open11 05.11.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Cześć, wydawało mi się, że rozumiem zasadę działania termostatów grzejnikowych - ich zadaniem jest utrzymanie stałej (ustawionej) temperatury w pomieszczeniu. Ale u mnie jednak nie działają idealnie. Im robi się chłodniej na zewnątrz tym bardziej mam niedogrzane pomieszczenia i muszę zwiększać nastawy. Dotyczy to zarówno "klasycznych", jak i elektronicznych dwóch różnych firm. W tych drugich mogę zmieniać "offset" i to pomaga, ale zrobi się np. cieplej i będę musiał zmniejszyć offset.Tak jakby źle odczytywały temperaturę. Nie jest to raczej problem zbyt niskiej temperatury zasilania - one za wcześnie zamykają zawory, jak przestawię np. z 3 na 4 na termostacie to temperatura w pomieszczenie wzrośnie...O co chodzi i czy to normalne, że termostaty nie są w stanie utrzymać idealnie nastawionej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.11.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Cześć, wydawało mi się, że rozumiem zasadę działania termostatów grzejnikowych - ich zadaniem jest utrzymanie stałej (ustawionej) temperatury w pomieszczeniu. Ale u mnie jednak nie działają idealnie. Im robi się chłodniej na zewnątrz tym bardziej mam niedogrzane pomieszczenia i muszę zwiększać nastawy. Dotyczy to zarówno "klasycznych", jak i elektronicznych dwóch różnych firm. W tych drugich mogę zmieniać "offset" i to pomaga, ale zrobi się np. cieplej i będę musiał zmniejszyć offset. Tak jakby źle odczytywały temperaturę. Nie jest to raczej problem zbyt niskiej temperatury zasilania - one za wcześnie zamykają zawory, jak przestawię np. z 3 na 4 na termostacie to temperatura w pomieszczenie wzrośnie... O co chodzi i czy to normalne, że termostaty nie są w stanie utrzymać idealnie nastawionej temperatury? W większości głowic termostatycznych: - 3 oznacza 20 C, - 4 oznacza 24 C, każda kreska to jeden stopień. Raczej masz za niską temperaturę. Jaką masz temperaturę zasilania grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.11.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Cześć, wydawało mi się, że rozumiem zasadę działania termostatów grzejnikowych - ich zadaniem jest utrzymanie stałej (ustawionej) temperatury w pomieszczeniu. Ale u mnie jednak nie działają idealnie. Im robi się chłodniej na zewnątrz tym bardziej mam niedogrzane pomieszczenia i muszę zwiększać nastawy. Dotyczy to zarówno "klasycznych", jak i elektronicznych dwóch różnych firm. W tych drugich mogę zmieniać "offset" i to pomaga, ale zrobi się np. cieplej i będę musiał zmniejszyć offset. Tak jakby źle odczytywały temperaturę. Nie jest to raczej problem zbyt niskiej temperatury zasilania - one za wcześnie zamykają zawory, jak przestawię np. z 3 na 4 na termostacie to temperatura w pomieszczenie wzrośnie... O co chodzi i czy to normalne, że termostaty nie są w stanie utrzymać idealnie nastawionej temperatury? trochę to dziwne... jakie masz te termostaty? podaj nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 06.11.2015 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 W większości głowic termostatycznych: - 3 oznacza 20 C, - 4 oznacza 24 C, każda kreska to jeden stopień. Raczej masz za niską temperaturę. Jaką masz temperaturę zasilania grzejników. Podaję zatem więcej danych: - stare głowice Danfoss, szukając po zdjęciach w internecie - prawdopodobnie RTS-K 3630, albo coś podobnego - nowe głowice elektroniczne - Techno-line TM-3030 oraz eQ-3 model N - nowy kocioł Victrix X24 sterowany pogodówką - przy zewnętrznej +5 st. - temp. zasilania grzejników ok. 42-43 st. Dotychczas miałem ustawione na głowicach 2 i jedna kreska - to dawało 20 st. w pomieszczeniu. Teraz jakieś 2 i pół. Podobnie z elektronicznymi - był offset -0.5, teraz musiałem zmienić na -1.0. Ogólnie na razie chodzi o różnicę 0.5 stopnia - nie jest to wielki problem ale termostat powinien trzymać zadaną temperaturę, a nie działać jak ręczny zawór. Przyszła mi jeszcze jedna myśl - może termostaty działają dobrze, a termometry umieszczone niedaleko słabo ocieplonych ścian przekłamują? Ale to chyba jednak mało realne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.11.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Masz jakiś sterownik w pomieszczeniu i czy tam są odkręcone głowice termostatyczne? Głowice termostatyczne działają dobrze jak jest ciągle podawany czynnik grzewczy a przecież u ciebie kocioł się na pewno wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 06.11.2015 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Sterownik możemy pominąć. Jest tylko w jednym pomieszczeniu ale działa na zasadzie obniżenia temperatury na noc - zawór odcina tylko jedną "gałąź" ogrzewania. Nie jest to sterownik (termostat) od kotła. W innych, równie problematycznych pomieszczeniach, nie ma sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.11.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Czyli co? kocioł i pompa chodzą cały czas? Jakie masz ustawienie na sterowniku ( korekta, brak termostat) ? Co wyłącza kocioł? Tylko automatyka kotła ( jak ma gorący powrót to się wyłącza ) czy sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 06.11.2015 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Tłumaczę kolejny raz - sterownik nie ma znaczenia. Nie ma połączenia z kotłem i nie ma również wpływu na termostaty w pomieszczeniu w ciągu dnia.Kocioł wyłącza jego automatyka, czyli gorący powrót. edit: Dodam, że ze starym atmosferycznym kotłem również było podobnie. Edytowane 6 Listopada 2015 przez open11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.11.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Czyli sterownik steruje tylko jakimś tam zaworem który odcina "gałąź" CO. A może pozamieniaj termostaty na inne grzejniki. A może głowice nie są do tych zaworów jeśli to dzieje się od początku. Edytowane 6 Listopada 2015 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.11.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 1/. Przenieś termometr z pobliża "słabo ocieplonych ścian" na ścianę działową lub na środek pomieszczenia.2/. Mierz temperaturę tej "słabo ocieplonej ściany" o tej samej porze (np. 8-ma rano) i w tym samym miejscu przy różnych temperaturach zewnętrznych. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts