Marc88 12.11.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam wszystkich forumowiczów, proszę o ocenę poprawności wykonania instalacji do gniazdek poniżej zamieszczam obrazek podglądowy wykonania instalacji nie jestem fachowcem dlatego proszę o podpowiedzi, instrukcję poprawnego wykonania oraz ocenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Czy mój rysunek podglądowy jest mało czytelny ? proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Czytelny. Ale podpowiem :Pomyśl o zasadzie, że najpierw chronimy, później zasilamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 czyli najpierw uziemienie do kostki z masą z (kabla zasilającego ? a następnie mostek na masę dla gniazdek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 czy tak jak na tym podglądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 czyli najpierw uziemienie do kostki z masą z (kabla zasilającego ? a następnie mostek na masę dla gniazdek ? A gdzie tam uziemienie i co to masa? Jaki jest cel takiej modernizacji instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 celem jest po pierwsze większa ilość gniazdek bo było jedno a po drugie uziemienie gniazdek. Na serio nie jestem elektrykiem i fachowym nazewnictwem nie będę operował, bo go nie znam. Brązowy kabel Faza Nibieski kabel Neutral Żółty kabel uziemienie czy tak jest poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) celem jest po pierwsze większa ilość gniazdek bo było jedno a po drugie uziemienie gniazdek. Na serio nie jestem elektrykiem i fachowym nazewnictwem nie będę operował, bo go nie znam. Brązowy kabel Faza Nibieski kabel Neutral Żółty kabel uziemienie czy tak jest poprawnie? Nie chodzi o nazewnictwo a rozumienie funkcji jaką spełniają (mają spełniać) poszczególne żyły. Żółto zielona żyła to nie uziemienie a swojej funkcji tutaj nie spełni w takim połączeniu nie ma różnicy czy masz instalację dwu żyłową starą czy tą nową trzy. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 tak wiem, ale to pierwszy etap remontu, kupiłem używane mieszkanie i powoli, robię remont. Zaczynam od tego pokoju i dlatego jak będę robił podłączenie nowymi kablami pod skrzynkę wolę, aby w ścianach była gotowa instalacja 3 żyłowa. Wiem również, że w instalacji w kuchni, też już ktoś grzebał i zrobił uziemienie na rury zmostkowane w kontakcie. Kuchnia ma połaczenie z sypialnią, dlatego chcę teraz podpiąć uziemienie na neutral. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 tak wiem, ale to pierwszy etap remontu, kupiłem używane mieszkanie i powoli, robię remont. Zaczynam od tego pokoju i dlatego jak będę robił podłączenie nowymi kablami pod skrzynkę wolę, aby w ścianach była gotowa instalacja 3 żyłowa. Wiem również, że w instalacji w kuchni, też już ktoś grzebał i zrobił uziemienie na rury zmostkowane w kontakcie. Kuchnia ma połaczenie z sypialnią, dlatego chcę teraz podpiąć uziemienie na neutral. Niestety, po tych zdaniach jedyną opcją jest wezwać elektryka, niech zrobi to jak należy, z pełną świadomością o instalacji zasilanej z sieci w pracującej w określonym układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 rozmawiałem z Panią od której kupiłem. Tą w kuchni robił elektryk i na serio z google i forum sam to lepiej zrobię Dzięki za pomoc. podpinam tak jak na drugim rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 rozmawiałem z Panią od której kupiłem. Tą w kuchni robił elektryk i na serio z google i forum sam to lepiej zrobię Dzięki za pomoc. podpinam tak jak na drugim rysunku Brawo Ty, skoro tak sprawnie googlasz to wygoogluj jeszcze układ sieci TT na wszelki wypadek zapytaj w ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Bałem się własnie tego, na każdym forum odpowiedzią na pytanie jest odpowiedz wołaj elektryka. Niestety nie każdy ma pojęcie jak ty nawet wielu elektryków czarodziei . Usuwałem starą instalacje i tam gdzie tamtemu magikowi nie starczyło kabla dał linkę jak do głośników. Na serio mam nadzieję, że tak jak pisałeś najpierw "Pomyśl o zasadzie, że najpierw chronimy, później zasilamy" Myślę , że szeregowo położyć kable w ścianach, z małymi twoimi podpowiedziami, gdzie robię błędy, mam nadzieję, że dam radę. Tym bardziej, że 90% czasu to kucie młotem 10% to kładzenie instalacji. A tu trzeba robola, a nie elektryka. Za podłączenia do skrzynki się nie biorę, ale przy wyłączonych korkach stworzyć puszkę z 5 kabli myślę, że po podpowiedzi dam radę. Proszę ocen drugi rysunek czy tak będzie lepiej , bo mi zaprawa gęstnieje a muszę puszkę składać Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Ponawiam pytanie, które rowiązanie jest lepsze? załącznik 1 czy załącznik 2. Stara część istalacja wraz z wymianą w dalszej części mieszkania zostanie wymieniona na nową ( kabel zasilający zostanie zmieniony na trzy żyłowy. Nowa istalacja jest tworzona, aby móc sprawnie podpiąć w przysłości nowe zasilanie. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Marc88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Ponawiam pytanie, które rowiązanie jest lepsze?załącznik 1 czy załącznik 2.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: instalacja sypialnia.jpgWyświetleń: 0Rozmiar: 66,5 KBID: 337373 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: instalacja sypialnia zmieniona.jpgWyświetleń: 0Rozmiar: 67,7 KBID: 337374Stara część istalacja wraz z wymianą w dalszej części mieszkania zostanie wymieniona na nową ( kabel zasilający zostanie zmieniony na trzy żyłowy. Nowa istalacja jest tworzona, aby móc sprawnie podpiąć w przysłości nowe zasilanie. Edytowane 12 Listopada 2015 przez Marc88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.11.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 załącznik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dziękuję jeśli ktoś ma inne zdanie zapraszam do rozwinięcia wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.11.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 tu nie ma co rozwijać, robisz prowizorkę, więc ..... ale zakładając, że krok po kroku wymienisz wszystko, to zał.1 jest optymalny, choc jeszcze bym zmienił co nieco. ogólnie stosuj zasadę: niebieskie razem, żółto-zielone razem, brązowe(czarne) razem. I teraz wstępnie łączysz złączkę z niebieskimi ze złączką z żółtozielonymi.Jak wymienisz przewód zasilający na 3 żyłowy, to ten mostek między kostkami usuniesz i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.11.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Po twoim wpisie #11 ja Ci nie pomogę może elpapiotr albo zostaje Ci slawko pod wrunkiem że wie co pisze a nie pisze co wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc88 12.11.2015 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Pięknie dziekuje Slawku. Wiem, ze to chwilowa prowizorka. Sam to robię wiec mam zdjecia i wiem na jakich wysokościach robiłem puszki i kable, dlatego fachowiec bez problemu zepnie to potem w całość, miłego wieczoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts