Regius 25.03.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 nie będzie , wystarczy znajomość fizyki budowli. @Slawko, mógłbyś rozwinąć? Nie do końca wiem, gdzie popełniam błąd twierdząc, że będę miał zyski ciepła od gruntu. Z tego co pamiętam to temperaturą obliczeniową gruntu przyjmuje się na poziomie około +8 st.C (fundamenty garażu są zaizolowane aż do ław). Dodatkowo pod płytą fundamentową domu jest 10 cm XPS+opaska przeciwwysadzinowa płyty (która wychodzi parę metrów dookoła garażu), co w mojej opinii sprzyja zmniejszeniu wahaniom temperatury gruntu w ciągu roku. Wydawało mi się, że zgodnie z zasadami termodynamiki jeśli temperatura w garażu będzie niższa niż temperatura gruntu, to grunt będzie ogrzewał garaż, ale widać gdzieś popełniam błąd (liczę, że mi to rzeczowo wyjaśnisz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.03.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Z tego co pamiętam to temperaturą obliczeniową gruntu przyjmuje się na poziomie około +8 st.Cna jakiej głębokości? masz tak głęboko garaż? @Slawko, mógłbyś rozwinąć? Nie do końca wiem, gdzie popełniam błąd twierdząc, że będę miał zyski ciepła od gruntu.błąd jest u podstaw, czyli zakładania, że grunt przy powierzchni będzie grzał, umieść garaż pod ziemią, tak ze 4-5m to wtedy tak. Wydawało mi się, że zgodnie z zasadami termodynamiki jeśli temperatura w garażu będzie niższa niż temperatura gruntu, to grunt będzie ogrzewał garaż, ale widać gdzieś popełniam błąd (liczę, że mi to rzeczowo wyjaśnisz).no, będzie grzał, będziesz miał takOZC pokazały, że przy temperaturze obliczeniowej -20 st. C w garażu będzie -11 st. C.widzisz, bedzie cieplej o 9st.C Edytowane 25 Marca 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.03.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Posadzka garażu troszkę wyżej niż poziom terenu, ale ława głębiej niż 1 m poniżej poziomu terenu. Ściany fundamentowe są izolowane z 3 stron, z 4 strony jest "dostawiona" izolowana płyta fundamentowa z opaskami przeciwywadzinowymi (ponad 100 m2). Myślałem, że izolowana płyta fundamentowa oraz izolowane ściany fundamentowe garażu powinny przeciwdziałać wychładzaniu się gruntu pod domem i garażem. Edytowane 25 Marca 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.03.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 no i co z tego? sadzisz, ze te parę m2 czy m3 gruntu który "chronisz" ma znaczenie wobec tych milionów czy nawet miliardów m3 gruntu wokoło? owszem, troszkę opóźnisz wyrównanie temperatury tych paru m3 gruntu względem tych milionów m3 wokoło, ale tylko opóźnisz, natomiast jak te parę m3 gruntu ma Ci służyć za grzałkę? Chcesz mieć "grzałkę" z gruntu w garażu? zrób ściany fundamentu na 10m głębokości, daj ze 30-50cm XPS'a do ocieplenia tych ścian, daj takie samo ocieplenie do ścian nad gruntem i dachu, daj porządna bramę garażową(niestety jeszcze takich nie produkują) i otwieraj ja raz na tydzień na chwilkę, albo wcale(taniej zamurować i dać ocieplenie jak ściany). Tylko czy to będzie jeszcze garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.03.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) @Slawko123, rozumiem Twój punkt widzenia. Muszę jednak przyznać, że mimo wszystko w dalszym ciągu jestem przekonany, że zyski od gruntu występują (przepraszam, czasem ciężko mnie przekonać), choć mogą być niewystarczające, żeby utrzymać temperaturę powyżej zera przy większych mrozach (zgodnie z tym co pokazują obliczenia OZC). Dzięki za dyskusję i przedstawienie Twoich argumentów. W międzyczasie znalazłem w innym wątku Twoje posty, w których pisałeś o swoich doświadczeniach związanych z ujemnymi temperaturami w garażu przez co jeszcze bardziej skłaniam się do ogrzewania garażu. @kulibob, bardzo podoba mi się pomysł z tą farelką z termostatem. Muszę się jeszcze przespać z tym pomysłem, bo troszkę boję się zostawić to urządzenie pracujące bez nadzoru (niepoprawnie działający termostat, awaria, itp.). Edytowane 25 Marca 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 no i co z tego? sadzisz, ze te parę m2 czy m3 gruntu który "chronisz" ma znaczenie wobec tych milionów czy nawet miliardów m3 gruntu wokoło? Grunt naokoło wychładza się od powietrza. Jak jest izolowany od boków i od góry na głębokość przemarzania (wystarczy tą realna - nie musi być ta z przepisów, która jest z ogromnym zapasem nawet przy pesymistycznych warunkach) to masz podpięcie do grzałki głębiej. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428465 źródło - sporo ciekawego do poczytania Tu pomiary z Warszawy. Już na głębokości 10cm temperatura spada nieznacznie poniżej zera kilka dni w roku co kilka lat. Głębiej jest zawsze dodatnia. W sygnaturce jest też watek FLIRTuję - a tam fotki z termowizji, jak to od gruntu zimą mnie mostek do gruntu grzeje, a latem chłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.03.2019 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Regius - z mojego doświadczenia. Duży garaż przyklejony do domu, oddylatowany 10cm styro, garaż ocieplony 15cm styro. Pod garażem też trochę styropianu jest. Wentylacja w garażu jest. Brama garażowa - duża, nie do końca szczelna. Samo życie. Jak była temperatura około -20, to w garażu przy samej bramie pojawiło się trochę lodu, w środku garażu i na końcu była temperatura dodatnia. Teoretycznie mam w garażu 2 przewymiarowane grzejniki na pętlach z podłogówki, ale praktycznie cały czas są skręcone. Nie są potrzebne. Garaż się ogrzewa od budynku, cudów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.03.2019 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Grunt naokoło wychładza się od powietrza. Jak jest izolowany od boków i od góry na głębokość przemarzania (wystarczy tą realna - nie musi być ta z przepisów, która jest z ogromnym zapasem nawet przy pesymistycznych warunkach) to masz podpięcie do grzałki głębiej. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428465 źródło - sporo ciekawego do poczytania Tu pomiary z Warszawy. Już na głębokości 10cm temperatura spada nieznacznie poniżej zera kilka dni w roku co kilka lat. Głębiej jest zawsze dodatnia. W sygnaturce jest też watek FLIRTuję - a tam fotki z termowizji, jak to od gruntu zimą mnie mostek do gruntu grzeje, a latem chłodzi.to wszystko co napisałeś, to tylko potwierdzenie tego co napisałem. Nie da sie wykorzystać temp gruntu z głębokości przy powierzchni. Jak dasz "osłonę " części gruntu(fundamenty z ociepleniem) na głębokość np. 1m, to grunt w garażu nie będzie miał nigdy wyższej temperatury(w wersji super optymistycznej) niz ta która jest na tej głębokości tego metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Nie da sie wykorzystać temp gruntu z głębokości przy powierzchni. Czemu się nie da? Te 6 czy 8* na plusie, to niezły grzejnik, jak chodzi nam tylko o nie zamarzanie wnętrza. dT 7* to ponad 80W/m2 mocy grzewczej. Potęga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.03.2019 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 gdzie masz te 6-8stopni na plusie? na jakiej głębokości? masz tak nisko zakopany garaż aby z tego korzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 26.03.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Slavko upierasz się trochę, u mojej mamy jest garaż w tzw budynku gospodarczym, cały budynek jest ocieplony chyba 3cm styro, bramę garażową rozwierną stalową ociepliłem 2 albo 3cm styro (nie pamiętam dokładnie) strop ociepliłem 4cm styro, nie ma żadnej izolacji ścian fund ani styro pod wylewką, nie ma opcji żeby ten garaż był szczelny, a mimo to wystarczyły zyski od auta żeby temp nie spadała poniżej zera przez większość zimy. Fakt, że jak przez parę dni/nocy dowaliło -15 do -20 to temp spadła na tyle, że na posadzce zamarła woda z roztopionego śniegu, ale na wysokości 1,5m było ok 0 do -1. Ale podejdźmy realnie do sprawy, takie temp nie dość, że zdarzają się coraz rzadziej to nie utrzymują się przez dłuższy czas. Nie strasz tak ludzi bo gotowi zakładać ogrzewanie w garażach, które będzie przydatne raz na ruski rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.03.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 mnie tam rybka czy ktoś będzie grzał garaż czy nie, piszę o faktach, że od gruntu się nie nagrzeje i tyle. Poza tym, niektórzy w garażu robią rożne rzeczy np. sprzątają samochód. Nie wiem czy to takie przyjemne jak temp. jest w okolicach 0-3st.C. Bez kufajki zimno, w kufajce za gorąco i niewygodnie. Niektórzy maja w garażu przyłącze wody(wodomiar) i nie wiem czy byliby zachwyceni gdyby akurat jak sa na wyjeździe było Fakt, że jak przez parę dni/nocy dowaliło -15 do -20 to temp spadła na tyle, że na posadzce zamarła woda z roztopionego śniegu, ale na wysokości 1,5m było ok 0 do -1 Jakby nie było, zabezpieczamy sie na wypadek godziny W , tak samo jak zabezpieczamy instalację elektryczną bezpiecznikami. Większość z nich nigdy nie zadziała, ale są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.03.2019 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Jeszcze jeden przykład mam budynek gospodarczy ok 20m2 (12 kurnik i 8 rupieciarnia). Wysokość ok2,3m ściana 20cm dach 10cm fundamentu typowego brak. Pdłoga chudybeton papa płyta mfp na części kur ściółka. przy -20 spada do około 0*C wtedy wstawiam olejaka 450W i jedzie w nocnej taryfie. W rupieciarni ocieplona buda psa. Drzwi przemarzają bo najtańsze chińczyki okna też bo jakieś z demontażu:) W czasie budowy a dość zimno było ok (-12*C)postawiłem butelkę wody 0,5m od bramy. Woda nie zamarzła to samo przy oknach. Jednak termostat załączał kabel na liczniku wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.03.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 mnie tam rybka czy ktoś będzie grzał garaż czy nie, piszę o faktach, że od gruntu się nie nagrzeje i tyle. Poza tym, niektórzy w garażu robią rożne rzeczy np. sprzątają samochód. Nie wiem czy to takie przyjemne jak temp. jest w okolicach 0-3st.C. Bez kufajki zimno, w kufajce za gorąco i niewygodnie. Niektórzy maja w garażu przyłącze wody(wodomiar) i nie wiem czy byliby zachwyceni gdyby akurat jak sa na wyjeździe było Jakby nie było, zabezpieczamy sie na wypadek godziny W , tak samo jak zabezpieczamy instalację elektryczną bezpiecznikami. Większość z nich nigdy nie zadziała, ale są. Wszystko zależy od potrzeb. Nie do końca prawdę piszesz, nagrzewa się właśnie od gruntu. Ma garaż wolnostojący, brama na 2 auta, na ścianach 5 cm styro, w dachu 15cm wełny, 6 lat. Bywały już kilkudniowe mrozy po -15oC, przy samej bramie garażowej rzeczywiście tafelka lodu się wtedy zrobiła, ale w głębi garażu nic nie zamarzło, więc skąd ta temp na plusie, skoro to wolnostojący garaż? Ta sytuacja z lekkim przymarznięciem wody zdarzyła się raz przez 6 lat, mijasz się z prawdą. Podejrzewam, że przy grubszej izolacji nic by nie zamarzło. Ale jeśli ktoś ma wodomierz w garażu, to rzeczywiście dla spokojności może lekko grzać przy największych mrozach. Albo aby popracować, także warto byłoby coś grzać, wszystko zależy od potrzeb. Jednak wolałbym jakąś nagrzewnicę albo jakąś mocną farelkę, niż instalację CO po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.03.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Ta sytuacja z lekkim przymarznięciem wody zdarzyła się raz przez 6 lat, mijasz się z prawdą. To określenie jest bardzo delikatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) mnie tam rybka czy ktoś będzie grzał garaż czy nie, piszę o faktach, że od gruntu się nie nagrzeje i tyle. To nie są fakty. To Twoja opinia. Fakt jest taki, że w nieogrzewanym garażu wielostanowiskowym na parterze bloku z żaluzjami zamiast okien nigdy temperatura nie spadła poniżej zera. Izolacja 20cm wełny pod stropem, 10cm styropianu na ścianach, zero izolacji od gruntu. Faktem są odczyty temperatur z 20 lutego 2017 gdy ściany mi dopiero rosły. 4. Wreszcie podłączyłem się Arduino do czujników temperatury zakopanych pod domem. Pomiar, po dosyć długich mrozach, w trakcie budowy, oczywiście zero jakiegokolwiek ogrzewania (1,5 miesiąca po wylaniu chudziaka, więc i chemiczne ciepło dawno wyparowało): + 1,44*C ława (czujnik zalany betonem) - 0,44*C ściana fundamentowa nad czwartym bloczkiem fundamentowym + 0,69*C 30cm od ściany wewnątrz domu na głębokości j.w. Faktem jest, że mi woda (deszczówka) w szambie nie zamarzła, chociaż włazu nie było. A izolacji nie ma żadnej. Faktem są informacje podawane przez innych, że im nie zamarza albo w jakich warunkach zamarza. Mi zamarzła woda w domu, gdy brakowało tylko izolacji stropu (w tym samym czasie deszczówka w szmbie nie zamarzła). Faktem jest, że ziemniaki i inne ważywa w kopcach nie przemarzały. Edytowane 26 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.03.2019 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 gdzie masz te 6-8stopni na plusie? na jakiej głębokości? masz tak nisko zakopany garaż aby z tego korzystać? Mam płytkie GGWC 1,2m i przy -15/-20 podbija powietrze nawiewane do reku do 3-4*C no fakt rury idą w wodzie wiec trochę inna inszość. Jakoś grunt tam nie przemarza tylko utrzymuje stałe warunki zależne od temperatury na powierzchni po prostu ciągnie ciepło z dołu i boków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.03.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Mam płytkie GGWC 1,2m i przy -15/-20 podbija powietrze nawiewane do reku do 3-4*C no fakt rury idą w wodzie wiec trochę inna inszość. Jakoś grunt tam nie przemarza tylko utrzymuje stałe warunki zależne od temperatury na powierzchni po prostu ciągnie ciepło z dołu i boków.Tobie idą rury w wodzie, a ja mam grzejnik i 15cm styropianu w podłodze i nagrzewa mi do 15-20st, czyli lepiej niż 3-4. Albo piszemy o takich samych warunkach, albo nie piszemy i nie porównujemy dwóch różnych środowisk. Co do reszty, ja wiem swoje, Wy wiecie swoje. Każdy zrobi jak uważa i swoje wnioski wyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.03.2019 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) Poco ogrzewać miejsce które jest naturalną strefą buforową? U mnie wychodzi na to że na 1/2 ściany wschodniej domu nigdy temperatura nie spadnie poniżej 0 więc oszukujemy zime:) i koszty ogrzewania spadają. Chyba że w garażu dużo i długo przebywamy to mój układ jest lipny. Co do rur to pisałem o GGWC poza domem aby odwzorować warunki gruntowe a pod garażem są one lepsze niż na zewnątrz Edytowane 26 Marca 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczygiel4 28.03.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 witam zastanawiam się nad ogrzewaniem garażu 17m2 w bliźniaku (brama na północ)zdjęcie rzutu poniżej:https://tufotki.pl/MLEC7 - Przy posadzce parteru wraz z ociepleniem (10cm styropiany) i folia.- Ściany konstrukcyjne z pustaków Termalica. Grubość ścian konstrukcyjnych 24cm, dzielącej 2 segmenty: 18cm+3cm styropian.- Brama garażowa ocieplana sterowana elektrycznie - na parterze będzie ogrzewanie podłogowe Z tego co czytam to każdy ma swoje doświadczenia na forum: jedni piszą o ogrzewaniu podłogowym inni o grzejnikach a jeszcze inni o dogrzewaniu farelką.Dogrzewanie garażu to są przecież dodatkowe koszty, a wiadomo ze wychładzać się będzie przy każdym wjazd/wyjazd samochodu. biorąc pod uwagę, że temperatury są poniżej zera a skrajne -20 czy -15 jest dosyć sporadyczne to mam dylemat - ogrzewanie czy dogrzewanie stratami z domu. Dziękuje za cenne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts