Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kościoła -wyzwanie - kto chetny ?

noname2

Recommended Posts

Tydzień ma 168 godzin.

Realizowałem ogrzewanie na swoich produktach w dziesiątkach obiektów sakralnych, a Wy?

Mozna prosic o OZC lub audyt energetyczny do tych realizacji? (chociaz jeden, oczywiscie bez danych indentyfikacyjnych) Nie wyobrazam sobie projektu ogrzewania takich obiektów bez OZC

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak , wiem , ale tego już nie zmienie.

Asolt

te na których się skrapla , to zwykła mleczna szyba . "Tymczasowa " Opcja dołożenie dodatkowego okna oczywiście wchodzi w grę. Ale dzięki .

boguslaw

Można prosić o kontakt do kilku.

Ok. Przeważnie jeden proboszcz poleca drugiemu. Są proboszczowie dobrzy budowniczowie i oni przekazują swoje doświadczenia innym podczas spotkań w kurii.

A może Panowie inny fragment mojego artykułu pomoże Wam rozjaśnic specyfikę grzania kościoła?

Główne cele instalacji c.o. w obiekcie sakralnym:

poprawa komfortu cieplnego poprzez mieszanie powietrza

odparowanie wilgoci

wspomaganie wentylacji - usuwania wilgoci

Uzasadnienie:

Wierni przynoszą wilgoć na ubraniach, obuwiu, wydychają duże ilości pary wodnej. W przeciągu całego dnia setki, a często tysiące ludzi wnoszą do wnętrza świątyń hektolitry wody - rzecz niespotykana w żadnym innym obiekcie. Wierni przebywając w obiekcie w ciepłym ubraniu, przy zbyt wysokiej temperaturze wnętrza, (wszak są zimą grubo poubierani, nie ma szatni...) np. przy podgrzewaniu ławek, będą się niepotrzebnie pocić, co pogłębia problem. Nadmiar wilgoci należy jak najszybciej usunąć i to przy jak najmniejszych stratach ciepła. Dlatego sprawne ogrzewanie powinno być sprzężone ze sprawną wentylacją, najkorzystniej z rekuperacją.

===

Ok. Przeważnie jeden proboszcz poleca drugiemu. Są proboszczowie dobrzy budowniczowie i oni przekazują swoje doświadczenia innym podczas spotkań w kurii.

A może Panowie inny fragment mojego artykułu pomoże Wam rozjaśnic specyfikę grzania kościoła?

odparowanie wilgoci

Uzasadnienie:

Wierni przynoszą wilgoć na ubraniach, obuwiu, wydychają duże ilości pary wodnej. W przeciągu całego dnia setki, a często tysiące ludzi wnoszą do wnętrza świątyń hektolitry wody - rzecz niespotykana w żadnym innym obiekcie. Wierni przebywając w obiekcie w ciepłym ubraniu, przy zbyt wysokiej temperaturze wnętrza, (wszak są zimą grubo poubierani, nie ma szatni...) np. przy podgrzewaniu ławek, będą się niepotrzebnie pocić, co pogłębia problem. Nadmiar wilgoci należy jak najszybciej usunąć i to przy jak najmniejszych stratach ciepła. Dlatego sprawne ogrzewanie powinno być sprzężone ze sprawną wentylacją, najkorzystniej z rekuperacją powietrza.

===

Ale nikt nie neguje instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją lub bez niej.

Ale nikt nie neguje instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją lub bez niej.

Zatem wystarczy, jeśli przeczytasz co napisałem i ruszysz wyobraźnią...

Pytanie o OZC świadczy najdobitniej, że jednak "nie czujesz bluesa"...

Bardziej od termometru przyda się w kościele higrometr.

Im więcej grzania, tym wiecej wykraplania - tym częstsza renowacja koscioła i ryzyko niszczenia powłok malarskich.

Chcesz zniszczyć zabytki w starej katedrze? Zacznij ją intensywnie ogrzewać...

===

poprawa komfortu cieplnego poprzez mieszanie powietrza (może być lokalnie - strefowo)

odparowanie wilgoci

[quote=boguslaw;6974999

Chcesz zniszczyć zabytki w starej katedrze? Zacznij ją intensywnie ogrzewać...

Tu mamy do czynienia z obiektem wręcz surowym . Droga Krzyżowa i ławki oraz ogromny Krzyż to jedyne elementy drewniane.

Jeden problem mniej .

Tak włosi załatwili swoje kościoły stosując ogrzewanie nadmuchowe. A grzejniki , czyż tym nie są ?

Zatem wystarczy, jeśli przeczytasz co napisałem i ruszysz wyobraźnią...

Pytanie o OZC świadczy najdobitniej, że jednak "nie czujesz bluesa"...

Czyzby? zaden proboszcz nie zapytał jakie mogą byc koszty ogrzewania koscioła? czy datki na tace sa tak duze ze nawet nie warto było pytać.? czy moc grzejników i Tz było brane tak na oko? Doskonale wiem po co jest OZC w procesie projektowania systemu ogrzewania.

Edytowane przez asolt

odparowanie wilgoci

Jeszcze raz:

Ogrzewanie ma na celu wspomagać wietrzenie i odparowanie wprowadzonej do wnętrza wilgoci. Jak najkrótszą drogą i jak najszybciej! Taki jest cel.

Gdy na zewnątrz będzie lało będzie inaczej, gdy będzie sucho, będzie inaczej.

Koszt takiego ogrzewania jest kwestią indywidualną, bardzo zmienną, wynikającą ze sposobu użytkowania kościoła.

http://www.regulus.com.pl/ogrzewanie-obiektow-sakralnych

EOT

===

Edytowane przez boguslaw

odparowanie wilgoci

Jeszcze raz:

Ogrzewanie ma na celu wspomagać wietrzenie i odparowanie wprowadzonej do wnętrza wilgoci. Jak najkrótszą drogą i jak najszybciej! Taki jest cel.

Gdy na zewnątrz będzie lało będzie inaczej, gdy będzie sucho, będzie inaczej.

Koszt takiego ogrzewania jest kwestią indywidualną, bardzo zmienną, wynikającą ze sposobu użytkowania kościoła.

http://www.regulus.com.pl/ogrzewanie-obiektow-sakralnych

EOT

===

Zrozumiałem, na pytania szczególowe odpowiedziec nie chcesz. Ok, nie pytam wiecej

rzeczywiście dzwoniłem do paru kościołów na Pomorzu . Są tam stosowane . W opinii - dobre. Ale na pytanie czy znają inne rozwiązania, żeby stwierdzić że jest to lepsze od innych. Nie uzyskałem odpowiedzi.

Zadzwoń do parafii Kantego w Słupsku. Tam będą wymieniać promienniki gazowe (? - nie znam fachowej nazwy) na nagrzewnice gazowe nadmuchowe. Może uzyskasz jakieś info co do podstaw zmiany.

Finanse koscielne nie podlegają regułom opłacalnosci w sensie normalnego inwestora. Równie dobrze mozna zapytac kiedy sie zwróci wyłozenie posadzki granitem. Odpowiedz jest jedna, nigdy, co nie oznacza zeby tego nie robic. Po załozeniu podłogówki i modernizacji kotłowni spadły koszty ogrzewania, wzrósł komfort, przy okazji zmieniono wykonczenie posadzki. Parafia jest duza i poniosła koszt tej termomodernizacji. To wszystko.

Jeśli ktoś zaproponował modernizację ogrzewania, to w drugiej ręce winien przynieść rachunek ekonomiczny tego rozwiązania. Jeśli proboszczowi nie zależy, albo tak go zakręcił 'sprzedawca' lub 'instalator', że stracił głowę, to zapytaj wiernych czy im zależy. Każdy powie, że woli przynieść 4 razy 5 zł co tydzień niż jednorazowo dać 10 zł i przynosić co tydzień 2 zł, bo każdy potrafi policzyć, że 4x5=10 a 10+(4x2)=18.

Ale jak obliczenia się pominie, to później można wyciągnąć tylko wniosek, że 'koszty ogrzewania spadły', bo wierni przynoszą po 2 zł, a nie 5 zł.

A jeśli do rachunku opłacalności inwestycji chcesz wrzucać wyłożenie podłogi, to nie mamy o czym gadać raczej.

Poważnie rozważyłbym ogrzewanie promiennikowe.

Oczywiście, wsparte dobrą wentylacją.

Taki "cud" powinien się nadać...

http://www.interloop.pl/suntube-solaronics.html

Ma tę zaletę, że nie dopuści do kondensacji na ścianach w nie/słabo ocieplonym obiekcie.

No i działa jak światło.

Pstryk - pstryk, a to ma wpływ na koszta.

Trochę to tak, jakby na czas mszy (niewiele przed mszą) "załączyć" środek słonecznego lipcowego dnia.

Adam M.

Słuchajcie , nie piszę kto , nie piszę co

Dostałem w ofercie taki enigmatyczny tekst. Tak że nie bójcie sie oferenci że treść rozmów zostanie zdradzona , ale na pewno niejasne fragmenty postaram sie poddać pod dyskusje.

"w przypadku ogrzewania promiennikami nie występuje zjawisko spadku „mocy” wraz ze wzrostem odległości od zródła. Promienniki cieplne można zawieszać w halah o wysokości do 30m. Przekazywanie ciepła odbywa się poprzez transfer fal elektromagnetycznych konwertowanych na ciepło poprzez kontakt z przedmiotem lub człowiekiem. Jest to zjawisko podobne do działąnia promieni słonecznych."

Czy ktoś wie o co chodzi albo może chodzić ?

Czy uważacie że cos co grzeje z odległości do 30 m a min 3 metry, może wplynąc na komfort w Kosciele?

Jeśli ktoś zaproponował modernizację ogrzewania, to w drugiej ręce winien przynieść rachunek ekonomiczny tego rozwiązania. Jeśli proboszczowi nie zależy, albo tak go zakręcił 'sprzedawca' lub 'instalator', że stracił głowę, to zapytaj wiernych czy im zależy. Każdy powie, że woli przynieść 4 razy 5 zł co tydzień niż jednorazowo dać 10 zł i przynosić co tydzień 2 zł, bo każdy potrafi policzyć, że 4x5=10 a 10+(4x2)=18.

Ale jak obliczenia się pominie, to później można wyciągnąć tylko wniosek, że 'koszty ogrzewania spadły', bo wierni przynoszą po 2 zł, a nie 5 zł.

A jeśli do rachunku opłacalności inwestycji chcesz wrzucać wyłożenie podłogi, to nie mamy o czym gadać raczej.

Nowe wykonczenie posadzki zrobiono niejako przy okazji, co do finansów koscielnych mojej parafii nie mam wglądu (czy w ogole ktos oprócz proboszcza ma do tego nie wiem, pewnie i kuria tez nie ma 100% wglądu) to ciezko mi sie odniesc co do efektów finansowych. Z ogolnych informacji które zostały podane przez parafie koszty spadły. Ile ? nie wiem, zapewne jakis audyt był ale nie mam do niego wgladu. To co podajesz to tylko gdybanie. To czy była najpierw planowana termomodernizacja czy zmiana wyykoncznienia koscioła a przy okazji termomodernizacja tego równiez nie wiem. Zreszto co tu duzo tłumaczyc, kazdy sobie zdaje sprawe jak są rozliczane finanse koscielne i jakimi regułami sie rzadza, to jest moze temat na inne forum. Wspomniałem o podłogówce w kosciele z powodów czysto technicznych, a watek nieco zboczył.

Adam M.

i akurat to o co spytalem w poprzednim poście zostało wyjaśnione

Promieniowanie cieplne powstające podczas użytkowania promiennika gazowego jest porównywalne z działaniem promieniowania słonecznego, ponieważ przenosi energię za pomocą fal elektromagnetycznych. Energia ta zmienia się w ciepło przy kontakcie z ciałem pochłaniającym.

czy wiesz Adamie jak realizowany jest wyrzut spalin.Jakoś nic o tym nie piszą

Ma tę zaletę, że nie dopuści do kondensacji na ścianach w nie/słabo ocieplonym obiekcie.

No i działa jak światło.

Pstryk - pstryk, a to ma wpływ na koszta.

Trochę to tak, jakby na czas mszy (niewiele przed mszą) "załączyć" środek słonecznego lipcowego dnia.

Adam M.

Zalety moze i ma ale wady również. Efekt cienia jest mocno odczywalny szczegolnie gdy sie siedzi w ławkach. Mam okazję porównac te dwa rodzaje ogrzewania w dwóch koscioła, komfort nie porównywalny, na korzysc podłogowki.

Zalety moze i ma ale wady również. Efekt cienia jest mocno odczywalny szczegolnie gdy sie siedzi w ławkach. Mam okazję porównac te dwa rodzaje ogrzewania w dwóch koscioła, komfort nie porównywalny, na korzysc podłogowki.

Fizyka z odczuciami nie wygra. To słyszę codziennie w rozmowach telefonicznych

Czy w przypadku promienników wysokotemperaturowych (elektrycznych) , myślę że gazowych również ,większość mówi o przegrzewaniu okolic głowy i ramion a pozostających w zimnie (cieniu) okolic nóg.

zdaję sobie tez sprawę , że po założeniu systemu (jakiegokolwiek) 50 % bedzie zadowolona a druga nie.

Ten przyszedł cieplej ubrany , ten po obiedzie , ten doszedł a tamten dojechał ., wyspany/niewyspany, stojący przy drzwiach /stojący w środku.

Edytowane przez noname2

"czy wiesz Adamie jak realizowany jest wyrzut spalin.Jakoś nic o tym nie piszą "

Nie wiem.

Podejrzewam, że mogą być katalizowane do CO2 i H2O.

Mało tego jest, choć moc spora.

Podobnie działa "słoneczko na butlę LPG"

Dlatego - dobra wentylacja jest potrzebna, ale to nie trudne w wysokich pomieszczeniach.

Wszystkiego można użyć dobrze albo źle.

Napchasz luda, odpalisz zabawkę, to podgotujesz ich "z wierzchu".

Odpalisz zabawkę z wyprzedzeniem, podgrzejesz ściany, podłogi, ławki...

Potem wpuszczasz ludzi, zmniejszasz moc i masz jak chcesz.

"Cienia" się wtedy mocno nie czuje.

Adam M.

Kwestia zbilansowania kosztu z komfortem.

Bywam w tak grzanych halach.

Tam gdzie grzeją non-stop świeci ciepłem podłoga, sprzęty, ściany...

Nie ma cienia.

Tam gdzie tylko czasem to nieco się cień czuje.

Adam M.

"czy wiesz Adamie jak realizowany jest wyrzut spalin.Jakoś nic o tym nie piszą "

Nie wiem.

Podejrzewam, że mogą być katalizowane do CO2 i H2O.

Mało tego jest, choć moc spora.

Podobnie działa "słoneczko na butlę LPG"

Dlatego - dobra wentylacja jest potrzebna, ale to nie trudne w wysokich pomieszczeniach.

Wszystkiego można użyć dobrze albo źle.

Napchasz luda, odpalisz zabawkę, to podgotujesz ich "z wierzchu".

Odpalisz zabawkę z wyprzedzeniem, podgrzejesz ściany, podłogi, ławki...

Potem wpuszczasz ludzi, zmniejszasz moc i masz jak chcesz.

"Cienia" się wtedy mocno nie czuje.

Adam M.

Ma to sens.

Opinie bedą tutaj odgrywać kluczową rolę w wyborze systemu. Nie dziwię się . Za GRUBA inwestycja

A tam gdzie one są za wiele się nie dowiedzialem. a teraz bezskutecznie próbujemy się dodzwonic 3 dzień . Inny świat....