Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja, zwiększenie mocy, siła

Recommended Posts

jeden z mieszkańców robi generalny remont całego mieszkania i zmienił zasilanie na trójfazowe,

Czyli się da w tym bloku. Można się męczyć z płytą indukcyjną na jednej fazie (ja tak mam), ale po co, skoro instalacja i tak wymaga przerobienia nawet dla wersji 1f.

a ja raczej nie jestem na to chętny.

Jeżeli mieszkanie należy do Ciebie(własność), to nabierz chęci i zainwestuj w te trzy fazy lub pozostań przy gazie.

Jak mawia stare chińskie przysłowie : szkłem doopy nie utrzesz.

PS. Ja rozumiem Twoją chęć posiadania indukcji, ale skoro nie masz chęci zmiany instalacji na 3f, to pozostań przy gazie. Za postęp trzeba płacić- w tym przypadku przeróbką instalacji el.

Rady Tomka B. - szkoda komentować, po prostu żenada, widać że facet nie ma zielonego pojęcia o elektrotechnice.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli się da w tym bloku. Można się męczyć z płytą indukcyjną na jednej fazie (ja tak mam), ale po co, skoro instalacja i tak wymaga przerobienia nawet dla wersji 1f.

Jeżeli mieszkanie należy do Ciebie(własność), to nabierz chęci i zainwestuj w te trzy fazy lub pozostań przy gazie.

Jak mawia stare chińskie przysłowie : szkłem doopy nie utrzesz.

PS. Ja rozumiem Twoją chęć posiadania indukcji, ale skoro nie masz chęci zmiany instalacji na 3f, to pozostań przy gazie. Za postęp trzeba płacić- w tym przypadku przeróbką instalacji el.

Rady Tomka B. - szkoda komentować, po prostu żenada, widać że facet nie ma zielonego pojęcia o elektrotechnice.

Bardziej obawiam się kosztowności tej operacji tj. zmiana na 3 fazy.

Wewnątrz mieszkania nie będzie jakiś kosmicznych kosztów. Zakres robót to w uproszczeniu : wymiana zabezpieczenia w rozdzielnicy z 1f na 3f, poprowadzenie kabla 5x4 do kuchni, zabezpieczenie do tego kabla i przepięcie istniejących zabezpieczeń pod to nowe trójfazowe. W porównaniu do ceny 1m2 kafelków, czy jakiś tam innej wykończeniówki, to można powiedzieć że będzie za darmo.

A ile to będzie kosztować od strony Tauronu, to zapytaj sąsiada, albo zadzwoń na infolinię. Ale też nie przypuszczam żeby zwaliło z nóg.

Oczywiście pozostaje też ta opcja z podniesieniem mocy zamówionej, ale to i tak musisz iść do Tauronu, wymienić zabezpieczenie w swojej rozdzielnicy i dołożyć nowy kabel do kuchni. Ja to uważam za półśrodki i przypuszczam, że nie będziesz zadowolony w trakcie eksploatacji.

Ja Ci od serca radzę : jeżeli nie zmodernizujesz się na 3f, to odpuść sobie indukcję i zostań przy gazie.

W takim razie podciągnie te 3 fazy do kuchni i co? Indukcje podłączy tylko pod 2 fazy, innej możliwości nie ma.

Obwód z 16A bezpiecznikiem pozwoli na korzystanie z mocy 3500W. Duża i mała płyta w opcjii booster pobierze 2500W i wciąż pozostaje rezerwa 1000W dla tego bezpiecznika oraz 2200W na resztę urządzeń w domu.

Kontakty musi wziąść sobie elektryka do domu i zobrazować co potrzebuje. Elektryk przejrzy wszystkie punkty, przekroje przewodów i zrobi dodatkowe podejście do kuchni.

Spędziłem sporo czasu przy instalacjach elektrycznych. Mój tata (juz na emeryturze) prowadził swoja firmę instalatorską, jako jedną z ostatnich prac wykonaliśmy wspólnie w moim domu.

Staram sie doradzić jak najlepiej w zaistniałej sytuacji.

Edytowane przez Tomek B..

Widocznie tak. Mastercooka, którego podłączyłem u siebie można było wpiąć tylko w 2 fazy. Poza tym to nie moja branża a uruchomieniem kuchenki indukcyjnej u kolegi kontakty zajmie się elektryk z uprawnieniami.

Sorki ale dla mnie to troszkę na zasadzie "piszę co wiem niekoniecznie wiem co piszę".

Kolego Kontakty, jeżeli faktycznie

Duża i mała płyta w opcjii booster pobierze 2500W
, to te 32A w wersji jednofazowej mogą dać radę.

Ale i tak powinieneś zaprosić jakiegoś elektryka, żeby poogladał te druciki, bo ta Twoja instalacja jest jakaś dziwna. Na przykład B10 na kuchnię i C w mieszkaniówce. Pachnie na kilometr tzw. radosną tfórczością.

Z racji tego, że remont dopiero w styczniu to chcę się przygotować jak najlepiej. Elektryka na pewno wezwę ale jeszcze nie teraz. Dzisiaj z ciekawości odkręciłem obudowę od rozdzielni i sam nie wiem co o tym myśleć. Elektrykiem nie jestem a pojęcie nt. mam słabe ale myślę, że to raczej nie powinno tak wyglądać (zdjęcia poniżej). Kolejna myśl, która mi się nasuwa to po co mi bezpiecznik 25A na 3 kontakty w łazience z czego używany jest tylko jeden, pod pralkę, której moc wynosi... 2200W a więc nawet na bezpieczniku B10 spokojnie byłby jeszcze zapas mocy. Dodatkowo zmierzyłem grubość kabla w kuchni i jest to niestety ok. 1,1mm czyli 1,5mm2... czyli bez dodania chociaż jednego obwodu 2,5mm2 nici z indukcji nawet tej o mocy 3700W. Zmierzyłem także grubość przewodu w pomieszczeniu które zabezpiecza bezpiecznik 25A (łazienka) okazało się, że tam również grubość wynosi 1,1mm.

12285851_1090517484315387_1616234437_n.jpg?oh=ca1a5868c6f18b8d7b467bac78e76e55&oe=565A6D94

zdjęcie od dołu

12283348_1090517497648719_1407001136_n.jpg?oh=b19e6de5ef87825b42bef5e82e554b6c&oe=565A9460

zdjęcie od góry

12283087_1090517514315384_2080996803_n.jpg?oh=f2125676a7bfac289bb0df6752ad3aa3&oe=565A77F9

12283184_1090517487648720_2062697807_n.jpg?oh=a9f679d23d645f8f97adee702ac6bdca&oe=565AE211

Edytowane przez Kontakty

Niestety takie kwiatki się zdarzają a niektórym się wydaje że elektryk to taki gość co niewiele wie i tylko łączy kabelki. Ciekawe do czego połączona jest szyna PE, Widać dwa obwody podpięte do szyny PE, do różnicówki jeden. Nie wszystko tam widać ale ja bym z elektrykiem nie czekał.

Jako ciekawostkę dodam, ze jakis czas temu uszkodzeniu uległo zabezpieczenie przedlicznikowe. Po prostu bezpiecznik topikowy sie spalił i wywaliło prąd w całym bloku. O ile dla innych ograniczyło sie to do włączenia zabezpieczenia głównego na klatce tak u mnie trzeba było wzywać elektryka ze spółdzielni. Musiał on otworzyć skrytkę i wymienić mi ten bezpiecznik. Przy okazji rzucił okiem na rozdzielnie w mieszkaniu i sam z siebie postanowił wymienić bezpieczniki. A wiec to co widzicie to robota nikogo innego jak pana zawodowego elektryka :)