Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki

domeldoom

Recommended Posts

Mam prośbę do wszystkich. Zakończmy już z nim dyskusję, nie ma najmniejszego sensu. Wszyscy którzy przeczytają ten wątek i tak wybiorą ogrzewanie podłogowe, jestem tergo absolutnie pewien.

Dobry jest z socjotechniki...No ale dzięki niemu poznajemy wszystkie zalety podłogówki...

Bez jego marketingu, nigdy byście tyle z siebie nie wyłuskali.

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

LIWKO czy mógłbyś napisać mi na priv jakiej firmy masz PC i koszt całości ( bo metrażem będzie bardzo podobny do tego projektu co ja chcę zakupić).

Całości czyli : PC+instalacja+podłogówka na całości.

Będę miała wytyczne do których ( oczywiście w kosztach ) będę mogła sie odwołać.

No to zdecyduj się. Cały czas piszesz, że grzejnikami a to se podwyższysz temperaturę, a to obniżysz, a tu piszesz, że temperatura przez 10h spadnie o ułamek stopnia. Ewidentnie kłamiesz Boguś. :p

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Ale to nic nie szkodzi.... Tylko ponownie konstatuję fakt, który przez lata wielokrotnie stwierdzali także inni...

===

Twoje uwagi oraz uwagi innych świetnie pozwalają doprecyzować wywód.

Grzejnikami podwyższę temperaturę POWIETRZA od bazowej domu o tyle o ile sobie akurat życzę.

Po ustaniu grzania (wyłączeniu c.o.) temperatura powietrza po jakimś czasie powróci do bazowej domu z lekkim plusem.

===

Edytowane przez boguslaw

Dobry jest z socjotechniki...No ale dzięki niemu poznajemy wszystkie zalety podłogówki...

Bez jego marketingu, nigdy byście tyle z siebie nie wyłuskali.

No i oczywiście jej liczne wady.

Przekaz nie może być jednostronny i bezkrytyczny.

Pozdrawiam

Bogusław

Mam prośbę do wszystkich. Zakończmy już z nim dyskusję, nie ma najmniejszego sensu. Wszyscy którzy przeczytają ten wątek i tak wybiorą ogrzewanie podłogowe, jestem tergo absolutnie pewien.

A ja jestem absolutnie pewien, że nie...

Jednostronne peany sprzedawców pomp dawno już się skończyły.

Gdy tylko będę miał ochotę, zawsze wtrącę w taki jednostronny, fałszywy przekaz, punkt widzenia całęj masy świadomych inwestorów.

===

Dawaj Liwko. Pomóż koledze....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242353-podlogowka-slabo-grzeje

Tak się przyglądam temu wątkowi i wypowiem się tylko na podstawie własnego doswiadczenia.W sypialniach mam grzejniki i ustawioną temperaturę 20°C , bardzo fajnie w takiej mi się śpi .Tuż przed budzikiem termostat podbija temperaturę na 21 i kociołek gazowy i grzejniki robią resztę .Polecam bardzo fajnie się wstaje.

ps.nigdy nie rozumiałem "ładowania posadzki w taryfie nocej" bez przegrzewania pomieszczeń.

Gość Arturo72
Tak jak pisałam powyżej Ściany z silki + 15 cm styro ( zastanawiam się nad 20 cm). Na płytę fundamentową nie będzie mnie stać dlatego tutaj muszę wybrać tańszą opcję. Dom prosty w bryle rezygnuje ze wszystkiego co może podnosić koszty jego budowy - po prosty nie są mi one do życia potrzebne.

Wiecie co naprawdę trudno, ciężko w to uwierzyć że tyle się płac i za ogrzewanie. Czynszu obecnie płace 650 zł miesięcznie ( w tym CO 330 zł.) Dlatego trudno w to uwierzyć.

To ile zapłacisz za ogrzewanie zależy tylko i wyłącznie od tego ile energii będzie dom potrzebował ni mniej ni więcej.

A wiadomo,że im mniej tym niższe będą rachunki za ogrzewanie.

Mój dom na ogrzewanie zużywa 5500kWh energii czyli gdybym grzał prądem gdzie cena 1kWh to 0,30zł za ogrzewanie zapłaciłbym 1650zł,gdybym grzał gazem ziemnym za ogrzewanie zapłaciłbym przy 0,22zł/1kWh ok.1210zł a że grzeję pompą ciepła gdzie przy COP3 1kWh wychodzi 0,10zł to rachunki za ogrzewanie wynoszą 550zł.

Toż to czysta matematyka i fizyka a nie magia :)

ps.nigdy nie rozumiałem "ładowania posadzki w taryfie nocej" bez przegrzewania pomieszczeń.

Nie ma potrzeby przegrzewania pomieszczeń. W moim domu przy -25 spadek temperatury przy wyłączonym ogrzewaniu wynosi 1 stopień po 24h.

Przekonałam się o tym kiedyś jak instalator wywalił korki wychodząc z budowy :)

Ustawiam więc na sterowniku zadaną temperaturę i grzeję w nocy, do 4 rano. Przez cały dzień podłogówka utrzymuje zadaną temperaturę, więc nie ma sensu dogrzewać niczego dłużej. O 24.00 znów się włącza i grzeje na zadaną temperaturę. Od tego są regulatory i czujniki pogodowe. Jeśli jest zimniej - piec dostosowuje ilość przekazanego do podłogówki ciepła tak, by doprowadzić do zadanej temperatury. Wszystko.

Oczywiście, że bezwładność podłogówki jest bardzo duża. I to jej zaleta. Mogę grzać kilka godzin w nocy zamiast bujać cały dzień (bo cały dzień jestem w domu)

Niestety w systemie mieszanym (na który niepotrzebnie wpadłam) grzejniki są przewymiarowane, by "dogonić" podłogówkę. Więc rzeczywiście - najpierw dają po całości :) Więc system mieszany jest bez sensu. WIęcej tego nie zrobię :)

Zatem nie jesteś w stanie prawidłowo ocenić jak zachowa się temperatura w domu, gdyby nie było grzejników w ogóle...

-25 oC to nie to samo co grzanie w okresie przejściowym, który trwa u nas bez mała pół roku i to właśnie w tym okresie dochodzi do przegrzewania pomieszczeń przez rozgrzaną posadzkę.

W nocy zimno - w dzień słoneczko + plus uzyski ciepła.

Przegrzanie murowane, szczególnie dla grzejących posadzkę nocą...

Ponadto nawet w naszych realiach klimatycznych takie spadki temperatury występują bardzo rzadko - kilka, kilkanaście dni na sezon grzewczy...

Punktem odniesienia w naszej strefie klimatycznej, z racji jego długości, powinien być dla każdego użytkownika okres przejściowy. Ekstrema się odrzuca.

Pozdrawiam

Bogusław

Regulator pokojowy i czujnik pogodowy. Jeśli dom jest nagrzany w dzień do wymaganej temperatury to ani grzejniki ani podłogówka się nie włączy. W tym roku też tak było. W nocy spadało w zeszłym tygodniu do -6 przy gruncie. W dzień +18 nagrzało dom, a było trochę słońca. Kocioł włączył podłogówkę (o 24.00), ale do nagrzania zadanej na regulatorze pokojowym temperatury (lub temperatury nocnej ustawionej na kotle) . Żadnego przegrzania nie było więc, bo skąd?

Gość Arturo72
Regulator pokojowy i czujnik pogodowy. Jeśli dom jest nagrzany w dzień do wymaganej temperatury to ani grzejniki ani podłogówka się nie włączy. W tym roku też tak było. W nocy spadało w zeszłym tygodniu do -6 przy gruncie. W dzień +18 nagrzało dom, a było trochę słońca. Kocioł włączył podłogówkę (o 24.00), ale do nagrzania zadanej na regulatorze pokojowym temperatury (lub temperatury nocnej ustawionej na kotle) . Żadnego przegrzania nie było więc, bo skąd?

No właśnie bogusław tego nie może zajarzyć albo udaje że nie czai ;)

No właśnie bogusław tego nie może zajarzyć albo udaje że nie czai ;)

Zgadza się. Bogusław nieświadomie albo świadomie próbuje wprowadzić potencjalnych inwestorów w błąd, po to, aby sprzedać im swój kiepski (jak wcześniej, zaznaczam, że nie piszę o jakości!) wyrób.

Producent i sprzedawca grzejników - Bogusław - nie ma zielonego pojęcia, jak działa podłogówka, ale cały czas teoretyzuje, jak to źle jest z podłogówką.

Sam sobie czytaj ileś tam stron,chciałem odpowiedzi od ciebie,tak podejrzewalem ze z tymi wyliczeniami to jakiś tani kit,nie odpowiedziałeś-znaczy kręcisz,w sumie w tym całym wątku to może jeden użytkownik podłogówki w miare sensownie tłumaczy a reszta podlogowcow to albo tanie hasła typu NIE DLA WEGLA W NOWYCH DOMACH albo ze maja super komfort cieplny i placa za prąd tyle co kot nas...,po prostu jak każdy człowiek przyzwyczaili się do takich temperatur w domu ze przy 25 C mogli by się ugotować a i rachunki przy COPACH byly by niemałe,tak czy siak każdy ma w domach to co lubi i jest zadowolony ...

Z innego wątku o Arturto72 (pisownia orginalna):

cyt" Takie samo pierdzielenie i mydlenie oczów jest zawarte w Twoim dzienniku gdzie czarujesz ludzi że wybudowałeś za 250 tysi, później jednak się okazuje że kopalnia 50 dołożyła, to tatuś zasponsorował 200 czy 250ton podsypki pod płytę, ciekawe ile jeszcze było w tym sponsoringu o którym zapomniałeś.

Widać w którym momencie pojawia się w Twoim dzienniku kolega Miki, jak słałeś ludziom privy i tłukłeś na nich kaskę vice-prezesując w firmie sprzedającej pompki krętaczu.

Dopiero po jakimś czasie wyszło szydło z worka jakim jesteś doradcą.

Teraz takiego patałacha nawet na kopalnię nie chcą to trzeba gdzieś dorabiać po nocach

Z tym drugim patałachem od sandałów rozwalacie całe forum a jeszcze kilka lat temu było tu tak fajnie i spokojnie o co ktoś zapytał, dostał odpowiedź a teraz gdzie się nie wejdzie to wszędzie Arturek i Liwko i ich pompki, wyśmiewanie i wyszydzanie ludzi to szukają innych forów.

Zobaczcie jak przybywa userów na Info-ogrzewanie, ilu uciekło na eSterownik choć to forum producenta, ilu uciekło do Boleckiego.

Dlaczego ?" koniec cyt.

===

Nefer. Oczywiście, ze są momenty, w których żaden układ u Ciebie nie grzeje, powiedziałbym nawet, że w ciepłym domu krótkie i dość rzadkie są momenty, w których jakikolwiek układ grzejnikowy musi grzać.

Sama piszesz, że u Ciebie najpierw grzeją grzejniki na full, a powoli grzeje się podłogówka, zatem masz typową hybrydę...

Skoro bardzo ciepły dom można ogrzać "świeczką", to po kiego grzyba świeczka ta ma mieć masę średnio 20 ton/ 100 m2?

===