dimas 13.07.2004 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Właśnie o to jest pyatnie Instalator zaproponował mi mozliwośc zrobienia instalacjii C.O. w układzie grawitacji, zapewnia mnie ze ma to swoje plusy gdy zabraknie energii, no i oszczędność prądu (dodam ze kocioł na miał lub drewno) pompa miała by jedynie wspomagać ten układ działając np na 1 biegu, ja jednak upieram sie aby zrobić to na rozdzielaczach w układzie z pompą. Co myślicie o tym prosze o porade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 13.07.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Faktem jest ze instalacja grawitacyjna dziala bez pradu - przy jednym ale - jezeli piec grzejacy wode do tej instalacji nie wymaga pradu Instalacja grawitacyjna ma swoje wady - np nierownomierne grzanie - wmontowanie popmki obiegowej w instalacje wyrownuje ten stan, wmontowanie automatycznej pompki (sama ustawia sobie predkosc swojej pracy na podstawie wzrostu/spadku cisnienia) usprawnia prace calej instalacji CO (zmniejsza koszty ogrzewania) przy zamykaniu/otwieraniu w roznych pomieszczeniach zaworow termostatycznych na grzejnikach. Instalacje grawitacyjna jak i na pompce mozna zrobic i na rozdzielaczach ale i bez nich - to juz wola instalatora i inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.07.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Dimas Gdybym miał kocioł na paliwa stałe to właśnie tak bym zrobił jak zaproponował tobie hydraulik. Co prawda będa wtedy znacznie wieksze przekroje rur i cena instalacji będzie wyzsza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ircon 13.07.2004 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Przed zimą planuję właśnie wstawić do "grawitacji" pompkę. Dzięki niej - mam nadzieję - znacznie szybciej będą nagrzewać się pomieszczenia i jak już wspomniano - bardziej równomiernie. Nie palę jednak za sobą mostu - pompkę wstawiam równolegle z zaworem różnicowym - w razie braku prądu, lub gdy zamknę pompkę pozostanie mi grawitacja. Przez kilkanaście lat CO pracowało na grawitacji i źle nie było, ale myślę że pompka wniesie jednak nowego ducha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.07.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Ircon owszem kaloryfery moga sie szybciej nagrzewać nie będziesz musiał długo czekać zanim instalacja "ruszy" po napaleniu w kotle. Woda w samym kotle będzie sie rozgrzewać sporo wolniej co spowoduje obniżenie trwałości kotła bo okresy jego pracy w temp. poniżej 55oC bedą znacznie dłuższe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.07.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 A ma to być grawitacyjna w układzie zamknietym czy otwartym? Można zrobic instalację grawitacyjną w układzie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 13.07.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Można pod warunkiem, że kocioł c.o.jest zasilany energią elektryczną, gazem, olejem opałowym. W przypadku paliw stałych jest to niedopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.07.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Tzn. można zrobić grawitacyjną CO zamkniętą (z kotłem na paliwa płynne lub gazowe albo prądem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 13.07.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Mozna, bo w ukladzie otwartym chodzi o to ze nie masz pelnej kontroli nad procesem spalania materialu typu wegiel, i moze dojsc do gwaltownego wzrostu cisnienia, i przez to otwarta instalacja jest bezpieczniejsza. W ukladzie zamknietym montuje sie piece nad ktorymi w procesie spalania masz pelna kontrole i nie grozi ci gwaltowny wzrost cisnienia w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.07.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Uwazam ze pompka nawet w starej instalacji opalanej weglem bardzo pomaga, bo zapewnia szybsze nagrzewanie pomieszczen, i lepsza sprawnosc wymiany ciepla piec-wymiennik i grzejnik-pomieszczenie. Mój ojciec w tym roku pompke zalozyl i byl bardzo pozytywnie zaskoczony, jak szybko nagrzal dom (pietrowy, nieocieplony, z żużlobetonu, ze starymi oknami) - o wiele szybciej niz gdy mial tylko uklad grawitacyjny. A ze pompka zuzywa bardzo malo pradu, ci co sie obawiaja zaniku zasilania moga podlaczyc se UPS-a . Zreszta malo kto (?) teraz montuje kociol nawet na paliwa stale bez sterowania elektroniką - więc prąd jest i tak potrzebny hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimas 13.07.2004 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Oki skłaniam sie jednak q instalacji z wymuszonym obiegiem ale teraz mam dylemat czy na rozdzielaczach czy trójnikowo ! jakie są zalety rozdzielaczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 13.07.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 W instalacji grawitacyjnej nie ma znaczenia, czy kocioł jest sterowany elektronicznie czy też nie. Wystarczy wziąć pierwszą lepszą DTR kotła z nadmuchem. A swoją drogą pompka do super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.07.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Przed zimą planuję właśnie wstawić do "grawitacji" pompkę. Dzięki niej - mam nadzieję - znacznie szybciej będą nagrzewać się pomieszczenia i jak już wspomniano - bardziej równomiernie. Nie palę jednak za sobą mostu - pompkę wstawiam równolegle z zaworem różnicowym - w razie braku prądu, lub gdy zamknę pompkę pozostanie mi grawitacja. Przez kilkanaście lat CO pracowało na grawitacji i źle nie było, ale myślę że pompka wniesie jednak nowego ducha takie rozwiazanie mialem na samym poczatku jej tworzenia - sprawdzila sie - pozniej dokupilem elektroniczny do niej sterownik i bylo jeszcze lepiej - ale opalalem gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 13.07.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 pozniej dokupilem elektroniczny do niej sterownik i bylo jeszcze lepiej - ale opalalem gazem O wlasnie - cos takiego mnie ostatnio zainteresowalo - mozesz cos wiecej napisac jaki sterownik i jak to masz podlaczone?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.07.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 pozniej dokupilem elektroniczny do niej sterownik i bylo jeszcze lepiej - ale opalalem gazem O wlasnie - cos takiego mnie ostatnio zainteresowalo - mozesz cos wiecej napisac jaki sterownik i jak to masz podlaczone?? o kurcze - niech sobie przypomne - gdzie na poludniu polski - chyba w Myslenicach jest taki malay zaklad elektroniczny to produkujacy na bazie mikroprocesora cztery czujki: - temperatuty zewnetrznej - temperatury wody na wlocie - temperatury wody na wylocie - temperatury pomieszczenia i liczy to sobie ustalajac cieplote wody w zaleznosci od warynkow zastosowanie tego zmniejszylo mi zyzycie gazu srednio o 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.07.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 malo tego - programujesz sobie godziny w ktorych okreslona temperature masz miec w pomieszczeniu - np noca o 2-3 nizsza itd. niezly bajer i jak pamietam koszt jego juz pierwszej zimy mi sie zwrocil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 13.07.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 jareko pomysl glebiej .... jakis adresik www, nazwa, .... cz to steruje tylko praca pompy czy calego pieca?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.07.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 JarekoCzy takich funkcji nie masz przypadkiem w sterowniku kotła gazowego??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 13.07.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 malo tego - programujesz sobie godziny w ktorych okreslona temperature masz miec w pomieszczeniu - np noca o 2-3 nizsza itd. niezly bajer i jak pamietam koszt jego juz pierwszej zimy mi sie zwrocil To mnie akurat nie jest potrzebne, potrzebuje tylko cos co by sterowalo pompka ... bo juz sie mialem zabierac i sam to robic ale za leniwy jestem ostatnio i wle cos gotowego w ladnym pudeleczku zamknietego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.07.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 jejku - o czy wy mowicie? jak budowalem chalupe to bylem szczesliwy ze z Ciechanowa piec przywiozlem spod "lady" za dodatkowa lapowke - to byl przelom 89-90 sterowal pompka i wlaczaniem palnikow - nie to co teraz - na parwie kazdym kotle juz elektronika jest i kolorowy stoi na kupca czeka w kazdym GS-ie i kiosku Ruch-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts