waski78 12.11.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nie pisz, proszę, bzdur, zwłaszcza doradzając komuś. Za późno. Nawet mu podziękował. O tym również pamiętam. Na razie dziękuje ci Tomku za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nadal tu jestem i staram sie na bieżąco analizować ten temat. Nie rozumiem co złego w propozycji p. Tomka? Jak dla mnie ma to prawo działania. Jednakże nie jestem elektrykiem i nie mam rownież o tym zbytnio pojęcia. Wiec co w takim wypadku proponujesz kolego waski78? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski78 12.11.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Już napisałem wcześniej: Może autor posta wypowie się co do tego jakie w chwili obecnej ma przekroje. Kolego Kontakty - zawołaj elektryka który na miejscu po oględzinach się wypowie - albo słuchaj Tomka B. a problemy będziesz miał większe niż przed remontem. Zwiększenie mocy przyłączeniowej nie sprowadza się do wymiany zabezpieczenia - to zabezpieczenie musi byc odpowiednie do przekroju zastosowanego przewodu. Edytowane 12 Listopada 2015 przez waski78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Myślisz, że energetyka przy każdym dokupieniu KW przyjeżdża wymieniać kable? Robi to raz podczas budowy przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.11.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Zwiększenie mocy dokładnie sprowadza się do wymiany zabezpieczenia przez energetykę. Więcej nic nie zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.11.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nadal tu jestem i staram sie na bieżąco analizować ten temat. Nie rozumiem co złego w propozycji p. Tomka? Jak dla mnie ma to prawo działania. Jednakże nie jestem elektrykiem i nie mam rownież o tym zbytnio pojęcia. Wiec co w takim wypadku proponujesz kolego waski78? Niemal każde ze zdań oznajmujących w cytowanej przeze mnie wypowiedzi kolegi Tomka to wierutna bzdura. począszy od przyjęcia a'priori, że z pewnością masz instalacje 1,5mm2 (bo możesz mieć zarówno druciki 1mm2 jeśli to blok z lat 50tych, jak i obecnie montowane 2,5mm2 jeśli to nowy budynek), poprzez stwierdzenie, że natężenie prądu płynącego przez "kable" ograniczają bezpieczniki różnicowoprądowe (to zdanie jest po prostu fałszywe), "jest szansa, że cośtam" (Tak, jest taka szansa. Jest też szansa, że jutro w tramwaju Claudię Schiffer spotkam), przewody 1,5mm2 nie są odpowiednie do zabezpieczania ich zabezpieczeniem 16A (max to 13A). Jedyne od biedy poprawne zdanie to to ostatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Blok ma około 20-21 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Niemal każde ze zdań oznajmujących w cytowanej przeze mnie wypowiedzi kolegi Tomka to wierutna bzdura. począszy od przyjęcia a'priori, że z pewnością masz instalacje 1,5mm2 (bo możesz mieć zarówno druciki 1mm2 jeśli to blok z lat 50tych, jak i obecnie montowane 2,5mm2 jeśli to nowy budynek), poprzez stwierdzenie, że natężenie prądu płynącego przez "kable" ograniczają bezpieczniki różnicowoprądowe (to zdanie jest po prostu fałszywe), "jest szansa, że cośtam" (Tak, jest taka szansa. Jest też szansa, że jutro w tramwaju Claudię Schiffer spotkam), przewody 1,5mm2 nie są odpowiednie do zabezpieczania ich zabezpieczeniem 16A (max to 13A). Jedyne od biedy poprawne zdanie to to ostatnie. Mało wiesz o instalacjach w blokach a tym bardziej o projektantach tych bloków. Przewody 1mm2 stosuje się do oświetlenia a nie do ganiazdek. Zastosowane u kolegi bezpieczniki różnicowoprądowe wskazują maksymalny prąd zwarcia a co za tym idzie rodzaju kabla jaki zastosował elektryk. Przyjmij to tak, że tej instalacji nie robił laik jak Ty tylko osoba, która wiedziała odgórnie co ma zastosować. Według Ciebie elektryk założył różnicówkę 16A na 1mm2 przewodzie, zastanów się trochę. Dlatego u kolegi minimalne przekroje przewodów do gniazdek mają 1,5mm2. Wystarczy zdjąć obudowę z różnicówki, lub chociaż jednego z gniazdek i od razu wiadomo jaki rozmiar kabla zastosowano. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Mało wiesz o instalacjach w blokach a tym bardziej o projektantach tych bloków. Przewody 1mm2 stosuje się do oświetlenia a nie do ganiazdek. Zastosowane u kolegi bezpieczniki różnicowoprądowe wskazują maksymalny prąd zwarcia a co za tym idzie rodzaju kabla jaki zastosował elektryk. Przyjmij to tak, że tej instalacji nie robił laik jak Ty tylko osoba, która wiedziała odgórnie co ma zastosować. Według Ciebie elektryk założył różnicówkę 16A na 1mm2 przewodzie, zastanów się trochę. A co to bezpieczniki różnicowo prądowe???? Może czegoś nowego się od fahofca dowiem a tam jest RCCB czy RCBO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Panie, ja nawet mogę założyć różnicówkę o znamionowym prądzie ciągłym In 40 A, i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) A co to bezpieczniki różnicowo prądowe???? Może czegoś nowego się od fahofca dowiem a tam jest RCCB czy RCBO. A jak jest różnica jeśli zastosuję słowo bezpiecznik zamiast wyłącznik?I po co mam używać jakiść angielskich skrótów? Mieszkamy w Polsce i mówimy po Polsku. W ogóle nic nie rozumiecie. W bloku jest jedna faza a suma natężenia prądu wszystkich odbiorników, które będą działać jednocześnie przekracza wartości zabezpieczenia głównego. Martwicie się o kabel od zabezpieczenia głównego do tablicy w mieszkaniu a to jest zmartwienie zakładu energetycznego, tam zawsze stosują przekrój odpowiedni do maksymalnego możliwego zabezpieczenia, dlatego po dokupieniu mocy jedyne co zrobią to wymienią bezpiecznik topikowy w zabezpieczeniu przedlicznikowym. Weźcie sobie pierwszą lepszą fakturę za energię elektryczną i tam wszystko macie, wielkość zabezpieczenia, moc umowna. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) A jak jest różnica jeśli zastosuję słowo bezpiecznik zamiast wyłącznik? A jaka jest różnica między RCCB a RCBO? Po co używać skrótów wygooglaj sobie przynajmniej zamiast brnąć w te głupoty. Oprócz zwiększenia mocy i wymiany bezpiecznika jest jeszcze jedna opcja odmówią zwiększenia mocy a wiesz dlaczego? Edytowane 12 Listopada 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 A jaka jest różnica między RCCB a RCBO? Normalnie nadmiarówki stosuje się oddzielnie ale jest możliwość zastosowania i nadmiarówki i różnicówki w jednym aparacie. Co to ma do rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 12.11.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jutro aby rozwiać wasz spór mogę dostarczyć zdjęcie przewodu z kontaktu. Aktualnie załączam wam jeszcze zdjęcie skrzynki na parterze (jeżeli coś to zmieni). Skrzyneczka oznaczona jako 3x20A i 44/5 została niedawno dodana przez elektryka ponieważ jeden z mieszkańców robi generalny remont całego mieszkania i zmienił zasilanie na trójfazowe, jednakże on w mieszkaniu zastosował zupełnie nową instalację a ja raczej nie jestem na to chętny. W bloku jest 15 mieszkań po 3 na piętro. (Zabezpieczenia przedlicznikowe znajdują się na każdym piętrze przy licznikach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jutro aby rozwiać wasz spór mogę dostarczyć zdjęcie przewodu z kontaktu. Aktualnie załączam wam jeszcze zdjęcie skrzynki na parterze (jeżeli coś to zmieni). Skrzyneczka oznaczona jako 3x20A i 44/5 została niedawno dodana przez elektryka ponieważ jeden z mieszkańców robi generalny remont całego mieszkania i zmienił zasilanie na trójfazowe, jednakże on w mieszkaniu zastosował zupełnie nową instalację a ja raczej nie jestem na to chętny. W bloku jest 15 mieszkań po 3 na piętro. (Zabezpieczenia przedlicznikowe znajdują się na każdym piętrze przy licznikach) Wyłącznik nadmiarowoprądowy na klatce a różnicowoprądowy w mieszkaniu - prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 A jaka jest różnica między RCCB a RCBO? Po co używać skrótów wygooglaj sobie przynajmniej zamiast brnąć w te głupoty. Oprócz zwiększenia mocy i wymiany bezpiecznika jest jeszcze jedna opcja odmówią zwiększenia mocy a wiesz dlaczego? Przy zwiększeniu mocy wymieniony zostanie tak samo wyłącznik nadmiarowoprądowy. Pomimo takiego samego amperażu jak bezpiecznik topikowy, wyłącznik nadmiarowoprądowy wyłączy jako pierwszy przed przepaleniem się topika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Przy zwiększeniu mocy wymieniony zostanie tak samo wyłącznik nadmiarowoprądowy. Pomimo takiego samego amperażu jak bezpiecznik topikowy, wyłącznik nadmiarowoprądowy wyłączy jako pierwszy przed przepaleniem się topika. Odkryłeś Amerykę ale brnij dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.11.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Mało wiesz o instalacjach w blokach a tym bardziej o projektantach tych bloków. Jeśli oceniać po tym, co piszesz, to mam wrażenie, że więcej zapomniałem na temat instalacji w blokach i ich projektowaniu, niż ty kiedykolwiek się nauczyłeś. I nie, nie jestem laikiem. Przewody 1mm2 stosuje się do oświetlenia a nie do ganiazdek. Gdzie się stosuje, na podstawie których norm i przepisów? Zastosowane u kolegi bezpieczniki różnicowoprądowe wskazują maksymalny prąd zwarcia a co za tym idzie rodzaju kabla jaki zastosował elektryk. Nie, ja się poddaję. Oczywiście, masz rację, różnicówka wskazuje na maksymalny prąd zwarcia, według tego prądu elektryk dobiera kable (bo przecież nie przewody) , wyłączniki nadprądowe zaś zapewne ograniczają prąd upływu. A i jeszcze są zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, które.... sam już nie wiem, co zabezpieczają i przed czym. Idę zjeść moje uprawnienia. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.11.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jeśli oceniać po tym, co piszesz, to mam wrażenie, że więcej zapomniałem na temat instalacji w blokach i ich projektowaniu, niż ty kiedykolwiek się nauczyłeś. I nie, nie jestem laikiem. Gdzie się stosuje, na podstawie których norm i przepisów? Nie, ja się poddaję. Oczywiście, masz rację, różnicówka wskazuje na maksymalny prąd zwarcia, według tego prądu elektryk dobiera kable (bo przecież nie przewody) , wyłączniki nadprądowe zaś zapewne ograniczają prąd upływu. A i jeszcze są zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, które.... sam już nie wiem, co zabezpieczają i przed czym. Idę zjeść moje uprawnienia. Więc napisz koledze kontakty na priv co ma zrobić i ile to będzie kosztowało, bo przecież po to tutaj jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Więc napisz koledze kontakty na priv co ma zrobić i ile to będzie kosztowało, bo przecież po to tutaj jesteś. A Ty po co tu jesteś by propagować nową wiedzę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts