Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc grzejników

Robi25

Recommended Posts

Aby nowego tematu nie zakładac to się dokleję.

Przykładowo policzyłem sobie OZC dla sypialni 12,6m2 -> sciany zewnetrzne = 0,18/ sufit 0,16/ podłoga 0,3/ okna 0,9.

Licząc dla temp na zewnątrz -20*C oraz dla temperatury gruntu +10*C i wewnatrz sypialni +21*C otrzymałem stratę przez przegrody 414W do tego dodałem 35% na wentylację i jeszcze 10% na błąd obliczeniowy co razem dało mi OZC 615W.

Teraz wstepny wybór padł na grzejniki purmo ventil compact V22 wysokość 600mm.

Zapotrzebowanie dla temperatury na zewnątrz -7*C będzie 440W.

Mój sposób doboru grzejnika:

Dobieram grzejnik dla parametrów 40/30/20 czyli ze współczynnikiem korekcyjnym 5,01 względem katalogowych 75/65/20 oraz dla mocy 440W co daje mi grzejnik, który dla parametrów katalogowych powinien mieć moc 2204W co z typoszeregu daje mi długość 1400mm.

Dla parametrów 40/35/20 czyli dla współczynnika korekcyjnego 3,93 oraz zapotrzebowania OZC dla temperatury -20*C = 615W otrzymuję moc grzejną grzejnika = 2416W. Najbliższy tj mocy z typoszeregu jest ten o długości 1400mm.

Wybieram większy z nich co akurat w tym przypadku będzie ten sam.

W innym temacie animuss napisał w jaki sposób zwiększa moc oddawaną przez grzejniki - poprzez zwiększenie przepływu czyli zmiane parametru z przykładowo 40/30/20 na 40/35/20.

Gdyby zabrakło mi mocy grzejnej bo przyszły by mrozy poniżej -20*C to albo zwiększam przepływ albo, co ma większy wpływ, zwiększam parametry pracy grzejnika z 40/35/20 na 45/35/20.

Jest to dla mnie rozsądny kompromis pomiędzy rozmiarem grzejnika (bo akurat mam okna w sypialniach 150-170cm więc grzejniki nie będą szersze niż okna) a parametrami zasilania grzejników, które z założenia chcę aby były jak najmniejsze bo instalacje będe miał wspólnie z podłogówka i buforem/akumulatorem ciepła, który bedzie jedynym źródłem ciepła dla obwodów podłogówki i obwodów grzejników niskotemperaturowych.

Ze względu na to, iż bufor będzie spełniał rolę zasobnika ciepłej wody dla przepływowego grzania CWU będe na nim utrzymywał temperatury w górnej warstwie nie mniejsze niż 50*C stąd będe miał wodę dla obwodów grzejnikowych o temp min. 40*C oraz dla obwodów podłogówki min 30*C. Nad spięciem powrotów z tych obwodów jeszcze się zastanawiam ale w zależnosci od poboru przez poszczególne obwody powrót do bufora z CO będzie na poziomie 20-30*C co mi odpowiada ze względu na akumulacyjność bufora. Wstępnie mogę wyznaczyć pojemność cieplną bufora 1200l z zachowaniem warstwy górnej na poziomie 50*C a wychłodzeniu warstw dolnych do średnio 25*C na ok 82kWh.

Proszę o opinię na temat przykładowego doboru grzejnika.

pozdro

Edytowane przez Okta

• 3 months później...

Typowa HYBRYDOWA DYSTRYBUCJA CIEPŁA, czyli ogrzewanie grzejnikowo-podłogowe, w którym obydwie komponenty zasilane są czynnikiem grzewczym o tej samej temperaturze to nie jest, gdyż grzejniki grzeją odrębne pomieszczenia od podłogówki, jednakże często nie da się inaczej.

W typowej HDC, grzanie tego samego pomieszczenia jest podzielone pomiędzy grzejącą posadzkę oraz grzejnik.

Dopiero suma mocy obydwu składowych wystarcza do ogrzania pomieszczenia przy najwyższym zapotrzebowaniu na ciepło.

Na co dzień grzeją one razem lub osobno "na pół gwizdka".

Taka konfiguracja umożliwia realizowanie rozmaitych strategii grzania w wymiarze całego sezonu grzewczego a nawet poza nim.

Jeśli bywasz Okta na FM, napisz, jak sprawuje Ci się Twój system...

Osobiście jestem zwolennikiem całkowitego rozdzielenia produkcji i magazynowania CWU (ciepłej wody użytkowej), od produkcji i magazynowania ciepła użytkowanego dla celów grzewczych.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw