Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokoje - Obwód

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spójrz na to inaczej. Na jednym B10 możesz dać 2300 W, biorąc 100 watów na pokój, możesz oświetlić 23 pokoje, 50 watów - 46 pokoi i tak dalej.

Wniosek z tego, że liczby obwodów oświetleniowych w budynkach mieszkalnych nie projektuje się pod względem dopuszczalnej obciążalności, a z innych względów, na przykład możliwości wyłączenia tylko części budynku.

Spójrz na to inaczej. Na jednym B10 możesz dać 2300 W, biorąc 100 watów na pokój, możesz oświetlić 23 pokoje, 50 watów - 46 pokoi i tak dalej.

Wniosek z tego, że liczby obwodów oświetleniowych w budynkach mieszkalnych nie projektuje się pod względem dopuszczalnej obciążalności, a z innych względów, na przykład możliwości wyłączenia tylko części budynku.

O warunku spełnienia SWZ pomyślał ?

Bo ładuje linie zasilające do odbiorników bez umiaru. Jak wygląda pętla zwarcia na końcu obwodu w takim razie, kolego mturdus ?

Najlepiej, gdy każdy pokój jest na oddzielnym bezpieczniku/ kablu. Cały pokój, gniada i oświetlenie robisz na jednym zasilaniu, połączenia w głębokiej puszce włącznika światła.

Z tego co wyczytałem to nie powinno się tak robić. Gniazdka będę robił przewodem 2,5 mm i każdy pokój oddzielny obwód, ale nie wiem jak zrobić z światłem.

Współcześnie na oświetlenie typowego mieszkania używasz max 200W więc nie ma to większego znaczenia jaki przewód i wyłącznik. Głupio jest jednak mieć całe światło na jednym obwodzie, bo w razie awarii wszędzie ciemno. Nie ma przeciwwskazań by światło i gniazda były jako jeden obwód, oddzielnie dla każdego pokoju, w razie awarii będzie ciemno tylko w tym pokoju.

Skonsultować się z elektrykiem na miejscu.

Doradzi, jak podzielić obwody oświetlenia, które nie muszą być objęte ochroną uzupełniającą (oprócz łazienek)

Natomiast nie rozumiem tego stwierdzenia :

Taka jest praktyka w Niemczech, by każde pomieszczenie było zasilane oddzielnym przewodem/wyłącznikiem. Zasilanie doprowadzamy do puszki włącznika światła i stąd rozdzielamy na oświetlenie i gniazda.

W kuchni każde stałe AGD oddzielnie, razem ze światłem zostaje zwykle gniazdo pod włącznikiem (zwane gniazdem na odkurzacz) i zasilanie rolet. W łazience gniazdo przy umywalce razem ze światłem, ale gniazda dla pralki i suszarki jako oddzielne obwody. Czasem łączy się kuchnię, przedpokój i łazienkę jako jeden obwód, AGD zostają każde oddzielnie.