Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie garażu

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę sobie ostanio policzyłem. i założyłem czarny scenariusz -20*c na zewnątrz, 0*c wewnątrz, 20*c w kotłowni i w domu. wymiary przegród były brane w przybliżeniu. Straty jesli dobrze pamiętam to liczyło się powierzchnia*U*różnica temperatur ( chyba że coś popierdzieliłem)

I wyszło straty: ściany 230W, bramy 240W, dach 150W

Zyski: Drzwi 40W, ściana 70W, Kotłownia 360W

róznica jesteśmy ok 140 W na minusie.

Bez uwzględnienia strat z wentylacji i zysków z podłogi wiek ktoś jak to policzyć??

Ja slowkow kwestii porownania styro w podlodze garazu i bez. Mieszkam z bratem po sasiedzku. Mamy te same domy, ocieplenia, bramy itd. Ja mam styro w podlodze, brat nie. W zimie brat jak ma cieplej w garazu 1-1,5stC to wszystko.

Mieszkam w domu kilka lat, 4 zimy za mna i nigdy temp nie spadla mi w garazu ponizej zera. A kilka lat temu temp spadaly nawet do -28stC. Mam grzejnik awarynie bo lubie majsterkowac. Za cztery lata moze trzy razy go wlaczylem.

Garaz w bryle domu, 15cm styropianu jako ocieplenie calego domu.

Nie, garaz nie jest odciety ociepleniem od domu. Jedynie na suficie mam styro. Na polowie dlugosci garazu mam pralnio kotlownie i wc. Reszta to salon. Caly dom ogrzewam tylko i wylacznie kominkiem. W salonie przy wiekszym zaladunku kominka jest mocno za cieplo:-)

Sciany domu mam z phorotermu 20 a sciana laczaca z garazem jest podwojnej grubosci.

Nie, garaz nie jest odciety ociepleniem od domu. Jedynie na suficie mam styro. Na polowie dlugosci garazu mam pralnio kotlownie i wc. Reszta to salon. Caly dom ogrzewam tylko i wylacznie kominkiem. W salonie przy wiekszym zaladunku kominka jest mocno za cieplo:-)

Sciany domu mam z phorotermu 20 a sciana laczaca z garazem jest podwojnej grubosci.

Więc o czym ty człowieku piszesz...?

Ogrzewasz garaż domem, więc tyle w temacie.

Liwko ma rację do garażu idzie CI kupa ciepła z domu. Jednak po przeczytaniu tego wszystkiego dochodzę do wniosku że brak styro to dobry pomysł jednak może nie wystarczyć przy bardzo dużych mrozach i chyba dam do tego jakiś grzejnik w garażu ustawiony na defrost (5*C).

A mam pytanie z drugiego końca:) jak to wyglada latem?? dużo taka klima:) daje

Mam garaż odizolowany od domu i w styczniu zimą było w nim zimno. Mrozu nie było, ale pojedyńcze stopnie powyżej zera. 4cm styropianu. W środku garażu mam studnię - ściek z posadzki garażu i mierzyłem pirometrem przy mrozach tam w dole było +8C.

Zastanawiam się nad ogrzaniem garażu - myślę o wstawieniu nagrzewnicy na gaz (nadmuchowej). Nie chce tracić sprawności kotła i robić komplikacji by zasilić grzejnik w garażu wysoką temperaturą (kocioł ma tylko obieg niskotemperaturowy)

np taka nagrzewnica

"Ogrzewacz gazowy piecyk MORA 6150 2,5 kW +termostat"

Edytowane przez Adam626

• 1 month później...

30.12 Nad ranem - 5 w nocy - 8 a przy oknie +3,5 w głębi 5

31.12 Nad ranem -7 w nocy -9 przy oknie 2,5 w głębi 4,5-5 przy samej bramie zostawiłem butelkę z wodą za dwa dni zobaczymy czy zamarznie.

2.01.2016 nad ranem -10 w nocy -13 p przy oknie ok 0 w głębi ok 3 . Butelka z wodą niezamarzła a izolacja pod bramą to bloczek betonowy i 2cm styropianu. kabel grzejny pod ociepleniem przyłącza wody się załączył (licznik kWh)

3.01.2016 w nocy -16 nad ranem -10 temp przy oknie -2 w głębi 2,5 jutro zmierzę temperatur pod chudziakiem

Edytowane przez kulibob