Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydzielenie sypialni w mieszkaniu

marcinxyz

Recommended Posts

Witam, mamy mieszkanie 2 pokojowe z aneksem kuchennym. Mieszkanie ma około 53 m2.

Brakuje mi tu jednak sypialni w której mogłoby znajdować się nawet samo łóżko. Mniejszy pokój należy do córki, natomiast większy jest z aneksem kuchennym o powierzchni ok. 33 m2. I w tym pokoju byłaby możliwość wydzielenia mniejszego pomieszczenia stawiając ściankę między oknem balkonowym, a tym mniejszym. Najprostsze rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to ścianka z kg, jednak cała ta modyfikacja sprawi że wszystkie pomieszczenia będą małe.

Jednak inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy, może ktoś spojrzy na to świeżym okiem i podpowie coś rozsądniejszego :)AB243.jpg

• 3 months później...

Witam, zastanawiam się nad wykonaniem ścianki działowej w mieszkaniu, w taki sposób aby można było ją składać a wszystko po to aby oddzielić część "sypialnianą" od salonu. Myślałem nad skonstruowaniem jej z płyt osb, wypełnionych w środku watą mineralną, całość grubości ok 10 cm, do tego prowadnice na suficie a poszczególne elementy ścianki połączyć zawiasami. Wymiary jednego modułu ścianki to mniej więcej 60 x 280 x 10 (cm).

Do tej pory nie znalazłem nigdzie informacji, które mogłyby mi w tym pomóc. Może ktoś ma już doświadczenie z taką konstrukcją, może lepiej wykonać to z innego materiału?

AB243.jpg

• 2 weeks później...
Zastanawiam się teraz nad stworzeniem jakby harmonijki z modułów stworzonych z metalowych profili od ścianek gk, zamkniętych płyta osb, wypełnionych wełną mineralną, połączonych ze sobą zawiasami. Wymiary jednego takiego elementu to mniej wiecej 280 cm wys, 80 cm szerokosci, 6 cm grubosci. Na spodzie podklejone filcem aby dalo sie przesuwać. Moze sie ktoś wypowiedzieć? I czy na osb można położyć tapetę?