Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja CWU CO - proszę o uwagi

Recommended Posts

Witam,

Chciałym przedstawić pewną koncepcję rozwiązania CO CWU. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i uzupełnienia. Od razu zastrzegam, że nie jestem w tej branży fachowcem więc może napisałem nawet jakieś bzdury. Jest to raczej moje spojrzenie od strony użytkowej.

Instalacja skłąda się z następujących elementów:

1. Kominek z płaszczem wodnym i wężownicą do wytwarzania ciepłej wody użytkowej w układzie przepływowym (taką funkcję ma chyba tylko kominek CTM)

2. Piec gazowy 2-funkcyjny (piec Elexia Comfort 24 firmy Chafoteaux&Mury)

3. Zasobnik buforowy do CWU (zasobnik Celectic 150 litrów do pieców 2 funkcyjnych).

Funkcjonalność instalacji:

1. Piec gazowy grzeje CO i CWU, gdy kominek nie osiągną jeszcze zadanej temperatury lub jest wyłączony. CWU jest nagrzewana w zasobniku do zadanej temperatury (termostat zasobnika wyłącza pompę łądującą zasobnik gdy zostanie osiągnięta odpowiednia temperatura).

2. Kominek po nagrzaniu się do odpowiedniej temperatury wyłącza piec gazowy i przejmuje funkcje grzewcze CO i CWU. Tym razem zasobnik ładowny jest ciepłą wodą z wężownicy kominka.

3. Zasobnik magazynuje wodę do okreslonej (zadanej termostatem) temperatury. Zasobnik jest zasilany z pieca gazowego, jednak gdy kominek osiągnie zadaną temperaturę wówczas zasobnik jest przełaczany na zasilanie z wężownicy kominka. Zasobnik jest aktywny o określonych porach (np. rano, po południu i wieczorem - nie chcę aby woda w zasobniku była grzana na okrągło).

4. Cyrkulacja. Pompa cyrkulacyjna jest załaczana razem z zasobnikiem CWU i działa do chwili wyłaczenia jej przez termostat zainstalowany na rurze powrotnej z cyrkulacji. Gdy temperatura spadnie pompa cyrkulacyjna ponownie się załacza (pod warunkiem że nadal jest aktywny zasobnik CWU).

Pytania:

1. Czy jest możliwe w miary prosty sposób zrealizować taki układ?

2. Czy jest możliwe automatyczne przełaczanie zasilania zasobnika CWU raz z pieca raz z kominka (kominek ma priorytet)? Jak?

3. Jak rozwiązać czasowe załaczanie zasobnika CWU tak żeby nie grzał mi wody gdy nie ma mnie w domu?

Oczywiście zdaje sobie sprawę że cały układ powinien być zaprojektowany przez odpowiedniego specjalistę. Moją intencją jest zdobycie jakiejś wiedzy aby móc dyskutować z ewentualnymi fachowcami.

Będę wdzięczny za wszelkie dodatkowe pomysły i uwagi.

Pozdrawiam

YaGi

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma to sens jeśli kominek będzie grzał codziennie w sezonie. Jeśli nie to koszty inwestycyjne nigdy się nie zwrócą a ze względu na rzadkość rozwiązania będzie kosztowny i awaryjny. Odradzam

Dlaczego? Przecież jeżeli kominek w ogóle nie bedzie grzał to funkcję grzania zapewnia cały czas piec gazowy.

Zapomniałem dodać, że kominek ma być głównym źródłe mciepła w sezonie grzewczym. A mówiąc o piecu gazowym miałem na myśli zasilanie gazem płynnym (nie ziemnym).

Obejrzyj Makroterm. Oni sprzedają właśnie takie zestawy - może z trochę innym kotłem (ale też dwufunkcyjnym) i trochę innym zasobnikiem.

Oglądałem ten schemat. Jest w nim pewna niedogodność. Zasobnik CWU grzany jest tylko kominkiem. Czyli w lecie masz ciepłą wodę bezpośrednio z pieca. Przy dużej odległości pieca od łazienki i kuchni będzie trzeba trochę poczekać za nim poleci ciepła woda. Przy zwykłym umyciu rąk piec Ci się zapala a ręce i tak myjesz pod zimną wodą (no chyba że trochę poczekasz).

Witam !

Jak dla mnie - trochę za mało danych, ale napiszę, co o tym myślę bo funkcjonalnie byloby to niezłe rozwiązanie.Tylko nie bardzo rozumiem, po co kociołek dwufunkcyjny i zasobnik.

Wg mnie największym problemem, to współpraca układu otwartego kominka z zamkniętym kotła - jeśli będzie zamknięty. Tu byłyby dwa rozsądne rozwiązania: 1. dwie wężownice w zasobniku (proste sterowanie, ale co z CO ?),2. wymiennik płytowy - tu można skorzystać z gotowych rozwiązań (opisane także w MURATORZE)

Jeśli zasobnik ma jedną wężownicę i oba źródła ciepła pracują w układzie otwartym - sprawa wydaje się prosta: po dwie pompy dla źródeł ciepła z zaworami zwrotnymi (po jednej dla CO i CWU) i piąta cyrkulacyjna. Reszta to sterowanie elektryczne pompami - co nie powinno być problemem. Niestety, nie znam kotła, o ktorym mowa i nie powiem jak go wpiąć w taką intalację.

Nie rozumiem, dlaczego grzanie CWU ma być wyłączane o określonych porach dnia. Przecież ucieczka ciepła z nowoczesnych zasobników jest bardzo mała. Z elektrycznym sterowaniem czasowym nie ma problemu (no chyba, że z kasą) - rozwiązań może być wiele.

Jeśli chodzi o sterowanie cyrkulacją - polecam sterowanie "na zawołanie":

1. pompa stoi

2. odkręcamy na krótko kran i czujnik przepływu włącza cyrkulację na nastawiony czas (np. 10 min od momentu zakręcenia kranu)

3. w ciągu kilku-kilkunastu sekund ciepla woda dopływa do kranu i możemy z niej korzystać.

Oczywiście można niezależnie włączyć cyrkulację o określonych porach, kiedy częściej używa się ciepłej wody.

Cały układ - przy tej ilości zależności - w tym czasowych - sterowałbym przekaźnikiem programowalnym (np. typu ZELIO, EASY, PICO, LOGO), lub trochę droższym sterownikiem dedykowanym dla czujników temperatury, np polskim FRISKO - może on sterować całą kotłownią. Rozwiązanie takie ma tę przewagę nad "dyskretnymi" elementami w postaci termostatów i przekaźników czasowych, że zawsze można coś dołożyć lub przerobić.

Kwestią jest tylko co dla kogo jest "prosto" i "tanio".

Pozdrawiam.

Jak dla mnie - trochę za mało danych, ale napiszę, co o tym myślę bo funkcjonalnie byloby to niezłe rozwiązanie.Tylko nie bardzo rozumiem, po co kociołek dwufunkcyjny i zasobnik.

Kociłek 2-funkcyjny dlatego, gdyż udało mi się tanio takowy kupić. A skoro już go mam to chciałbym żeby był w pełni wykorzystany. Zasobnik po to, żeby ciepłą wodę mieć pod samym kranem a nie czekać aż się woda w piecu nagrzeje i doleci mi w końcu do kranu. Poza tym chciałbym uniknąć każdorazowego włączania się pieca przy krótkim myciu rąk, gdzie i tak ciepła woda prawdopodobnie nie zdąży mi dolecieć na czas mycia rąk.

Chciałbym dodać że zasobnik jest bez wężownicy. Jest to zwykły zbiornik buforowy, gdzie podgrzana woda z kotła doprowadzana jest do cześci środkowej zbiornika i unosząc się do góry, powoduje wymieszanie wody i wyrównanie temperatury. Zbiornik ten posiada od razu pompę, termostat i układ zabezpieczeń.

Niestety, nie znam kotła, o ktorym mowa i nie powiem jak go wpiąć w taką intalację.

Jest to standardowy kocioł CO CWU z wyprowadzeniami jak każdy kocioł.

Nie rozumiem, dlaczego grzanie CWU ma być wyłączane o określonych porach dnia. Przecież ucieczka ciepła z nowoczesnych zasobników jest bardzo mała. Z elektrycznym sterowaniem czasowym nie ma problemu (no chyba, że z kasą) - rozwiązań może być wiele.

Muszę to rozważyć.

Jeśli chodzi o sterowanie cyrkulacją - polecam sterowanie "na zawołanie":

1. pompa stoi

2. odkręcamy na krótko kran i czujnik przepływu włącza cyrkulację na nastawiony czas (np. 10 min od momentu zakręcenia kranu)

3. w ciągu kilku-kilkunastu sekund ciepla woda dopływa do kranu i możemy z niej korzystać.

Oczywiście można niezależnie włączyć cyrkulację o określonych porach, kiedy częściej używa się ciepłej wody.

Niezły pomysł :-)

Cały układ - przy tej ilości zależności - w tym czasowych - sterowałbym przekaźnikiem programowalnym (np. typu ZELIO, EASY, PICO, LOGO), lub trochę droższym sterownikiem dedykowanym dla czujników temperatury, np polskim FRISKO - może on sterować całą kotłownią. Rozwiązanie takie ma tę przewagę nad "dyskretnymi" elementami w postaci termostatów i przekaźników czasowych, że zawsze można coś dołożyć lub przerobić.

Bardzo cenne dla mnie dane. Włąśnie szukam czegoś co by mi tym sterowało w rozsądny sposób.

Wydaje mi się, że sumie pomysł jest w mairę prosty. CO i CWU w zasobniku jest grzane albo przez piec albo przez kominek. Niby zwykłe przełączania jednego źródłą na drugie. Kominek się nagrzewa - przełączamy na kominek. Gdy kominek chłodny działa piec.

I mamy wszystko co trzeba.

Wielkie dzięki.

YaGi

YaGi

Co się stanie gdy będziesz chciał napalić w kominku latem gdy nie będzie rozbioru c.w.u. Czy wtedy nie zagotujesz wody w układzie ??

Moim zdaniem układ jest mocno "przefajnowany" Kominek to juz nie kominek tylko kocioł c.o. + c.w.u. W takim układzie w salonie masz kotłownię. Myslę że lepiej kupić kocioł na drewno i wstawić do kotłowni a kominek kupić sobie osobno i nie łaczyć go z układem wodnym c.o i c.w.u.

Palić w kominku tylko rekreacyjnie bo inaczej stanie się to udreką a nie przyjemnością.

Pozdrawiam

YaGi

Co się stanie gdy będziesz chciał napalić w kominku latem gdy nie będzie rozbioru c.w.u. Czy wtedy nie zagotujesz wody w układzie ??

W sumie to nie wiem jak to jest z tą wężownicą CWU w kominku CTM. Bo to samo można powiedzieć co się dzieje w tej wężownicy w okresie grzewczym gdy nie ma poboru CWU? Jutro będę się widział z fachowcem od CTM to dopytam. Z tego co wyczytałem kominek CTM można ustawić żeby nie grzał wody w ukłądzie.

Moim zdaniem układ jest mocno "przefajnowany" Kominek to juz nie kominek tylko kocioł c.o. + c.w.u. W takim układzie w salonie masz kotłownię. Myslę że lepiej kupić kocioł na drewno i wstawić do kotłowni a kominek kupić sobie osobno i nie łaczyć go z układem wodnym c.o i c.w.u.

Palić w kominku tylko reareacyjnie bo inaczej stanie się to udreką a nie przyjemnością.

Pozdrawiam

I takie jest moje zamierzenie. Kominek ma być głównym zasilaniem CO CWU w okresie grzewczym. Gdybym miał dostęp do gazu ziemnego (jako najtańszego źróła energii) pewnie bym nie kombinował. Wybór mam albo gaz płynny albo olej. Zdecydowałem się na gaz jednak nie jest to tanie źródło zasilania. Chcę grzać drewnem. Nawet jeżeli nie będę grzał na okrągło to i tak oszczędności z palenia drewna zamiast gazu będą spore. A jak będzie kasa to będę mógł się rozleniwić i w kominku palić rekreacyjnnie.

Nie chcę pieca na drewno w kotłowni bo nie jest on samobsługowy na czasu dłuższego wyjazdu (w moim rozwiązaniu po wygaśnięciu kominka automatycznie będzie zadziała piec gazowy).

Pozdrawiam

YaGi

No i wszystko OK. Wstawiasz do kotłowni kocioł gazowy i kocioł na drewno, miał, pellety itp. (mial i pellety są mało obsługowe). Ceny takich kotłów z automatyką sa niewiele wyzsze od przyzwoitego kominka z płaszczem wodnym. Taki kocioł z podajnikiem możesz załadowac raz na dobę lub raz na kilka dni. I do tego nie ma syfu i smrodu w salonie. A jak będziesz mieć finanse to zwykły kominek rekreacyjny w salonie sobie postawisz. W tedy jak w nim będziesz palić to na grzejnikach pozamykaja się zawory termostatyczne i będą dalsze oszczędności.

Jeśli chodzi o gotowanie wody w układzie to latem jest dużo gorzej bo zimą ciepło możesz przełaczyć do układu c.o. a latem ??? :o przecież nie włączysz grzejników w upał :wink: :D .

Pozdarwiam

YaGi

No i wszystko OK. Wstawiasz do kotłowni kocioł gazowy i kocioł na drewno, miał, pellety itp. (mial i pellety są mało obsługowe). Ceny takich kotłów z automatyką sa niewiele wyzsze od przyzwoitego kominka z płaszczem wodnym. Taki kocioł z podajnikiem możesz załadowac raz na dobę lub raz na kilka dni. I do tego nie ma syfu i smrodu w salonie. A jak będziesz mieć finanse to zwykły kominek rekreacyjny w salonie sobie postawisz. W tedy jak w nim będziesz palić to na grzejnikach pozamykaja się zawory termostatyczne i będą dalsze oszczędności.

Teraz to już trochę po ptokach. Komin o dużym przekroju dla pieca na paliwa stałe mam w salonie bo tam ma być kominek. W kotłowni mam komin o małym przekroju dla kotłów gazowych/olejowych.

Wybór kominka z płaszczem wodnym i pieca gazowego jest już z mojej strony tematem zamkniętym i pod taką koncepcję mam zaprojektowane pomieszczenia.

Jeśli chodzi o gotowanie wody w układzie to latem jest dużo gorzej bo zimą ciepło możesz przełaczyć do układu c.o. a latem ??? :o przecież nie włączysz grzejników w upał :wink: :D .

Pozdarwiam

Co do gotowania wody w kominku latem to na stronach CTM jest napisane: Otwarcie przepustnicy spalin typu by-pass oraz drzwiczek termokominka zmniejsza do minimum inensywność procesów wymiany ciepła w płaszczu wodnym, co pozwala użytkować termokominek latem bez konieczności ogrzewania instalacji c.o.

Wydaje mi się ze problem palenia rekraacyjnego w kominkach z płaszczem wodnym jest chyba w każdej marce rozwiązany w ten czy inny sposób.

Pozdrówka

Wlasnie sie zastanawiam, czy kominek z plaszczem to faktycznie kotlownia w pokoju. Ktos kiedys tak napisal w innym watku, ale w zasadzie nie ma chyba powodow, zeby kominek z plaszczem zuzywal wiecej drewna niz zwykly?

Jak sie zachowa zasypany kociol na mial lub pellety jak napalimy w kominku z plaszczem? Gazowy sie wylaczy,a te?

Wlasnie sie zastanawiam, czy kominek z plaszczem to faktycznie kotlownia w pokoju. Ktos kiedys tak napisal w innym watku, ale w zasadzie nie ma chyba powodow, zeby kominek z plaszczem zuzywal wiecej drewna niz zwykly?

Jak sie zachowa zasypany kociol na mial lub pellety jak napalimy w kominku z plaszczem? Gazowy sie wylaczy,a te?

Wyłączy się, nie ma problemu. Są to w pełni sterowalne palniki, tyle, że z kilkuminutową bezwładnością. Mam taki na groszek.

YAGI

Ciśnie mi się parę zdań na klawiaturę, ale wytrzymam...

Opisz zasadę działania kominka, który chcesz kupić albo podaj jakiś link.

Moją wcześniejszą propozycję oparłem na założeniu, że zasobnik ma wężownicę - tu będzie trochę inaczej...

Napisz także w jakim układzie będzie pracować kocioł gazowy (zamkniętym ?) .

To tyle. Jak będę coś więcej wiedział - napiszę, jak bym to widział.

.

Mi też się ciśnie, i też wytrzymam :-) . Dołączę się do tego wątku, bo i tak na forum wątków jest aż nadto, a pomysł mam bardzo zbliżony (a może nie - oceńcie sami).

Mianowicie kominek z płaszczem wodnym poprzez wężownicę chciałbym połączyć z bardzo dużym zbiornikiem wody (myślę o ponad 1m3), który będzie z jednej strony zbiornikiem wstępnym dla mniejszego zbiornika CWU podgrzewanego elektrycznie, a z drugiej duży zbiornik będzie poprzez drugą wężownicę , pompkę i wymiennik dostarczał ciepło do podgrzewania powietrza wentylacyjnego (latem gdy kominek będzie nieużywany oczywiście powietrze będzie schładzane, a woda w minimalnym pewnie stopniu podgrzewana)

Jako uzupełnienie instalacji (a raczej jako instalację awaryjną, bo mam nadzieję że napalenie w kominku co 2-3 dni wystarczy - dom będzie zrobiony tak by zapotrzebowanie na ciepło nie przekraczało 30 kwH/m2 rocznie) planuję podłogówkę elektryczną.

Wszelka krytyka mile widziana

I właśnie o to chodzi !

Magazyn ciepła - to jest to ! Najlepiej ładowany i rozładowywany warstwowo, lub wielopłaszczowy.

Co do podłogówki elektrycznej... Musiałaby być tak wykonana, aby magazynować ciepło drugiej taryfy, inaczej można popłynąć...

Nie lepiej wsadzić grzałę w jeszcze większy magazyn wodny i zrobić wodną podłogówkę - można grzać podłogę całą zimę z taniego źródła.

Pomysł nagrzewnicy też niezły, myślałem o podobnym do dogrzania łazienki i suszarni. Tylko czemu to wszystko tyle kosztuje ? :(

Opisz zasadę działania kominka, który chcesz kupić albo podaj jakiś link.

Moją wcześniejszą propozycję oparłem na założeniu, że zasobnik ma wężownicę - tu będzie trochę inaczej...

Napisz także w jakim układzie będzie pracować kocioł gazowy (zamkniętym ?) .

To tyle. Jak będę coś więcej wiedział - napiszę, jak bym to widział.

Kominek ma być firmy CTM (http://www.ctmpolonia.pl) z wężownicą CWU. CO jest zasialne z kominka poprzez wymiennik ciepła. Kominek chodzi w ukłądzie otwartym. Na stronie są już odpowiednie elementy.

Kominek ten może mieć domontowaną wężownicę w której może być grzana ciepła woda. Wóczas kominek ma dodatkowe wyjścia.

Budowa takiego kominka przedstawia poniszy rysunek (te dwa cycki w górnej częsci kominka to właśnie wyjście i powrót dla CWU z wężownicy):

http://www.ctm-termocamini.com/images/areatecnica/sez_termocamino.jpg

Zasobnik to zwykły zbiornik buforowy napełniany ciepłą wodą. Wejścia ma następujące: pobór CWU, wyjście do kotła (do układu CWU), powrót CWU z kotła i zasilanie zasobnika zimną wodą. W sumie to ten zasobnik pełni podobną funkcję co zasobniki warstwoewe w piecach 2-funkcyjnych np Vaillanta. Działą on w ten sposób że gdy jest za małą temp wody w zbiorniku włącza on swoją pompę wymuszającą obieg wody w piecu lub kominku po stronie CWU. Piec się się zapala i grzeje wodę. W przypadku kominka ciągnie ciepłą wodę z wężownicy kominka.

Kocioł gazowy będzie oczywiście pracował w układzie zamkniętym.

Witam !

1. Nie podoba mi się ta dodatkowa wężownica CWU w kominku. Dlaczego ?

Duże ciśnienie wody, dodatkowe rury i (z tego co czytałem) znacznie zmniejszona moc - dla bezpieczeństwa - i mniejsza sprawność.

2. W cenie wężownicy CWU jest wymiennik płytowy.

3. Narysowałem dwa rozwiązania (w tym jedno mnie samemu się podoba :D - jest bardzo proste ! ), ale na tym forum nie ma jak tego - k... - załączyć !

podaj jakiś mail, to wyślę