Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - Zapowietrzona (chyba) podłogówka

andrzej_waw

Recommended Posts

Witam,

Prosba o pomoc w opisie mojej istalacji hydraulicznej, tzn chodzi mi o to ktora czesc to ZASILANIE a ktora to POWROT, gorne zawory z niebieskimi siłownikami czy te taki jak ampułki :) bylem pewien ze góra(niebieskie silowniki) to zasilanie, a dół to powrot, ale przy uruchomieniu najpierw nagrzewa sie dół, czyli niby powrot. W tym momencie troche zgłupiałem :))

Od razu prosze o pomoc bo nie moge uruchomic ogrzewania podlogowego, poprostu nie grzeje, na moje oko i to co wyczytałem to jest duze porawdopodobienstwo ze jest zapowietrzone.

Dodatkowa sprawa ze pompa widoczna na rysunku bardzo mocna sie grzeje, praktycznie parzy, juz po kilku minutach działania.

Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi, dodam ze w istalacja ma dopiero rok i w tamtym roku wszystko działało

20151012_204117.jpg

Ale masz tam nasrane. Czym to zasilasz?

Zobacz mój, z którym nie miałem nigdy problemów :)

SAM_0248.JPG

SUPER Liwko! Po co szafka!

Toto pracuje od razu jako dodatkowy kaloryfer.

Ps. A jaki potężny rozdzielacz. Ile pętelek.... Imponujące...

Edytowane przez boguslaw

mam grzejniki, to jest rozdzielacz na sama podlogowke

No to skąplikowałeś tylko niepotrzebnie system. Trzeba było zrobić samą podłogówkę, to by nie było problemu. Ale zapewne Bogusław ci pomoże, on lubi systemy komplikować ponieważ jest producentem i sprzedawcą grzejników, a im mniej podłogówki, tym więcej zarobi.

A co na to ten, który ci to wszystko wcisnął?

Zasilanie układu mieszającego z kotła: góra - powrót do kotła, dół - zasilanie z kotła.

Zasilanie rozdzielacza OP z układu mieszającego: górna belka zasilanie pętli OP, dolna belka powrót z pętli OP.

Przynajmniej rozdzielacz KAN który masz powinien być tak zasilany - przepływomierze pracują w nim (a przynajmniej powinny pracować) na powrocie z pętli OP.

Moim zdaniem błędnie jest też zamontowana przylga głowicy, powinna być na belce zasilającej (w Twoim przypadku na belce górnej).

Aby odpowietrzyć daną pętle grzewczą należy zamknąć przepływ w pozostałych pętlach, bieg pompy na 3, no i przydałby się jakiś odpowietrznik na rozdzielaczu niestety w Twoim układzie ktoś o nim zapomniał. W takiej sytuacji odpowietrzenie rozdzielacza OP i pętli grzewczych może być bardzo trudne lub nawet niemożliwe - ten kto to wykonywał powinien za to odpowiedzieć, radzę skontaktować się z wykonawcą i zareklamować wykonaną robotę.

Teoretycznie pętlę można też odpowietrzyć odkręcając ją od rozdzielacza - sam powrót, niestety jest to bardzo problematyczne i nie daje gwarancji 100% odpowietrzenia.

A może układ grzewczy wcale nie jest zapowietrzony, mówisz o gorącej pompie, odpowietrz na początku samą pompę - to jest dużo łatwiejsze a objawy pasują do takiej usterki.

Edytowane przez KAN-therm

dziekuje

o takim obiegu bylem przekonany, tylko jak wlaczylem ogrzewanie to najpierw nagrzewa mi sie dolna belka czyli powrot

czy pompe odpowietrza sie odkrecajac srube z przodu ? tak robilem i niby woda ciekla, ale tak kropelka co 2-3 sekundy. Czy ma zupelnie tryskac ?

czy odpowietrzajac pompe mam zaknac ktores zawory ?

Ten rozdzielacz który masz stosuje się przy kotłach stałopalnych z wysoką temperaturą zasilania.

Przy kotłach gazowych to jest PORAŻKA!!

Jak to nowa instalacja, to instalator niech to zabiera.

Zainstaluj normalny rozdzielacz z pompą i mieszaczem np. Colmix-ER lub inny podobny (grafika http://www.prandelli.pl/images/Prandelli/colmix_instrukcja.pdf) do zasilania niskotemperaturowego.

a ten rozdzielacz co mam to co wplywa na to ze podlogowka jest mniej efektywna ? fakt, w tamtym roku nie dziala jakos super, niby ciepla, ale bez szału :)

chyba bedzie trzeba cos przerobic, ale moze juz po sezonie

w kazdym razie czy ktos powie jak odpowietrzyc ten moj układ ? dam sobie sam rade, czy potrzebny poprostu hydraulik ?

Ale przecież są 2 odpowietrzniki Afriso ...

Na dolnej i górnej listwie.

Czyli zamknąć wszystkie linii na listwie i zostawić tylko 1 otwartą , pompa na 3 i niech sie odpowietrza.

Dodatkowo co jakiś czas lekko odkrecić srubkę na pompie aż do pojawienia sie wody i tyle .

Później tą linię zamknąc i otworzyć nastepna i ją odpowietrzyć i tak po kolei ...