pepe1991joly 03.11.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witam! Wymieniam piec na nowy i wyższy. Przez większe wymiary kotła mam problem z podłączeniem go do instalacji. W załączniku dodałem dwa podglądowe rysunki co wymyśliłem. Przedstawione podglądowe rozwiązanie pierwsze z dwoma pompami C.O w pionie może być nie prawidłowe, ponieważ tam gdzie oznaczyłem na czerwono po prostu może się zapowietrzać lub pompka może źle podawać. Drugie rozwiązanie jest trudniejsze ze względu na wymiary i też nie wiem czy jest prawidłowe. Proszę kogoś z większym doświadczeniem i pojęciem o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Pozdrawiam! Edytowane 3 Listopada 2015 przez pepe1991joly poprawa zdań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Żaden schemat nie jest prawidłowy i nikt o zdrowych zmysłach nie będzie tak podłączał kotła. Weź w rękę instrukcje kotła i przeczytaj sobie jak ma być podłączony kocioł do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1991joly 04.11.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Niestety w instrukcji kotła nie ma nic o tym. Robię troszkę inaczej niż w tym drugim rozwiązaniu, pompa C.O jest w pionie. Widziałem podobne instalacje. Nie jest to najnowsze rozwiązanie, nie ma mieszacza itp. Ale nie rozumiem dlaczego coś jest źle. Dam znać jak coś będzie nie tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.11.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dlatego nie rozumiesz bo nie robisz tego na co dzień. Podaj nazwę i model kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1991joly 05.11.2015 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Kocioł to Green power eko max 4, firma Berski. Moc 30 KW. Instalacja z zbiornikiem wyrównawczym. Dziękuje za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.11.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Przeczytaj w instrukcji pkt 1 ten fragment który jest napisany grubym drukiem. Przeczytaj też w warunkach gwarancji pkt 13 szczególnie drugą część zdania. Złe podłączenie kotła do instalacji nie jest winą producenta. Zastanów się czy ci jest potrzebna gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1991joly 10.11.2015 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Piec podłączony samodzielnie i prawidłowo! Wszystko gra. Nie wiem po co osoby odpowiadają na forum które nie chcą pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.11.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 (edytowane) Osoby chcą Ci pomóc ale ty wiesz lepiej. Zapytałeś się czy któreś z podanych rozwiązań jest prawidłowe więc Ci odpowiedziałem. Nie prosiłeś o żaden schemat. Nawet nie chciało Ci się przeczytać polskich norm dotyczących zabezpieczenia kotła grzewczego. Wymyśliłeś sobie i zrobiłeś instalacje która z prawidłową nie ma nic wspólnego. A że działa? Co w tym dziwnego, przecież instalacja już była . Oby się nie okazało że któregoś dnia zostanie tylko to; Czego Ci nie życzę. Edytowane 13 Listopada 2015 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1991joly 15.12.2015 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Proszę podać wady tego prostego rozwiązania.Zdajesz sobie sprawę co było przyczyną wybuchu pieca? I czy u mnie jest to możliwe? (Nie jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 15.12.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Pierwsze co powinno być podłączone zaraz na wylocie z kotła to rura o średnicy wewnętrznej co najmniej 25 mm bezpośrednio do naczynia wzbiorczego, dodatkowo niedozwolone są po drodze żadne zawory, pompy itd. U Ciebie tego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 16.12.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Bezpośrednią przyczyną wybuchu kotła było za duże ciśnienie panujące w kotle po prawdopodobnie zagotowaniu w nim wody, a pośrednią głupota wykonawcy który "wie lepiej" bo on już zrobił setki takich instalacji i nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts