Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki

domeldoom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez z pełną świadomością zrobiłem op w trzech pomieszczeniach reszta grzejniki bo piecem na węgiel nie da się sensownie sterować op,zreszta nie mam żadnych mieszaczy itp i na podlogowke idzie tyle co na piecu ,świadomy wybór a oni ciągle pierdziela ze blad i nieświadomość,paranoja....

W to ciężko uwierzyć , niedawno znajomi podczas jakiegoś remontu zdjeli RTL-e i zapomnieli założyć.Efekt był taki że jak napalili w piecu to na podłogę reczniki kładli bo w nogi pażyła .

Gość Arturo72
Tez z pełną świadomością zrobiłem op w trzech pomieszczeniach reszta grzejniki bo piecem na węgiel nie da się sensownie sterować op,zreszta nie mam żadnych mieszaczy itp i na podlogowke idzie tyle co na piecu ,świadomy wybór a oni ciągle pierdziela ze blad i nieświadomość,paranoja....

masakra...

Takich właśnie klientów szuka bogusław,bezmyślnych,zacofanych i nie mających pojęcia jak obsłużyć grzejnik podłogowy...

Ale jak piec grzeje klka godzin to op ma max 35c,zreszta zamiast inwestować w zawory które u mnie srednio by się sprawdziły wolałem tą kasę włożyć w lepsze ocieplenie...
Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Wg ciebie skansen,twoje zdanie,nie doradzam tylko mowie ze ktos może może miec inne priorytety,żebyś choc raz powiedzial do mnie -twój cyrk,co to mnie obchodzi to nie bylo by tej głupiej gadki z toba...

Oczywiście,że każdy może mieć inne priorytety,np Ty lubisz załatwiać się na środku salonu pod TV a ja w kibelku ale nie przekonuj nikogo,że Twój priorytet w tym temacie jest dobry i najbardziej zasadny bo to nie będzie prawda.

Pod jaką temp.zasilania projektowałeś swoją podłogówkę ?

Tylko nie otwieraj paszczy,że nie wiesz o co chodzi,bo świadomy inwestor podłogówkę projektuje pod konkretne straty ciepła w danym pomieszczeniu i jeśli tego nie zrobiłeś to nie pisz,że jesteś świadomym inwestorem i że zrobiłeś coś ze świadomością.

Edytowane przez Arturo72

Cyt. ze strony bogusława ,ten sam bełkot co na forum ,gość jest niewyjęty

Tylko system grzejnikowy o małej bezwładności cieplnej umożliwia sytuację, w której górna granica temperatury określona przez użytkownika, nigdy nie jest przekroczona.

Rozpoczęcie grzania pełną zadaną mocą lub jego zaprzestanie następuje w stosunkowo krótkim czasie.

Przy ogrzewaniu opartym na grzejniku o dużej bezwładności cieplnej takim jak ogrzewanie podłogowe, zadana temperatura powietrza często jest przekraczana. Co to znaczy dla komfortu cieplnego?

Brak przewyższenia temperatury powyżej zadanej, czyli tej uznanej przez nas za komfortową, oznacza brak niepotrzebnych strat energii. Mniejsza dT pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem domu to mniejsza utrata ciepła, większa dT to większe straty ciepła. I tu leży główne źródło oszczędności w użytkowanie grzejników o znikomej bezwładności cieplnej.

Efekt podwójny. Większy komfort cieplny za mniejsze pieniądze.

Gdzie umieścić grzejniki?

W ciepłym domu, przy niskim współczynniku przenikalności cieplnej okien, grzejniki wcale nie muszą być umieszczone pod oknami. Mogą być umieszczone w dowolnym wolnym miejscu. Miejsce pod oknem można wykorzystać inaczej, np. na minioranżerię czy półkę z książkami i bibelotami.

Grzejniki mogą być ozdobne kolorem i formą, mogą być bardzo niskie, długie lub bardzo wysokie, wąskie… Wszystko się zmienia.

Proszę sobie odpowiedzieć na pytanie: czy jest sens, przy minimalnych potrzebach grzewczych domu, dostarczać do niego całe ciepło poprzez mało sterowalny, o gigantycznej bezwładności cieplnej grzejnik jakim jest ogrzewanie podłogowe?

Po prostu wymiękam :lol2:

Oczywiście,że każdy może mieć inne priorytety,np Ty lubisz załatwiać się na środku salonu pod TV a ja w kibelku ale nie przekonuj nikogo,że Twój priorytet w tym temacie jest dobry i najbardziej zasadny bo to nie będzie prawda.

Pod jaką temp.zasilania projektowałeś swoją podłogówkę ?

Tylko nie otwieraj paszczy,że nie wiesz o co chodzi,bo świadomy inwestor podłogówkę projektuje pod konkretne straty ciepła w danym pomieszczeniu i jeśli tego nie zrobiłeś to nie pisz,że jesteś świadomym inwestorem i że zrobiłeś coś ze świadomością.

Z tymi tekstami o załatwianiu to uważaj,bo pewnego dnia razem z kumplami zrobimy to u ciebie w domu,zdobyć twoje ip a później adres to nie jakiś mega problem....bez odbioru

Gość Arturo72
Czytam wątek na bieżąco...

Proponuję go zamknąć, tak będzie najlepiej dla wszytskich ;)

A ja proponuje zabrać boguslawowi płatny profil bo ewidentnie jest szkodnikiem i wprowadza inwestorów w błąd i ich ogłupia swoją papką marketingową.

Jeśli Redakcja tego nie zrobi to będą młyny na forum bo każdy odpowiedzialny i znający się na rzeczy inwestor będzie prostował jego wygłaszane bzdury.