Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki

domeldoom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MITCH to była wypowiedź poparta danymi z dwóch czy trzech ostatnich lata. Wyczytałam na którymś z wątków.

Obawiam się, że były to wypowiedzi na poziomie "nie znam się, to się wypowiem". Widzisz, z pompami ciepła to już jest tak, że nie opłacają się one tylko tym, którzy ich nie mają. Tylko dla takich osób są one najdroższe, nie działają podczas mrozów i tak dalej. To tak, jakby ślepego zaprosić do kina na super film z efektami specjalnymi.

Absurd. Chcesz znać fakty? To pytaj użytkowników pomp ciepła, a nie palaczy węgla albo gazowników. :)

Liwko ma rację - nie popełnij błędu i zrób wszędzie podłogówkę. Omijaj grzejniki z daleka, chyba, że wolisz brak komfortu i wyższe rachunki.

Nie zastanawiaj się tylko daj 20 -25. To podroży ocieplenie tylko o koszt styro (tysiąc-dwa) bo za jego przyklejenie zapłacisz tyle samo co za 15 cm.

Przy pompie ciepła nie zawsze będzie to opłacalne. Zależy jaki jest stosunek ścian do okien. W moim przypadku oszczędności między 15 a 20cm styropiany były tylko na poziomie 40zł rocznie (i to kiedy miałem droższy prąd!) więc wybrałem 15cm. Uważam że przy pompie ciepła to jest jakaś granica opłacalności.

Widze też że osoby (większość) którzy mają w swoich domach podłogówki grzeją w II taryfie ale mają też położone płytki, gresy czy kamienie, które akumulują ciepło i w dzień to ciepło oddają.

Ja muszę z różnych względów położyć panele . Jak to będzie wyglądało w tym wypadku z oddawaniem ciepła?

Widze też że osoby (większość) którzy mają w swoich domach podłogówki grzeją w II taryfie ale mają też położone płytki, gresy czy kamienie, które akumulują ciepło i w dzień to ciepło oddają.

Ja muszę z różnych względów położyć panele . Jak to będzie wyglądało w tym wypadku z oddawaniem ciepła?

Ja mam w kuchni z 2 m2 płytek, cała reszta domu tylko panele. W zimę jest różnica w odczuwalnej temperaturze. Poza tym różnicy właściwie większej nie ma. Gres ani kamień nie zakumuluje wiele ciepła, za cienka warstwa. To podłogówka akumuluje. Gdyby nie podłogówka, kamień momentalnie straciłby temperaturę.

Taaak??? To policz mi mistrzuniu ile by mnie kosztowały wszystkie twoje grzejniki i materiały na 130m2 dom z 9-cioma pomieszczeniami.

A o dostępności do wyższych temperatur już ci pisaliśmy, jednak przy podłogówce nikomu one jak widać nie są do niczego potrzebne.

Nie znam cen Bogusława , ale u siebie na poddaszu (około 60m2) , 3 pomieszczenia mam dosłownie 3 grzejniki. 2 grzejniki C22 60x100 i 1 grzejnik C22 60x60.

Koszt.

Kupione w Leroyu w promocji niemieckiej produkcji. Duże grzejniki po 200zł za sztukę , mały za 100zł za sztukę , czyli łącznie za grzejniki które ogrzewają mi 60m2 zapłaciłem 500zł :)

Za podłączenie płaciłem 50zł od grzejnika ...Robocizna cała chyba 300-400zł z przeróbką kotłowni , położeniem (rozprowadzeniem) rur , podłaczeniu rozdzielacza ...

Jak dla mnie przy wykonaniu przez fachowca koszt grzejników ZAWSZE jest dużo niższy niż podłogówka , bo fachowiec liczy "od grzejnika" a nie nie od m2 jak przy podłogówce ...

PS. Od razu mówię że wolałbym na poddaszu podłógówkę , ale niestety strop drewniany (legary) .

Edytowane przez kaszpir007

Taaak??? To policz mi mistrzuniu ile by mnie kosztowały wszystkie twoje grzejniki i materiały na 130m2 dom z 9-cioma pomieszczeniami.

(...)

Taaa? To w twojej okolicy Liwko wycenia się instalacje na m2 domu?

===

Dzień dobry.

Jest fajnie... Podobacie mi się... Jacy troskliwi...

===

Są sytuacje, w których podłogówka to dobry wybór.

Jest jednakże mnóstwo sytuacji, w których podłogówka to wybór fatalny.

Czy jest sens, przy minimalnych potrzebach grzewczych domu, dostarczać do niego całe ciepło poprzez mało sterowalny, o gigantycznej bezwładności cieplnej grzejnik jakim jest ogrzewanie podłogowe?

100 m2 takiego grzejnika ma masę od dziesięciu do nawet trzydziestu ton !!!

===

(...)Koszt.

Jak dla mnie przy wykonaniu przez fachowca koszt grzejników ZAWSZE jest dużo niższy niż podłogówka , bo fachowiec liczy "od grzejnika" a nie nie od m2 jak przy podłogówce ...

(...)

Jeśli doprowadzimy wnętrze całego domu do temp. np. 20°C i wyjdziemy do pracy na 10 godzin wyłączając całkowicie ogrzewanie, oznaczać to będzie, że w domu nie będzie żadnego elementu o temperaturze wyższej niż jego ustabilizowana temperatura wnętrza czyli 20°C.

W ciepłym, dobrze akumulującym ciepło domu, temperatura w tym czasie nie spadnie lub spadnie o ułamek stopnia. Analogicznie można postąpić w nocy w części domu (np. sypialnia) lub we wszystkich pomieszczeniach.

Przy ogrzewaniu regulusami czyli innymi grzejnikami o małej masie całkowitej (mała masa grzejników wraz z wodą), z uwagi na bardzo krótki czas rozruchu instalacji oraz jej szybkie stygnięcie po wyłączeniu, planowane przerwy w grzaniu mogą być maksymalnie wydłużone, a okresy grzania mogą być maksymalnie skrócone. Wyłączając ogrzewanie, włączamy oszczędzanie energii.

Tylko system grzejnikowy o małej bezwładności cieplnej umożliwia sytuację, w której górna granica temperatury określona przez użytkownika, nigdy nie jest przekroczona.

Rozpoczęcie grzania pełną zadaną mocą lub jego zaprzestanie następuje w stosunkowo krótkim czasie.

===

Czy jest sens, przy minimalnych potrzebach grzewczych domu, dostarczać do niego całe ciepło poprzez mało sterowalny, o gigantycznej bezwładności cieplnej grzejnik jakim jest ogrzewanie podłogowe?

100 m2 takiego grzejnika ma masę od dziesięciu do nawet trzydziestu ton !!!

===

Tak jest sens. I to jest właśnie jego największa zaleta.

Jeśli doprowadzimy wnętrze całego domu do temp. np. 20°C i wyjdziemy do pracy na 10 godzin wyłączając całkowicie ogrzewanie, oznaczać to będzie, że w domu nie będzie żadnego elementu o temperaturze wyższej niż jego ustabilizowana temperatura wnętrza czyli 20°C.

W ciepłym, dobrze akumulującym ciepło domu, temperatura w tym czasie nie spadnie lub spadnie o ułamek stopnia. Analogicznie można postąpić w nocy w części domu (np. sypialnia) lub we wszystkich pomieszczeniach.

No to zdecyduj się. Cały czas piszesz, że grzejnikami a to se podwyższysz temperaturę, a to obniżysz, a tu piszesz, że temperatura przez 10h spadnie o ułamek stopnia. Ewidentnie kłamiesz Boguś. :p