Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kościoła -wyzwanie - kto chetny ?

noname2

Recommended Posts

Prawdopodobnie każdy z systemow dobrze zrobiony przyniesie efekt.

Mój tok myślenia jest taki . Kościol to nie dom .Nie musi być grzany non stop. Nie musi być utrzymywana temp dyżurna lub podtrzymująca system przed zamarznięciem.

Czyli gaz , nagrzewnica gazowa, elektryczne .

Duże moce .

Ma to sens?

Podlogowka wodna z racji istniejących nowych kafli nie wchodzi w gre . Jej nadlanie w częsci nawy glównej , rozwiąze problem tylko nawy głównej. Poza tym wysokości. 6 cm dodatkowe minimum plus nowe kafle . Koszt 300 zl mkw ? chyba się nie pomyliłem. W tym przypadku absurd.

Podłogowka elektryczna tak samo.

Pozostaje tylko górą coś puścić.....

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam MK

Może jeszcze czytasz

budowlany laik napisal

Zadzwoń do parafii Kantego w Słupsku. Tam będą wymieniać promienniki gazowe (? - nie znam fachowej nazwy) na nagrzewnice gazowe nadmuchowe. Może uzyskasz jakieś info co do podstaw zmiany.

Co o tym myslisz ? I bądź tu mądry ...

wiem , wszystko można schrzanić

Chciałem zdementować plotki jakoby na forum grasowali sami instalatorzy i producenci .

Zero odzewu . Nikt nie chce sie podjąć tematu ogrzania. Ja wiem że temat nie łatwy ale kasa też nie mała.

No ale pieniądze to nie wszystko :rolleyes:

Spokojnie, dopiero pierwszy dzien oferty, ale nie to chodzi. Brak projektu, szukanie optymalnego rozwiazania, niechec do byc eksperymentatorem nie zachęcają do wziecia tej oferty.

Spokojnie, dopiero pierwszy dzien oferty, ale nie to chodzi. Brak projektu, szukanie optymalnego rozwiazania, niechec do byc eksperymentatorem nie zachęcają do wziecia tej oferty.

Na prive oczywiście mogę wyslać . Pisalem o tym .

niechec do byc eksperymentatorem nie zachęcają do wziecia tej oferty.

???

Tak jak napisaleś . Temat jest trudny.A dodatkowo sprawę komplikuje nowa podloga, w mojej ocenie nie do ruszenia .

Jakie masz dostępne źródła ciepła?

Czy prócz kościoła trzeba ogrzewać inne pomieszczenia, ile i o jakiej powierzchni? Zakrystia itd.

Czy w kościele są nawy boczne, baptysterium, przedsionki, itp...

"Linia brzegowa" ciągła czy też często przerywana?

Co z organistą, "chórem"?

Czy nad stropem nawy głównej jest coś na kształt strychu?

Powierzchnia kościoła "po posadzce".

Większa część ludzi przychodzi czy przejeżdża?

Itd. Itp.

===

Edytowane przez boguslaw

Chciałem zdementować plotki jakoby na forum grasowali sami instalatorzy i producenci .

Zero odzewu . Nikt nie chce sie podjąć tematu ogrzania. Ja wiem że temat nie łatwy ale kasa też nie mała.

No ale pieniądze to nie wszystko :rolleyes:

A co się dziwisz ?

Dobrzy instalatorzy mają robotę na kilka miesięcy na przód i wolą zajmować się czymś co wiedzą ile da się zarobić i zysk będzie proporcjonalny do ilości pracy ...

Tutaj jedna wielka niewiadoma. Nie wiadomo jakie wymagania energetyczne ma obiekt , dodatkowo musi być tak duża moc aby w ciągu krótkiego czasu nagrzać takie gigantyczne miejsce ...

Dużo niewiadomych i olbrzymie ryzyko że można źe dobrać mocą źródło ciepła i zamiast na tym zarobić to stracić dużo czasu i kasy ...

Sądzę że nikt się nie zainteresuje , bo mało kto chce ryzykować i ładować się w coś co jest wielką nawiadomą a czas to też pieniądz ...

Jest producent.

Może kilku...

Pewnie chce sprzedać.

Nie pomoże?

Powinien mieć jakieś doświadczenie.

:lol:

Ja to za mały żuczek jestem na takie inwestycje.

Ale wyzwanie ciekawe i spore, to zatrudniłem szarą komórkę i napisałem co mi wyszło.

Teraz trza by mały eksperyment zrobić.

Na stanowisku testowania u wytwórcy?

Wyjdzie według mojej rady - stawiasz piwo!

:lol:

Adam M.

Jest producent.

Może kilku...

Pewnie chce sprzedać.

Adam M.

w poniedziałek zajmę się tematem .Podzwonie. Dopytam

Chcialbym poddac pod dyskuje temat ogrzewania za pomocą PPCi ,kanałowych

Czy to głupi pomysl. ?

Wiem że grzanie powietrza w kościołach nie jest rozsądnym pomysłem . I tak ucieknie do góry.Ale w jednej z propozycji za pomocą ogrzewania nadmuchowego piszą o, i tu zacytuje

"Rozprowadzenie powietrza od dołu powoduje najlepszy efekt rozłożenia ciepła w budynku przy wykonaniu czerpni w najwyższym możliwym punkcie w kościele pozwala na szybkie ogrzanie obiektu.

jednak ten tekst

http://www.ogrzewanie-kosciolow.pl/PODZIAL-SYSTEMOW-GRZEWCZYCH---Ogrzewanie-kubaturowe,21

mówi że oczywiście jest to zbytek , luksus. Nagrzewanie "powietrza" ze wszystkimi jego konsekwencjami. Konwekcja , unosznie kurzu , wcześniejszy start ogrzewania w celu nagrzania wnętrza.

Ale ....grzejemy 2,5 x taniej .

Napisze jeszcze dlaczego ogrzewanie za pomocą promienników elektrycznych jest ryzykownym rozwiazaniem .

większość firm proponuje promienniki wysokotemperaturowe zawieszone na wysokości ok 3 m . W opinii wielu osób z ktorymi rozmawialem jest to rozwiązanie ktore się nie sprawdziło. Powtórzę główny zarzut : w strefie przebywania jakies odczucie ciepła jest , ale przede wszystkim nagrzewa glowe i okolice ramion a nogi pozostają dalej w zimnie .

Oczywiście firmy tłumacza to niewlaściwymi promiennikami , ich mają szerszy zakres mają "lepsze " fale" i nie powodują wyżej opisanych problemów.

Ale to jest za grubo finansowy temat żeby ryzykować.

Napisze jeszcze dlaczego ogrzewanie za pomocą promienników elektrycznych jest ryzykownym rozwiazaniem .

większość firm proponuje promienniki wysokotemperaturowe zawieszone na wysokości ok 3 m . W opinii wielu osób z ktorymi rozmawialem jest to rozwiązanie ktore się nie sprawdziło. Powtórzę główny zarzut : w strefie przebywania jakies odczucie ciepła jest , ale przede wszystkim nagrzewa glowe i okolice ramion a nogi pozostają dalej w zimnie .

Oczywiście firmy tłumacza to niewlaściwymi promiennikami , ich mają szerszy zakres mają "lepsze " fale" i nie powodują wyżej opisanych problemów.

Ale to jest za grubo finansowy temat żeby ryzykować.

Witaj noname2

W PN zajmę się Twoim tematem. Będę potrzebował odpowiedzi na kilka pytań. Teraz tylko dwa z nich.

Jakie było planowane (lub już jest zainstalowane) źródło ciepła?

Czy Twój kościół posiada podpiwniczenie?

Nadmuch powietrza także brałem pod uwagę, lecz jako czerpnia powietrza, szczytowa zewnętrzna część południowej elewacji.

Dlaczego?

Biorąc pod uwagę konstrukcję kościoła i wzmiankowane zastosowanie styropianu, podejrzewam, że największy dyskomfort odczuwają wierni wchodząc z ciepłego zewnętrza do zimnego wnętrza (okresy przejściowe).

===

Prawdopodobnie każdy z systemow dobrze zrobiony przyniesie efekt.

Mój tok myślenia jest taki . Kościol to nie dom .Nie musi być grzany non stop. Nie musi być utrzymywana temp dyżurna lub podtrzymująca system przed zamarznięciem.

Czyli gaz , nagrzewnica gazowa, elektryczne .

Duże moce .

Ma to sens?

Podlogowka wodna z racji istniejących nowych kafli nie wchodzi w gre . Jej nadlanie w częsci nawy glównej , rozwiąze problem tylko nawy głównej. Poza tym wysokości. 6 cm dodatkowe minimum plus nowe kafle . Koszt 300 zl mkw ? chyba się nie pomyliłem. W tym przypadku absurd.

Podłogowka elektryczna tak samo.

Pozostaje tylko górą coś puścić.....

Witam

Zazwyczaj nie podzielam opinii Bogusława; tu jednak muszę się z nim zgodzić.

W dyskusji niesłusznie bagatelizuje się problem odpowiedniej wentylacji i stabilizacji wilgotności, zwłaszcza w okolicach sklepień. Wielokrotnie prowadzi to wręcz do poważnych uszkodzeń lub zniszczenia konstrukcji sklepienia i dachu przez lód.

O innych możliwych skutkach braku stabilizacji wilgotności, tym razem sensownie pisał już Bogusław i w tej mierze jego uwagi są oparte na faktach.

Żeby nie było; regulusy nie są jedynym możliwym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Adam

Dzwonilem w sprawie owych promiennikow gazowych rurowych. Twierdza ze one sie do ogrzewania kosciolow nie nadaja. Brak modulacji i glosnosc. Natomiast maja wyrzut spalin.

To mowi sprzedawca. Natomiast producent tych promiennikow twierdzi ze jeśli już to należy użyć promiennikow ceramicznych. Spalanie odbywa sie na plytce. Moc maja modulowana. Tylko ta wentylacja. 30 m3 na 1 kw mocy. Tyle jest wymagane. Nie jest to drogie rozwiazanie. Można powiedziec ze tanie. Stworzenie dobrego systemu wentylacyjnego moze byc drozsze.

Pratchawiec

Dzieki za podkreslenie zwrocenia uwagi na system wentylacji.

Wyczytałem w naszej gazecie lokalnej, że kościół parafialny gdzie mieszkam ma przejść również remont w zakresie ogrzewania. Mają montować 4 pompy odzyskujące ciepło z powietrza. Kościół posiada status zabytku - ma ponad 400lat. Nie ma możliwości ingerencji wewnątrz. Szacowany koszt wg gazety to 200k PLN. Ponoć tego typu instalacje montowano w kościołach w Łomży, Białymstoku i paru innych miastach - gdzie ponoć doskonale zdają swoją rolę. Nie wiem jaka część tej kwoty pochodzi ze środków unijnych lub innego rodzaju funduszy.

Wyczytałem w naszej gazecie lokalnej, że kościół parafialny gdzie mieszkam ma przejść również remont w zakresie ogrzewania. Mają montować 4 pompy odzyskujące ciepło z powietrza. Kościół posiada status zabytku - ma ponad 400lat. Nie ma możliwości ingerencji wewnątrz. Szacowany koszt wg gazety to 200k PLN. Ponoć tego typu instalacje montowano w kościołach w Łomży, Białymstoku i paru innych miastach - gdzie ponoć doskonale zdają swoją rolę. Nie wiem jaka część tej kwoty pochodzi ze środków unijnych lub innego rodzaju funduszy.

Co Ci mogę napisać ? Może cytatem pojadę ...

"Handlowcy odnotowali zainteresowanie ogrzewaniem kościołów w Polsce. Marketingowcy proponują zatem kościołom te same urządzenia grzejne, w które wyposażają mieszkania, domy, powierzchnie wielkoprzemysłowe, magazyny, hale fabryczne, obory i budynki hodowlane.

Te systemy grzejne w kościołach się nie sprawdzają (bywa, że wierni dowiadują się o ogrzewaniu kościoła jedynie z kartki wywieszonej na drzwiach wejściowych, bo ogrzewanie jest tak nieskuteczne, że zupełnie się go nie odczuwa). Koszty inwestycji, a także eksploatacji oraz obsługi są wysokie. W konsekwencji przez wiele lat parafia jest obciążona dużymi wydatkami, co powoduje, że systemy te są włączane w kościele bardzo rzadko.

To, że nowoczesne urządzenia grzejne gdzie indziej sprawdzają się doskonale, nie znaczy, że sprawdzą się w ogrzewaniu kościoła. Otóż zdecydowanie nie. Marketingowcy jak ognia unikają odpowiedzi na pytanie o rachunek ekonomiczny inwestycji, a także porównania ich systemów z ogrzewaniem strefowym pod względem kosztów zakupu urządzeń i skuteczności ogrzewania czy eksploatacji, oraz weryfikacji ich ustaleń."

Jak zastosują GZ podlogówkę to bedzie OK. Ale te koszty....To że bedą mieć dofinansowanie to nie znaczy ze nic nie zaplacą . Zresztą za to dofinansowanie zapłacimy wszyscy.

Myślę że kominek z płaszczem wodnym albo bez lub inverter i kanałówka albo jeszcze pompa ciepła pw .Wtedy wszyscy będą zadowoleni ,znaczy sprzedawcy.Kurde zapomniałem o ekogroszku i gazie.

Jeszcze o fotowoltaice i kolektorach, powietrznych i cieczowych. O geotermi i GWC rurowym jako rozbiegowka a pod kościołem GWCżwirowym. Farmie wiatraków i wentyalcji z odzyskiem i pozyskiwaniu biogazu z okolicznych kurzych ferm.

Wymianie witrazy na pakiety 5 szybowe . Zdolni młodzi , niepokorni pierdykna na nich jakiś motyw sakralny ...

Za 500 tyś to robie ten system bez wychodzenia z domu z poziomu telefonu. Drogo to każdy potarfi . Sztuka to optymalnie....

Skłaniam się w tym konkretnym przypadku do wariantu kombinowanego.

1/. Panele grzewcze w wersji pojedynczej lub sekcje 2-3 elementowe z panelem matką (sterowane pilotem - 8 stopni poziomu temp.

prezbiterium, organista). Niedużych rozmiarów panele dostosowane kolorem do wystroju wnętrza.

Panele grzewcze posiadają dwa opatentowane systemy oszczędnościowe:

System aktywny polegający na ograniczeniu mocy czynnej w pracy urządzenia, oraz system pasywny składający się z warstwy elastomeru syntetycznego,

pozwalającego na odzysk ciepła z panelu przy wyłączonym zasilaniu. Użycie obu tych systemów jednocześnie pozwala na osiągnięcie 50% oszczędności zużycia

energii elektrycznej w porównaniu do wszystkich innych podobnych systemów ogrzewania podczerwienią.

Panele grzewcze sterowane są przez inteligentny moduł elektroniczny, zaprojektowany na bazie 32 bitowego procesora ARM, który kontroluje tryb pracy urządzenia

poprzez odczyt temperatury powierzchniowej panelu za pomocą sondy, jednocześnie korygując wydajność grzewczą, dostosowując ją do zadanej na pilocie

temperatury otoczenia.

2/. Kurtyna ciepłego powietrza w wejściu głównym.

3/. Odpowiednie rozlokowanie grzejników wodnych c.o. ( sposób rozlokowania znacznie ważniejszy od mocy jednostkowej grzejników).

===