rustin 21.10.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 W kuchni w miejscu gdzie będzie kuchenka jest podciągnięte zasilanie na iskrownik. Miała być kuchenka gazowa na butlę lub gaz ziemny.Po przewertowaniu internetu myślę czy nie lepiej indukcję. Mam dwa pytania :Wybrać płytę na 230 czy 400?Jeżeli na 230 czy może być pod to co jest podciągnięte z myślą o iskrowniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.10.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Tak lub nie. Prawdopodobnie nie. Nic nie wiemy o parametrach tego podciągniętego zasilania ale podejrzewam że to będzie w najlepszym przypadku 3x2.5 na zabezpieczeniu 16A, w dodatku jako obwód gniazdowy "kuchnia". Do indukcji trzeba "mocniejsze" zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 21.10.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Nie ma konsumenckich płyt na 400V. Chyba, że masz na myśli płytę podłączaną do instalacji trójfazowej.Jeśli tak, to większość płyt (o ile nie wszystkie) mają taką opcję. Sama płyta indukcyjna rozkręcona na full pobiera w zależności od modelu od 7kW wzwyż (oczywiście jak jeden "palnik" działa, to proporcjonalnie mniej).Jak łatwo policzyć daje to trochę ponad 30A. Dla 30A przewód to minimum 3x6mm^2 plus oczywiście konieczność połączenia na sztywno pod zaciski, lub gniazdami przemysłowymi.Przy połączeniu do instalacji trójfazowej jest nieco łatwiej. Oczywiście można sztucznie limitować moc płyty (są opcje do ustawienia w samej płycie), ale wtedy też limitujesz sobie jej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 21.10.2015 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Czyli najlepiej zawołać elektryka aby zrobił zasilanie bo płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.10.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Czyli najlepiej zawołać elektryka aby zrobił zasilanie bo płytę? Mam wrażenie, że tak będzie najlepiej.Dobierze ci również odpowiednie zabezpieczenie i będziesz pewny , że będzie działać dobrze, a korzystanie z urządzenia będzie efektywne i bezpieczne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 21.10.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Żeby mieć gwarancję na płytę i tak musi Ci ją podłączyć elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.10.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Żeby mieć gwarancję na płytę i tak musi Ci ją podłączyć elektryk. ??? Przecież moja ma wtyczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 21.10.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Płyty indukcyjne? O jakiej mocy?Wtyczki nieprzemysłowe są max do 16A, czyli nieco ponad 3,5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.10.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Płyty indukcyjne? O jakiej mocy? Wtyczki nieprzemysłowe są max do 16A, czyli nieco ponad 3,5kW No dobra..... moja jest specyficzna Płyta indukcyjna Bosch PIE 375C14 E 3,6kW Oczywiście zgadzam się z Tobą w niektórych kartach gwarancyjnych jest taki zapis o uprawnionym elektryku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 25.10.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Najlepsza jest kuchenka gazowa bo do indukcji trzeba mieć wykupioną większą moc prąðu a do tego instalacja elektryczna w domu musi być do tego specjalnie przystosowana.Często przy indukcji jest taki pobór prądu że wywala bezpieczniki a wykupywanie większej mocy,robienie specjalnej instalacji tylko po to żeby mieć indukcje jest bez sensu.Nie będzie taniej od gazu,jedyny plus jest taki że woda na indukcji szybciej się gotuje i łatwiej jest umyć indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.10.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 I nie syfi się tak jak przy gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.10.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Najlepsza jest kuchenka gazowa bo do indukcji trzeba mieć wykupioną większą moc prąðu a do tego instalacja elektryczna w domu musi być do tego specjalnie przystosowana. Często przy indukcji jest taki pobór prądu że wywala bezpieczniki a wykupywanie większej mocy,robienie specjalnej instalacji tylko po to żeby mieć indukcje jest bez sensu. Nie będzie taniej od gazu,jedyny plus jest taki że woda na indukcji szybciej się gotuje i łatwiej jest umyć indukcję. No to obalmy kilka mitów : - przyłącze prądu do domu ma zazwyczaj 12kW mocy. Taki standard. Uciągnie indukcję i całkiem przyzwoitą spawarkę, jednocześnie. Testowałem .... - a cóż to za specjalne przystosowanie ? Kilka metrów kabla 5 żyłowego i dodatkowe zabezpieczenie nadmiarowo prądowe 3x16A w rozdzielni ? Materiał na tą instalację kosztuje pewnie tyle co wykonanie 1-go metra instalacji gazowej wewnętrznej .... Dla mnie jest zupełnie odwrotnie, robienie pięknej, żółtej, odkrytej rury pod sufitem to jest dopiero nieporozumienie. - nigdy nie wywaliło mi zabezpieczenia od płyty indukcyjnej w domu. Używam od 6 lat. Oczywiście instalacja 3 fazowa. OK, przyznaję że chyba nigdy nie używałem 4 pól grzewczych na 100% mocy, poprostu nie mam takich potrzeb. - zalety indukcji - czyściej i bezpieczniej - w wieżowcach mieszkalnych chyba jest obecnie zakaz wykonywania instalacji gazowych do gotowania. - wady - jak zabraknie prądu bo oblodzone konary pozrywają kable to faktycznie przez kilka godzin \ dni może być słabo. Doświadczyłem raz, po tym doświadczeniu zakupiłem kuchenkę turystyczną na nabój LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.10.2015 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Moc w umowie mam 14kW , wystarczająco ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.10.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 I tak i nie, mocy przyłącza wystarczy, ale dobrze jak byś podciągnął tam 3 fazy, bo na jednej fazie płyta może nie rozwijać pełnej mocy / będzie przeciążać ten obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.10.2015 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Mam zamiar zadzwonić do elektryka aby przyjechał i podciągnął siłę. Czy jeżeli będzie siła to 14kW starczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krytyczny 06.11.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Jak to jest z roczym zuzyciem pradu przez taka plyte? Są spore wzrosty na wydatkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.11.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Jak to jest z roczym zuzyciem pradu przez taka plyte? Są spore wzrosty na wydatkach? Sam fakt posiadania płyty nie zużywa prądu, więc wszystko zależy od tego ile się gotuje i jak często korzysta. Dla mnie to ok 40-45 zł/miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.11.2015 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 czyli tyle co butla gazu.ciekawe jak to wychodzi cenowo, butla gazu i płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 11.11.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 KWh z P-B jest tańsza niż kWh prądu ale uwzględniając żałosną sprawność energetyczną kuchenki gazowej to indukcja wychodzi porównywalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIOLEK1970 11.11.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Dzień dobry, Pytanie - chciałbym wymienić płytę elektryczną Bosch ETT 727 6600 W którą mam zamontowaną w domu jednorodzinnym i podłączoną do 440 V w mieszkaniu w bloku gdzie jest tylko zaslanie 220 V. Dodam że na tabliczce znamionowej płyty elektrycznej jest info 220 - 240 V. W mieszkaniu mam taryfę 10A. Czy jest możliwość zamontowaniu tej płyty elektrycznej do zasilania 220 V ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts