Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja CWU CO - proszę o uwagi

Recommended Posts

Wyłączy się, nie ma problemu. Są to w pełni sterowalne palniki, tyle, że z kilkuminutową bezwładnością. Mam taki na groszek.

Sorki za moze OT, ale bardzo ciekawy temat z tym groszkiem. Sam sie wylaczy i sam zapali na nowo? Gdzie mozna sie wiecej o tym dowiedziec? Piece, ceny, skad i za ile opal? Moze jakis link?

Bede wdzieczny....

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale bardzo ciekawy temat z tym groszkiem. Sam sie wylaczy i sam zapali na nowo? Gdzie mozna sie wiecej o tym dowiedziec? Piece, ceny, skad i za ile opal? Moze jakis link?

Bede wdzieczny....

Nie całkiem sam się zapali... ma tryb podtrzymania żaru i dokłada sobie garstkę węgla raz na 3 godziny, żeby nie zgasł. Można na lato nie wygaszać i na 1 zbiorniku węgla grzejąc tylko CWU jedziemy 2-3 tygodnie nie zaglądając do kotłowni.

TU się sporo dowiesz :http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=359483&highlight=#359483

I tak trzymać dalej groszek to jest to - podstawa to załadunek nie częściej niż raz na kilka dni :D Kocioł powinien być w kotłowni a nie w salonie. Przecież za jakiś czas może za 10 może za 15 lat taki kominek z płaszczem wodnym się rozsypie. Wtedy przy wymianie będzie totalna rujnacja w salonie :-? . Cały czas uważam że jeśli ktoś już musi ogrzewać dom paliwem stałym to zamiast kominka w salonie dużo lepiej jest kupić nawet byle jaki kocioł za 1000zł. i wstawić do kotłowni. Jeśli nie ma komina to nawet dobudować komin w jakimś lekkim systemie. Przemyślcie sprawę czy nie odpuścić sobie kotłowni w salonie. Ja jakoś nie moge sobie tego wyobrazić: noszenie drewna, załadunek kominka, rozpalanie, wybieranie popiołu, sprzatanie po tym do tego jeszcze częste odnawianie salonu bo się strasznie kopci. Nikogo oczywiście nie zniechęcam do kominka bo rozpalanie od świeta to ekstra sprawa, ale jeśli to ma być raz albo 2 razy dziennie to już zupełnie inna sprawa.

Pozdrawiam

Nikogo oczywiście nie zniechęcam do kominka bo rozpalanie od świeta to ekstra sprawa, ale jeśli to ma być raz albo 2 razy dziennie to już zupełnie inna sprawa.

Często powstaje dylemat: odpowiadać CZY coś robić, albo JAK to robić...

Też mam kominek i palę w nim, kiedy mi się podoba (w weekendy) i jest super. Trudno się z tym nie zgodzić, ale koncepcja ogrzewania domu jest sprawą indywidualną i jak YaGi pytał JAK to zrobić - starałem się podpowiedzieć.

Witam,

Byłem dzisiaj oglądać kominek CTM. Pan mi powiedział że ta wężownica to pic na wodę o niewielkiej wydolności. Poza tym sama cena kominka po 12% podwyżce (!) zbiła mnie z nóg. W tej samej cenie mogę kupić kominek Makrotermu razem z osprzętem i jeszcze mi go za darmo podłączą.

Wracając do zasobnika i podłączenia go do pieca 2-funkcyjnego to znalazłem jeszcze lepsze rozwiązanie (aczkolwiek ciut droższe). Jest to zasobnik SmartLine fimr ACV. Jest to zbiornik w zbiorniku. Jeden zbiornik to zbiornik sanitarny na ciepłą wodę z wyjściami na cyrkulację. Te wyjścia można wykorzystać do dogrzewania wody w zasobniku za pomocą funkcji CWU pieca (gdy kominek nie działa). Drugi zbiornik to zbiornik na wodę obiegu grzewczego, który będzie podłączony do kominka (tak jak się podłacza kominek do wężownicy w zbiorniku z więżownicą). Ciepła woda jest ogrzewana wodą z kominka wypełniającą przestrzeń pomiędzy ściankami tych zbiorników.

Myślę że da się to pogodzić i bedzie to funkcjonalnie działało.

Yaggi, na prawdę nie chę tu wywoływać znowu dyskusji, ale sprawdź we własnym interesie czy opłaca Ci się użytkować propan, który przy obecnych cenach jest na poziomie kosztów prądu w taryfie całodobowej, a przy niewielkim zużyciu rocznym wychodzi jeszcze drożej (bo opłata za zbiornik rozkłada się na mniejszą ilość zużytego gazu). Polecam wątek "litr propanu przeliczenia" czy coś w tym stylu (nie pamiętam dokładnie nazwy). Moje zastrzeżenia mają oczywiście mniejszy sens jeśli propan jest dla Ciebie tylko instalacją przejściową w krótkim okresie do gazu ziemnego. Tak czy inaczej zachęcam Cię do policzenia kosztów instalacji i eksploatacji tego rozwiązania.

Nie czytałem wszystkiego, więć może będę powtarzał, ale:

- po co piec dwufunkcyjny przy zasobniku CWU ??? przecież jednofunkcyjny wystarczy.

- jak chcesz połączyć systemy CO - otwarty i zamknięty???

- piec gazowy kontroluje grzanie wody i ciśnienie w rurach (błyskawicznie się wyłącza), co będzie gdy zaczniesz grzać wodę w CO kominkiem i ją zagotujesz?

Myślałem kiedyś o połączeniu pieca gazowego z picem miałowym, ale system CO musiałby być otwarty - nie wiem czy kupisz taki piec gazowy?

Ale pomysł jest ciekawy zwłaszcza w aspekcie połączenia dwóch pieców, czy pieca z kominkiem - wymagałby chyba nietypowej automatyki.

- po co piec dwufunkcyjny przy zasobniku CWU ??? przecież jednofunkcyjny wystarczy.

Bo już taki mam. Była okazja, był taki i kupiłem. W sumie to mogę używać go chyba też jako jednofunkcyjnego (funkcji CWU mogę w ogóle nie podłaczać albo mieć na zaworach awaryjnie).

- jak chcesz połączyć systemy CO - otwarty i zamknięty???

Standardowo, przez wymiennik. Kominek Makrotermu ma już taki wymiennik wmontowany wewnątrz. Nie jest to zwykły wymiennik płytowy ale jakiś ich patent.

- piec gazowy kontroluje grzanie wody i ciśnienie w rurach (błyskawicznie się wyłącza), co będzie gdy zaczniesz grzać wodę w CO kominkiem i ją zagotujesz?

Tak jak pisałem układ kominka od pieca jest odizolowany wymiennikiem.

Ale pomysł jest ciekawy zwłaszcza w aspekcie połączenia dwóch pieców, czy pieca z kominkiem - wymagałby chyba nietypowej automatyki.

Automatykę widze w ten sposób: gdy woda w obiegu kominka jest poniżej zdanej temperatury wóczas CO i CWU grzane jest przez piec. Gdy temperatura wody w obiegu kominka osiąga wymaganą temperaturę piec gazowy jest po prostu całkowicie wyłączany a CO i CWU grzane jest przez kominek. Automatyka raczej prosta. i takie sterowanie jest w ofercie Makrotermu.

Możnaby pokombinować (jeżeli da się to zrobić :-) ) np. żeby odłączyć tylko obieg CO od pieca gazowego a CWU zostawić po to aby zbiornik był szybko nagrzewany jednocześnie prez kominek i piec gazowy (dzięki zastosowaniu zbiornika ACV SmartLine). Ale znalazłoby to zastosowanie przy baaaaardzo dużym zapotrzebowaniu na ciepłą wodę i chyba takie kombinowanie nie ma sensu. Sam zbiornik ACV ma już sam w sobie dużą wydajność.

Pozdrawiam

Yaggi, na prawdę nie chę tu wywoływać znowu dyskusji, ale sprawdź we własnym interesie czy opłaca Ci się użytkować propan, który przy obecnych cenach jest na poziomie kosztów prądu w taryfie całodobowej, a przy niewielkim zużyciu rocznym wychodzi jeszcze drożej (bo opłata za zbiornik rozkłada się na mniejszą ilość zużytego gazu). Polecam wątek "litr propanu przeliczenia" czy coś w tym stylu (nie pamiętam dokładnie nazwy). Moje zastrzeżenia mają oczywiście mniejszy sens jeśli propan jest dla Ciebie tylko instalacją przejściową w krótkim okresie do gazu ziemnego. Tak czy inaczej zachęcam Cię do policzenia kosztów instalacji i eksploatacji tego rozwiązania.

Rozważałem prąd już wcześniej, kiedy jeszcze gaz płynny był wyraźnie tańszy od prądu. Teraz mam już piec kupiony. Są już oferty darmowej dzierżawy zbiorniku ale pewnikiem przekłada się to na cenę gazu u dystrybutora, z którym bede związany.

W całościowe grzanie elektrycznie raczej nie chcę się pchać to jeszcze nie wychodzi wcale taniej od gazu płynnego.

... ale watek sobie poczytam. Dzięki i pozdrawiam.

Chciałbym dodać że zasobnik jest bez wężownicy. Jest to zwykły zbiornik buforowy, gdzie podgrzana woda z kotła doprowadzana jest do cześci środkowej zbiornika i unosząc się do góry, powoduje wymieszanie wody i wyrównanie temperatury. Zbiornik ten posiada od razu pompę, termostat i układ zabezpieczeń.

qrde - Yagi - to masz ten zbiornik, czy dopiero chcesz kupić ?

Jak masz zamiar kupić, to po co się było tak produkować ? :wink:

O niebo lepiej kupić zbiornik z wymianą ciepła wewnątrz (taki zakładałem na początku).

W takim razie CWU w kotle nie jest potrzebne.

Co do gazu płynnego... nie lepiej duży zbiornik (magazyn wody kotłowej), grzała i II taryfa ? Wtedy w kominku można rzadziej palić i kiedyś rozbudować o solar, bo nie wyobrażam sobie w upały palić w kominku !

A kociołek można sprzedać.

Niezły zbiornik: http://www.paradigma.com.pl/zbiornik_optima.html

P.S. Co do schematów: jeden wymiennik płytowy musisz mieć do CO, a ten drugi był w zastępstwie tej śmiesznej wężownicy CWU w kominku (cenowo - tak samo) i wymiennika w zbiorniku. Rozwiązania nietypowe i droższe - bo tak to opisałeś. Przydałoby się trochę precyzji - co masz, czego nie masz, nad czym się wahasz.

Ok. Fajny układ, ale jak ktoś wcześniej napisał lepiej byłoby zainstalować w kotłowni piec na drzewo, a kominek mieć zwyczajny (pewnie byłoby taniej, no i napalić moźna latem).

Gdzieś już był wątek o zaletach i wadach palenia w kominku - jak się weźmie pod uwagę lenistwo własne (nie bierz tego do siebie :wink: ) to oszczędności mogą nie być takie duże i inwestycja nigdy się nie zwróci.

Wiec tak, zacznę od początku :-),

Mam dwa kominy: jeden w kotłowni o średnicy 14 cm (ma być na piec gazowy/olejowy), drugi komin jest przy salonie o średnicy 20 cm (ma być na kominek). Mam też piec 2-funkcyjny, który nowy kupiłem okazyjnie ale zawsze można sprzedać. Może też i za bardzo chcę wykorzystać funkcję CWU w tym piecu? Bo przecież piec równie dobrze moze pracować jako jednofunkcyjny.

No i mając taki układ kombinuje jakie ogrzewanie wybrać aby:

1. Było tanio

2. Było ciepło

3. W kranie była ciepła woda (cyrkulacja)

4. Jeżeli wyjadę z domu w zimę na tydzień lub dwa to żeby mi chaty nie zmroziło.

Z tego co wiem to przekrój komina 15 cm to raczej za mało aby podłączyć do niego piec na drewno. A może mało wiem?

Pozdrówka

Co do gazu płynnego... nie lepiej duży zbiornik (magazyn wody kotłowej), grzała i II taryfa ? Wtedy w kominku można rzadziej palić i kiedyś rozbudować o solar, bo nie wyobrażam sobie w upały palić w kominku !

A co będzie grzało w ciagu dnia CO przy wygaszonym kominku?

Energia zgromadzona w magazynie - no chyba, że masz duże zapotrzebowanie na ciepło. Magazyn musi być odpowiednio duży - to zależy właśnie od zapotrzebowania energii przez budynek. W silne mrozy - chcąc mieć cieplutko i tak grzejesz kominkiem, a gdy nikogo nie ma - może być chłodniej. Wszystko by trzeba przeliczyć i wyważyć.

Liczyłem i...

W BARDZO wielkim skrócie i uproszczeniu:

1. dom 120 mkw

2. straty - 70 W/mkw (mrozy)

=200 kWh + 15 kWh(CWU) = 215kWh/dobę > moc ok.9kW

3. II taryfa - 40% doby > grzałki ok. 23 kW

4. 1 m szescienny wody przy deltaT=40 stopni gromadzi ok.55 kWh

5. potrzeba ok. 4 m sześc. wody w magazynie.

To obliczenie dotyczy mrozów (-15), komfortu wewnątrz (+20), zużywania CWU i ogrzewania tylko prądem.

Przy dogrzewaniu kominkiem, można pewnie zejść do 3000 l.

Czy ktoś mógłby zweryfikować te obliczenia ?

Jeśli ktoś się nastawia na grzanie w kominku "na bierząco" to grzałki mogą pewnie być mniejsze (zbiornik też). YaGi jak rozumiem chce głównie ogrzewać się drewnem. Można też (jeśli nie jest za późno) dołożyć trochę styropianu na ściany i wełny na dach - zapotrzebowanie będzie mniejsze. No i część energii można akumulować w ścianach (zależy z czego dom jest zbudowany). Myślę, że mogłoby się okazać iż zbiornik magazynujący może być mniejszy. Tak czy inaczej warto by dokładnie obliczył to fachowiec, bo moim zdaniem te uproszczone rachunki tomaszza wyglądają zachęcająco.

Mój pomysł jest do tego co przedstawił tomaszz bardzo zbliżony, z tym że nie chcę budować instalacji wodnej CO (rury, kaloryfery), a jedynie dogrzewać poprzez wymiennik powietrze wentylowane. Dogrzewać prądem chcę tylko CWU (mniejszy zbiornik), a ciepło z prądu magazynować w ścianach (paręnaście ton silikatów i betonu). Niestety nie jestem w stanie policzyć czy to będzie dobrze działać.

Tak czy inaczej tania taryfa zależnie od ZE może wyjść nawet dwa razy taniej niż propan, więc chyba jest warta zachodu.

YaGi

Jeśli nie masz jeszcze tego płaszcza wodnego, to może lepiej po prostu kominek z rozprowadzeniem?

Ten płaszcz wodny jest chyba dość drogi, a jeśli chodzi o CO to energetycznie niewiele zyskasz w porównaniu do rozprowadzania powietrza.

Z kolei jeśli idzie o grzanie wody, to i tak latem będziesz grzał gazem, więc w sumie niewiele zaoszczędzisz.

No prądem na pewno nie będzie taniej niż drewnem, czy ja gdzieś tak twierdziłem? Ale na pewno będzie taniej niż propanem (przy korzystaniu z taryfy nocnej) Prąd tak tanio jak ja ma całkiem niemała część Polski (Wielkopolska, pomorze zachodnie), a niektórzy mają ponoć jeszcze taniej. Poza tym nawet najdroższa w Polsce taryfa nocna i tak jest tańsza niż propan.

No ale nie o tym ten wątek i nie chcę tu tego tematu ciągnąć, bo sam zastanawiam się nad tym jak obniżyć koszty ogrzewania CWU, a w zasadzie bardziej zależy mi na tym co zrobić by kominek nie przegrzewał mi domu. Koncepcja przedstawiona wyżej ma łączyć przyjemne z pożytecznym.

Pozdro

A co sądzicie o takim połączeniu: kominek z płaszczem wodnym (CO i CWU w sezonie grzewczym), bojler z wężownicą i grzałką (CWU) i kocioł elektryczny (CO i CWU ale tylko sporadycznie w sezonie grzewczym)? Ktoś stosował takie rozwiązanie? W sumie podobnie do YaGi tyle, że na prąd.

Pzdr. Darex