krzcel 23.11.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 jeden z mieszkańców robi generalny remont całego mieszkania i zmienił zasilanie na trójfazowe, Czyli się da w tym bloku. Można się męczyć z płytą indukcyjną na jednej fazie (ja tak mam), ale po co, skoro instalacja i tak wymaga przerobienia nawet dla wersji 1f. a ja raczej nie jestem na to chętny. Jeżeli mieszkanie należy do Ciebie(własność), to nabierz chęci i zainwestuj w te trzy fazy lub pozostań przy gazie. Jak mawia stare chińskie przysłowie : szkłem doopy nie utrzesz. PS. Ja rozumiem Twoją chęć posiadania indukcji, ale skoro nie masz chęci zmiany instalacji na 3f, to pozostań przy gazie. Za postęp trzeba płacić- w tym przypadku przeróbką instalacji el. Rady Tomka B. - szkoda komentować, po prostu żenada, widać że facet nie ma zielonego pojęcia o elektrotechnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 23.11.2015 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Czyli się da w tym bloku. Można się męczyć z płytą indukcyjną na jednej fazie (ja tak mam), ale po co, skoro instalacja i tak wymaga przerobienia nawet dla wersji 1f. Jeżeli mieszkanie należy do Ciebie(własność), to nabierz chęci i zainwestuj w te trzy fazy lub pozostań przy gazie. Jak mawia stare chińskie przysłowie : szkłem doopy nie utrzesz. PS. Ja rozumiem Twoją chęć posiadania indukcji, ale skoro nie masz chęci zmiany instalacji na 3f, to pozostań przy gazie. Za postęp trzeba płacić- w tym przypadku przeróbką instalacji el. Rady Tomka B. - szkoda komentować, po prostu żenada, widać że facet nie ma zielonego pojęcia o elektrotechnice. Bardziej obawiam się kosztowności tej operacji tj. zmiana na 3 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 23.11.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Wewnątrz mieszkania nie będzie jakiś kosmicznych kosztów. Zakres robót to w uproszczeniu : wymiana zabezpieczenia w rozdzielnicy z 1f na 3f, poprowadzenie kabla 5x4 do kuchni, zabezpieczenie do tego kabla i przepięcie istniejących zabezpieczeń pod to nowe trójfazowe. W porównaniu do ceny 1m2 kafelków, czy jakiś tam innej wykończeniówki, to można powiedzieć że będzie za darmo.A ile to będzie kosztować od strony Tauronu, to zapytaj sąsiada, albo zadzwoń na infolinię. Ale też nie przypuszczam żeby zwaliło z nóg. Oczywiście pozostaje też ta opcja z podniesieniem mocy zamówionej, ale to i tak musisz iść do Tauronu, wymienić zabezpieczenie w swojej rozdzielnicy i dołożyć nowy kabel do kuchni. Ja to uważam za półśrodki i przypuszczam, że nie będziesz zadowolony w trakcie eksploatacji. Ja Ci od serca radzę : jeżeli nie zmodernizujesz się na 3f, to odpuść sobie indukcję i zostań przy gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.11.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Rady Tomka B. - szkoda komentować, po prostu żenada, widać że facet nie ma zielonego pojęcia o elektrotechnice. No nie rozśmieszaj mnie - rady krzcela są jeszcze gorsze - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243622-Podłączenie-2-lamp-i-gniazdek-w-garażu ( #13) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.11.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) W takim razie podciągnie te 3 fazy do kuchni i co? Indukcje podłączy tylko pod 2 fazy, innej możliwości nie ma. Obwód z 16A bezpiecznikiem pozwoli na korzystanie z mocy 3500W. Duża i mała płyta w opcjii booster pobierze 2500W i wciąż pozostaje rezerwa 1000W dla tego bezpiecznika oraz 2200W na resztę urządzeń w domu.Kontakty musi wziąść sobie elektryka do domu i zobrazować co potrzebuje. Elektryk przejrzy wszystkie punkty, przekroje przewodów i zrobi dodatkowe podejście do kuchni.Spędziłem sporo czasu przy instalacjach elektrycznych. Mój tata (juz na emeryturze) prowadził swoja firmę instalatorską, jako jedną z ostatnich prac wykonaliśmy wspólnie w moim domu.Staram sie doradzić jak najlepiej w zaistniałej sytuacji. Edytowane 23 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.11.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 W takim razie podciągnie te 3 fazy do kuchni i co? Indukcje podłączy tylko pod 2 fazy, innej możliwości nie ma. Widać nie wszystko widziałeś instalatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.11.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Widać nie wszystko widziałeś instalatorze. Widocznie tak. Mastercooka, którego podłączyłem u siebie można było wpiąć tylko w 2 fazy. Poza tym to nie moja branża a uruchomieniem kuchenki indukcyjnej u kolegi kontakty zajmie się elektryk z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.11.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Widocznie tak. Mastercooka, którego podłączyłem u siebie można było wpiąć tylko w 2 fazy. Poza tym to nie moja branża a uruchomieniem kuchenki indukcyjnej u kolegi kontakty zajmie się elektryk z uprawnieniami. Sorki ale dla mnie to troszkę na zasadzie "piszę co wiem niekoniecznie wiem co piszę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 23.11.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Kolego Kontakty, jeżeli faktycznie Duża i mała płyta w opcjii booster pobierze 2500W, to te 32A w wersji jednofazowej mogą dać radę. Ale i tak powinieneś zaprosić jakiegoś elektryka, żeby poogladał te druciki, bo ta Twoja instalacja jest jakaś dziwna. Na przykład B10 na kuchnię i C w mieszkaniówce. Pachnie na kilometr tzw. radosną tfórczością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.11.2015 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Kontakty bierz elektryka a po skończonej pracy opisz wszystko tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 27.11.2015 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Z racji tego, że remont dopiero w styczniu to chcę się przygotować jak najlepiej. Elektryka na pewno wezwę ale jeszcze nie teraz. Dzisiaj z ciekawości odkręciłem obudowę od rozdzielni i sam nie wiem co o tym myśleć. Elektrykiem nie jestem a pojęcie nt. mam słabe ale myślę, że to raczej nie powinno tak wyglądać (zdjęcia poniżej). Kolejna myśl, która mi się nasuwa to po co mi bezpiecznik 25A na 3 kontakty w łazience z czego używany jest tylko jeden, pod pralkę, której moc wynosi... 2200W a więc nawet na bezpieczniku B10 spokojnie byłby jeszcze zapas mocy. Dodatkowo zmierzyłem grubość kabla w kuchni i jest to niestety ok. 1,1mm czyli 1,5mm2... czyli bez dodania chociaż jednego obwodu 2,5mm2 nici z indukcji nawet tej o mocy 3700W. Zmierzyłem także grubość przewodu w pomieszczeniu które zabezpiecza bezpiecznik 25A (łazienka) okazało się, że tam również grubość wynosi 1,1mm. zdjęcie od dołu zdjęcie od góry Edytowane 27 Listopada 2015 przez Kontakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.11.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Twoja łazienka bezpiecznika nie ma w ogóle. To, co uważasz za bezpiecznik to wyłącznik różnicowoprądowy, który owszem powinien tam być, ale nie sam. Wzywaj elektryka, bo ta rozdzielnia jest do przerobienia. Resztę wątpliwości wyjaśniłeś sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.11.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Niestety takie kwiatki się zdarzają a niektórym się wydaje że elektryk to taki gość co niewiele wie i tylko łączy kabelki. Ciekawe do czego połączona jest szyna PE, Widać dwa obwody podpięte do szyny PE, do różnicówki jeden. Nie wszystko tam widać ale ja bym z elektrykiem nie czekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kontakty 27.11.2015 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Jako ciekawostkę dodam, ze jakis czas temu uszkodzeniu uległo zabezpieczenie przedlicznikowe. Po prostu bezpiecznik topikowy sie spalił i wywaliło prąd w całym bloku. O ile dla innych ograniczyło sie to do włączenia zabezpieczenia głównego na klatce tak u mnie trzeba było wzywać elektryka ze spółdzielni. Musiał on otworzyć skrytkę i wymienić mi ten bezpiecznik. Przy okazji rzucił okiem na rozdzielnie w mieszkaniu i sam z siebie postanowił wymienić bezpieczniki. A wiec to co widzicie to robota nikogo innego jak pana zawodowego elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.11.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Elektryk ze spółdzielni jest od wymiany żarówek, nic więcej.Nie jednego takiego pogoniłem, przy okazji remontów mieszkań u klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts