borsuk3 05.11.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam,kupiłem nowy żyrandol, który ma 5 żarówek. U mnie z sufitu zwisają 4 kable - czarny, brązowy, szary oraz źółto-zielony. Do poprzedniego żyrandola miałem podłączone tylko 3 kable to jest czarny, brązowy oraz szary a przewód ochronny zwisał sobie swobodnie. Stary żyrandol działał bez problemu na 2 włączniki tj. na lewym świeciły 2 żarówki na prawym włączniku 3. Po montażu nowego żyrandola, który połączyłem zgodnie z tym co pokazywała instrukcja tj. przewód czarny (fazowy) do L, przewód brązowy (fazowy) do L1 oraz przewód szary (zero) do N. Nie widzę miejsca na przewód ochronny. W nowym żyrandolu świeci tylko 5 żarówek na lewym włączniku a na prawym w ogóle się nie włączają. Może mnie ktoś pokierować co jest nie tak? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 05.11.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Ja bym proponował sprawdzić czy faktycznie w tym nowym żyrandolu zrobiony jest podział na 2 obwody - najbezpieczniej na zdemontowanym żyrandolu za pomocą miernika uniwersalnego - czy gwinty wszystkich 5 żarówek są połaczone z N a "środki" z odpowiednim L lub L1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.11.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 U mnie z sufitu zwisają 4 kable - czarny, brązowy, szary oraz źółto-zielony. Do poprzedniego żyrandola miałem podłączone tylko 3 kable to jest czarny, brązowy oraz szary a przewód ochronny zwisał sobie swobodnie. Stary żyrandol działał bez problemu na 2 włączniki tj. na lewym świeciły 2 żarówki na prawym włączniku 3 Niestety, masz instalację bez przewodu neutralnego, gdyż żyły o barwie szarej nie należy traktować jako N. Ten 4-żyłowy przewód ma inne przeznaczenie, niż został użyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsuk3 05.11.2015 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 To jest taki "szary na oko" może to być przewód niebieski tylko, że wyblakł po 10 latach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.11.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Pozostałe nie wyblakły ?Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsuk3 05.11.2015 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 No to od czego jest szary kabel w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.11.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Szara żyła przewodu jest fazowa - zgodnie z PN-HD 308 S2:2007 - wersja polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Norma mówi o tym jak powinno być a w praktyce zawsze trzeba sprawdzić jak jest bo neutralnym może być np. czarny albo brązowy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.11.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Skoro norma mówi, jak powinno być, to tak należy robić. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Skoro norma mówi, jak powinno być, to tak należy robić. To wszystko. Oczywiście jak zwykle masz rację tylko autor wątku tego nie robi a ma taki stan jaki ma jak dojdzie do tego która żyła jest N to wyjaśnisz mu jak zrobić zgodnie z normą by nie wyrywać kabla ze ściany bo przecież się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.11.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 To niech autor zwróci się do tego murarza, co mu instalację robił.Może mu wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts