Robi25 07.11.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witam. W projekcie domu mam wyliczone moce grzejników ściennych: 2800W (pokój z potrójnymi drzwiami balkonowymi)2400W (pokój z podwójnymi oknami balkonowymi)2000W1000W900W800W Proszę o informację w jaki sposób przyjąć/obliczyć z ilu członów/żeberek taki grzejnik ma się składać. Wiem, że istnieją tabele w których podana jest moc pojedyńczego członu grzejnika w zależności od temperatury zasilania i powrotu oraz temp. zewn ale nie bardzo wiem wg. których danych liczyć. Rozmawiałem z hydraulikiem i powiedział mi że on dobiera wg. m2 pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 jakie parametry instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 07.11.2015 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 No właśnie nie wiem które przyjąć aby były poprawne. Jakie powinny być z pieca na paliwo stałe a jakie z sieci miejskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 wungiel 90/70 lub 80/65siec miejska....od nich zalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 07.11.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 A jakie parametry są najbardziej korzystne dla użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 najwyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 07.11.2015 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 75/65 będą dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.11.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Witam. W projekcie domu mam wyliczone moce grzejników ściennych: 2800W (pokój z potrójnymi drzwiami balkonowymi) 2400W (pokój z podwójnymi oknami balkonowymi) 2000W 1000W 900W 800W Proszę o informację w jaki sposób przyjąć/obliczyć z ilu członów/żeberek taki grzejnik ma się składać. Wiem, że istnieją tabele w których podana jest moc pojedyńczego członu grzejnika w zależności od temperatury zasilania i powrotu oraz temp. zewn ale nie bardzo wiem wg. których danych liczyć. Rozmawiałem z hydraulikiem i powiedział mi że on dobiera wg. m2 pomieszczenia. Jeśli masz podane moce, to masz także podane dla jakich parametrów pracy instalacji są one policzone dla konkretnego Twojego domu. Chyba, ze ktoś takie właśnie a nie inne moce wziął z sufitu. Przyjrzyj się w programie doboru jaka jest zmienność i od czego ona zależy. http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 08.11.2015 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) W projekcie nie ma podanych parametrów pracy. Nie wiem czy projektant moce grzejników przeliczał czy nie w każdym razie podał je w projekcie. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Robi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.11.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Witam. W projekcie domu mam wyliczone moce grzejników ściennych: 2800W (pokój z potrójnymi drzwiami balkonowymi) 2400W (pokój z podwójnymi oknami balkonowymi) 2000W 1000W 900W 800W (...) Rozmawiałem z hydraulikiem i powiedział mi że on dobiera wg. m2 pomieszczenia. Zdecyduj się Robi25. Masz podane moce w projekcie czy też nie masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.11.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Zdecyduj się Robi25. Masz podane moce w projekcie czy też nie masz... To jest nieistotne czy ma w projekcie czy ich nie ma, i tak sa niewiarygodne. Tylko dokłądne i rzetelne ozc wraz z doborem grzejników moze odpowiedziec na wątpliwosci pytającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 10.11.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Zakładając, że projektant podał prawidłowe moce grzejników to jak teraz obliczyć ilość żeberek? Będzie wykonywana instalacja c.o. i chciałbym rozrysował położenie grzejników pod oknem tak aby nie wyglądało to głupio po zamontowaniu. Może na to macie jakiś sprawdzony sposób? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.11.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Zakładając, że projektant podał prawidłowe moce grzejników to jak teraz obliczyć ilość żeberek? Będzie wykonywana instalacja c.o. i chciałbym rozrysował położenie grzejników pod oknem tak aby nie wyglądało to głupio po zamontowaniu. Może na to macie jakiś sprawdzony sposób? Pozdrawiam To jest nowy dom?, jezeli tak to co podał projektant nie trzyma sie kupy i bez sensu jest sie opierac na niewiarygodnych danych. Do własciwego doboru potrzebna jest równiez Tz która jest zalezna od zródła grzewczego, oraz dT. Producent grzejników podaje moce dla kilku Tz, dla innych Tz trzeba obliczac moc grzejnika. A tak przy okazji to dlaczego grzejniki a nie podłogówka? A ten sprawdzony sposób to po prostu projekt instalacji grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 10.11.2015 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Tak nowy dom. Projektant podpisał się pod projektem. Na forum padają stwierdzenia, że to co podał projektant nie trzyma się kupy, hydraulik mówi że on przelicza żeberka/człony grzejników na m2. Każdy inaczej. Może wystarczy uśrednić wszystkie opinie i będzie ok? W katalogach producenta grzejników pogrubione są takie parametry 75/65 . Dlatego pytam czy to są optymalne pod względem kosztów jak i wygody użytkowania parametry? Potrzebuję obliczyć jak duże grzejniki będą potrzebne aby rozplanować miejsce ich montażu. Może macie jakieś inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.11.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Tak nowy dom. Projektant podpisał się pod projektem. Na forum padają stwierdzenia, że to co podał projektant nie trzyma się kupy, hydraulik mówi że on przelicza żeberka/człony grzejników na m2. Każdy inaczej. Może wystarczy uśrednić wszystkie opinie i będzie ok? W katalogach producenta grzejników pogrubione są takie parametry 75/65 . Dlatego pytam czy to są optymalne pod względem kosztów jak i wygody użytkowania parametry? Potrzebuję obliczyć jak duże grzejniki będą potrzebne aby rozplanować miejsce ich montażu. Może macie jakieś inne sposoby? Nie znam się, ale siedziałem kiedyś nad swoim projektem i miałem dokładnie takie same dylematy co Ty. Wtedy dobry człowiek zadał mi kilka pytań, które kompletnie wywróciły mi instalacje z projektu. Oto one: 1. Czy jesteś pewny, ze dane z projektu są prawdziwe, rzetelnie policzone? 2. Czy nie warto dołożyć termoizolacji i policzyć jeszcze raz (OZC)? 3. Dlaczego skazujesz siebie na wysoką Tz? Czy wiesz, jakie są tego konsekwencje? 4. Dlaczego akurat grzejniki? To tak na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.11.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Tak nowy dom. Projektant podpisał się pod projektem. Na forum padają stwierdzenia, że to co podał projektant nie trzyma się kupy, hydraulik mówi że on przelicza żeberka/człony grzejników na m2. Każdy inaczej. Może wystarczy uśrednić wszystkie opinie i będzie ok? W katalogach producenta grzejników pogrubione są takie parametry 75/65 . Dlatego pytam czy to są optymalne pod względem kosztów jak i wygody użytkowania parametry? [/quOTE] kilka osób już ci napisało, ja potwierdzę to co zostało napisane. to ze podpisał się pod tym projektant , nie znaczy kompletnie nic - bo projektant nie od tego jest (chyba że masz osobny projekt CO w co nie wierzę) projektanci są od konstrukcji - o reszcie mają zazwyczaj blade pojęcie to że hydraulik robi tak a nie inaczej, wcale nie oznacza że robi dobrze - prawie na pewno robi źle (nie źle w sensie wykonu jako takiego), a pojawiające się tutaj regularnie wpisy podobne do twoich tylko to potwierdzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 12.11.2015 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nie, nie jestem pewien że dane w projekcie są prawidłowe. Dom jest dobrze ocieplony.Jeśli chodzi o projekt to tak mam osobny projekt na hydraulikę (bez tego nie dostałbym pozwolenia na budowę). Jeśli chodzi o hydraulika, to jest to facet który wykonuje dużo takich robót, więc jakąś wiedzę musi mieć i wydaje mi się, że dane które mi podał raczej przewymiarował delikatnie niż podał za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.11.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Tak nowy dom. Projektant podpisał się pod projektem. Na forum padają stwierdzenia, że to co podał projektant nie trzyma się kupy, hydraulik mówi że on przelicza żeberka/człony grzejników na m2. Każdy inaczej. Może wystarczy uśrednić wszystkie opinie i będzie ok? ..... Potrzebuję obliczyć jak duże grzejniki będą potrzebne aby rozplanować miejsce ich montażu. Może macie jakieś inne sposoby? Moc grzejników nie moze byc okreslana na podstawie sredniej z opinii lub na podstawie referendum, to sie wylicza. Tak jak wczesniej napisano, najpierw obliczenia ozc które podadza moce strat dla poszczegolnych pomieszczeń, nastepnie okreslenie zródła grzewczego i wynikającej z niego Tz i dopiero na koncu przeliczenie wielkosci odpowiednich grzejników. To ze hydraulik przelicza dalej wielkosc grzejnika na m2 niezalezniego od stopnia ocieplenia budynku oznacza jedynie ze zatrzymał sie w XX wieku. Trudno zresztą wymagac od niego wykonywania obliczen czy tez projektu instalacji grzewczej. To jest domena projektanta i audytora. Nie ma prostych sposbów na obliczenia mocy grzejników, potrzebne jest wiele danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.11.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Dom jest dobrze ocieplony. doświadczenie podpowiada mi że okreslenie "dom jest dobrze ocieplony" to wyświechtany slogan, który po wgłębieniu się w szczegóły najczęściej okazuje sie nieprawdziwy. Dla jednego dobre ocieplenie to będzie 30cm styropianu, 40cm wełny na poddaszu i 25cm styro w podłodze, a dla drugiego 5cm styro na ścianie - 20cm wełny na poddaszu. Jeśli chodzi o projekt to tak mam osobny projekt na hydraulikę (bez tego nie dostałbym pozwolenia na budowę). Jeśli chodzi o hydraulika, to jest to facet który wykonuje dużo takich robót, więc jakąś wiedzę musi mieć i wydaje mi się, że dane które mi podał raczej przewymiarował delikatnie niż podał za małe. no tu juz asolt ci napisał wyżej i z tym się zgadzam. co z tego że masz projekt na hydraulike, skoro nie uwzględnia on strat ciepła przez każde pomieszczenie Zastanów się - tak na logikę - dobierzesz takie same grzejniki do domu który ma 30cm styro na ścianie,40cm wełny na poddaszu i 25cm styro w podłodze i do takiego samego domu który ma 5cm na ścianie i 20cm wełny na poddaszu? - wg twojego hydraulika powinieneś dobrać dokładnie takie same - przecież dom ma taką powierzchnię w m2..... na tym właśnie polega problem - nikt tego nie liczy, każdy daje z "małym" zapasem" i potem inwestor ma w domu np. kocioł przewymiarowany o 300% (dla -20 zewnątrz, w okresy przejściowe sporo więcej) i dziwi się że spalanie duże, a dom przecież taki mały... przykład przejaskrawiony, ale to wcale nie jest rzadkość tutaj na forum, o czym świadczą wpisy forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 15.11.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Nie, nie jestem pewien że dane w projekcie są prawidłowe. Dom jest dobrze ocieplony. Jeśli chodzi o projekt to tak mam osobny projekt na hydraulikę (bez tego nie dostałbym pozwolenia na budowę). Ale ja też mam! Ładny jest. Pierwsze sześć stron to skany różnych dyplomów i kwalifikacji projektana. A w nim - cytuję: Ze względu na ogrzewanie cwu w priorytecie wymagana moc cieplna źródła ciepła dla obiektu wynosi: 30 137 W Dla tej wartości dobrano kocioł na eko-groszek, stalowy, stojący, wodny, niskotemperaturowy EKO PLUS 38 firmy HEF. Parametry pracy kotła: Nominalna moc cieplna: 38 kW Koniec cytatu. Zostało na ok. 20.000 W razem z uwzględnieniem cwu. W piwnicy piec 25kW i na taką pogodę jak dziś patrzę tylko jak się męczy na minimalnej mocy. https://esterownik.pl/device/8552 Dom nieocieplony. W środku 18C, bo jeszcze nie mieszkam. Straciłbym i traciłbym dużo pieniędzy, gdybym trzymał się projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts