uris 15.10.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Otóż dlatego, że temperatura posadzki przez wiele godzin jest wyższa od temperatury zadanej w pomieszczeniu... Czyli pomimo osiągnięcia zadanej, posadzka grzeje nadal. Po co? W kilku pomieszczeniach mam zarówno grzejniki jak i OP. Typowe ogrzewanie hybrydowe. Grzejniki, jak zakładałem, miały grzać w okresach przejściowych, jeden i drugi system łącznie miał grzać w największe mrozy. Z racji tego, ze zimy ostatnie są łagodne, OP używać nie musiałem. === Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz !!! :rolleyes:przykład - żeby uzyskać temp w domu 22*C to temp. posadzki musi być 26*C i tak system robi ,wpuszcza do obiegu wodę o X temp. i posadzka ma 26*C . Powiedz mi jakim cudem temperatura w domu wzrośnie skoro minimalna temperatura podłogi do utrzymania 22*C w domu to 26*C , wszystko to co poniżej 26*C to mniejsza temperatura niż 22*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ja też tak od sześciu lat robię i 90% tych co grzeją pompami czy prądem Nie potrzebuję żadnego innego bufora, bo mam już jeden bardzo duży, to podłoga Polega to na tym, że w taniej taryfie załącza mi się pompa (21.00), grzeje do wyższej temperatury CWU, a następnie przez krzywą grzewczą delikatnie i bardzo powoli grzeje podłogę. Nad ranem mam jakieś 0,5-1 stopień wyżej. (w sypialni wieczorem 20, a nad ranem 21, dla nas idealnie). Jeżeli temperatura na zewnątrz jest tak niska, że temperatura w salonie spada w ciągu dnia ponizej 22 stopni, to pompa załącza się również w drogiej taryfie. Wszystko to działa na prawdę bardzo dobrze, a rachunki są wręcz na śmiesznym poziomie. Następnym razem zrobiłbym dokładnie tak samo A jakbyś miał bufor, to przy spadkach temperatury, ładowałbyś salon ciepłem z niego zamiast grzać w drogiej taryfie... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Dajcie spokój, to na prawdę nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.10.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Otóż dlatego, że temperatura posadzki przez wiele godzin jest wyższa od temperatury zadanej w pomieszczeniu... Czyli pomimo osiągnięcia zadanej, posadzka grzeje nadal. Po co? A gdzie konkrety ? Gdzie temperatury z życia wzięte ? Czy jak zwykle papka merketingowa żeby zrobić idiotów z inwestorów producencie grzejnków ? Poniżej masz przykład z zycia wzięty i 100% podłogowki a nie twoje bałamuty jak ci posadzka "dalej grzeje" czyli kłamiesz po prostu i oszukujesz ludzi jawnie: Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Czy możesz się do tego odnieść nie robiąc już inwestorów za idiotów ? Gdzie tam widzisz,że posadzka "dalej grzeje" na przestrzeni 24h i jak to "grzanie dalej" wpływa na komfort ? Edytowane 15 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A jakbyś miał bufor, to przy spadkach temperatury, ładowałbyś salon ciepłem z niego zamiast grzać w drogiej taryfie... === Tak mądralo? To powiedz mi jaki bym musiał mieć duży ten bufor, skoro w podłodze mam ponad 9m3? I do jakiej temperatury musiałbym ładować ten bufor, skoro COP zależy w dużej mierze od temperatury zasilania? I po trzecie, w jakiej taryfie miałbym ładować ten bufor i kiedy bym go potrzebował??? Pod względem podłogówki jesteś po prostu głupi, albo głupa palisz. A ja myślę że jedno i drugie byle tylko się grzejniki sprzedawały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz !!! :rolleyes:przykład - żeby uzyskać temp w domu 22*C to temp. posadzki musi być 26*C i tak system robi ,wpuszcza do obiegu wodę o X temp. i posadzka ma 26*C . Powiedz mi jakim cudem temperatura w domu wzrośnie skoro minimalna temperatura podłogi do utrzymania 22*C w domu to 26*C , wszystko to co poniżej 26*C to mniejsza temperatura niż 22*C . To teraz sobie ładnie oblicz, co to za dom, który dla podtrzymania stałej temperatury potrzebuje non stop posadzki o stałym dT 4 oC względem powietrza. Ponadto oznaczałoby to, ze straty ciepła na zewnątrz są stałe, bez względu na zmiany temperatury zewnętrznej.... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Tak mądralo? To powiedz mi jaki bym musiał mieć duży ten bufor, skoro w podłodze mam ponad 9m3? I do jakiej temperatury musiałbym ładować ten bufor, skoro COP zależy w dużej mierze od temperatury zasilania? I po trzecie, w jakiej taryfie miałbym ładować ten bufor i kiedy bym go potrzebował??? (...) Fajny jesteś Liwko. Zaczynam Cię lubić... Jaki bufor? Całkiem nieduży, jeśli miałby tylko powstrzymać spadek temperatury w salonie przed kolejną nocką taniej taryfy. No i oczywiście zależy, jak duży masz saloooon... Bufor ładowany oczywiście w taniej taryfie... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 15.10.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 To teraz sobie ładnie oblicz, co to za dom, który dla podtrzymania stałej temperatury potrzebuje non stop posadzki o stałym dT 4 oC względem powietrza. Ponadto oznaczałoby to, ze straty ciepła na zewnątrz są stałe, bez względu na zmiany temperatury zewnętrznej.... === Rozumiem że gdy ty np utrzymujesz 20*C w domu to twoje grzejniki też mają temperaturę 20*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.10.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 To teraz sobie ładnie oblicz, co to za dom, który dla podtrzymania stałej temperatury potrzebuje non stop posadzki o stałym dT 4 oC względem powietrza. Ponadto oznaczałoby to, ze straty ciepła na zewnątrz są stałe, bez względu na zmiany temperatury zewnętrznej.... === to sobie weź pod uwagę dom, który średnio potrzebuje dT=2*C, w okresach przejściowych jeszcze mniej. dom współczesny. wtedy w ogóle mamy do czynienia z doskonałą samoregulacją. przyświeci słońce, coś się ugotuje i podłogówka przestaje grzać. zyski spadają - podłogówka grzeje. doskonały komfort termiczny, potwierdzany przez młodych i starych - stała temperatura w domu. a kaloryfer - szkoda gadać... Fajny jesteś Liwko. Zaczynam Cię lubić... Jaki bufor? Całkiem nieduży, jeśli miałby tylko powstrzymać spadek temperatury w salonie przed kolejną nocką taniej taryfy. liczby poproszę, clownie . i żyjemy w całym domu, a nie tylko w salonie. załóż dom o obciążeniu 5 kW. oblicz pojemność bufora tak, żeby nie przekroczyć temperatury zasilania 35*C. przy okazji - nie grzeję pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Fajny jesteś Liwko. Zaczynam Cię lubić... Jaki bufor? Całkiem nieduży, jeśli miałby tylko powstrzymać spadek temperatury w salonie przed kolejną nocką taniej taryfy. No i oczywiście zależy, jak duży masz saloooon... Bufor ładowany oczywiście w taniej taryfie... === W taniej mówisz... To po co mi dodatkowy bufor ładować w taniej taryfie z gorszym COP, skoro wystarcza tanich godzin do naładowania największego bufora? A kiedy będę ładował ten dodatkowy mizerny bufor jak temperatura spadnie poniżej -10 i zabraknie tanich godzin? Ja nic nie potrzebuję zmieniać, nie wiem po co chcesz mi wcisnąć do domu coś drogiego, zajmującego powierzchnię domu i kompletnie niepotrzebnego przy ogrzewaniu podłogowym? Ale widać że lubisz wciskać ludziom rzeczy, które są im zbędne. Po co ja w ogóle z tobą dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Rozumiem że gdy ty np utrzymujesz 20*C w domu to twoje grzejniki też mają temperaturę 20*C ? Oczywiście. Jakżeby mogło być inaczej? Instalacja włącza się na krótko od czasu do czasu, by uzupełnić straty. Nie ma strat, nie włącza się w ogóle. Jaka jest różnica pomiędzy grzejnikami a podłogówką? 1/. Linią bazową jest temperatura zadana. Sinusoida odchyleń temperatury przy grzejnikach będzie przebiegać w całości pod tą linią, przy podłogówce sinusoida odchyleń temperatury od zadanej będzie przebiegać niemal w całości nad tą linią. 2/. Przy grzejnikach mogę całkowicie wyłączyć grzanie w dowolnym czasie oraz na dowolnie wybrany okres czasu. 3/. Przy grzejnikach mogę podwyższyć temperaturę powietrza w wybranym pomieszczeniu lub też w całym domu o pożądaną wartość w dowolnie wybranym momencie. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (...) liczby poproszę, clownie . i żyjemy w całym domu, a nie tylko w salonie. załóż dom o obciążeniu 5 kW. oblicz pojemność bufora tak, żeby nie przekroczyć temperatury zasilania 35*C.(...) Przeczytaj clownie, co napisał Liwko i do czego się odnosiłem a nie wskakuj ni z gruszki ni z pietruszki... Każdy ma taki komfort cieplny, na jaki sobie zapracował. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 15.10.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Oczywiście. Jakżeby mogło być inaczej? Instalacja włącza się na krótko od czasu do czasu, by uzupełnić straty. Nie ma strat, nie włącza się w ogóle. === Chcesz mi powiedzieć że twój kaloryfer ma 20*C i taką temperaturą ogrzewasz dom do 20*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.10.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Przeczytaj clownie, co napisał Liwko i do czego się odnosiłem a nie wskakuj ni z gruszki ni z pietruszki... Każdy ma taki komfort cieplny, na jaki sobie zapracował. === ale policz proszę, bo wychodzisz na błazna. chcę uzasadnienia na liczbach. tylko takie do mnie trafi (i myślę, że do innych także) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 W taniej mówisz... To po co mi dodatkowy bufor ładować w taniej taryfie z gorszym COP, skoro wystarcza tanich godzin do naładowania największego bufora? A kiedy będę ładował ten dodatkowy mizerny bufor jak temperatura spadnie poniżej -10 i zabraknie tanich godzin? Jak sam napisałeś czasem nie wystarczy i wówczas musisz dogrzewać salon w drogiej taryfie... Czyż nie tak napisałeś mój miły Liwko? === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.10.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jak sam napisałeś czasem nie wystarczy i wówczas musisz dogrzewać salon w drogiej taryfie... Czyż nie tak napisałeś mój miły Liwko? === jakbyś policzył, to wiedziałbyś, że to inna skala niż przy proponowanych przez Ciebie rozwiązaniach. ale nie policzysz, bo wychodzą niewygodne wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 ale policz proszę, bo wychodzisz na błazna. chcę uzasadnienia na liczbach. tylko takie do mnie trafi (i myślę, że do innych także) Chcesz? I co z tego. Sobie chciej. Chciejstwem i inwektywami niewiele zdziałasz.. Nie interesuje mnie, co do Ciebie trafia a co nie. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.10.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Chcesz? I co z tego. Sobie chciej. Chciejstwem i inwektywami niewiele zdziałasz.. Nie interesuje mnie, co do Ciebie trafia a co nie. === najważniejsze, że dzięki temu wątkowi przybędzie zadowolonych użytkowników podłogówek Jakos tak.... "kabareciarz" sie na mysl nasuwa.... tez handlarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 15.10.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Panowie szkoda prądu ,wiadomo profil płatny im więcej go na forum tym więcej go wszędzie a tym sposobem i jego reklamy .Zawsze będzie pisał głupoty byle pisać nie zdziwił bym się jak by jeden z jego ziomali lub sam on pod innym nikiem założył ten wątek ,sezon grzewczy się zaczyna wątek non stop na pierwszej stronie niezła strategia heheh . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.10.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Chcesz? I co z tego. Sobie chciej. Chciejstwem i inwektywami niewiele zdziałasz.. Nie interesuje mnie, co do Ciebie trafia a co nie. === Ale do mnie trafia i do innych jak widać też,że z ludzi robisz idiotów swoją papką merketingową producencie grzejników bez podania jakichkolwiek konkretnych danych. Czy masz za grosz honoru czy za parę zł robisz z siebie błazna a inwestorów traktujesz jako bezmyśle owieczki ? Redakcjo,czy forum budowlane i płatne profile służą do oficjalnego wprowadzania inwestorów w błąd za zgodą i akceptacją Redakcji ? Edytowane 15 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts