Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem kondensacyjnym?

darass86

Recommended Posts

Witam,

Mam do Was pytanie: czy poprawnie "steruje" swoim kociołkiem?

Sytuacja wygląda następująco mam Vailanta vc 146, który to współpracuje z podłogówką (ok 90m2) oraz 5 grzejnikami. Przy kotle sprzęgło hydrauliczne, jedna pompka na obieg grzejników i dwie następne pompki w skrzynkach (2 sztuki) z rozdzielaczami obiegów na podłogówkę. Do tych dwóch pompek w rozdzielaczach mam podłączone sterowniki pokojowe auraton 2025rth, które nimi sterują (załączają lub wyłączają w zależności od temp). Układ nowy odpalony początek października.

I teraz pytanie czy taki układ jest ok? czy nie powinien być jakiś sterownik który będzie regulował pracę samego kotła?

Ja rozumiem to w ten sposób (tak tłumaczył hydraulik) że kocioł cały czas podaje temp na sprzęgło a w zależności od tego czy chcę grzać podłogę i w której strefie auraton załącza daną pompę obiegową. Ale czy to nie powoduje większego zużycia gazu? Wszak kocioł pracuje cały czas tyle że na krótkim odcinku (do sprzęgła, jeżeli obiegówki nie pracują)

Aktualnie temp na kotle 40 st C, podłogówka odpalona w domu ciepło 19,6 st C. Gazu idzie dużo ale dopiero wygrzewam. Chodzi mi raczej o samą istotę działania tego układu.

Ktoś coś podpowie? z góry dzięki

Witam,

Mam do Was pytanie: czy poprawnie "steruje" swoim kociołkiem?

Sytuacja wygląda następująco mam Vailanta vc 146, który to współpracuje z podłogówką (ok 90m2) oraz 5 grzejnikami. Przy kotle sprzęgło hydrauliczne, jedna pompka na obieg grzejników i dwie następne pompki w skrzynkach (2 sztuki) z rozdzielaczami obiegów na podłogówkę. Do tych dwóch pompek w rozdzielaczach mam podłączone sterowniki pokojowe auraton 2025rth, które nimi sterują (załączają lub wyłączają w zależności od temp). Układ nowy odpalony początek października.

I teraz pytanie czy taki układ jest ok? czy nie powinien być jakiś sterownik który będzie regulował pracę samego kotła?

Ja rozumiem to w ten sposób (tak tłumaczył hydraulik) że kocioł cały czas podaje temp na sprzęgło a w zależności od tego czy chcę grzać podłogę i w której strefie auraton załącza daną pompę obiegową. Ale czy to nie powoduje większego zużycia gazu? Wszak kocioł pracuje cały czas tyle że na krótkim odcinku (do sprzęgła, jeżeli obiegówki nie pracują)

Aktualnie temp na kotle 40 st C, podłogówka odpalona w domu ciepło 19,6 st C. Gazu idzie dużo ale dopiero wygrzewam. Chodzi mi raczej o samą istotę działania tego układu.

Ktoś coś podpowie? z góry dzięki

Ile ci idzie tego gazu na dobę? Jaki dom m2? Jak docieplony (podłoga, dach, ściany)? Jaka wentylacja?

Od 10 października do teraz poszło 180m3 ale tak jak pisałem wygrzewam dopiero dom (wciąż wykańczam). Jeżeli chodzi o powierzchnię i docieplenie to: na podłodze 10 - 12 cm styropianu, na ścianach (gazobeton) 15 cm styro lambda 0,033, na stropie 25 cm wełny 0,035 (w trakcie kładzenia), wentylacja grawitacyjna. Dom 150 m2, poddasze nie użytkowe wełna na stropie.

Wracając do mojego pytania - chodzi mi czy taki układ jak u mnie czyli sterowniki przy pompach jest prawidłowy. czy kocioł ma chodzić cały czas?

BrodowskiG mógłbyś rozwinąć z tymi przekaźnikami ;)

W ogrzewaniu podłogowym chodzi o to aby pompa od podłogówki pracowała cały czas ( dlatego montuje się tam przeważnie pompy elektroniczne).Pompy do podłogówki powinny być zaraz za sprzęgłem i czujnik na sprzęgle powinien podawać informację do sterownika ( poprzez moduł mieszacza) jaka jest temperatura w obiegu i od tego powinno być uzależnione włączanie się kotła. Podsumowując; kocioł, sprzęgło, pompa na grzejniki, pompy na podłogówkę z mieszaczami, sterownik pogodowy dedykowany do trzech obiegów, dwa termostaty w pomieszczeniach gdzie jest ogrzewanie podłogowe i moduł mieszacza.

Ilosc zuzytego gazu zalezy od:

- delta t. ( czyli roznicy pomiedzy t. w domu a t. na zewnatrz)

- wspolczynnika U przegrod (czyli izolacji domu)

Rodzaj sterowania nie ma praktycznie znaczenia, a przynajmniej nie sa to ilosci policzalne w przypadku malego budynku. Moze przy 100% OP byloby to kilka procent wynikajace z pracy na niskim parametrze czynnika...