Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie prawidłowe rozwiązanie podłączenia kotła?

pepe1991joly

Recommended Posts

Witam!

Wymieniam piec na nowy i wyższy. Przez większe wymiary kotła mam problem z podłączeniem go do instalacji. W załączniku dodałem dwa podglądowe rysunki co wymyśliłem. Przedstawione podglądowe rozwiązanie pierwsze z dwoma pompami C.O w pionie może być nie prawidłowe, ponieważ tam gdzie oznaczyłem na czerwono po prostu może się zapowietrzać lub pompka może źle podawać. Drugie rozwiązanie jest trudniejsze ze względu na wymiary i też nie wiem czy jest prawidłowe. Proszę kogoś z większym doświadczeniem i pojęciem o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Pozdrawiam!

piec1.jpg

12.jpg

piec2.jpg

Edytowane przez pepe1991joly
poprawa zdań

Niestety w instrukcji kotła nie ma nic o tym. Robię troszkę inaczej niż w tym drugim rozwiązaniu, pompa C.O jest w pionie. Widziałem podobne instalacje. Nie jest to najnowsze rozwiązanie, nie ma mieszacza itp. Ale nie rozumiem dlaczego coś jest źle. Dam znać jak coś będzie nie tak. Pozdrawiam.

Osoby chcą Ci pomóc ale ty wiesz lepiej. Zapytałeś się czy któreś z podanych rozwiązań jest prawidłowe więc Ci odpowiedziałem. Nie prosiłeś o żaden schemat. Nawet nie chciało Ci się przeczytać polskich norm dotyczących zabezpieczenia kotła grzewczego. Wymyśliłeś sobie i zrobiłeś instalacje która z prawidłową nie ma nic wspólnego. A że działa? Co w tym dziwnego, przecież instalacja już była . Oby się nie okazało że któregoś dnia zostanie tylko to;

Czego Ci nie życzę.

Edytowane przez gersik

• 1 month później...