Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na podłodze (wytrzymuje czy siada)?

Recommended Posts

witam,

Mam pytanie do tych którzy wybudowali dom i użytkują go już co najmniej rok oraz wybrali grafitowy styropian podłogowy ok 20 cm grubości.

Wychwalana na tym forum marka Termoorganika ma dobre parametry do ocieplenia fasad, ale do podłogi ma kiepskie parametry.

Wynoszące: λdekl: 0,031 W/(m*K), Naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym: ≥ 60 kPa, Obciążenie użytkowe: 1,8 T/m2

Można zaryzykować z takim styropianem na podłogę? (zwłaszcza że chodzi o grubą warstwę 20 cm + ogrzewanie podłogowe z 6 cm wylewki?

Czy takie rozwiązanie samo w sobie jest z góry skazane na porażkę opadających podłóg?

Oczekiwałem jakiejś odpowiedzi merytorycznej, a nie postu aby dobić sobie w statystykach że ma się o 1 post więcej.

Pytam tych którzy mają grubą warstwę izolacji na podłodze oraz styropian o niskim współczynniku lambda, czy pojawiają się jakieś problemy.

Czy na podłogę nie można używać cieplszejszego styropianu niż lambda = 0,037 bo te o niższej lambdzie są już za miękkie.

Od 2,5 roku mam Termoorganikę grafit 15 cm, na tym 6 cm wylewka i podłogówka po całości. Za nami dwa sezony grzewcze i rok mieszkania.

Nic nie opadło, nawet o milimetr. Krawędzie przy ścianach wykończone fugą "na sztywno". Tam też na razie nie ma najmniejszych pęknięć.

Płytki w kształcie całkiem sporego U (kuchnia, salon, hol), bez żadnych dylatacji w warstwie płytek, pod spodem trzy pętle podłogówki i nacięte wylewki - na razie bez pęknięć na płytkach i fugach.

Nie wiem od czego to zależy. Wczasowaliśmy kiedyś w dwuletnim domu, w którym podłoga opadła w większości pomieszczeń o około 1 cm.

Widziałem więc że czasem tak się robi. U nas na też stosunkowo grubej Termoorganice 031 na razie bez problemów.

120kPa, to jak na pomieszczenia mieszkalne wysoka wartość. Skąd wiadomo, że to opadł styropian, a nie chudziak ? Bo chyba płyty nie masz ?

U mnie, przy płycie sytuacja byłaby jasna, ale tak, to nie wiadomo, czy pod chudziakiem kiepsko zagęszczone, czy styropian się poddał

Nie wiem od czego to zależy. Wczasowaliśmy kiedyś w dwuletnim domu, w którym podłoga opadła w większości pomieszczeń o około 1 cm.
Kiedy podłoga jest na gruncie to ten grunt często jest za słabo zagęszczony i podłoga potrafi opaść kilka centymetrów! A wtedy sytuacja jest tragiczna.

Swisspor lambda 031. 22cm w dwóch warstwach. Ułożone tak idealnie, że żadna firma tak nie zrobi. Każda rurka idealnie wycięta. Na tym 7-8cm wylewki i siatki metalowe. Nic się nie dzieje.

Ważne jest zagęszczenie gruntu pod chudziakiem. Lepiej żeby było dobrze zrobione. A na takich elementach firmy budowlane oszczędzają bo klient nie widzi co pod betonem.

Swisspor lambda 031. 22cm w dwóch warstwach. Ułożone tak idealnie, że żadna firma tak nie zrobi. Każda rurka idealnie wycięta. .

Jeśli rurki od instalacji CWU dajemy pomiędzy jedną warstwą styropianu a drugą. To poprawnie jest wyciąć "wyżłobienie" pod te rurki w dolnej warstwie styropianu, czy w tej górnej którą nakrywamy rurki od góry? oraz mając te rury pomiędzy styropianem z góry i z dołu dawać jeszcze je w w otuliny czy robić mniejsze wycięcie a bez otulin?

W przypadku który opisywałem najpierw została położona pierwsza warstwa. Weszli hydrauliczne położyć rury na niej. Później przyszła druga i to w drugiej były robione wyzlobienia. Jeżeli firma ma profesjonalny sprzęt to robi wyzlobienia w pierwszej warstwie i rury wraz z otulina pasują co do milimetra. Na youtube są fajne filmiki. Ale podejrzewam ze na 95% inwestycji nikt tak nie robi. Widziałem jak układa styropian firma od posadzek na tarasie to prawie zawału dostałem.

• 4 weeks później...