - różnica temperatur. Gdy na zewnątrz jest 35 , w mojej kuchni jest 24 - 25. Wtedy dla mnie jest zdecydowanie zbyt zimna. Jak w Hiszpanii.

Obecnie nie wyobrażam sobie zimy bez ciepłej podłogi. W zasadzie nie jest ona "ciepła". Raczej "nie jest zimna" - tak działa prawidłowa podłogówka.

Mieszkam 6 lat i nie, nie dokuczyła mi podłogówka i nie wiem czym to się objawia.

Edytowane przez Nefer

user pisze: cyt: "Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi, dodam że instalacja ma dopiero rok i w tamtym roku wszystko działało " koniec cyt.

To podłoga u niego nie działa....

Ponieważ ktoś mu skąplikował system ładując do podłogówki grzejniki! :p

Widziałeś różnicę między jego a moim rozdzielaczem?

Wątpię, biorąc pod uwagę tezę, że mając grzejniki mozna szybko regulować temperaturę - podnosic ją, a potem obniżać, w zależności od potrzeb

Wnioskuje stad, ze niewielkie masz doświadczenie z mieszkanie w domu, który przy -20°C traci temperaturę z szybkoscią ok 0.8C na dobę...

Jakie masz obciążenie cieplne ?

Co ma piernik do wiatraka?

Mój dom ma trzy poziomy. Grzeję poziom środkowy, na którym przebywam. Dolny jest na spotkania... , górny dla gości.

LUBIMY sobie czasem "podbić" temperaturę powietrza.

Powietrza, gdyż każdy grzejnik grzeje najpierw POWIETRZE a dopiero od tego powietrza nagrzewa się reszta czyli przegrody i wyposażenie.

Robimy tak BO CHCEMY I MOŻEMY.

Przestajemy grzać POWIETRZE i po jakimś czasie temperatura wraca do punktu wyjścia plus...

Powietrze unosi się na słabiej grzany z braku takiej potrzeby poziom górny.

===

Co ma piernik do wiatraka?

to pytanie świadczy o tym, że nie rozumiesz specyfiki nowych dobrze izolowanych domów. przykro mi Boguś. teraz jeszcze raz zajrzyj do wątku przytoczonego przez Liwko. jest tam przedstawiciel firmy KAN, producenta m.in. akcesoriów do podłogówki. ten Pan ma na tyle klasy, że nie wtrącił się w wątek o wyższości podłogówki nad grzejnikami. ucz się

Boguś, w Barcelonie w lipcu jest 40 w cieniu., Wilgotność powietrza 100%. Podłoga nie ma 40 stopni. Ma 22, bo nie jesteś w stanie funkcjonować (...)

I dlatego też w środku lata trzymam się z daleka od basenu Morza Śródziemnego...

... nasunęłaś mi pomysł, jak faceci mają weryfikować czy zafundować partnerce podłogówkę czy wręcz przeciwnie, partnerka przy podłogówce prędzej czy później będzie czuła dyskomfort....

Bo są też takie kobiety, wiesz?

===

Edytowane przez boguslaw