panfotograf 15.10.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ja natomiast uwielbiam chodzić boso po posadzce o temperaturze pokojowej. Nawet mogłaby być ciut chłodniejsza. To jakby chodzić po porannej chłodnej rosie. Dla pobudzenia i porannego aktywnego startu super. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się samemu produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 15.10.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Sterowanie temperaturą w domu grzanym posadzką ładowaną tylko w nocy możliwe jest tylko przez otwarcie okien .Nikt nie jest w stanie wcześniej przewidzieć czy wyjdzie słońce czy nie. a zapas ciepła w posadce musi być .To jest chyba jedyna wada Op duża bezwładność.Może dlatego prości mieszkańcy USA grzeją nadmuchowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 najważniejsze, że dzięki temu wątkowi przybędzie zadowolonych użytkowników podłogówek A przede wszystkim zadowolonych użytkowników instalacji dyspozycyjnej i służebnej wobec wszystkich mieszkańców czyli instalacji z grzejnikami dynamicznymi oraz instalacji hybrydowych. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236850-Grzejniki-i-grzanie-p%C5%82aszczyznowe-w-jednym-obiegu-HYBRYDOWA-DYSTRYBUCJA-CIEP%C5%81A A teraz chłopaki puenta "na dobranoc"... Coraz cieplejsze budownictwo, lepiej akumulujące ciepło materiały budowlane wymuszają zmiany. W takim budynku temperaturę wnętrza stabilizują wszystkie nagrzane do pożądanej temperatury przegrody czyli ściany, sufit oraz posadzka a także elementy wyposażenia. Wszystkie przegrody w tym także posadzka. Ta bez ogrzewania. Po osiągnięciu zadanej temperatury wnętrza, rola grzejnika winna sprowadzać się do precyzyjnego uzupełniania bieżących strat ciepła lub do podwyższenia temperatury powietrza w pomieszczeniu w razie takiego kaprysu domowników. W związku z niewielkimi potrzebami cieplnymi, coraz mniejsze grzejniki grzeją jedynie przez ułamek doby – nieco dłużej podczas mrozów, szczególnie nocą, natomiast w okresach przejściowych dogrzewają obiekt w sumie bardzo krótko. Okresy, w których centralne ogrzewanie nie musi grzać w ogóle, są zatem coraz dłuższe. Zatem grzejąca permanentnie „podłogówka” powoli także stanie się przeżytkiem. Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika a przede wszystkim dla najszerzej pojętego dla komfortu cieplnego. Gdy temperatura zadana zostanie osiągnięta, grzejnik powinien możliwie jak najszybciej przerwać grzanie. Chcemy mieszkać w zadanej a nie w non stop takiej samej. === Kolorowych chłopaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.10.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Sterowanie temperaturą w domu grzanym posadzką ładowaną tylko w nocy możliwe jest tylko przez otwarcie okien .Nikt nie jest w stanie wcześniej przewidzieć czy wyjdzie słońce czy nie. a zapas ciepła w posadce musi być .To jest chyba jedyna wada Op duża bezwładność.Może dlatego prości mieszkańcy USA grzeją nadmuchowo Nie ma czegoś takiego jak sterowanie przez otwarcie okien,od tego jest pogodówka i krzywa grzewcza i właśnie bezwładność domu że jak słońce wejdzie na moment w zimie do pokoju to nie podniesie się temp. o ileś tam stopni ale o dziesiątki stopnia. Słońce w zimie nie jest tak mocnym grzejnikiem jak w lato. Poniżej masz jak u mnie to wygląda i grzane czy tam ładowane w nocy: Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Dramatyczne wahania temperatur w domu zamieszkałym i użytkowanym normalnie nie mają racji bytu a jest to tylko i wyłącznie wymysł bogusława dla swojej sieczki marketingowej. Edytowane 15 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Sterowanie temperaturą w domu grzanym posadzką ładowaną tylko w nocy możliwe jest tylko przez otwarcie okien .Nikt nie jest w stanie wcześniej przewidzieć czy wyjdzie słońce czy nie. a zapas ciepła w posadce musi być .To jest chyba jedyna wada Op duża bezwładność.Może dlatego prości mieszkańcy USA grzeją nadmuchowo Brawo funky! Optymalna produkcja ciepła nie oznacza optymalnej jego dystrybucji... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.10.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Brawo funky! Optymalna produkcja ciepła nie oznacza optymalnej jego dystrybucji... === I właśnie z takich nieswiadomych inwestorów jak funky_koval robisz swoimi bzdurnymi teoriami idiotów. Proszę po raz kolejny żebyś ustosunkował się do moich realnych spostrzeżeń z godzinami grzania i temperaturami w domu zamiast wciskać inwestorom swoją teoretyczną sieczkę marketingową. Jest to 100% wodna podłogówka. Zrób to prosze. Edytowane 15 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Sterowanie temperaturą w domu grzanym posadzką ładowaną tylko w nocy możliwe jest tylko przez otwarcie okien .Nikt nie jest w stanie wcześniej przewidzieć czy wyjdzie słońce czy nie. a zapas ciepła w posadce musi być .To jest chyba jedyna wada Op duża bezwładność.Może dlatego prości mieszkańcy USA grzeją nadmuchowo Fakt, zdarzało mi się okno czasami uchylić w kilku przypadkach. Jak słonko przygrzało mocniej w marcu czy kwietniu. Jak przyszła do mnie większa ilość gości a nie chciałem zwiększać w całym domu wentylacji na full. Jak rozpalę w kominku (to taki grzejnik połączony z podłogówką, chora sytuacja). I jak smażyłem rybę I co w tym złego, skoro ładuję dom w cenie 7-8gr/kWh??? Myślisz że taniej byłoby grzać w G11 grzejnikami i nie uchylać raz na ruski rok okna? Otóż byłoby zdecydowanie drożej i dlatego grzejniki przy ogrzewaniu prądem i PC nie mają najmniejszych szans. Trzeba by było dostawiać duże, drogie dodatkowe bufory (m2 domu to około 2,5tyś.) i też ładować w taniej taryfie. Przecież to bzdura. Mamy przecież bufor w podłodze, mamy komfort niezimnej podłogi, mamy tanio i ciepło. Więc po co kombinować? Na szczęście grzejniki to już dla mnie przeszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.10.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) A teraz chłopaki puenta "na dobranoc"... Coraz cieplejsze budownictwo, lepiej akumulujące ciepło materiały budowlane wymuszają zmiany. W takim budynku temperaturę wnętrza stabilizują wszystkie nagrzane do pożądanej temperatury przegrody czyli ściany, sufit oraz posadzka a także elementy wyposażenia. Wszystkie przegrody w tym także posadzka. Ta bez ogrzewania. Po osiągnięciu zadanej temperatury wnętrza, rola grzejnika winna sprowadzać się do precyzyjnego uzupełniania bieżących strat ciepła lub do podwyższenia temperatury powietrza w pomieszczeniu w razie takiego kaprysu domowników. Po raz kolejny dla ciebei puenta na dobranoc żebyś przyswoił ale realna a nie twoje teorie. Tak zachowuje się dom o jakim piszesz powyżej z 100% wodną podłogówką: Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Ok.godz.19-20 czuć wyraźnie że ogrzewanie nie chodzi. Za kilka dni zmniejsze krzywą bo zona sapie że za gorąco i będzie max.35st.C. Czyli twoje teoretyczne pieprzenie bogusław producencie grzejników ma się nijak do tego co występuje w rzeczywistości. Edytowane 15 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 15.10.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 I właśnie z takich nieswiadomych inwestorów jak funky_koval robisz swoimi bzdurnymi teoriami idiotów. Proszę po raz kolejny żebyś ustosunkował się do moich realnych spostrzeżeń zamiast wciskać inwestorom swoją teoretyczną cieczkę marketingową. Zrób to prosze. Mieszkam dwa lata w "domu złym " wg.kilku forumowiczów tj sypialnie i salon grzejniki reszta OP ,zasilam to kondensatem i kozą na drewno i nie wyobrażam sobie innego rozwiązania .Bezwładność podłogi i koza to złe połączenie .Budowałem to z pełną świadomością i te dwa lata tylko potwierdziły słuszność wyboru .A grzejniczki to mam takie zwykłe purmo ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.10.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Ktora wystepuje przy grzejniku... Optymalna dystrybucja ciepla... Oczywiście. A im mniejsza bezwładność grzejnika, tym dystrybucja wyprodukowanego ciepła jest precyzyjniejsza zarówno co do ilości podanego ciepła oraz co do pożądanego przez użytkownika czasu podania ciepła (lub całkowitego zaprzestania jego podawania). === Przy podłogówce jest tak, jakbyś chciał napełnić wannę małym kurkiem z wodą, lejąc tą wodę z przerwami przy zmiennie nieszczelnym korku spustowym. Czasem trafi się z ilością, czasem nie trafi. Czasem ktoś z boku (np. słoneczko), może niespodziewanie dolać do tej wanny wodę z wiadra lub z beczki... I też. Trafi lub przedobrzy... Taka sobie życiowa loteryjka... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 16.10.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 @boguslawie to jaką temperaturę mają twoje grzejniki jeśli łaskaw jesteś odpowiedzieć na to pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 16.10.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Mieszkam dwa lata w "domu złym " wg.kilku forumowiczów tj sypialnie i salon grzejniki reszta OP ,zasilam to kondensatem i kozą na drewno i nie wyobrażam sobie innego rozwiązania .Bezwładność podłogi i koza to złe połączenie .Budowałem to z pełną świadomością i te dwa lata tylko potwierdziły słuszność wyboru .A grzejniczki to mam takie zwykłe purmo ☺ Tez z pełną świadomością zrobiłem op w trzech pomieszczeniach reszta grzejniki bo piecem na węgiel nie da się sensownie sterować op,zreszta nie mam żadnych mieszaczy itp i na podlogowke idzie tyle co na piecu ,świadomy wybór a oni ciągle pierdziela ze blad i nieświadomość,paranoja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.10.2015 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 @boguslawie to jaką temperaturę mają twoje grzejniki jeśli łaskaw jesteś odpowiedzieć na to pytanie . Od wczoraj, od 18.30 mają temperaturę pokojową. Być może dzisiaj znowu odpalę instalację koło 17- tej na godzinkę.... A może nie odpalę... Zależy czy będę czuł się wyziębiony czy też np. po powrocie z basenu będę lekko przegrzany. To kiedy i na jaki poziom zagrzeję dom zależy całkowicie w 100% ode mnie (w domyśle także od mojej żony, która czasem lubi mocniej czasem słabiej....) Samo życie. Komfort cieplny w pełni i zawsze kontrolowany. Miłego... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 16.10.2015 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Od wczoraj, od 18.30 mają temperaturę pokojową. Być może dzisiaj znowu odpalę instalację koło 17- tej na godzinkę.... A może nie odpalę... Zależy czy będę czuł się wyziębiony czy też np. po powrocie z basenu będę lekko przegrzany. To kiedy i na jaki poziom zagrzeję dom zależy całkowicie i w 100% ode mnie (w domyśle także od mojej żony, która czasem lubi mocniej czasem słabiej....) Samo życie. Komfort cieplny w pełni i zawsze kontrolowany. Miłego... === @bogusławie pytam ciebie jaką temperaturą zasilasz grzejniki jak jest taka potrzeba ,proszę cię nie wymiguj się od pytania tylko odpowiedz jak mężczyzna !!! ILE TWÓJ KOCIOŁ MA USTAWIONE NA ZASILANIU Jak nie odpowiesz na to pytanie to jesteś tak cienki jak polsilwer i tchórz jakich mało . Edytowane 16 Października 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.10.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Jesteś wobec mnie niegrzeczny, więc nic Ci nie odpowiem. Możesz apelować sobie a muzom, tak samo jak inne forumowe "niegrzeczniaki", stałe towarzystwo wzajemnej adoracji .Wejdźcie na odpowiedni poziom języka polskiego i wykażcie się szacunkiem i tolerancją wobec adwersarza... Jeśli tego nie potraficie, trudno.=== Ważne jest, że przez przytłaczającą większość doby a czasem nawet przez całą dobę moje grzejniki nie grzeją, czyli mają temperaturę pokojową.To kiedy, czy w ogóle i na jaki poziom zagrzeję dom zależy całkowicie w 100% ode mnie!Bezpieczeństwo cieplne zapewnia mi świadomość i fakt posiadania najszybciej reagujących na impuls cieplny grzejników.=== Edytowane 16 Października 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Tez z pełną świadomością zrobiłem op w trzech pomieszczeniach reszta grzejniki bo piecem na węgiel nie da się sensownie sterować op,zreszta nie mam żadnych mieszaczy itp i na podlogowke idzie tyle co na piecu ,świadomy wybór a oni ciągle pierdziela ze blad i nieświadomość,paranoja.... I stąd się biorą mity o podłogówkach. Szkoda nawet komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 16.10.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 @bogusławie pytam ciebie jaką temperaturą zasilasz grzejniki jak jest taka potrzeba ,proszę cię nie wymiguj się od pytania tylko odpowiedz jak mężczyzna !!! ILE TWÓJ KOCIOŁ MA USTAWIONE NA ZASILANIU Jak nie odpowiesz na to pytanie to jesteś tak cienki jak polsilwer i tchórz jakich mało . z tym polsilwerem to nie trafiles bo taki nick ma hakier który niedawno okradł różne urzędy na 2 miliony zlociszy oraz włamał się plus banku i wykradł dane iluś tysięcy klientów,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 16.10.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 I stąd się biorą mity o podłogówkach. Szkoda nawet komentować. to nie komentuj,tego durnego hasła powyżej tez nie trzeba... T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 to nie komentuj,tego durnego hasła powyżej tez nie trzeba... T Cały świat poszedł do przodu..., ...bez ciebie. Jak można być tak durnym żeby puszczać w podłogę 60-70 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 16.10.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 To teraz sobie ładnie oblicz, co to za dom, który dla podtrzymania stałej temperatury potrzebuje non stop posadzki o stałym dT 4 oC względem powietrza. Ponadto oznaczałoby to, ze straty ciepła na zewnątrz są stałe, bez względu na zmiany temperatury zewnętrznej.... === Jesteś wobec mnie niegrzeczny, więc nic Ci nie odpowiem. Możesz apelować sobie a muzom, tak samo jak inne forumowe "niegrzeczniaki", stałe towarzystwo wzajemnej adoracji . Wejdźcie na odpowiedni poziom języka polskiego i wykażcie się szacunkiem i tolerancją wobec adwersarza... Jeśli tego nie potraficie, trudno. === Ważne jest, że przez przytłaczającą większość doby a czasem nawet przez całą dobę moje grzejniki nie grzeją, czyli mają temperaturę pokojową. To kiedy, czy w ogóle i na jaki poziom zagrzeję dom zależy całkowicie w 100% ode mnie! Bezpieczeństwo cieplne zapewnia mi świadomość i fakt posiadania najszybciej reagujących na impuls cieplny grzejników. === Hahahah nie rozśmieszaj mnie ,sam ci odpowiem na to pytanie bo tobie brakuje odwagi ,zmęczył mnie już ten twój bełkot . Twoje meble w domu które zajmują pół ściany w każdym pokoju potrzebują zasilania +/- 50*C dT=30*C fajnie masz hahaha Oczywiście dobrze o tym wiesz tylko tchórzliwy sprzedawca ukrywa prawdę przed klientem , myślałem że masz jaja a ty masz wydmuszki Nie szanujesz moich pytań to nie spodziewaj się szacunku z drugiej strony .Szanować mogę kogoś kto merytorycznie rozmawia ,ty tylko bełkoczesz w koło i to samo ,tylko po co ja to pisze jak po tobie to spłynie jak deszcz po dachu .Szkoda tylko że administracja forum nie usuwa takich szkodników jak ty . z tym polsilwerem to nie trafiles bo taki nick ma hakier który niedawno okradł różne urzędy na 2 miliony zlociszy oraz włamał się plus banku i wykradł dane iluś tysięcy klientów,... @bogusław robi to samo z grzejnikami hahaha wciskając kity z satelity ,ale jak życie pokazuje @bogusław się na tym przejedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts