bny 10.11.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Witam, otóż mam mały problem moja sytuacja wygląda takdom z bali(130m2 zabudowy) otwarty salon (antresola) główne źródło opalania ma być piec na ekogroszek.do salonu zakupiony komin systemowy,(nie wiem czy dobrze) ma być obudowany cegłą.do tego wkład z płaszczem wodnym. w sumie to chciałbym się dowiedzieć, czy toco chcę zrobić ma jakiś sens i czy będzie funkcjonalne.jesli nie, to co by było najlepszym wyborem. prosze o wyrozumienie, ale jestem w trakcie czytania bloga Pana Piotra Batury i boli mnie głowa.Bo tak jak myślałem ciężko o fachowca i dobra poradę. pozdrawiamdwqed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.11.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Po co Ci ten wkład wodny, drugą kotłownię budujesz? A Baturę czytaj przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 10.11.2015 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Po co Ci ten wkład wodny, drugą kotłownię budujesz? A Baturę czytaj przyda się no właśnie, czytam i tez do tego wniosku doszedłem, hehe. tak miałem robić, tak podpowiadali. No teraz to będzie komin jako wystrój i zwykły wkład (palnie od czasu do czasu). To ma sens:D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.11.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 no właśnie, czytam i tez do tego wniosku doszedłem, hehe. tak miałem robić, tak podpowiadali. No teraz to będzie komin jako wystrój i zwykły wkład (palnie od czasu do czasu). To ma sens:D? Nie wiem czy to ma sens ja dom z bala ogrzewam piecokominkiem jako jedyne źródło mimo że jest płyta fundamentowa grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 10.11.2015 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Nie wiem czy to ma sens ja dom z bala ogrzewam piecokominkiem jako jedyne źródło mimo że jest płyta fundamentowa grzewcza. piecokominek to cos w stylu kozy, czy jak to wygląda? brzmi to nieźle, a jak wygląda to w praktyce? Masz jakieś zastrzeżenie, czy to po prostu starcza? bo w sumie w mojej okolicydomów z bala jest kilka z czego żaden niezamieszkały:D edit; udało mi sie wejść w twój dziennik czy coś w kązdym bądz razie tam są zdjecie i to też świetny pomysł jest, bardzo mi się to podoba. Edytowane 10 Listopada 2015 przez bny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.11.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 piecokominek to cos w stylu kozy, czy jak to wygląda? brzmi to nieźle, a jak wygląda to w praktyce? Masz jakieś zastrzeżenie, czy to po prostu starcza? bo w sumie w mojej okolicydomów z bala jest kilka z czego żaden niezamieszkały:D Troszkę info znajdziesz w wątku "taki sobie piecyk ceramiczny" tam też kilka moich fotek w dzienniku budowy też. W praktyce nie mam zastrzeżeń bo jak mogę mieć do czegoś co troszkę zmałpowałem od Piotra troszkę z MHA i sam zbudowałem, muszę być zadowolony A w praktyce wygląda to tak że jeden załadunek ok 12-14 kg drewna wystarcza by w domu utrzymać temp między 25-21 stopni do temp zewnętrznych -10, przy takich temperaturach jak obecnie wystarcza popalić raz na dwa dni albo codziennie małym ładunkiem np. dziś 8 brykietów RUF temp w domu 25. Moje ustrojstwo ma sporą masę i troszkę powierzchni zabiera ok 2m2 ale można coś skromniejszego w celach uzupełnienia ogrzewania. Jakie to Twoje okolice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 10.11.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 mi się marzy coś takiego.. http://www.brunner.pl/images/start/teaser_02b.jpg i jestem coraz bliższy decyzji o budowie tego cudeńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 10.11.2015 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Troszkę info znajdziesz w wątku "taki sobie piecyk ceramiczny" tam też kilka moich fotek w dzienniku budowy też. W praktyce nie mam zastrzeżeń bo jak mogę mieć do czegoś co troszkę zmałpowałem od Piotra troszkę z MHA i sam zbudowałem, muszę być zadowolony A w praktyce wygląda to tak że jeden załadunek ok 12-14 kg drewna wystarcza by w domu utrzymać temp między 25-21 stopni do temp zewnętrznych -10, przy takich temperaturach jak obecnie wystarcza popalić raz na dwa dni albo codziennie małym ładunkiem np. dziś 8 brykietów RUF temp w domu 25. Moje ustrojstwo ma sporą masę i troszkę powierzchni zabiera ok 2m2 ale można coś skromniejszego w celach uzupełnienia ogrzewania. Jakie to Twoje okolice? dokładnie tak, taki piecokominek to świetna rzecz, sam pomysl bardziej mi się podoba od takiego klasycznego kominka i z tego co piszesz to sprawdza się bardzo dobrze. musze jednak ogarnac wiecej info bo i tak na razie mam blade pojęcie. Ja wlkp kalisz-konin-turek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.11.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 dokładnie tak, taki piecokominek to świetna rzecz, sam pomysl bardziej mi się podoba od takiego klasycznego kominka i z tego co piszesz to sprawdza się bardzo dobrze. musze jednak ogarnac wiecej info bo i tak na razie mam blade pojęcie. Ja wlkp kalisz-konin-turek No to masz niedaleko do Piotra Batury odwiedzić pewnie warto choćby po to by popatrzeć jak tego typu urządzenia działają. Nie wiem z jakiego bala masz dom bo bal to szerokie u nas pojęcie u mnie się sprawdza, gdybyś wybierał się w Karkonosze możesz zajrzeć do mnie i zobaczyć jak to w praktyce wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.11.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 mi się marzy coś takiego.. http://www.brunner.pl/images/start/teaser_02b.jpg i jestem coraz bliższy decyzji o budowie tego cudeńka Buduj będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 11.11.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 mi się marzy coś takiego.. http://www.brunner.pl/images/start/teaser_02b.jpg i jestem coraz bliższy decyzji o budowie tego cudeńka Dobry wybór! Pod koniec miesiąca planujemy montaż podobnego pieca. Czekamy na kafle maximusy z f. Sommerhuber i starujemy. Uwielbiam realizację takich rodzynków Co ciekawe - montaż w okolicach największego Polskiego producenta wkładów do kominków Więcej ciekawych projektów i aranżacji na naszej stronie w galerii kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.11.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Dobry wybór! Pod koniec miesiąca planujemy montaż podobnego pieca. Czekamy na kafle maximusy z f. Sommerhuber i starujemy. Uwielbiam realizację takich rodzynków Co ciekawe - montaż w okolicach największego Polskiego producenta wkładów do kominków [ATTACH=CONFIG]337177[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]337178[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]337179[/ATTACH] Więcej ciekawych projektów i aranżacji na naszej stronie w galerii kominków.Jeszcze tylko drobiazg. 40.000 - 50.000 zbędnych złociszy w budżecie... Też takie lubię budować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 11.11.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Jeszcze tylko drobiazg. 40.000 - 50.000 zbędnych złociszy w budżecie... a kto bogatemu zabroni np ten poniżej również nie był tani: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.11.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 a kto bogatemu zabroni np ten poniżej również nie był tani: [ATTACH=CONFIG]337189[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]337191[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]337192[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]337193[/ATTACH]Tatarek?! Czemu nie EOS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 11.11.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Tatarek nie jest zły, trzeba go tylko odpowiednio zaprogramować do paleniska z którym współpracuje. Co nie zmienia faktu, że z EOS'em również montujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.11.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 No i jak ma to nie kosztować tych drobiazgów skoro sam sterownik na jednym procesorze w cenie niezłego laptopa;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.11.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 No i jak ma to nie kosztować tych drobiazgów skoro sam sterownik na jednym procesorze w cenie niezłego laptopa;-) A w prostej realizacji korzysta się z 5% jego możliwości... Można to wszystko poskładać za połowę ceny Brunnera, ale są klienci, którzy za takie propozycje się obrażają...Nie chcą Pjużota. Ma być BMW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 11.11.2015 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 w skrócie o czym wy tu piszecie teraz? czemu takie drogie? dobre to? o co chodzi" No to masz niedaleko do Piotra Batury odwiedzić pewnie warto choćby po to by popatrzeć jak tego typu urządzenia działają. Nie wiem z jakiego bala masz dom bo bal to szerokie u nas pojęcie u mnie się sprawdza, gdybyś wybierał się w Karkonosze możesz zajrzeć do mnie i zobaczyć jak to w praktyce wygląda. taki sam bal jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.11.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 w skrócie o czym wy tu piszecie teraz? czemu takie drogie? dobre to? o co chodzi" taki sam bal jak Ty. Fachowcy piszą jakie to och i ach a ja piszę że drogo, Piotr że jestem chitrus, pewnie mamy nadmiar czasu. Czyżby domek w wykonaniu Trochanowskiego jeśli tak to super, zbyt dużo tego ciepła potrzebował nie będziesz. Akumulacja w takim domu się sprawdza a fachowca w tej dziedzinie niedaleko już wskazywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 11.11.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 mi się marzy coś takiego.. http://www.brunner.pl/images/start/teaser_02b.jpg i jestem coraz bliższy decyzji o budowie tego cudeńka Ja to cudeńko będę budował w przyszłym roku u siebie. Tylko założenie jest takie, że będzie to połączenie akumulacji wodnej z ceramiczną na piecokominku brunnera. Będzie to prawdopodobnie HKD 2.2sk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts