MarysiaMarysia 07.11.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witam, włączyłam piec, założyłam sterowanie ogrzewaniem podłogowym (Danfoss CF2+) na poszczególnych strefach, ustawiłam temperaturę komfortu na sterowniku pieca na 25 st C, w poszczególnych strefach ustawiłam temperatury:24 st. C w łazience, 22 st.C w salonie, w obu pokojach 20 st. C ... i po 16 godzinach w poszczególnych pomieszczeniach mam temperatury:20 st. C w łazience, 20,3 st. C w salonie, w jednym pokoju 18 st.C w drugim pokoju 20 st.C.Krzywa grzewcza została ustawiona na wartość 0,6, zaś zredukowana temperatura na 3 st.C. Odnoszę wrażenie, że ogrzewanie nie działa. Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić, gdzie może być problem? pozdrawiam! Marysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 07.11.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dlaczego tak niska temperatura zredukowana (czyli w nocy tylko 3 o). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 07.11.2015 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dlaczego tak niska temperatura zredukowana (czyli w nocy tylko 3 o). Dlaczego tak niska temperatura zredukowana (czyli w nocy tylko 3 o). dobę wcześniej temperaturę zredukowaną miałam ustawioną na 18 stopni - wtedy na wyświetlaczu Vitotronic na piecu widniała ikonka "księżyc". Ponieważ temperatury w strefach przy tak zredukowanej temperaturze były bardzo podobne, niemal nie różniły się, wówczas pomyślałam, że to ta zredukowana temperatura do 18 stopni uniemożliwia nagrzanie pomieszczeń do temperatury wyższej. Po zmniejszeniu z 18 na 3 st.C ikonka księżyca zniknęła z wyświetlacza i wtedy pomyślałam, że skoro ten zredukowany tryb grzania został wyłączony to teraz nie ma ograniczenia i ciepło w poszczególnych pomieszczeniach będzie takie jak ustawiłam na poszczególnych regulatorach ściennych w tychże pomieszczeniach .... błąd w myśleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 07.11.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Przyciśnij przycisk z dwoma kieliszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 07.11.2015 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Przyciśnij przycisk z dwoma kieliszkami. A dlaczego tryb Party? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 07.11.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Żeby rozgrzać pomieszczenia, a co powinno się świecić w tej chwili księżyc czy słoneczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 07.11.2015 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Żeby rozgrzać pomieszczenia, a co powinno się świecić w tej chwili księżyc czy słoneczko. księżyca nie będzie bo w trybie zredukowanym są 3 stopnie a ja nie ustawiałam czasowych, w ciągu doby, zmian temperatury ... yyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 07.11.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 no dobrze, włączę tryb party, nagrzeją się pomieszczenia i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 07.11.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 księżyca nie będzie bo w trybie zredukowanym są 3 stopnie a ja nie ustawiałam czasowych, w ciągu doby, zmian temperatury ... yyy Trzeba się zdecydować na któryś sposób ogrzewania, ale w twoim wypadku przy zastosowaniu sterowników pomieszczenia wydaje się tryb party lub nocny z podniesieniem temperatury do 22oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 08.11.2015 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Trzeba się zdecydować na któryś sposób ogrzewania, ale w twoim wypadku przy zastosowaniu sterowników pomieszczenia wydaje się tryb party lub nocny z podniesieniem temperatury do 22oC Zakładając sterowanie ogrzewaniem i czujnik pogodowy liczyłam na to, że jeżeli na poszczególnym sterowniku w każdym pomieszczeniu ustawię temperaturę taką, jaką chcę aby była w tym pomieszczeniu, to czujnik pogodowy będzie pilnował a sterowanie elektroniczne rotametrami będzie regulowało przepływy na poszczególnych obiegach i nie będę musiała załączać jakiegoś trybu innego ogrzewania ... Nie chcę w każdym pomieszczeniu ustawiać niższej temperatury w nocy a wyższej w tym czasie kiedy będę przebywać w domu bo podobno nie jest to ekonomiczne. Bo lepiej jest aby piec pracował i włączał się wtedy, gdy czujniki zasygnalizują spadek temperatury w pomieszczeniu niż żeby włączał się wtedy, gdy zaprogramowany czas trybu zredukowanego mija i przychodzi, zaprogramowany, czas temperatury komfortu w mieszkaniu. Ponoć takie nadganianie temperatury sprawia, że piec spala więcej gazu niż gdyby pracował bez przełączania się z trybu zredukowanego na czas kiedy w pomieszczeniu powinna nastać temperatura normalna (komfortu dla użytkownika). Czy dobrze zrozumiałam, że jeżeli w trybie nocnym (zredukowanym) ustawię temperaturę 18 st.C a w czasie gdy oczkuję temperatury normalnej ustawię 24 st.C w łazience a 22 st.C w salonie to wówczas piec w zadanym czasie będzie nadganiał temperaturę z 18 do 24 w łazience a następnie wyłączy się i łazienka wychłodzi się do temperatury 18 st. C kolejnej nocy? ... nie chcę takiego grzania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 08.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 To co koleżanko napisałaś jest prawdą i co do tego nie będziemy dyskutować, jest tylko jedno ale. Żeby kocioł był wstanie nagrzać pomieszczenia musi dać odpowiednią ilość ciepła. Aby to uzyskać należy ustawić odpowiednią krzywą grzania i odpowiednią temperaturę pomieszczenia. Dla zapewnienia tego co oczekujesz musisz ustawić komfort 24godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 09.11.2015 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Drogi kolego masz w zupełności rację w kwestii nagrzania pomieszczenia. Zrobiłam dokładnie to: ustawiłam temperaturę komfortu na 24 godziny. Teraz podłogówka rozkręca się. A zatem pozostaje mi oczekiwać na ten moment aż się nagrzeje a dopiero potem będę mogła na poszczególnych sterownikach pokojowych regulować temperatury w pomieszczeniach. Na razie krzywa grzania ustawiona jest na 0,6 a temperatura komfortu na 23 stopnie w całym mieszkaniu. Pozwolę sobie jeszcze tutaj do ciebie napisać jak tylko będę miała jakieś kolejne wątpliwości i będę potrzebować porady.Pozdrawiam Cię gorąco! Marysia! ps. to mój pierwszy w życiu kocioł i pierwsze w życiu doświadczenie z ustawieniem ogrzewania podłogowego. Choć instrukcja jest w miarę czytelna to jednak ten pierwszy raz do łatwego i przyjemnego nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knatom 09.11.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 ...ten pierwszy raz do łatwego i przyjemnego nie należy. Ja tam mile wspominam PS Wyrwane z kontekstu, ale nie mogłem się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 17.11.2015 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 ha! relacja z pola bitwy: ustawiłam temperaturę komfortu na piecu 24 stopnie, grzanie przez całą dobę (bez wyznaczania okresu temperatury zredukowanej na razie aby nagrzać całe mieszkanie), na termostatach pokojowych ustawiłam 23 stopnie, w łazience 24 stopnie. W chwili obecnej, po tygodniu temperatury w pomieszczeniach są następujące: w salonie 23,4 w jednym pokoju 23 w drugim pokoju 21, 2 (przez tydzień nigdy temperatura nie obiła do 23 stopni, podłoga jest bardzo zimna i odnoszę wrażenie, że strefa w tym pokoju zupełnie nie grzeje, zdjęłam termostat ze ściany i położyłam na podłodze i wówczas w przeciągu może godziny pokazał temperaturę 18, 2 st.C) w łazience tylko 22,5 pomimo zadanej temperatury 24 - łazienka jest zimna Na razie jestem zielona - nie wiem o co chodzi. Dlaczego jeden pokój pozostaje zimny z bardzo zimną podogą, dlaczego w łazience nie ma 24 stopni pomimo, że na piecu ustawiłam temperaturę komfortu 24 st.C. Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? zybie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 17.11.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Podnieś krzywą grzania na 0,7 co do pokoju nie dogrzanego to trudno prorokować i wróżyć z fusów. Zrób zdjęcie rozdzielacza podłogówki może uda coś wydedukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.11.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Może problem leży nie w sterowaniu, a po prostu np. w zapowietrzonej instalacji czy jakichś wadliwych zaworach? Jeden z wielu przypadków, gdy użytkownik OP w żaden sposób sterowania ogarnąć nie umie. Aż mi się ciśnie do głowy zdanie-po cholerę to sterowanie? By instalator i producent armatury zarobił więcej? Psu na budę ta automatyka.W wielu wypadkach, w instalacjach domowych, najlepiej hula OP "na golasa", bez żadnej dodatkowej armatury. Kocioł-rozdzielacze z rotametrami-pętle grzewcze. To wystarczy, by tanio, łatwo i bez problemów uzyskać komfortowe ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 26.11.2015 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 podłogówki czy latawca - sterowanie do ogarnięcia - czasu potrzeba i nieco praktyki. I tyle. Urządzenie jak każde.noc, a Ty to taki od urodzenia "mundry" jesteś? Komfort już uzyskany. Pętla okazała się zapowietrzona. Automatyka pięknie działa. pozdrawiam! Marysia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.11.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Jednak dobrze podpowiedziałem "w ciemno" o zapowietrzeniu instalacji. To tak na chybił-trafił.A nieco "mundry" w temacie (ale tylko nieco, naprawdę) jestem od kiedy rozpocząłem budowę swojego domu. Po prostu ok. 2 lata wcześniej przygotowywałem się teoretycznie. W dużej części właśnie na tym forum. Teraz mogę coś zrobić dla innych. Zaufałem innym w "tej teorii" i użytkuję z zadowoleniem najprostszą i najtańszą instalację OP, jak tylko możliwe. Aż instalator (całkiem niegłupi zresztą) kręcił z niedowierzaniem głową że to będzie dobrze działać. Bez żadnej zbędnej automatyki, tylko pogodówka. A regulacja tego, dzięki dobremu projektowi, zajęła mi 3 razy po 10 minut. Tylko tyle. Dlatego twierdzę, że do nowych domów, nic lepszego i tańszego do tej pory nie wymyślono. Pozdrawiam! Szczególnie Marysię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 26.11.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 MarysiaMarysia, to wszystko co teraz osiagnelas mozna miec bez zadnej automatyki... "noc" ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.11.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 znam tylko 1 osobę która twierdzi że automatyka jest niezbędna potwierdzam to co napisali przedmówcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts