Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C.O. grawitacyjna ???

Recommended Posts

Właśnie o to jest pyatnie Instalator zaproponował mi mozliwośc zrobienia instalacjii C.O. w układzie grawitacji, zapewnia mnie ze ma to swoje plusy gdy zabraknie energii, no i oszczędność prądu (dodam ze kocioł na miał lub drewno) pompa miała by jedynie wspomagać ten układ działając np na 1 biegu, ja jednak upieram sie aby zrobić to na rozdzielaczach w układzie z pompą. Co myślicie o tym prosze o porade?

Faktem jest ze instalacja grawitacyjna dziala bez pradu - przy jednym ale - jezeli piec grzejacy wode do tej instalacji nie wymaga pradu ;)

Instalacja grawitacyjna ma swoje wady - np nierownomierne grzanie - wmontowanie popmki obiegowej w instalacje wyrownuje ten stan, wmontowanie automatycznej pompki (sama ustawia sobie predkosc swojej pracy na podstawie wzrostu/spadku cisnienia) usprawnia prace calej instalacji CO (zmniejsza koszty ogrzewania) przy zamykaniu/otwieraniu w roznych pomieszczeniach zaworow termostatycznych na grzejnikach.

Instalacje grawitacyjna jak i na pompce mozna zrobic i na rozdzielaczach ale i bez nich - to juz wola instalatora i inwestora.

Przed zimą planuję właśnie wstawić do "grawitacji" pompkę. Dzięki niej - mam nadzieję - znacznie szybciej będą nagrzewać się pomieszczenia i jak już wspomniano - bardziej równomiernie. Nie palę jednak za sobą mostu - pompkę wstawiam równolegle z zaworem różnicowym - w razie braku prądu, lub gdy zamknę pompkę pozostanie mi grawitacja.

Przez kilkanaście lat CO pracowało na grawitacji i źle nie było, ale myślę że pompka wniesie jednak nowego ducha :)

Ircon owszem kaloryfery moga sie szybciej nagrzewać nie będziesz musiał długo czekać zanim instalacja "ruszy" po napaleniu w kotle. Woda w samym kotle będzie sie rozgrzewać sporo wolniej co spowoduje obniżenie trwałości kotła bo okresy jego pracy w temp. poniżej 55oC bedą znacznie dłuższe.

Pozdrawiam

Mozna, bo w ukladzie otwartym chodzi o to ze nie masz pelnej kontroli nad procesem spalania materialu typu wegiel, i moze dojsc do gwaltownego wzrostu cisnienia, i przez to otwarta instalacja jest bezpieczniejsza. W ukladzie zamknietym montuje sie piece nad ktorymi w procesie spalania masz pelna kontrole i nie grozi ci gwaltowny wzrost cisnienia w instalacji.

Uwazam ze pompka nawet w starej instalacji opalanej weglem bardzo

pomaga, bo zapewnia szybsze nagrzewanie pomieszczen, i lepsza sprawnosc wymiany ciepla piec-wymiennik i grzejnik-pomieszczenie.

Mój ojciec w tym roku pompke zalozyl i byl bardzo pozytywnie zaskoczony, jak szybko nagrzal dom (pietrowy, nieocieplony, z żużlobetonu, ze starymi oknami) - o wiele szybciej niz gdy mial tylko

uklad grawitacyjny.

A ze pompka zuzywa bardzo malo pradu, ci co sie obawiaja zaniku zasilania moga podlaczyc se UPS-a :). Zreszta malo kto (?) teraz

montuje kociol nawet na paliwa stale bez sterowania elektroniką - więc

prąd jest i tak potrzebny

hej - Krzysiek

Przed zimą planuję właśnie wstawić do "grawitacji" pompkę. Dzięki niej - mam nadzieję - znacznie szybciej będą nagrzewać się pomieszczenia i jak już wspomniano - bardziej równomiernie. Nie palę jednak za sobą mostu - pompkę wstawiam równolegle z zaworem różnicowym - w razie braku prądu, lub gdy zamknę pompkę pozostanie mi grawitacja.

Przez kilkanaście lat CO pracowało na grawitacji i źle nie było, ale myślę że pompka wniesie jednak nowego ducha :)

takie rozwiazanie mialem na samym poczatku jej tworzenia - sprawdzila sie - pozniej dokupilem elektroniczny do niej sterownik i bylo jeszcze lepiej - ale opalalem gazem

pozniej dokupilem elektroniczny do niej sterownik i bylo jeszcze lepiej - ale opalalem gazem

O wlasnie - cos takiego mnie ostatnio zainteresowalo - mozesz cos wiecej napisac jaki sterownik i jak to masz podlaczone??

o kurcze - niech sobie przypomne - gdzie na poludniu polski - chyba w Myslenicach jest taki malay zaklad elektroniczny to produkujacy na bazie mikroprocesora

cztery czujki:

- temperatuty zewnetrznej

- temperatury wody na wlocie

- temperatury wody na wylocie

- temperatury pomieszczenia

i liczy to sobie ustalajac cieplote wody w zaleznosci od warynkow

zastosowanie tego zmniejszylo mi zyzycie gazu srednio o 20%

malo tego - programujesz sobie godziny w ktorych okreslona temperature masz miec w pomieszczeniu - np noca o 2-3 nizsza itd. niezly bajer i jak pamietam koszt jego juz pierwszej zimy mi sie zwrocil

To mnie akurat nie jest potrzebne, potrzebuje tylko cos co by sterowalo pompka ... bo juz sie mialem zabierac i sam to robic ale za leniwy jestem ostatnio i wle cos gotowego w ladnym pudeleczku zamknietego ;)

jejku - o czy wy mowicie? jak budowalem chalupe to bylem szczesliwy ze z Ciechanowa piec przywiozlem spod "lady" za dodatkowa lapowke - to byl przelom 89-90

sterowal pompka i wlaczaniem palnikow - nie to co teraz - na parwie kazdym kotle juz elektronika jest i kolorowy stoi na kupca czeka w kazdym GS-ie i kiosku Ruch-u ;)