Kontakty 11.11.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witam. W niedługim czasie mam zamiar zrobić remont generalny kuchni. Mam kilka pytań odnośnie instalacji elektrycznej. Mieszkam w 20 letnim bloku, który posiada od wybudowania instalację miedzianą (Uff). Bezpieczniki są podpięte bardzo dziwnie (załączam zdjęcie) Ten największy odpowiada za kontakty w łazience w której jest tylko pralka, z kolei jeden B10 odpowiada za oświetlenie drugi zaś za zasilanie w kuchni (?) oraz B16 który odpowiada również za prąd w kontaktach w przedpokoju oraz w dwóch pozostałych pomieszczeniach. Często dzieję się tak, że po włączeniu np. piekarnika i zmywarki wywala korek odpowiedzialny za kuchnię. W kuchni mam zamiar zrezygnować z gazu i zamontować płytę indukcyjną - i tu zaczynają się schody. Posiadam zasilanie jednofazowe, o mocy umownej 4 kW. Zabezpieczenia przedlicznikowe to 1x25A. Czy przy instalacji płyty indukcyjnej konieczna jest modernizacja instalacji pod zasilanie trójfazowe? Czy wystarczy zwykła wymiana bezpiecznika na kuchnię i przedlicznikowego oraz zwiększenie mocy u dystrybutora? Co należy uwzględnić przy zakupie płyty indukcyjnej oraz przy remoncie kuchni (dodatkowe puszki itp.)? A także ile ostentacyjnie mogłoby kosztować zwiększenie mocy/modernizacja zasilania pod trójfazowe (Dystrybutor Tauron)? Dziękuje za pomoc. http://p.gg.pl/thumb/p/d/PGxt8cSdXJ-aPWxt8cScd9s/Obrazek_2015-11-11%2013.20.10.jpg?i_dim=1920x1200&app_id=web-client&i_crop=false&api_version=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.11.2015 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Dobrze będzie jeśli pojedziesz do zakładu energetycznego i porozmawiasz nad zwiększeniem mocy. Najlepiej jeśli będziesz miał na przedlicznikowym zabezpieczeniu 32A. Pozwoli to na możliwość całkowitego obciążenia mieszkania poborem mocy 8Kw. Dowiedz się od ilu zamontują bezpiecznik 32A i taką minimalną moc dokup.Założysz wtedy w kuchni dwa obwody z 25A bezpiecznikami, do tych obwodów podłączysz indukcję. Jeśli indukcja nie jest duża to możesz jeszcze pod nie podłączyć piekarnik, mikrofalę.Bez dokupionej mocy będą ciągłe problemy z wywalaniem bezpieczników. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski78 12.11.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Założysz wtedy w kuchni dwa obwody z 25A bezpiecznikami, do tych obwodów podłączysz indukcję. Jeśli indukcja nie jest duża to możesz jeszcze pod nie podłączyć piekarnik, mikrofalę. Bez dokupionej mocy będą ciągłe problemy z wywalaniem bezpieczników. O przekroje przewodów się nie martwimy ??? Edytowane 12 Listopada 2015 przez waski78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dobrze będzie jeśli pojedziesz do zakładu energetycznego i porozmawiasz nad zwiększeniem mocy. Najlepiej jeśli będziesz miał na przedlicznikowym zabezpieczeniu 32A. Pozwoli to na możliwość całkowitego obciążenia mieszkania poborem mocy 8Kw. Dowiedz się od ilu zamontują bezpiecznik 32A i taką minimalną moc dokup. Założysz wtedy w kuchni dwa obwody z 25A bezpiecznikami, do tych obwodów podłączysz indukcję. Jeśli indukcja nie jest duża to możesz jeszcze pod nie podłączyć piekarnik, mikrofalę. Bez dokupionej mocy będą ciągłe problemy z wywalaniem bezpieczników. Rozumiem, że muszę dodać do instalacji dodatkowe obwody? Rozejrzałem się za płytami indukcyjnymi 230V i ich moce przyłączeniowe są bardzo różne od 3680W do 7400W. Wybrałem coś pomiędzy i zdecydowałem się na coś takiego Myślę, że jest to odpowiednia moc płyty do mojego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 12.11.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 ja widze 2 problemy z ta indukcja- najprawdopodobniej nie bedziesz na niej w stanie grzac na maxa wiecej niz 2-ch pol (czemu ? bo moc jest za mala .... )- jest to wersja "bezramkowa" - czyli ... latwiej ukruszyc jej brzeg (np garnkiem) (te kawaleczki aluminium na bokach na prawde wzmacniaja konstrukcje ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) ja widze 2 problemy z ta indukcja - najprawdopodobniej nie bedziesz na niej w stanie grzac na maxa wiecej niz 2-ch pol (czemu ? bo moc jest za mala .... ) - jest to wersja "bezramkowa" - czyli ... latwiej ukruszyc jej brzeg (np garnkiem) (te kawaleczki aluminium na bokach na prawde wzmacniaja konstrukcje ... ) Więcej niż dwa pola tak naprawdę nie są mi potrzebne więc nie widzę przeszkody. Co do ramek, to nie mogę znaleźć płyty o podobnych parametrach z ramkami. Dodatkowo zauważyłem, że płyta ma całkowitą moc 6400W więc myślę, że po dodaniu wspomnianych wcześniej dwóch obwodów nie będzie problemu ani z mocą ani z wybijaniem korków nawet jeśli pracować będzie dodatkowo piekarnik bądź zmywarka. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Kontakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Więcej niż dwa pola tak naprawdę nie są mi potrzebne więc nie widzę przeszkody. Co do ramek, to nie mogę znaleźć płyty o podobnych parametrach z ramkami. Dodatkowo zauważyłem, że płyta ma całkowitą moc 6400W więc myślę, że po dodaniu wspomnianych wcześniej dwóch obwodów nie będzie problemu ani z mocą ani z wybijaniem korków nawet jeśli pracować będzie dodatkowo piekarnik bądź zmywarka. Ale pamiętaj, że w mieszkaniu masz jedną fazę i jeśli wszystko włączysz to już przy 6000W obciążeniu 25A zabezpieczenie nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 O przekroje przewodów się nie martwimy ??? Nie nie martwimy bo nikt o zdrowych zmysłach nie robi obwodów gniazdkowych kablem mniejszym niż 1,5mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ale pamiętaj, że w mieszkaniu masz jedną fazę i jeśli wszystko włączysz to już przy 6000W obciążeniu 25A zabezpieczenie nie wytrzyma. Dlatego tak jak wspomniałeś postaram się aby dystrybutor wymienił mi bezpiecznik na 32A mam nadzieje, że przebiegnie to bezproblemowo. A chciałbym się dopytać o te obwody, o których również wspomniałeś. Mianowicie: mam przeprowadzić dodatkowy kabel od skrzynki z bezpiecznikami w domu do kuchni i dodać dodatkową puszkę? (Aktualnie w kuchni są dwie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski78 12.11.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Nie nie martwimy bo nikt o zdrowych zmysłach nie robi obwodów gniazdkowych kablem mniejszym niż 1,5mm2. A 1,5 mm2 można jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć ? A do przekroju 2,5mm2 jakie stosuje zabezpieczenie ktoś przy zdrowych zmysłach ? A jaki musi być przekrój przewodu żeby móc go zabezpieczyć bezpiecznikiem 25A ? A jaki popłynie prąd przy płycie o mocy 4600W? Co wtedy będzie można jeszcze równocześnie podłączyć ? Piekarnik ? Mikrofale? Obie jednocześnie ? A skąd wiesz jaki przekrój jest u autora/autorki tematu ? Jeśli kolega/koleżanka Kontakty myśli sprawa sprowadza się tylko do zwiększenia mocy i zmiany bezpiecznika to polecam jeszcze dorzucić ubezpieczenie od pożaru (choć nie wiem czy ubezpieczyciel by je wypłacił). Edytowane 12 Listopada 2015 przez waski78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Dlatego tak jak wspomniałeś postaram się aby dystrybutor wymienił mi bezpiecznik na 32A mam nadzieje, że przebiegnie to bezproblemowo. A chciałbym się dopytać o te obwody, o których również wspomniałeś. Mianowicie: mam przeprowadzić dodatkowy kabel od skrzynki z bezpiecznikami w domu do kuchni i dodać dodatkową puszkę? (Aktualnie w kuchni są dwie) Bardziej chodzi o to aby był drugi oddzielny obwód z odzielnym bezpiecznikiem 16A. Możesz sprawdzić np pokój obok czy nie jest na oddzielnym bezpieczniku, wtedy zamiast od tablicy głównej ciągniesz kabel z tego pokoju. Jest też szansa, że w tych 2 puszkach w kuchni są 2 oddzielne obwody. Prosty trik - po kolei na bezpiecznikach sprawdzaj kontrolką w puszkach, czy jest prąd, będziesz wiedział czy każda puszka jest na oddzielnym obwodzie. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) A 1,5 mm2 można jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć ? A do przekroju 2,5mm2 jakie stosuje zabezpieczenie ktoś przy zdrowych zmysłach ? A jaki musi być przekrój przewodu żeby móc go zabezpieczyć bezpiecznikiem 25A ? A jaki popłynie prąd przy płycie o mocy 4600W? Co wtedy będzie można jeszcze równocześnie podłączyć ? Piekarnik ? Mikrofale? Obie jednocześnie ? A skąd wiesz jaki przekrój jest u autora/autorki tematu ? Jeśli kolega/koleżanka Kontakty myśli sprawa sprowadza się tylko do zwiększenia mocy i zmiany bezpiecznika to polecam jeszcze dorzucić ubezpieczenie od pożaru (choć nie wiem czy ubezpieczyciel by je wypłacił). Słuchaj chłopie, sądząc, że to mieszkanie i kolega wrzucił dodatkowo zdjęcie z bezpiecznikami to z pewnością ma zrobione wszystko na 1,5mm2. Natężenie prądu płynącego przez kable 1.5mm2 ograniczją bezpieczniki różnicowoprądowe. Jest szansa, że ten obwód kuchni ma zrobiony na 2,5mm2 i ten obwód jest zabezpieczony 16A bezpiecznikiem. Czego się spodziewasz po mieszkaniu w bloku? Jeśli kolega kontakty dokupi mocy i będzie miał na głównym zabezpieczeniu 32A i zrobi np 3 obwody, które zabezpieczy 16A bezpiecznikami to te 1,5mm2 przewody są właśnie wystarczające. jeśli obwód w kuchni jest na 2,5mm2 przewodzie (w co wątpię) to będzie można zastosować bezpiecznik 20A. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Bardziej chodzi o to aby był drugi oddzielny obwód z odzielnym bezpiecznikiem 16A. Możesz sprawdzić np pokój obok czy nie jest na oddzielnym bezpieczniku, wtedy zamiast od tablicy głównej ciągniesz kabel z tego pokoju. Jest też szansa, że w tych 2 puszkach w kuchni są 2 oddzielne obwody. Prosty trik - po kolei na bezpiecznikach sprawdzaj kontrolką w puszkach, czy jest prąd, będziesz wiedział czy każda puszka jest na oddzielnym obwodzie. Wydaję mi się, że mimo wszystko najłatwiejszym i najkorzystniejszym sposobem dla instalacji będzie po prostu dodanie osobnego bezpiecznika tylko pod płytę i przeciągniecie kabla, a nie będzie to trudne i nie zdemoluje mi połowy przedpokoju, ponieważ tablica główna znajduję się blisko tzw. "pomieszczenia gospodarczego" w którym raczej nie będę robił bruzd tylko schowam w listewkach a następnie przewiercę się przez ścianę która jest "współdzielona" z kuchnią. A w kuchni i tak remont będzie generalny tj. zbijane płytki z podłogi i ścian itp. więc myślę że mała bruzda w ścianie to będzie jedno z łatwiejszych zadań, które przydzielę fachowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Wydaję mi się, że mimo wszystko najłatwiejszym i najkorzystniejszym sposobem dla instalacji będzie po prostu dodanie osobnego bezpiecznika tylko pod płytę i przeciągniecie kabla, a nie będzie to trudne i nie zdemoluje mi połowy przedpokoju, ponieważ tablica główna znajduję się blisko tzw. "pomieszczenia gospodarczego" w którym raczej nie będę robił bruzd tylko schowam w listewkach a następnie przewiercę się przez ścianę która jest "współdzielona" z kuchnią. A w kuchni i tak remont będzie generalny tj. zbijane płytki z podłogi i ścian itp. więc myślę że mała bruzda w ścianie to będzie jedno z łatwiejszych zadań, które przydzielę fachowcom. Ale dokupienie mocy będzie równie bardzo korzystne ponieważ wtedy będziesz mógł za wyjątkiem kuchenki indukcyjnej jeszcze coś włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ale dokupienie mocy będzie równie bardzo korzystne ponieważ wtedy będziesz mógł za wyjątkiem kuchenki indukcyjnej jeszcze coś włączyć. O tym również pamiętam. Na razie dziękuje ci Tomku za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski78 12.11.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Słuchaj chłopie, sądząc, że to mieszkanie i kolega wrzucił dodatkowo zdjęcie z bezpiecznikami to z pewnością ma zrobione wszystko na 1,5mm2. Skąd ta pewność ??? Natężenie prądu płynącego przez kable 1.5mm2 ograniczją bezpieczniki różnicowoprądowe. Bredzisz. Jest szansa, że ten obwód kuchni ma zrobiony na 2,5mm2 Wysyłając totka tez jest szansa na wygraną - serio. Czego się spodziewasz po mieszkaniu w bloku? Przy takich doradcach jak Ty - wszystkiego. zrobi np 3 obwody, które zabezpieczy 16A bezpiecznikami to te 1,5mm2 przewody są właśnie wystarczające. Znowu bredzisz - ponawiam pytanie - jakie zabezpieczenie należy dać przy przewodzie 1,5mm2 ? Normy widziałeś na oczy ? jeśli obwód w kuchni jest na 2,5mm2 przewodzie (w co wątpię) to będzie można zastosować bezpiecznik 20A. I znowu bredzisz. Może autor posta wypowie się co do tego jakie w chwili obecnej ma przekroje. Kolego Kontakty - zawołaj elektryka który na miejscu po oględzinach się wypowie - albo słuchaj Tomka B. a problemy będziesz miał większe niż przed remontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Kolega kontakty sam zadecyduje. Na pewno nie będzie pruł przecinakiem całego mieszkania, ponieważ indukcja pojawi się w kuchni, pociągnie dodatkowy obwód i każde 2 płyty kuchenki podłączy pod inny obwód zabezpieczając każdy 16A bezpiecznikiem. Jeśli zajdzie potrzeba korzystania z indukcji i np piekarnika jednocześnie na 2 obwodach to 32A bezpiecznik przedlicznikowy jest tu jak najbardziej potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski78 12.11.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243251-Instalacja-elektryczna-w-domu-wywala-w%C5%82acznik-glowny&p=6989925&viewfull=1#post6989925Czy to przypadkiem nie Tobie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.11.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Słuchaj chłopie, sądząc, że to mieszkanie i kolega wrzucił dodatkowo zdjęcie z bezpiecznikami to z pewnością ma zrobione wszystko na 1,5mm2. Natężenie prądu płynącego przez kable 1.5mm2 ograniczją bezpieczniki różnicowoprądowe. Jest szansa, że ten obwód kuchni ma zrobiony na 2,5mm2 i ten obwód jest zabezpieczony 16A bezpiecznikiem. Czego się spodziewasz po mieszkaniu w bloku? Jeśli kolega kontakty dokupi mocy i będzie miał na głównym zabezpieczeniu 32A i zrobi np 3 obwody, które zabezpieczy 16A bezpiecznikami to te 1,5mm2 przewody są właśnie wystarczające. jeśli obwód w kuchni jest na 2,5mm2 przewodzie (w co wątpię) to będzie można zastosować bezpiecznik 20A. Nie pisz, proszę, bzdur, zwłaszcza doradzając komuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nie pisz, proszę, bzdur, zwłaszcza doradzając komuś. A to co, zdaje się, że specjalista od okien. Pojęcia nie macie o instalacjach w blokach. Dlatego ta osoba wie co zrobić wzywając elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts