sandzia43 02.11.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Witam, jestem w trakcie remontu mojego mieszkania. W dużym pokoju (salonie) chciałabym zrobić na jednej ścianie tapetę gładką a na drugiej boazerię. Przeglądałam wiele stron min. coś takiego jak tu http://www.domzpomyslem.pl/pomysly-i-porady/jakie-sciany/boazerie-drewniane,pr429.html gdzie znalazłam kilka aranżacji, które przypadły mi do gustu. jednak mój chłopak jest bardzo przeciwny, ponieważ sam musiałby ją wyłożyć i nie wiem sama jak go przekonać Czy ktoś z Was ma boazerię drewnianą w domku? jeśli tak , to proszę o jakieś fotki i rady, pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NilsH 02.11.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Witam, jestem w trakcie remontu mojego mieszkania. W dużym pokoju (salonie) chciałabym zrobić na jednej ścianie tapetę gładką a na drugiej boazerię. Przykro mi, ale boazeria jest w obecnej modzie w odwrocie. Teraz modny jest kamień, cegła, itp. Piszę to celowo z cynizmem, gdyż dobra, zadbana boazeria bardziej mi się podoba niż surowa cegła. Sam w domu planuję mała wstawkę drewnianą z szerokich, prawdziwych desek, ale to jeszcze odległa przyszłość. Póki co jestem ciekawy Twoich pomysłów, gdyż sam też kocham drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamsomka 02.11.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 mi prawdę mówiąc boazeria w ogóle sie nie podoba. moja mama ma cały korytarz i część pokoju w baozerii i skutecznie się do tego zniechęciłam. jak dla mnie to troche staroświeckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NilsH 02.11.2015 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Myślę, że za 10-20 lat nasze/Wasze dzieci moga powiedzieć "mi prawdę mówiąc kamień i surowa cegła w ogóle sie nie podobają. moja mama ma cały korytarz i część pokoju w kamieniu i skutecznie się do tego zniechęciłam. jak dla mnie to troche staroświeckie"Przepraszam, ale to naprawdę tylko i wyłącznie kwestia mody. Fakt, że niektóre stare boazerie były tandetne, brudne i niskiej jakości. Ale mam dokładnie takie samo wrażenie co do imitacji kamieni (zwłaszcza tych gipsowych), które dzisiaj ludzie tak chętnie używają do "upiększania" wnętrz. Nie bronię boazerii, ale mam po prostu dystans do mody i nie-mody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NilsH 02.11.2015 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Np. taki element z desek jest dla mnie cudowny w porównaniu z "ołtarzykami telewizyjnymi" , które są obecnie tak popularne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spchod 10.11.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Można też zastosować kamień naturalny, ale w połączeniu z po prostu pomalowaną ścianą, bądź właśnie deskami. Jest to na pewno oryginalniejsze rozwiązanie i bardziej efektowne dzięki różnorodnej kolorystyce kamienia. Przykład poniżej (obudowa kominka a w tyle ściana w salonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 10.11.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Niestety, załączona strona nie otwiera mi się, więc nie wiem o jakiej boazerii myślisz. Możesz wkleić zdjęcie? Mam mnóstwo czasopism ze zdjęciami zdjęć w boazeriach, pewnie coś przypadłoby Ci do gustu. Mieszkam w domu drewnianym, w pokojach ściany wyłożone są surowymi deskami modrzewiowymi - takiego rozwiązania nie polecam do codziennego mieszkania, bo jest ciemno, buro i przygnębiająco. Jasne meble trochę ratują sytuację, ale nie tak to powinno wyglądać. Więcej światła by było, gdyby pomalować deski na jasny kolor, ale właściciel się nie zgadza. W drugim domu będę mieć boazerię angielską, która wg mnie jest piękna i dodaje elegancji we wnętrzach, np Imitacje kamieni na ścianach nie podobają mi się, niestety oglądam je w co 3 domu. Najgorzej, gdy gospodarze z zachwytem pokazują taką ścianę i oczekują takiegoż zachwytu ode mnie Uważam, że niech każdy mieszka, jak mu się podoba, ale nie oczekuje od gości, że będą mieć ten sam gust/styl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 01.12.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Powrót boazerii do naszych wnętrz ma swoje skandynawskie korzenie. Tam drewno jest podstawowym materiałem budowlanym, a ze względu na małą ilość światła Szwedzi, Norwedzy i Duńczycy malują je na kolor biały lub jasno szary. Warto trzymać się takiej inspiracji by nie popełnić błędu. Zamiast gładkiej tapety proponowałabym jednak zwykłą farbę w odpowiedniej kolorystyce. I tak np. do białej (A400 biały Emalia Akrylowa) boazerii szara kolorystyka ścian (558 srebrzysty blask). Lub do szarej błyszczącej boazerii (F585 POPIELATY POŁYSK) ściana w kolorze ciepłej, złamanej bieli ( 542 porcelanowa biel). Kilka właściwie dobranych przedmiotów, tkanin (drewno, len, korek, metal) i skandynawskie wnętrze gotowe.Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DannyK 09.12.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Mnie również boazeria się nie podoba, zresztą wydaje mi się, że boazeria i tapeta w jednym pomieszczeniu to już za dużo, decydowałbym się albo na jedno, albo na drugie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 boazeria z tapetą:http://1.bp.blogspot.com/-QwVlYBQG1JA/TurYm7ZO_VI/AAAAAAAAGCg/cqdtN3Cg_cQ/s1600/homebunch+entry.jpg i drewnine panele z tapetą:http://blogs.mydevstaging.com/blogs/better-homes-and-gardens-style-blog/files/2012/11/101787975.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 18.01.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Podbijam temat. Przeczytałem bardzo ciekawy artykuł i tam jest taka fajna boazeria która mi się bardzo podoba: http://www.urzadzamy.pl/galeria/wnetrze-domu-cae-w-boazerii/14242/86957/ . Jednak nie mogę tego nigdzie znaleźć? Zwykła drewniana boazeria którą robią stolarze z tą taką wielką szparą między deskami zupełnie mi nie leży. Natomiast ta mi się bardzo podoba - jej szerokość też jest super. Czy ktoś wie może co to jest?? Wklejam jeszcze zrzut ekranu jak by się komuś link nie otwierał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 to nie jest boazeria tylko dechy na stelażu, bo dom jest szkieletowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.01.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 to nie jest boazeria tylko dechy na stelażu, bo dom jest szkieletowy. A to nie boazeria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 raczej o boazerii myśli się w kontekście deszczułek mocowanych do ściany, a nie jako samej ścianie domu szkieletowego sensu stricte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.01.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 raczej o boazerii myśli się w kontekście deszczułek mocowanych do ściany, a nie jako samej ścianie domu szkieletowego sensu stricte. Owszem , tak się myśli Jednakże formalnie każde obłożenie ścian ( nawet tych w systemie szkieletowym) drewnem, jest w nomenklaturze już boazerią. Bez względu czy są to deszczułki, płycina ( ew.filung lub korek), deski etc boiserie oznacza dosłownie "obłożenie drewnem". Chociaż pod tę nazwę podchodzi współcześnie też np. boazeria gipsowa ( alabastrowa - francuska) czy syntetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts