Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór Komina Dom Drewniany

ziom890

Recommended Posts

Co mnie bulwersuje - nic.

To że przeczytałeś tekst jednolity rozporządzenia z 2002 roku nie znaczy że się nie zmieniało bo się zmieniało i to kilka razy w wielu dziedzinach bo to bardzo obszerny akt prawny. Wystarczyło sobie zadać troszkę trudu i wejść do ISAP i kliknąć na zakładkę akty zmieniające by nie pisać nieprawdy.

W którym miejscu napisałem nieprawdę? No proszę pokazać!

Bo gdybyś rozumiał istotę prawa, to byś i może dokukał, że akty zmieniające, tam gdzie wskazałeś - WŁAŚNIE objęte są już w tekście jednolitym, który podałem jako: Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690

Uprzejmie proszę: chcesz podyskutować o prawie? Proszę bardzo.

I nie zarzucaj, że napisałem nieprawdę. Wystarczy wrócić do miejsca przeze mnie wskazanego - kliknąć na akry zmieniające i zobaczyć[COLOR="#0000FF"] co tam na zielono napisal[/color]i.

Odwołasz swoje? Jak cie znam, to na pewno nie. Chyba, że się mylę.

Edytowane przez boluslolusj23
wytłuszczenie dla mniej kumatych

Kolego forumowiczu szanowny (to do bolus...itd).

1.Przestań być tak epicki bo to nudne.

2.Nie krzycz, bo forumowicze tego ni lubią (wiesz co to krzyk na forum?:))

3.Masz rację, że kominek i kuchnia nie może być jedynym źródłem ciepła, co wynika nie tylko z przepisów (patrz p. 5)

4. Remiks ma piec. To nie jest żaden kominek. Większość urządzeń grzewczych montowanych w domach na bazie wkładu z żeliwa i stali, nazywa się potocznie kominkami, co nie jest prawdą, ale skoro się przyjęło, nie ma sensu z tym walczyć....

5.Kominki są jeszcze budowane, ale niezmiernie rzadko i tylko dla klimatu. Ani to bezpieczne, ani nie można tego zostawić bez dozoru. Taka otwarta komora spalania, pochłania też olbrzymie ilości opału, tracąc w kominie bezpowrotnie energię powstałą przy jego spalaniu. Próba więc ogrzewania domu kominkiem to nie tylko działanie wbrew przepisom, ale również wbrew zdrowemu rozsądkowi.

Bo gdybyś rozumiał istotę prawa, to byś i może dokukał, że akty zmieniające, tam gdzie wskazałeś - WŁAŚNIE objęte są już w tekście jednolitym, który podałem jako: Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690

I nie zarzucaj, że napisałem nieprawdę. Wystarczy wrócić do miejsca przeze mnie wskazanego - kliknąć na akry zmieniające i zobaczyć[COLOR="#0000FF"] co tam na zielono napisal[/color]i.

A co z nowelizacją z 2009?

Kolego forumowiczu szanowny (to do bolus...itd).

1.Przestań być tak epicki bo to nudne.

2.Nie krzycz, bo forumowicze tego ni lubią (wiesz co to krzyk na forum?:))

3.Masz rację, że kominek i kuchnia nie może być jedynym źródłem ciepła, co wynika nie tylko z przepisów (patrz p. 5)

4. Remiks ma piec. To nie jest żaden kominek. Większość urządzeń grzewczych montowanych w domach na bazie wkładu z żeliwa i stali, nazywa się potocznie kominkami, co nie jest prawdą, ale skoro się przyjęło, nie ma sensu z tym walczyć....

5.Kominki są jeszcze budowane, ale niezmiernie rzadko i tylko dla klimatu. Ani to bezpieczne, ani nie można tego zostawić bez dozoru. Taka otwarta komora spalania, pochłania też olbrzymie ilości opału, tracąc w kominie bezpowrotnie energię powstałą przy jego spalaniu. Próba więc ogrzewania domu kominkiem to nie tylko działanie wbrew przepisom, ale również wbrew zdrowemu rozsądkowi.

Coś o kominkach słyszałeś, zatem pytam:

PN-EN 13229:2002 (z poprawkami i erratami)

Wkłady kominkowe wraz z kominkami otwartymi na paliwa stałe - Wymagania i badania

Mówi to Panu coś?

No dobra. podam ci zakres:

"Zakres

Podano definicje, wymagania i badania, instrukcje, znakowanie wkładów kominkowych i kominków otwartych na paliwa stałe, których podstawowym zastosowaniem jest ogrzewanie konwekcyjne i poprzez promieniowanie a dodatkowo mogą wytwarzać gorącą wodę do centralnego ogrzewania. ...".

A co na to wcześniej cytowany przeze mnie akt prawny:

"par.132 pkt. 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane..."

Jedziemy dalej???

p.s. tu nikt o remiksie nie pisze.

To założyciel wątku ziom 890 ma domek, a w nim wkład kominkowy. Wyraźnie to w # 6 napisał:

dpoisek p.s.

Odnośnie wymagań podstawowych instalowania i eksploatacji???

Dziwi mnie że nic o tym nie wiesz, bo w 2009 nastąpiła spora rewolucja w prawie kominowym. A to kwintesencja i temat wątku, który trochę Ci się wymknął spod kontroli...

A co tam takiego ciekawego zmienionego w sprawie, o ktorej rozmawiamy???

Już ktoś wcześniej prosił, żebyś nie krzyczał. Przyłączam się do tej prośby.

Proszę. Aktualny tekst par. 132 (według t.j. opublikowanego 18.09.2015), identyczny z tekstem pierwotnym z 2002 r. (jeśli wierzyć programowi LEX - na ogół jego baza danych jest zgodna z rzeczywistością):

§*132.*1.*Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

2.*Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przy czym w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych - pod warunkiem uzyskania zgody właściwego państwowego inspektora sanitarnego.

3.*Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3;

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9;

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1;

4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej,

b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s - dla kominków o obudowie otwartej.

Z którego przepisu wynika, że w domu jednorodzinnym kominek otwarty lub z wkładem nie może być jedynym źródłem ciepła? Nie jestem specjalistą, ale rozumiem to tak, że w ust. 1 jest podana zasada, a w kolejnych są określone wyjątki, w tym wyjątek w ust. 3. Słyszałem, że zgodnie z szeroko stosowaną "lex urzędas", musi być inne źródło prócz kominka, ale nie bardzo widzę, gdzie to jest zapisane w prawie.

Poza tym, chciałbym zrozumieć, dlaczego kominek stanowiący jedyne źródło ciepła jest Twoim zdaniem tak potwornie niebezpieczny, że używasz maksymalnie agresywnej czcionki, a ten sam kominek stojący obok kotła (np. wyłączonego), w którym pali się tak samo, jest w porządku.

Już ktoś wcześniej prosił, żebyś nie krzyczał. Przyłączam się do tej prośby.

Proszę. Aktualny tekst par. 132 (według t.j. opublikowanego 18.09.2015), identyczny z tekstem pierwotnym z 2002 r. (jeśli wierzyć programowi LEX - na ogół jego baza danych jest zgodna z rzeczywistością):

§*132.*1.*Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

2.*Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przy czym w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych - pod warunkiem uzyskania zgody właściwego państwowego inspektora sanitarnego.

3.*Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3;

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9;

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1;

4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej,

b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s - dla kominków o obudowie otwartej.

Z którego przepisu wynika, że w domu jednorodzinnym kominek otwarty lub z wkładem nie może być jedynym źródłem ciepła? Nie jestem specjalistą, ale rozumiem to tak, że w ust. 1 jest podana zasada, a w kolejnych są określone wyjątki, w tym wyjątek w ust. 3. Słyszałem, że zgodnie z szeroko stosowaną "lex urzędas", musi być inne źródło prócz kominka, ale nie bardzo widzę, gdzie to jest zapisane w prawie.

Poza tym, chciałbym zrozumieć, dlaczego kominek stanowiący jedyne źródło ciepła jest Twoim zdaniem tak potwornie niebezpieczny, że używasz maksymalnie agresywnej czcionki, a ten sam kominek stojący obok kotła (np. wyłączonego), w którym pali się tak samo, jest w porządku.

Sam sobie Pan odpowiedział na postawione pytanie cytując zapis aktu prawnego o treści:

"§*132.*1.*Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami...."

A wytłuszczam (nie krzyczę) wyłącznie po to, aby co niektórym łatwiej weszło.

p.s. a budynki wymagające ogrzewania, to miedzy innymi budynki mieszkalne. Co to znaczy? A szukaj pan w przepisach. Przecież ja jestem niewiarygodny według niektórych.

p.s. przy okazji dziękuję, ze udowodnił Pan, że mimo zmian akurat w tym temacie nic się nie zmieniło i tekst z 2002 pasuje jak ulał.

dopisek p.s.

Dziwi mnie że nic o tym nie wiesz, bo w 2009 nastąpiła spora rewolucja w prawie kominowym. A to kwintesencja i temat wątku, który trochę Ci się wymknął spod kontroli...

Uświadom mnie tępego i całą resztę, jakie to zmiany bez mała rewolucyjne w kominach przez ostatnie lata zaszły.

Please

Uświadom mnie tępego i całą resztę, jakie to zmiany bez mała rewolucyjne w kominach przez ostatnie lata zaszły.

Please

Nie ma czasu na pyskówki...Sam sobie doszukaj.

Tu masz trop. Między innymi zmienił się przepis o obligatoryjnych minimalnych wymiarach kanału dymowych (14x14). Zmienił się zapis o materiałach do budowy komina. Zmiany te są z pewnością rewolucyjne dla kogoś kto się na tym troszeczkę zna...

Nie znasz mnie ale fakt tutaj masz rację niczego nie zamierzam odwoływać bo nie mam czego.

W poście #19 napisałeś:"Oczywiście, że przepisy się zmieniają. Ale akurat te, od 2002 r jakoś się zmienić nie chcą"

Więc napisałem Ci że mijasz się z prawdą bo zostały kilkakrotnie zmieniane i taka jest prawda, nie ma to żadnego związku z publikowaną treścią rozporządzenia która oczywiście jest zaktualizowana. Przypomnę jeszcze raz to co napisałeś "Oczywiście, że przepisy się zmieniają. Ale akurat te, od 2002 r jakoś się zmienić nie chcą."

A wracając do zapisów rozporządzenia to wcale nie są tak jasne i jednoznaczne.

Przykładem może być zapis § 132. 1. wspomina o instalacji ogrzewczej natomiast § 133. 1. wyjaśnia co to jest i nie zalicza do tej instalacji źródła ciepła.

§ 133. 2. Instalacja ogrzewcza powietrzna stanowi układ połączonych kanałów i przewodów powietrznych wraz z nawiewnikami i wywiewnikami oraz elementami regulacji strumienia powietrza, znajdującymi się pomiędzy źródłem ciepła a podgrzewającym powietrze a ogrzewanymi pomieszczeniami. Funkcję ogrzewania powietrznego może także pełnić instalacja wentylacji mechanicznej.

Dlaczego nigdzie w tych zapisach nigdzie nie ma ani słowa o źródłach ciepła dla tych instalacji ogrzewczych?

Co z wkładem z płaszczem wodnym czy może być źródłem ciepła do wodnej instalacji ogrzewczej, a co z DGP??

Autor wątku wspomniał też o grzejnikach na górze więc przewiduje jakąś instalację ogrzewczą a i mówiąc potocznie o kominku chyba miał na myśli wkład z płaszczem wodnym.

Tak jak wspominał Eniu mam "piec" jak zwał tak zwał mam również dwie inne instalacje ogrzewcze co mi nie przeszkadza korzystać tylko z jednego w zależności od kaprysu ale to nie ma nic do rzeczy.

Edytowane przez Remiks