Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja, zwiększenie mocy, siła

Recommended Posts

Witam. W niedługim czasie mam zamiar zrobić remont generalny kuchni. Mam kilka pytań odnośnie instalacji elektrycznej. Mieszkam w 20 letnim bloku, który posiada od wybudowania instalację miedzianą (Uff). Bezpieczniki są podpięte bardzo dziwnie (załączam zdjęcie) Ten największy odpowiada za kontakty w łazience w której jest tylko pralka, z kolei jeden B10 odpowiada za oświetlenie drugi zaś za zasilanie w kuchni (?) oraz B16 który odpowiada również za prąd w kontaktach w przedpokoju oraz w dwóch pozostałych pomieszczeniach. Często dzieję się tak, że po włączeniu np. piekarnika i zmywarki wywala korek odpowiedzialny za kuchnię. W kuchni mam zamiar zrezygnować z gazu i zamontować płytę indukcyjną - i tu zaczynają się schody. Posiadam zasilanie jednofazowe, o mocy umownej 4 kW. Zabezpieczenia przedlicznikowe to 1x25A. Czy przy instalacji płyty indukcyjnej konieczna jest modernizacja instalacji pod zasilanie trójfazowe? Czy wystarczy zwykła wymiana bezpiecznika na kuchnię i przedlicznikowego oraz zwiększenie mocy u dystrybutora? Co należy uwzględnić przy zakupie płyty indukcyjnej oraz przy remoncie kuchni (dodatkowe puszki itp.)? A także ile ostentacyjnie mogłoby kosztować zwiększenie mocy/modernizacja zasilania pod trójfazowe (Dystrybutor Tauron)? Dziękuje za pomoc.

http://p.gg.pl/thumb/p/d/PGxt8cSdXJ-aPWxt8cScd9s/Obrazek_2015-11-11%2013.20.10.jpg?i_dim=1920x1200&app_id=web-client&i_crop=false&api_version=6

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze będzie jeśli pojedziesz do zakładu energetycznego i porozmawiasz nad zwiększeniem mocy. Najlepiej jeśli będziesz miał na przedlicznikowym zabezpieczeniu 32A. Pozwoli to na możliwość całkowitego obciążenia mieszkania poborem mocy 8Kw. Dowiedz się od ilu zamontują bezpiecznik 32A i taką minimalną moc dokup.

Założysz wtedy w kuchni dwa obwody z 25A bezpiecznikami, do tych obwodów podłączysz indukcję. Jeśli indukcja nie jest duża to możesz jeszcze pod nie podłączyć piekarnik, mikrofalę.

Bez dokupionej mocy będą ciągłe problemy z wywalaniem bezpieczników.

Edytowane przez Tomek B..

Założysz wtedy w kuchni dwa obwody z 25A bezpiecznikami, do tych obwodów podłączysz indukcję. Jeśli indukcja nie jest duża to możesz jeszcze pod nie podłączyć piekarnik, mikrofalę.

O przekroje przewodów się nie martwimy ???

Edytowane przez waski78

Dobrze będzie jeśli pojedziesz do zakładu energetycznego i porozmawiasz nad zwiększeniem mocy. Najlepiej jeśli będziesz miał na przedlicznikowym zabezpieczeniu 32A. Pozwoli to na możliwość całkowitego obciążenia mieszkania poborem mocy 8Kw. Dowiedz się od ilu zamontują bezpiecznik 32A i taką minimalną moc dokup.

Rozumiem, że muszę dodać do instalacji dodatkowe obwody? Rozejrzałem się za płytami indukcyjnymi 230V i ich moce przyłączeniowe są bardzo różne od 3680W do 7400W. Wybrałem coś pomiędzy i zdecydowałem się na coś takiego Myślę, że jest to odpowiednia moc płyty do mojego mieszkania.

ja widze 2 problemy z ta indukcja

- najprawdopodobniej nie bedziesz na niej w stanie grzac na maxa wiecej niz 2-ch pol (czemu ? bo moc jest za mala .... )

- jest to wersja "bezramkowa" - czyli ... latwiej ukruszyc jej brzeg (np garnkiem) (te kawaleczki aluminium na bokach na prawde wzmacniaja konstrukcje ... )

ja widze 2 problemy z ta indukcja

- najprawdopodobniej nie bedziesz na niej w stanie grzac na maxa wiecej niz 2-ch pol (czemu ? bo moc jest za mala .... )

- jest to wersja "bezramkowa" - czyli ... latwiej ukruszyc jej brzeg (np garnkiem) (te kawaleczki aluminium na bokach na prawde wzmacniaja konstrukcje ... )

Więcej niż dwa pola tak naprawdę nie są mi potrzebne więc nie widzę przeszkody. Co do ramek, to nie mogę znaleźć płyty o podobnych parametrach z ramkami.

Dodatkowo zauważyłem, że płyta ma całkowitą moc 6400W więc myślę, że po dodaniu wspomnianych wcześniej dwóch obwodów nie będzie problemu ani z mocą ani z wybijaniem korków nawet jeśli pracować będzie dodatkowo piekarnik bądź zmywarka.

Edytowane przez Kontakty

Więcej niż dwa pola tak naprawdę nie są mi potrzebne więc nie widzę przeszkody. Co do ramek, to nie mogę znaleźć płyty o podobnych parametrach z ramkami.

Dodatkowo zauważyłem, że płyta ma całkowitą moc 6400W więc myślę, że po dodaniu wspomnianych wcześniej dwóch obwodów nie będzie problemu ani z mocą ani z wybijaniem korków nawet jeśli pracować będzie dodatkowo piekarnik bądź zmywarka.

Ale pamiętaj, że w mieszkaniu masz jedną fazę i jeśli wszystko włączysz to już przy 6000W obciążeniu 25A zabezpieczenie nie wytrzyma.

Ale pamiętaj, że w mieszkaniu masz jedną fazę i jeśli wszystko włączysz to już przy 6000W obciążeniu 25A zabezpieczenie nie wytrzyma.

Dlatego tak jak wspomniałeś postaram się aby dystrybutor wymienił mi bezpiecznik na 32A mam nadzieje, że przebiegnie to bezproblemowo. A chciałbym się dopytać o te obwody, o których również wspomniałeś. Mianowicie: mam przeprowadzić dodatkowy kabel od skrzynki z bezpiecznikami w domu do kuchni i dodać dodatkową puszkę? (Aktualnie w kuchni są dwie)

Nie nie martwimy bo nikt o zdrowych zmysłach nie robi obwodów gniazdkowych kablem mniejszym niż 1,5mm2.

A 1,5 mm2 można jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć ?

A do przekroju 2,5mm2 jakie stosuje zabezpieczenie ktoś przy zdrowych zmysłach ?

A jaki musi być przekrój przewodu żeby móc go zabezpieczyć bezpiecznikiem 25A ?

A jaki popłynie prąd przy płycie o mocy 4600W? Co wtedy będzie można jeszcze równocześnie podłączyć ? Piekarnik ? Mikrofale? Obie jednocześnie ?

A skąd wiesz jaki przekrój jest u autora/autorki tematu ?

Jeśli kolega/koleżanka Kontakty myśli sprawa sprowadza się tylko do zwiększenia mocy i zmiany bezpiecznika to polecam jeszcze dorzucić ubezpieczenie od pożaru (choć nie wiem czy ubezpieczyciel by je wypłacił).

Edytowane przez waski78

Dlatego tak jak wspomniałeś postaram się aby dystrybutor wymienił mi bezpiecznik na 32A mam nadzieje, że przebiegnie to bezproblemowo. A chciałbym się dopytać o te obwody, o których również wspomniałeś. Mianowicie: mam przeprowadzić dodatkowy kabel od skrzynki z bezpiecznikami w domu do kuchni i dodać dodatkową puszkę? (Aktualnie w kuchni są dwie)

Bardziej chodzi o to aby był drugi oddzielny obwód z odzielnym bezpiecznikiem 16A. Możesz sprawdzić np pokój obok czy nie jest na oddzielnym bezpieczniku, wtedy zamiast od tablicy głównej ciągniesz kabel z tego pokoju.

Jest też szansa, że w tych 2 puszkach w kuchni są 2 oddzielne obwody. Prosty trik - po kolei na bezpiecznikach sprawdzaj kontrolką w puszkach, czy jest prąd, będziesz wiedział czy każda puszka jest na oddzielnym obwodzie.

A 1,5 mm2 można jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć ?

A do przekroju 2,5mm2 jakie stosuje zabezpieczenie ktoś przy zdrowych zmysłach ?

A jaki musi być przekrój przewodu żeby móc go zabezpieczyć bezpiecznikiem 25A ?

A jaki popłynie prąd przy płycie o mocy 4600W? Co wtedy będzie można jeszcze równocześnie podłączyć ? Piekarnik ? Mikrofale? Obie jednocześnie ?

A skąd wiesz jaki przekrój jest u autora/autorki tematu ?

Jeśli kolega/koleżanka Kontakty myśli sprawa sprowadza się tylko do zwiększenia mocy i zmiany bezpiecznika to polecam jeszcze dorzucić ubezpieczenie od pożaru (choć nie wiem czy ubezpieczyciel by je wypłacił).

Słuchaj chłopie, sądząc, że to mieszkanie i kolega wrzucił dodatkowo zdjęcie z bezpiecznikami to z pewnością ma zrobione wszystko na 1,5mm2. Natężenie prądu płynącego przez kable 1.5mm2 ograniczją bezpieczniki różnicowoprądowe. Jest szansa, że ten obwód kuchni ma zrobiony na 2,5mm2 i ten obwód jest zabezpieczony 16A bezpiecznikiem. Czego się spodziewasz po mieszkaniu w bloku?

Jeśli kolega kontakty dokupi mocy i będzie miał na głównym zabezpieczeniu 32A i zrobi np 3 obwody, które zabezpieczy 16A bezpiecznikami to te 1,5mm2 przewody są właśnie wystarczające.

jeśli obwód w kuchni jest na 2,5mm2 przewodzie (w co wątpię) to będzie można zastosować bezpiecznik 20A.

Bardziej chodzi o to aby był drugi oddzielny obwód z odzielnym bezpiecznikiem 16A. Możesz sprawdzić np pokój obok czy nie jest na oddzielnym bezpieczniku, wtedy zamiast od tablicy głównej ciągniesz kabel z tego pokoju.

Jest też szansa, że w tych 2 puszkach w kuchni są 2 oddzielne obwody. Prosty trik - po kolei na bezpiecznikach sprawdzaj kontrolką w puszkach, czy jest prąd, będziesz wiedział czy każda puszka jest na oddzielnym obwodzie.

Wydaję mi się, że mimo wszystko najłatwiejszym i najkorzystniejszym sposobem dla instalacji będzie po prostu dodanie osobnego bezpiecznika tylko pod płytę i przeciągniecie kabla, a nie będzie to trudne i nie zdemoluje mi połowy przedpokoju, ponieważ tablica główna znajduję się blisko tzw. "pomieszczenia gospodarczego" w którym raczej nie będę robił bruzd tylko schowam w listewkach a następnie przewiercę się przez ścianę która jest "współdzielona" z kuchnią. A w kuchni i tak remont będzie generalny tj. zbijane płytki z podłogi i ścian itp. więc myślę że mała bruzda w ścianie to będzie jedno z łatwiejszych zadań, które przydzielę fachowcom.

Wydaję mi się, że mimo wszystko najłatwiejszym i najkorzystniejszym sposobem dla instalacji będzie po prostu dodanie osobnego bezpiecznika tylko pod płytę i przeciągniecie kabla, a nie będzie to trudne i nie zdemoluje mi połowy przedpokoju, ponieważ tablica główna znajduję się blisko tzw. "pomieszczenia gospodarczego" w którym raczej nie będę robił bruzd tylko schowam w listewkach a następnie przewiercę się przez ścianę która jest "współdzielona" z kuchnią. A w kuchni i tak remont będzie generalny tj. zbijane płytki z podłogi i ścian itp. więc myślę że mała bruzda w ścianie to będzie jedno z łatwiejszych zadań, które przydzielę fachowcom.

Ale dokupienie mocy będzie równie bardzo korzystne ponieważ wtedy będziesz mógł za wyjątkiem kuchenki indukcyjnej jeszcze coś włączyć.

Słuchaj chłopie, sądząc, że to mieszkanie i kolega wrzucił dodatkowo zdjęcie z bezpiecznikami to z pewnością ma zrobione wszystko na 1,5mm2.

Skąd ta pewność ???

Natężenie prądu płynącego przez kable 1.5mm2 ograniczją bezpieczniki różnicowoprądowe.

Bredzisz.

Jest szansa, że ten obwód kuchni ma zrobiony na 2,5mm2

Wysyłając totka tez jest szansa na wygraną - serio.

Czego się spodziewasz po mieszkaniu w bloku?

Przy takich doradcach jak Ty - wszystkiego.

zrobi np 3 obwody, które zabezpieczy 16A bezpiecznikami to te 1,5mm2 przewody są właśnie wystarczające.

Znowu bredzisz - ponawiam pytanie - jakie zabezpieczenie należy dać przy przewodzie 1,5mm2 ? Normy widziałeś na oczy ?

jeśli obwód w kuchni jest na 2,5mm2 przewodzie (w co wątpię) to będzie można zastosować bezpiecznik 20A.

I znowu bredzisz.

Może autor posta wypowie się co do tego jakie w chwili obecnej ma przekroje.

Kolego Kontakty - zawołaj elektryka który na miejscu po oględzinach się wypowie - albo słuchaj Tomka B. a problemy będziesz miał większe niż przed remontem.

Kolega kontakty sam zadecyduje. Na pewno nie będzie pruł przecinakiem całego mieszkania, ponieważ indukcja pojawi się w kuchni, pociągnie dodatkowy obwód i każde 2 płyty kuchenki podłączy pod inny obwód zabezpieczając każdy 16A bezpiecznikiem. Jeśli zajdzie potrzeba korzystania z indukcji i np piekarnika jednocześnie na 2 obwodach to 32A bezpiecznik przedlicznikowy jest tu jak najbardziej potrzebny.

Słuchaj chłopie, sądząc, że to mieszkanie i kolega wrzucił dodatkowo zdjęcie z bezpiecznikami to z pewnością ma zrobione wszystko na 1,5mm2. Natężenie prądu płynącego przez kable 1.5mm2 ograniczją bezpieczniki różnicowoprądowe. Jest szansa, że ten obwód kuchni ma zrobiony na 2,5mm2 i ten obwód jest zabezpieczony 16A bezpiecznikiem. Czego się spodziewasz po mieszkaniu w bloku?

Jeśli kolega kontakty dokupi mocy i będzie miał na głównym zabezpieczeniu 32A i zrobi np 3 obwody, które zabezpieczy 16A bezpiecznikami to te 1,5mm2 przewody są właśnie wystarczające.

Nie pisz, proszę, bzdur, zwłaszcza doradzając komuś.