Gość Arturo72 13.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Kominki, farelki, grzejniczki elektryczne i gazowe dla dogrzania domu w razie potrzeby to też jest jakieś rozwiązanie dla posiadaczy podłogówki. No i swetry, koce i gorąca kąpiel Ładnie, prosto, estetycznie... I ten szum. Uczta dla ucha. Wszystko byle nie grzejniki, choćby najefektowniejsze, choćby najbardziej "dizajnerskie". Nieprawdaż? Co Ty fanzolisz sprzedawco grzejników ! Jaki szum ? Jakie swetry i koce ? W jakim celu ? Mam w domu 23st.C,jeśli temp.spadnie pon.22,5st.C załącza się ogrzewanie. Temperatura w domu od trzech lat nie spadła nigdy pon.22,5st.C,w jakim celu mam dogrzewać ? Edytowane 13 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Ekonomika i poszanowanie energii. Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika oraz dla komfortu cieplnego. Gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta, grzejnik możliwie jak najszybciej przerywa grzanie, dlatego też umieszczenie całej mocy grzewczej w bardzo słabo sterowalnej podłogówce uznano za marnotrawstwo energii. W walce o środowisko cenny jest każdy zaoszczędzony procent energii, której nie trzeba wytworzyć, lub źle wykorzystać i bezpowrotnie utracić.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (...) hue. hue, hue... Rekordziści, jeśli chodzi o ilość postów, to nie są userzy mający status np. "najlepszych doradców". === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Ekonomika i poszanowanie energii. Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika oraz dla komfortu cieplnego. Gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta, grzejnik możliwie jak najszybciej przerywa grzanie, dlatego też umieszczenie całej mocy grzewczej w bardzo słabo sterowalnej podłogówce uznano za marnotrawstwo energii. W walce o środowisko cenny jest każdy zaoszczędzony procent energii, której nie trzeba wytworzyć, lub źle wykorzystać i bezpowrotnie utracić. === Jeszcze nie słyszałem żeby ogrzewanie niskotemperaturowe było droższe od wysokotemperaturowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.10.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Ekonomika i poszanowanie energii. Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika oraz dla komfortu cieplnego. Gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta, grzejnik możliwie jak najszybciej przerywa grzanie, dlatego też umieszczenie całej mocy grzewczej w bardzo słabo sterowalnej podłogówce uznano za marnotrawstwo energii. W walce o środowisko cenny jest każdy zaoszczędzony procent energii, której nie trzeba wytworzyć, lub źle wykorzystać i bezpowrotnie utracić. === Ale fanzolisz sprzedawco grzejników ! U mnie komfort cieplny przy wodnej podłogówce od trzech lat znajduje się w przedziale +- 0,5st.C. A przy tym na ogrzewanie za sezon grzewczy przy wodnej podłogówce idzie mi 600zł czyli jakieś 1700kWh. Kwestionujesz takie poszanowanie energii i ekonomikę przy wodnej podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Dyskusja z producentem grzejników, tak jak z producentem fajek, nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 13.10.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Dyskusja z producentem grzejników, tak jak z producentem fajek, nie ma najmniejszego sensu. niedawno doszedłem do tego samego wniosku. Dodatkowo dając się sprowokować do dyskusji z tym człowiekiem, robimy mu przysługę i pomagamy w reklamie jego produktów (zwróćcie uwagę, że w jego każdym poście, po boku jest przyklejona reklama) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Sie chłopaki podniecili... Hue, hue... Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika oraz dla komfortu cieplnego.Gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta, grzejnik możliwie jak najszybciej przerywa grzanie, dlatego też umieszczenie całej mocy grzewczej w bardzo słabo sterowalnej podłogówce uznano za marnotrawstwo energii.W walce o środowisko cenny jest każdy zaoszczędzony procent energii, której nie trzeba wytworzyć, lub źle wykorzystać i bezpowrotnie utracić.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.10.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Kominki, farelki, grzejniczki elektryczne i gazowe dla dogrzania domu w razie potrzeby to też jest jakieś rozwiązanie dla posiadaczy podłogówki. No i swetry, koce i gorąca kąpiel Ładnie, prosto, estetycznie... I ten szum. Uczta dla ucha. Wszystko byle nie grzejniki, choćby najefektowniejsze, choćby najbardziej "dizajnerskie". Nieprawdaż? Bzdury gadasz. Problem w tym, że to Ty wymyślasz sztuczne problemy, które nie istnieją. Tak jak pisałem, gdyby mi było źle, to bym farelkę wyciągnął. Tak samo jak i znajomi. Nikt tego nie robi, bo nie ma takiej potrzeby. Co do koca i gorącej kąpieli - zdarza się, ale nie z powodów, jakie sobie powyżej wymyśliłeś. Tak argumentować mogą tylko sprzedawcy "pompek"... Na szczęście dla świata pompki to tylko chwilowa "moda" i możliwy względem nich przejściowy lobbing, na dłuższą metę nie do utrzymania. Ależ odwracasz kota ogonem, kto tu lobbuje? Jesteś sprzedawcą grzejników, ja niczego nie sprzedaję. Ja opisuję zalety podłogówki. A co podłączysz pod podłogówkę, to wolna droga: gaz, olej, prąd, PC, ba! dla zdesperowanych nawet węgiel. W inteligentnych domach pompki już się nie załapują. A widzisz, tu się zgadzamy. Ale znowu błąd w logice. W inteligentnych i przyszłościowych domach PC nie załapują się, ale z innych względów, niż piszesz. Takie domy mają zwyczajnie tak małe zapotrzebowanie na ciepło, że instalowanie PC nie ma żadnego sensu ekonomicznego, jeśli tylko zostanie rozwiązana kwestia CWU. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest grzanie czystym prądem. Poza tym, te naprawdę inteligentne domy nie mają najmniejszego nawet problemu z reagowaniem na zmienne warunki, ponieważ korzystają nie dość, że z własnych czujników, uczą się zachowania użytkowników, ale i korzystają z prognoz pogody. To jest prawdziwa przyczyna. Tu liczy się pełna dyspozycyjność i modyfikowalność zainstalowanego systemu grzewczego. === A podłogówka nie jest dyspozycyjna? Od kiedy? Przynajmniej podłogówki, które znam nie mają fochów i lepszych i gorszych dni. One po prostu robią, co do nich należy. Z drugim się zgodzę - modyfikowalność podłogówki jest znikoma. Ale mam pytanie, bo strasznie mnie zaciekawiłeś: w jakim celu chciałbyś modyfikować podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Kominki, farelki, grzejniczki elektryczne i gazowe dla dogrzania domu w razie potrzeby to też jest jakieś rozwiązanie dla posiadaczy podłogówki. No i swetry, koce i gorąca kąpiel Ładnie, prosto, estetycznie... I ten szum. Uczta dla ucha. Wszystko byle nie grzejniki, choćby najefektowniejsze, choćby najbardziej "dizajnerskie". Nieprawdaż? === Mój kominek jest bardzo estetyczny i stanowi ozdobę pomieszczenia. Przyjemnie szumi. Farelka, gdybym ją posiadał, byłaby prostsza i bardziej estetyczna od Twoich grzejników, bo gdybym z niej nie korzystał, to leżałaby w szafie, zamiast straszyć spod okien. Skończ już, bo popadasz w śmieszność.... Tych bzdur o "pompkach" co to niby ją przeżytkiem nawet nie ma sensu komentować.... Jak nie "pompki", to co ? Edytowane 13 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Sie chłopaki podniecili... Hue, hue... Im precyzyjniej grzeje grzejnik, tym lepiej dla kieszeni użytkownika oraz dla komfortu cieplnego. Gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta, grzejnik możliwie jak najszybciej przerywa grzanie, dlatego też umieszczenie całej mocy grzewczej w bardzo słabo sterowalnej podłogówce uznano za marnotrawstwo energii. W walce o środowisko cenny jest każdy zaoszczędzony procent energii, której nie trzeba wytworzyć, lub źle wykorzystać i bezpowrotnie utracić. === Kto tak uznał, oprócz producenta kaloryferów z BB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.10.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Tych bzdur o "pompkach" co to niby ją przeżytkiem nawet nie ma sensu komentować.... Jak nie "pompki", to co ? Grzejniki. I węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (...)Znacznie lepszym rozwiązaniem jest grzanie czystym prądem. (...)/QUOTE] Przy pomocy jakiego emitera ciepła? Wyprodukować optymalnie ciepło to jedno, a optymalnie, w pożądanych akurat porcjach je dystrybuować to drugie.. Opieranie się na prognozie pogody? A to dobre... Pogodówka i jej ustawianie? To wyłącznie problem posiadaczy grzejnika o kolosalnej bezwładności, jakim jest podłogówka. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Jest fajnie... Podobacie mi się chłopaki...=== Grzejnik nie musi już być umieszczony koniecznie pod oknem. Ozdobny, kolorowy, pionowy czy też o jeszcze innym wyglądzie, może być usytuowany obok okna, na filarze, na wolnej ściance, w ścianie (INSIDE-system) lub w posadzce (CANAL-system). Można skutecznie grzać niskotemperaturowo. Temperaturę wnętrza pomieszczeń stabilizują wszystkie nagrzane do pożądanej temperatury przegrody czyli ściany, sufit oraz posadzka a także elementy wyposażenia. Posadzka także stabilizuje temperaturę pomieszczenia bez względu na to, czy znajduja się w niej rurki z wodą czy też nie.Ta bez rurek z wodą i dodatkowych plastików to nawet lepiej...====== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Wybacz, ale sam wybieram wystrój moich wnętrz i "ozdobne" grzejniki, promienniki IR jakoś średnio się wpisują.Poza tym przy rozwiązaniach w ścianach, czy posadzce koszty rosną szybciej, niż uzyskane korzyści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Oj Boguś Boguś, skończ bo stajesz się żałosny. Kolega ma po części ogrzewanie podłogowe, a miedzy nim ma dechy i nie dał pod nimi ogrzewania (ma kafle na przemian z dechami). I jak jestem u niego zimą na wódce, to wiesz gdzie trzymam stopy? I wiessz co mi kolega wtedy mówi? Że dał dupska nie dając ogrzewania podłogowego wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.10.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Przy pomocy jakiego emitera ciepła? Wyprodukować optymalnie ciepło to jedno, a optymalnie, w pożądanych akurat porcjach je dystrybuować to drugie.. Opieranie się na prognozie pogody? A to dobre... Pogodówka i jej ustawianie? To wyłącznie problem posiadaczy grzejnika o kolosalnej bezwładności, jakim jest podłogówka. === To Ty wyskoczyłeś z inteligentnymi domami, nie ja. Skoro wyskoczyłeś, to opisałem, jak to wygląda. Pogodówki nie ustawiasz. Nie twórz bzdurnych mitów. Co do dystrybucji ciepła, to jakoś tak to wygląda, że najwięcej z tym problemów mają właśnie tradycyjne grzejniki i jakieś inne dziwne wynalazki jakie proponujesz. Podłogówka jest najprostszym i najlepiej działającym grzejnikiem, jaki można sobie wyobrazić. Mało tego, nie trzeba jej modyfikować (tak jak grzejników, co zapewnia Ci kolejnych klientów). Dziwnym jest to, że mimo że wg Ciebie grzejniki są tak doskonałe, to posiadacze podłogówek do nich by nie wrócili. Mało tego, zauważ, jak często wypowiadają się właściciele mieszanych instalacji (podłogówka na dole, grzejniki na piętrze). Większość z nich mówi: "na drugi raz w całym domu będzie podłogówka". Dlaczego tak się dzieje? Najprostsze wyjaśnienie najciężej zauważyć. Może najzwyczajniej w świecie podłogówka jest lepsza, niż grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Może najzwyczajniej w świecie podłogówka jest lepsza, niż grzejniki? I liczysz, że producent i sprzedawca grzejników to zaakceptuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.10.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 I liczysz, że producent i sprzedawca grzejników to zaakceptuje? Może być kiepsko. Ale co tam, zmieniajmy świat na lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Oj Boguś Boguś, skończ bo stajesz się żałosny. Kolega ma po części ogrzewanie podłogowe, a miedzy nim ma dechy i nie dał pod nimi ogrzewania (ma kafle na przemian z dechami). I jak jestem u niego zimą na wódce, to wiesz gdzie trzymam stopy? I wiessz co mi kolega wtedy mówi? Że dał dupska nie dając ogrzewania podłogowego wszędzie (...) To oczywiste. Na dechach.. Skórne receptory temperatury reagują przede wszystkim na różnice temperatury a nie na jej wysokość. Dlatego wychodząc z klimatyzowanego do 23 oC samochodu na 30-stopniowy upał, masz "gęsią skórkę". Odwrotnie będzie tak samo. Analogicznie, gdy przejdziesz z grzanej posadzki na neutralną temperaturowo podłogę, poczujesz chłód i a wchodząc odwrotnie, poczujesz ciepło, pomimo, że różnica temp. może być minimalna. Wsadź jedną stopę do wody o temp. 25 oC a drugą do chłodniejszej o 3 oC, będziesz wiedział o czym piszę. A przecież jedna i druga woda jest ciepła... Dlatego też użytkownicy ogrzewania mieszanego mają problem. Co należy zrobić? Hybrydowe. Ma się wówczas dwa w jednym... Ciepło w stópki i dynamikę... === hue,hue... Pozdrawiam Bogusław Edytowane 13 Października 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts