Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki

domeldoom

Recommended Posts

Otóż dlatego, że temperatura posadzki przez wiele godzin jest wyższa od temperatury zadanej w pomieszczeniu... Czyli pomimo osiągnięcia zadanej, posadzka grzeje nadal. Po co?

W kilku pomieszczeniach mam zarówno grzejniki jak i OP. Typowe ogrzewanie hybrydowe.

Grzejniki, jak zakładałem, miały grzać w okresach przejściowych, jeden i drugi system łącznie miał grzać w największe mrozy.

Z racji tego, ze zimy ostatnie są łagodne, OP używać nie musiałem.

===

Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz !!! :rolleyes:przykład - żeby uzyskać temp w domu 22*C to temp. posadzki musi być 26*C i tak system robi ,wpuszcza do obiegu wodę o X temp. i posadzka ma 26*C .

Powiedz mi jakim cudem temperatura w domu wzrośnie skoro minimalna temperatura podłogi do utrzymania 22*C w domu to 26*C , wszystko to co poniżej 26*C to mniejsza temperatura niż 22*C .

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też tak od sześciu lat robię i 90% tych co grzeją pompami czy prądem :yes: Nie potrzebuję żadnego innego bufora, bo mam już jeden bardzo duży, to podłoga :)

Polega to na tym, że w taniej taryfie załącza mi się pompa (21.00), grzeje do wyższej temperatury CWU, a następnie przez krzywą grzewczą delikatnie i bardzo powoli grzeje podłogę. Nad ranem mam jakieś 0,5-1 stopień wyżej. (w sypialni wieczorem 20, a nad ranem 21, dla nas idealnie). Jeżeli temperatura na zewnątrz jest tak niska, że temperatura w salonie spada w ciągu dnia ponizej 22 stopni, to pompa załącza się również w drogiej taryfie. Wszystko to działa na prawdę bardzo dobrze, a rachunki są wręcz na śmiesznym poziomie. Następnym razem zrobiłbym dokładnie tak samo :yes:

A jakbyś miał bufor, to przy spadkach temperatury, ładowałbyś salon ciepłem z niego zamiast grzać w drogiej taryfie...

===

Gość Arturo72
Otóż dlatego, że temperatura posadzki przez wiele godzin jest wyższa od temperatury zadanej w pomieszczeniu... Czyli pomimo osiągnięcia zadanej, posadzka grzeje nadal. Po co?

A gdzie konkrety ? Gdzie temperatury z życia wzięte ?

Czy jak zwykle papka merketingowa żeby zrobić idiotów z inwestorów producencie grzejnków ?

Poniżej masz przykład z zycia wzięty i 100% podłogowki a nie twoje bałamuty jak ci posadzka "dalej grzeje" czyli kłamiesz po prostu i oszukujesz ludzi jawnie:

Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie:

-od 22-23 grzeje cwu

-od 23.10-6 grzeje c.o

-od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu.

O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4.

Temp zasilania ustawiona na max.36st C.

Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7.

Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh.

Czy możesz się do tego odnieść nie robiąc już inwestorów za idiotów ?

Gdzie tam widzisz,że posadzka "dalej grzeje" na przestrzeni 24h i jak to "grzanie dalej" wpływa na komfort ?

Edytowane przez Arturo72

A jakbyś miał bufor, to przy spadkach temperatury, ładowałbyś salon ciepłem z niego zamiast grzać w drogiej taryfie...

===

Tak mądralo? To powiedz mi jaki bym musiał mieć duży ten bufor, skoro w podłodze mam ponad 9m3? I do jakiej temperatury musiałbym ładować ten bufor, skoro COP zależy w dużej mierze od temperatury zasilania? I po trzecie, w jakiej taryfie miałbym ładować ten bufor i kiedy bym go potrzebował???

Pod względem podłogówki jesteś po prostu głupi, albo głupa palisz. A ja myślę że jedno i drugie byle tylko się grzejniki sprzedawały :p

Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz !!! :rolleyes:przykład - żeby uzyskać temp w domu 22*C to temp. posadzki musi być 26*C i tak system robi ,wpuszcza do obiegu wodę o X temp. i posadzka ma 26*C .

Powiedz mi jakim cudem temperatura w domu wzrośnie skoro minimalna temperatura podłogi do utrzymania 22*C w domu to 26*C , wszystko to co poniżej 26*C to mniejsza temperatura niż 22*C .

To teraz sobie ładnie oblicz, co to za dom, który dla podtrzymania stałej temperatury potrzebuje non stop posadzki o stałym dT 4 oC względem powietrza.

Ponadto oznaczałoby to, ze straty ciepła na zewnątrz są stałe, bez względu na zmiany temperatury zewnętrznej....

===

Tak mądralo? To powiedz mi jaki bym musiał mieć duży ten bufor, skoro w podłodze mam ponad 9m3? I do jakiej temperatury musiałbym ładować ten bufor, skoro COP zależy w dużej mierze od temperatury zasilania? I po trzecie, w jakiej taryfie miałbym ładować ten bufor i kiedy bym go potrzebował???

(...)

Fajny jesteś Liwko. Zaczynam Cię lubić...

Jaki bufor? Całkiem nieduży, jeśli miałby tylko powstrzymać spadek temperatury w salonie przed kolejną nocką taniej taryfy.

No i oczywiście zależy, jak duży masz saloooon...

Bufor ładowany oczywiście w taniej taryfie...

===

To teraz sobie ładnie oblicz, co to za dom, który dla podtrzymania stałej temperatury potrzebuje non stop posadzki o stałym dT 4 oC względem powietrza.

Ponadto oznaczałoby to, ze straty ciepła na zewnątrz są stałe, bez względu na zmiany temperatury zewnętrznej....

===

Rozumiem że gdy ty np utrzymujesz 20*C w domu to twoje grzejniki też mają temperaturę 20*C ?

===

to sobie weź pod uwagę dom, który średnio potrzebuje dT=2*C, w okresach przejściowych jeszcze mniej. dom współczesny. wtedy w ogóle mamy do czynienia z doskonałą samoregulacją. przyświeci słońce, coś się ugotuje i podłogówka przestaje grzać. zyski spadają - podłogówka grzeje. doskonały komfort termiczny, potwierdzany przez młodych i starych - stała temperatura w domu. a kaloryfer - szkoda gadać...

Jaki bufor? Całkiem nieduży, jeśli miałby tylko powstrzymać spadek temperatury w salonie przed kolejną nocką taniej taryfy.

liczby poproszę, clownie :). i żyjemy w całym domu, a nie tylko w salonie. załóż dom o obciążeniu 5 kW. oblicz pojemność bufora tak, żeby nie przekroczyć temperatury zasilania 35*C.

przy okazji - nie grzeję pompą :)

No i oczywiście zależy, jak duży masz saloooon...

Bufor ładowany oczywiście w taniej taryfie...

===

W taniej mówisz... To po co mi dodatkowy bufor ładować w taniej taryfie z gorszym COP, skoro wystarcza tanich godzin do naładowania największego bufora? A kiedy będę ładował ten dodatkowy mizerny bufor jak temperatura spadnie poniżej -10 i zabraknie tanich godzin?

Ja nic nie potrzebuję zmieniać, nie wiem po co chcesz mi wcisnąć do domu coś drogiego, zajmującego powierzchnię domu i kompletnie niepotrzebnego przy ogrzewaniu podłogowym? Ale widać że lubisz wciskać ludziom rzeczy, które są im zbędne.

Po co ja w ogóle z tobą dyskutuje :bash:

Rozumiem że gdy ty np utrzymujesz 20*C w domu to twoje grzejniki też mają temperaturę 20*C ?

Oczywiście. Jakżeby mogło być inaczej?

Instalacja włącza się na krótko od czasu do czasu, by uzupełnić straty. Nie ma strat, nie włącza się w ogóle.

Jaka jest różnica pomiędzy grzejnikami a podłogówką?

1/. Linią bazową jest temperatura zadana.

Sinusoida odchyleń temperatury przy grzejnikach będzie przebiegać w całości pod tą linią, przy podłogówce sinusoida odchyleń temperatury od zadanej będzie przebiegać niemal w całości nad tą linią.

2/. Przy grzejnikach mogę całkowicie wyłączyć grzanie w dowolnym czasie oraz na dowolnie wybrany okres czasu.

3/. Przy grzejnikach mogę podwyższyć temperaturę powietrza w wybranym pomieszczeniu lub też w całym domu o pożądaną wartość w dowolnie wybranym momencie.

===

(...)

liczby poproszę, clownie :). i żyjemy w całym domu, a nie tylko w salonie. załóż dom o obciążeniu 5 kW. oblicz pojemność bufora tak, żeby nie przekroczyć temperatury zasilania 35*C.(...)

Przeczytaj clownie, co napisał Liwko i do czego się odnosiłem a nie wskakuj ni z gruszki ni z pietruszki...

Każdy ma taki komfort cieplny, na jaki sobie zapracował.

===

Przeczytaj clownie, co napisał Liwko i do czego się odnosiłem a nie wskakuj ni z gruszki ni z pietruszki...

Każdy ma taki komfort cieplny, na jaki sobie zapracował.

===

ale policz proszę, bo wychodzisz na błazna. chcę uzasadnienia na liczbach. tylko takie do mnie trafi (i myślę, że do innych także)

W taniej mówisz... To po co mi dodatkowy bufor ładować w taniej taryfie z gorszym COP, skoro wystarcza tanich godzin do naładowania największego bufora? A kiedy będę ładował ten dodatkowy mizerny bufor jak temperatura spadnie poniżej -10 i zabraknie tanich godzin?

Jak sam napisałeś czasem nie wystarczy i wówczas musisz dogrzewać salon w drogiej taryfie...

Czyż nie tak napisałeś mój miły Liwko?

===

Jak sam napisałeś czasem nie wystarczy i wówczas musisz dogrzewać salon w drogiej taryfie...

Czyż nie tak napisałeś mój miły Liwko?

===

jakbyś policzył, to wiedziałbyś, że to inna skala niż przy proponowanych przez Ciebie rozwiązaniach. ale nie policzysz, bo wychodzą niewygodne wyniki :)

ale policz proszę, bo wychodzisz na błazna. chcę uzasadnienia na liczbach. tylko takie do mnie trafi (i myślę, że do innych także)

Chcesz? I co z tego.

Sobie chciej.

Chciejstwem i inwektywami niewiele zdziałasz.. Nie interesuje mnie, co do Ciebie trafia a co nie.

===

Chcesz? I co z tego.

Sobie chciej.

Chciejstwem i inwektywami niewiele zdziałasz.. Nie interesuje mnie, co do Ciebie trafia a co nie.

===

najważniejsze, że dzięki temu wątkowi przybędzie zadowolonych użytkowników podłogówek :)

Jakos tak.... "kabareciarz" sie na mysl nasuwa.... tez handlarz :)

:yes:

Panowie szkoda prądu ,wiadomo profil płatny im więcej go na forum tym więcej go wszędzie a tym sposobem i jego reklamy .Zawsze będzie pisał głupoty byle pisać :p nie zdziwił bym się jak by jeden z jego ziomali lub sam on pod innym nikiem założył ten wątek ,sezon grzewczy się zaczyna wątek non stop na pierwszej stronie niezła strategia heheh .

Gość Arturo72
Chcesz? I co z tego.

Sobie chciej.

===

Ale do mnie trafia i do innych jak widać też,że z ludzi robisz idiotów swoją papką merketingową producencie grzejników bez podania jakichkolwiek konkretnych danych.

Czy masz za grosz honoru czy za parę zł robisz z siebie błazna a inwestorów traktujesz jako bezmyśle owieczki ?

Redakcjo,czy forum budowlane i płatne profile służą do oficjalnego wprowadzania inwestorów w błąd za zgodą i akceptacją Redakcji ?

Edytowane przez Arturo72