Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokoje - Obwód

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można zastosować barierę podczerwieni, jednak ona ogranicza funkcjonalność, do tego cenowo może wyjść drogo.

Spójrz np. na produkty Zamel Ledix tutaj masz pokazane jak działa taka oprawa z czujką ruchu i zmierzchu - musisz niestety bardziej się zaangażować i tak jak pisałem wcześniej pogooglować.

http://ledix.pl/files/download/Instrukcja%20MOZA%20PT%20230%20V%20czujnik%20PL.pdf

Z czujką jakakolwiek by była przy pierwszym stopniu zawsze będzie problem jeśli często przechodzisz obok schodów. Sprawę załatwi sterownik np z barierami - fakt drogie rozwiązanie. Można pokombinować np. z czujką mikrofalową umieszczając ją wysoko nad stopniem na którejś pionowej płaszczyźnie ewentualnie jakaś maskownica ograniczająca pole widzenia czujki. Często można znaleźć optymalne miejsce dla czujki na schodach by działała tak jak chcemy niestety metodą prób i błędów ale nie da się tego robić na gotowej instalacji gdzie już są położone przewody. Ostatnio udało mi się jedną czujką mikrofalową objąć schody właśnie tak jak chcesz plus korytarzyk na piętrze.

http://forum.atnel.pl/topic10464.html spójrzcie tutaj, ktoś już próbował coś takiego. Ja bynajmniej nic z tego nie rozumiem.

To temat raczej dla majsterkowiczów z pewną wiedzą elektroniczną. HC-SR04 to tylko czujnik, do tego jakiś procesor, kilka części, program itp. jak ktoś lubi się bawić.

• 3 months później...