Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w domu - wywala włacznik glowny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To wyjaśnij mi, proszę, bom niekumaty:

Mam zabezpieczenie przedlicznikowe B25 (zgodne z umową z OSD) i obwodowe B16 na gniazda i B10 na oświetlenie. Prąd wyłączalny 6kA. IPZ 0,5 oma.

Jaki wpływ mają moje zabezpieczenia na sieć dystrybucyjną 0,4kV oraz 15 i 110kV?

Taki, że w sytuacji awaryjnej potrafi te 6kA (teoretycznie maksymalna wartość, która może przyjść z sieci) wyłączyć. Jakby nic tego nie wyłączyło, to co się stanie i czy może to sieci zaszkodzić?

Taki, że w sytuacji awaryjnej potrafi te 6kA (teoretycznie maksymalna wartość, która może przyjść z sieci) wyłączyć. Jakby nic tego nie wyłączyło, to co się stanie i czy może to sieci zaszkodzić?

Ale IPZ wynosi 0,5 oma. Więc z sieci nie "przyjdzie" 6kA tylko 460A.

Sześć kiloamperów popłynie przy IPZ poniżej 0,04 oma. Ale to musisz mieć trafo "za ścianą". Może być nieco dalej ale wtedy przekroje muszą być jebi**tne.

Ale niech będzie nawet te 6kA. Pytanie ile będzie po stronie pierwotnej trafa SN/nn?

I jak się to ma to prądu w polu SN stacji 110/SN? A ile po stronie 110?

A kobita pytała jak podłączyć wyłącznik od oświetlenia, bo jej główny bezpiecznik wywala :(

Ale taki jeden troll jej pojechał że ten główny bezpiecznik nie jest od ochrony jej instalacji - ale służy ochronie sieci dystrybucyjnych i przesyłowych a nawet elektrowni.

Dawno nie widziałem bardziej idiotycznych wpisów (oprócz Brzęczkowskiego).

Jedno przynajmniej trollowi się udało - odwiódł rozmówców od tematu przewodniego i skupił dyskusję na swojej osobie.

Ale tylko tutaj. ;)

Edytowane przez zbich70

Taki, że w sytuacji awaryjnej potrafi te 6kA (teoretycznie maksymalna wartość, która może przyjść z sieci) wyłączyć.?

Tak, jest tu pewne uproszczenie ale można uznać na 5-.

Jakby nic tego nie wyłączyło, to co się stanie

To może ulec zniszczeniu to, co jest za zabezpieczeniem i samo zabezpieczenie.

czy może to sieci zaszkodzić?

Jeżeli pod pojęciem sieci rozumiesz kabelki, które są przed zabezpieczeniem w kierunku elektrowni, to nie może to zaszkodzić sieci. Sieć ma własne zabezpieczenia, które ja wyłączą.

Ale IPZ wynosi 0,5 oma. Więc z sieci nie "przyjdzie" 6kA tylko 460A.

Sześć kiloamperów popłynie przy IPZ poniżej 0,04 oma. Ale to musisz mieć trafo "za ścianą". Może być nieco dalej ale wtedy przekroje muszą być jebi**tne.

Ale niech będzie nawet te 6kA. Pytanie ile będzie po stronie pierwotnej trafa SN/nn?

I jak się to ma to prądu w polu SN stacji 110/SN? A ile po stronie 110?

Tak tylko uzupełnię, że te 6kA dobiera się dla najgorszego przypadku, czyli dla zwarcia tuż za zabezpieczeniem. Oznacza to praktyce, że musimy wyłączyć moc zwarciową taką jak na szynach rozdzielnicy. I tu IPZ to nie jest 0,5 oma jak w gniazdku, tylko mówimy o wartości mierzonej na zasilaniu (na szynach lub bloku rozdzielczym) . I tu może się zdarzyć 0,04 oma (choć faktycznie tylko blisko RG i trafoka ), to nic niezwykłego. Natomiast wartości rzędu 0,08-0,11oma nie są rzadkie. No i pamiętajmy, że mówimy o stanie nieustalonym, więc prąd który "dupnie" w styki będzie troszkę większy niż przykładowe 460A. W skrajnie niekorzystnych warunkach nawet dwa razy większy.

Do SN oczywiście nic to nie ma.

Dawno nie widziałem bardziej idiotycznych wpisów (oprócz Brzęczkowskiego).

Brzęczkowski jest nudziarzem, więc nie polecam. Ziew. Przesympatyczny pan (grant, grand?) lansował na forum muratora "niełączenie" galwaniczne uziomu odgromowego z uziomem przeciwporażeniowym żeby się napięcie od piorunów nie przenosiło na PE. I to jest godne polecenia. Bo pisać głupoty to każdy może, ale tak żeby się to fajnie czytało to już trzeba mieć talent.

Edytowane przez krzcel

Nowsze urządzenia podłaczane na wejściu do budynku mają bezpieczniki z prądem wyłaczalnym 10kA, dlatego myślę, że 6kA nie jest wartoscią wyssaną z palca, Jakość sieci jest coraz lepsza, co w tym przypadku oznacza podniesienie poprzeczki.

A że "sieć" ma swoje zabezpieczenia, to wszystko prawda, ale idąc tym tokiem rozumowania dojdziemy do tego, że żadne zabezpieczenia nie są potrzebne bo przecież elektrownia ma ograniczoną wydajność.

U nas przyjął się taki model zabezpieczeń, jaki znamy, ale nie jest to jedyne możliwe rozwiązanie, na przykład w UK w każdym gniazdku siedzi bezpiecznik.

Co on zabezpiecza - czajnik elektrczny, czy sieć w domu?

Krzysiek

Edit: bezpiecznik jest we wtyczce, nie w gniazdku, pomyliło mi się.

Edytowane przez kroles

"Czytam to czytam i nie wierzę "

Ja też...

Zaczyna się klasyczna dyskusja "wymieniaczy bezpieczników" i znawców sieci elektroenergetycznych.

Z pamięci wymienią wszystkie symbole bezpieczników , odłączników i rozłączników od żaróweczki aż po sam generator...

I co ciekawe - samą prawdę wypowiedzą!

A jak ich zapytać o jakąś zasadę ogólną - głupoty opowiadają.

Pewnie też mylą prąd zmienny z naprzemiennym...

Proste zapytanie - po co są zabezpieczenia przekształcają w jedynie im znane pojęcie - jaki mają wpływ na sieć.

Reszta - to czarna magia fachowcu zbędna.

Na całe szczęście sieci i podstacje projektowane są tak, aby dowolna głupota wywinięta gdzieś na peryferiach nie miała skutków katastrofalnych.

To, ze sama Natura w tym pomaga (wysycenie rdzenia transformatora w stanie zwarcia) - sprowadza się do tego, ze im "burczy i podskakuje".

Pewnie dlatego nie możemy się porozumieć.

Gdzie byliście, jak trzeba było dziewczynie wyjaśnić, że problem, który usiłowała pokonać jest nieco zbyt trudny dla osoby bez przygotowania?

Albo... czemu nie "podyktowaliście jej" który kolorek kabelka z którym ma skręcić?

Wiedzy, którą tak ochoczo TERAZ szermujecie nie chcieliście jej udostępnić?

"Ale taki jeden troll jej pojechał że ten główny bezpiecznik nie jest od ochrony jej instalacji "

A jest?

To, że przy okazji chroni te kilka metrów jej kabelka (jak to jest kilka metrów a nie np. 10cm bo i tak może być) to "przy okazji" i nie jest to główny cel jego instalowania.

Od dłuższej chwili szukam określenia na człowieka mianującego kogoś trolem tylko dlatego, ze nie potrafi zrozumieć co do niego mówią, który tyleż wie co mniema na temat fachu który uprawia.

Ani to fachowiec, ani znawca problematyki... wyrobnik-monter-rutyniarz?

Nie wiem...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Istnieje i zabezpieczenie przeciwzwarciowe i ochrona przeciwporażeniowa.

Jednocześnie się je stosuje..

Z różnych powodów. Jedno zabezpiecza sieć dosyłową a drugie użytkownika.

Adam M.

Dawno się tak nie uśmiałem, pisz dalej. Chociaż to nie jest tak do końca śmieszne, bo z twoich postów wynika, że jesteś nauczycielem. Jedyna nadzieja, że uczysz w-fu a nie elektrotechniki.

Przepisz sobie sto razy:

1. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe nie zabezpiecza sieci dosyłowej (tzn, tego co jest przed nim w kierunku elektrowni) tylko zabezpiecza kabel biegnący do odbiornika. Tzn. takie jest jego podstawowe zadanie, bo można je dobrać np. do parametrów silnika elektrycznego, ale to nie zmienia jego podstawowej funkcji.

2. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe może równocześnie pełnić fukcję wyłącznika dla zabezpieczenia przeciwporażeniowego ; i jest to sytuacja typowa.

PS. Skąd te teorie wysnuwasz? Jakieś kursy w ZDZ czy jesteś samoukiem?

"Ale taki jeden troll jej pojechał że ten główny bezpiecznik nie jest od ochrony jej instalacji "

A jest?

Nie kłam, wszyscy ci tłumaczą jak krowie na granicy, że jest właśnie do ochrony jej instalacji a ty idziesz w zaparte, że chroni własność Tauronu.

Edytowane przez krzcel

1. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe nie zabezpiecza sieci dosyłowej [...]

2. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe może równocześnie pełnić fukcję wyłącznika dla zabezpieczenia przeciwporażeniowego

Podaj proszę jakieś odnośniki do literatury albo standardów, żeby ci co mają braki, mogli je uzupełnić.

dlatego myślę, że 6kA nie jest wartoscią wyssaną z palca,

Tak. Nie jest.

A że "sieć" ma swoje zabezpieczenia, to wszystko prawda, ale idąc tym tokiem rozumowania dojdziemy do tego, że żadne zabezpieczenia nie są potrzebne bo przecież elektrownia ma ograniczoną wydajność.

W uproszczeniu. Sieć rozdzielcza ma swoje zabezpieczenia a sieć w budynku swoje. Jedne i drugie są niezbędne. Zabezpieczenia w budynku nie zabezpieczą sieci rozdzielczej i dlatego ona ma swoje a nie dlatego że elektrownia ma ograniczoną wydajność. Z drugiej strony zabezpieczenia na sieci rozdzielczej nie zabezpieczą moich kabli w budynku.

na przykład w UK w każdym gniazdku siedzi bezpiecznik.

Co on zabezpiecza - czajnik elektrczny, czy sieć w domu?

Krzysiek

Czajnik. I może ma to jakiś związek z selektywnością ale w sensie zwarć i przeciążeń, to zabezpiecza czajnik. Nie znam na tyle sieci w UK żeby powiedzieć czy pełni jakieś funkcje przeciwporażeniowe.

Edit: Przemyślałem to sobie jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że nie zabezpiecza czajnika. Jedyne co robi, to odcina uszkodzony czajnik od sieci, żeby było napięcie w innych gniazdkach na tym samym obwodzie. Czyli bardziej selektywność a raczej "userfriendlność".

Edytowane przez krzcel

Cieszę się, ze Cie rozbawiłem.

Obawiam się, ze Twoja znajomość obwodów prądu zatrzymała się na dość szczególnej grupie.

Tej od rozdzielni do żaróweczki czy silniczka.

Są tez inne obwody.

Ale pewnie o nich się już nie uczyłeś.

Nie szkodzi. Ja mogę z tym żyć.

Adam M.

Dodam coś...

Dla przeciętnego Amerykanina - jak czegoś w Googlach nie ma - to nie istnieje.

Wygląda na to, ze dla Ciebie jest podobnie. Jak czegoś nie znasz - to tego nie ma.

A świat jest bardziej złożony jak się wydaje.

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Podaj proszę jakieś odnośniki do literatury albo standardów, żeby ci co mają braki, mogli je uzupełnić.

No co ja Ci mam podać?Technikum pięć lat, polibuda też. A Ty byś chciał linki w necie. To się nie da. To jakbym chciał od chirurga, żeby mi podlinkował na youtubie jak wyciąć ślepą kichę - teoretycznie udałoby mi się taką operację przeprowadzić.

1. Polskie Normy - na chomiku

2. Artykuły dr. Musiał - w necie

3. Podręczniki do elektrotechniki - na alledrogo.

"Czajnik. I może ma to jakiś związek z selektywnością ale w sensie zwarć i przeciążeń, to zabezpiecza czajnik. Nie znam na tyle sieci w UK żeby powiedzieć czy pełni jakieś funkcje przeciwporażeniowe.

Edit: Przemyślałem to sobie jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że nie zabezpiecza czajnika. Jedyne co robi, to odcina uszkodzony czajnik od sieci, żeby było napięcie w innych gniazdkach na tym samym obwodzie. Czyli bardziej selektywność a raczej "userfriendlność". "

Znaczy - można inaczej niż to, co głosisz?

A jakby z akumulatorka stałym prądem było co zasilane - to też, "po Twojemu" - KABELKI się zabezpiecza?

"No co ja Ci mam podać?..."

"1. Polskie Normy - na chomiku

2. Artykuły dr. Musiał - w necie

3. Podręczniki do elektrotechniki - na alledrogo. "

Nie wiem, czy znowu jakiegoś szoku u Ciebie nie wywołam, ale... Normy to już nie OBLIG, jedynie ZALECENIE!

Wykłady nie ten jeden prowadził a podręczników mnogo i nie tylko na Allegro.

Zanim mi od idiotów i trollów nawymyślasz na kilku forach - sprawdź sam!

"Technikum pięć lat, polibuda też. ..."

Krótko.

Potem - w teren?

A teoria - do szuflady?

Cóż... samo życie...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

A jakby z akumulatorka stałym prądem było co zasilane - to też, "po Twojemu" - KABELKI się zabezpiecza?

.

Też.

Nie wiem, czy znowu jakiegoś szoku u Ciebie nie wywołam, ale... Normy to już nie OBLIG, jedynie ZALECENIE!

.

Znowu ci się coś wydaje. Zresztą nie tylko tobie, dużo osób powtarza bzdurę jakoby normy nie obowiązywały. Po prostu ludzie nie rozumieją tekstu pisanego - mam na myśli oświadczenie PKNiM, z którego niektórzy wyciągnęli błędne wnioski.Nie będę zamęczał całą opinią prawną, wyjaśnię to w skrócie, żeby każdy w końcu raz na zawsze zrozumiał że zdanie "normy nie obowiązują" to trzeci rodzaj prawdy.

Pierwsza droga do Prawdy:

Normy nie obowiązują, chyba że konieczność ich stosowania wynika z Ustawy - wniosek dla elektryków: wszystkie normy "elektryczne" obowiązują.

Druga droga do Prawdy:

Prawo międzynarodowe stoi wyżej niż prawo krajowe. Dyrektywa UE wprowadza obowiązek stosowania normy zharmonizowanej . Norma zharmonizowana to nic innego jak kolokwialnie mówiąc spis treści z numerami obowiązujących norm - wniosek: jak wyżej.

Co prawda istnieją odmienne opinie prawników, ale one wymagają "zdefiniowania własnych norm" a więc są czysto teoretyczne.

jak zabezpieczyłbyś przeciwporażeniowo obwody zasilane z Chininy-agragatu 4kW "co gnie się jak gówno"

Wzory by Cie pewnie zabiły...

Adam M.

Wiem jak należy zabezpieczyć taki agregat i sieć z niego zasilaną. Ale wzorów jakiś szczególnych, dedykowanych do tego problemu nie kojarzę. Napisz te wzory, może mnie zabiją, może mi się uda przeżyć.

Edytowane przez krzcel