Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór Komina Dom Drewniany

ziom890

Recommended Posts

Witam! Chciałbym się poradzić jak dobrać komin do drewnianego domku. Parter 25 m kwadratowych i poddasze 40 m kwadratowych mały kominek z płaszczem. Zależy mi aby zrobić to jak najtańszym kosztem ale też skutecznie. Pierwsze pytanie czy może to być zwykły komin z cegieł czy raczej komin systemowy , jeśli systemowy to jaki na co patrzeć czy do kominka z płaszczem jest inny niż do kominka bez płaszcza czy taki sam. Jestem kompletnie zielony w tym temacie proszę o paradę kogoś doświadczonego.

u mnie to będzie jako jedyne źródło ogrzewania z tego względu że nie mam miejsca na piec centralny a prądem drogo wychodzi. czytałem coś o tym dgp ale wydaje mi się że płaszcz jest lepszym rozwiązaniem z tego względu iż ciepło w grzejniku utrzyma się dłużej a dodatkowo podgrzeje sobie też wode

Proponuję zapoznać się dokładnie z zapisami prawnymi w tej sprawie (paragraf 132 i dalsze):

Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy warto kombinować metodą: do odbioru wstawię farelkę jako główne źródło i będzie OK. Bo gdyby coś się stało, to później i prokurator i towarzystwa ubezpieczeniowe będą szukać, szukać, szukać. Warto?

Jakie są wymagania ustawodawcy wiem...Pytałem jakie są Twoje? Takie to trudne odpowiedzieć na pytanie?

Czy mogę mieć inne wymagania, niż ma ustawodawca?

Gdyby nawet, to co z tego miałoby sensownego wyniknąć?

Jeśli w zabudowanym wolno 50 (60), to co mam powiedzieć radarowemu? Że dla mnie to be i ja chcę 120? Mogę sobie chcieć. Tylko to nic nie zmieni.

Dlatego uprzejmie proszę: określ się. Do czego zmierzasz?

Czy mogę mieć inne wymagania, niż ma ustawodawca?

Gdyby nawet, to co z tego miałoby sensownego wyniknąć?

Jeśli w zabudowanym wolno 50 (60), to co mam powiedzieć radarowemu? Że dla mnie to be i ja chcę 120? Mogę sobie chcieć. Tylko to nic nie zmieni.

Dlatego uprzejmie proszę: określ się. Do czego zmierzasz?

Zasygnalizowałeś problem, tyś tu wodzirejem. Czekamy na oświecenie, bo jak widzisz ciemna masa. Trzeba pomóc forumowiczom...

W #11 to przecież ty napisałeś, że wiesz co wymaga prawodawca. Zatem mam prawo wierzyć, ze nie jesteś tą ciemną masą.

I ja chciałbym, aby to, co mówi przepis było stosowane.

No dobrze, wyoślę ci:

Kiedy gdzie i w jakich warunkach kominek lub wkład kominkowy może stanowić źródło ciepła dla budynku mieszkalnego. Do tego wymagania prawne względem komina oraz wentylacji.

Wszystko i na temat.

W #11 to przecież ty napisałeś, że wiesz co wymaga prawodawca. Zatem mam prawo wierzyć, ze nie jesteś tą ciemną masą.

I ja chciałbym, aby to, co mówi przepis było stosowane.

No dobrze, wyoślę ci:

Kiedy gdzie i w jakich warunkach kominek lub wkład kominkowy może stanowić źródło ciepła dla budynku mieszkalnego. Do tego wymagania prawne względem komina oraz wentylacji.

Wszystko i na temat.

A ktoś tutaj pisał że przepisy nie są stosowane? Dalej nie wiadomo czego się czepiłeś a może tylko o ilość postów chodzi? Albo uważasz że tylko Ty czytać umiesz:bash:

A ktoś tutaj pisał że przepisy nie są stosowane? Dalej nie wiadomo czego się czepiłeś a może tylko o ilość postów chodzi? Albo uważasz że tylko Ty czytać umiesz:bash:

No to przeczytaj pierwszy wpis - założyciela wątku i już pewnie wszystko będzie jasne. Gość pytał o komin. Przy okazji padło, czy może samym wkładem kominkowym ogrzewać dom. Wątek się rozwinął. Wszystko. O co Ci jeszcze chodzi?

Czy nie o to, aby gość miał wiedzę, co i jak może zrobić zgodnie z przepisami? Czy to źle aby mial tą wiedzę? To Cię boli?

p.s. uprzejmie proszę na zwrócenie uwagi na wpis #6

"... u mnie to będzie jako jedyne źródło ogrzewania z tego względu że nie mam miejsca na piec centralny a prądem drogo wychodzi. czytałem coś o tym dgp ale wydaje mi się że płaszcz jest lepszym rozwiązaniem z tego względu iż ciepło w grzejniku utrzyma się dłużej a dodatkowo podgrzeje sobie też wode"

Dostał ode mnie odpowiedź jak to wygląda wg przepisów. TO Cię boli???

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że można siedzieć na odkrytej beczce z benzyną i bawić się zapałkami dopóki coś nieszczęśliwego się nie stanie?

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że przepisy bezpieczeństwa powstały jako SKUTEK NIESZCZĘŚLIWYCH ZDARZEŃ?

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że ZDROWIE I ŻYCIE jest najdroższe?

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że jeśli się uczyć na błędach, to lepiej na cudzych, niż swoich?

CZY TO TAKIE TRUDNE I SKOMPLIKOWANE?

Czy w tym kraju sprzedawcy różnych rzeczy są tak pazerni, że olewają wszystko, byle sprzedać swoje???

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek p.s.

No to przeczytaj pierwszy wpis - założyciela wątku i już pewnie wszystko będzie jasne. Gość pytał o komin. Przy okazji padło, czy może samym wkładem kominkowym ogrzewać dom. Wątek się rozwinął. Wszystko. O co Ci jeszcze chodzi?

Czy nie o to, aby gość miał wiedzę, co i jak może zrobić zgodnie z przepisami? Czy to źle aby mial tą wiedzę? To Cię boli?

p.s. uprzejmie proszę na zwrócenie uwagi na wpis #6

"... u mnie to będzie jako jedyne źródło ogrzewania z tego względu że nie mam miejsca na piec centralny a prądem drogo wychodzi. czytałem coś o tym dgp ale wydaje mi się że płaszcz jest lepszym rozwiązaniem z tego względu iż ciepło w grzejniku utrzyma się dłużej a dodatkowo podgrzeje sobie też wode"

Dostał ode mnie odpowiedź jak to wygląda wg przepisów. "TO Cię boli???

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że można siedzieć na odkrytej beczce z benzyną i bawić się zapałkami dopóki coś nieszczęśliwego się nie stanie?

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że przepisy bezpieczeństwa powstały jako SKUTEK NIESZCZĘŚLIWYCH ZDARZEŃ?

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że ZDROWIE I ŻYCIE jest najdroższe?

Jak długo i gdzie trzeba wszystkim pisać, że jeśli się uczyć na błędach, to lepiej na cudzych, niż swoich?

CZY TO TAKIE TRUDNE I SKOMPLIKOWANE?

Czy w tym kraju sprzedawcy różnych rzeczy są tak pazerni, że olewają wszystko, byle sprzedać swoje???

Palenie i ogrzewanie kominkiem nie jest zabronione, przepisy mówią jak to ma być zrobione i tyle. Co to znaczy że sprzedawcy olewają wszystko, byle sprzedać swoje, jaki to ma związek z tematem. Czy mając w domu instalację ogrzewczą i kominek nie mogę napalić tylko w kominku i czy to stanowi jakieś zagrożenie. Przepisy też się zmieniają bo często nie nadążają za technologią tak było np. z kominkami i rekuperacją w domu.

A w Trosce o Twoje zdrowie zastanów się czy aby nie zrezygnować z czytania forum.

Palenie i ogrzewanie kominkiem nie jest zabronione, przepisy mówią jak to ma być zrobione i tyle. Co to znaczy że sprzedawcy olewają wszystko, byle sprzedać swoje, jaki to ma związek z tematem. Czy mając w domu instalację ogrzewczą i kominek nie mogę napalić tylko w kominku i czy to stanowi jakieś zagrożenie. Przepisy też się zmieniają bo często nie nadążają za technologią tak było np. z kominkami i rekuperacją w domu.

A w Trosce o Twoje zdrowie zastanów się czy aby nie zrezygnować z czytania forum.

Aż się prosi, aby odpowiedzieć na twoje ostatnie zdanie:

I VICE VERSA!!!

Mając ogrzewanie inne możesz sobie palić, kiedy chcesz w kominku.

Natomiast jeśli tylko kominek ma stanowić JEDYNE źródło ciepła w domu mieszkalnym, to już trosze jest inaczej.

Oczywiście, że przepisy się zmieniają. Ale akurat te, od 2002 r jakoś się zmienić nie chcą.

Jedno pytanko na koniec: a co cię Szanowny Panie tak bulwersuje i dlaczego, że piszę o obowiązujących przepisach, o bezpieczeństwie itp.?

Czyżbyś miał w tym jakiś interes???? No nie wierzę.

Pozdrawiam bez urazy.

p.s. przy okazji proponuję klatka po klatce obejrzeć filmik tego "Polańskiego z ogrzewania ceramicznego". Jeśli jesteś spostrzegawczy, to bardzo wiele zobaczysz. Tego, czego miłośnicy SF nie dostrzegą, ze względu na fascynację "talentami miszcza".

Pooglądaj, przeanalizuj, sprawdź bez emocji i może wówczas merytorycznie podyskutujemy.

Edytowane przez boluslolusj23
doprawienie ogonków

Mając ogrzewanie inne możesz sobie palić, kiedy chcesz w kominku.

Natomiast jeśli tylko kominek ma stanowić JEDYNE źródło ciepła w domu mieszkalnym, to już trosze jest inaczej.

Oczywiście, że przepisy się zmieniają. Ale akurat te, od 2002 r jakoś się zmienić nie chcą.

Pozdrawiam bez urazy.

Co mnie bulwersuje - nic.

To że przeczytałeś tekst jednolity rozporządzenia z 2002 roku nie znaczy że się nie zmieniało bo się zmieniało i to kilka razy w wielu dziedzinach bo to bardzo obszerny akt prawny. Wystarczyło sobie zadać troszkę trudu i wejść do ISAP i kliknąć na zakładkę akty zmieniające by nie pisać nieprawdy.