Remiks 11.12.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Dziękuję. Więc będę miał dwie opcje jak to zrobić. Doradz mi proszę jeszcze w sprawie wideodomofonu. Co z tym przewodem 1,5 do rygla furtki? Dawać czy nie? I wszystko ciągnąć do rozdzielni głównej czy lepiej zrobić oddzielną skrzynkę i tam wszystko upchać? Co do rygla to wszystko zależy od rygla Ale co do ciągnięcia do rozdzielni jestem za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.12.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Dziękuję. Więc będę miał dwie opcje jak to zrobić. Doradz mi proszę jeszcze w sprawie wideodomofonu. Co z tym przewodem 1,5 do rygla furtki? Dawać czy nie? I wszystko ciągnąć do rozdzielni głównej czy lepiej zrobić oddzielną skrzynkę i tam wszystko upchać? Co do rygla to wszystko zależy od rygla Ale co do ciągnięcia do rozdzielni jestem za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 11.12.2015 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Ok w takim razie poprowadze wszystko do rozdzielni. A z tym przewodem do rygla to chyba nie będę dawał. Powiedz mi gdzie najlepiej dać włączniki do oświetlenia w podbitce i gdzie włączniki do oświetlenia podjazdu (podwórka) myślałem dać je w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.12.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Ok zrobię jak piszesz. A co z tym przewodem 1,5 do Ryga furtki? Dawać czy nie? I wszystko ciągnąć do rozdzielni głównej czy lepiej zrobić oddzielną skrzynkę i tam wszystko upchać? Jeżeli dobrze przewymiarujesz rozdz. elektryczną - tam przygotuj miejsce. Jeżeli odległość między rozdz. a furtką jest do 50m - wystarczy wykorzystać żyły z przewodu 5x4x0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Więc wszystko jasne, do furtki mam 10 metrów więc niepotrzebny jest dodatkowy przewód. Gdzie dać najlepiej włączniki do oświetlenia podbitki i oświetlenia podjazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.12.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Na to pytanie raczej sam powinieneś znaleźć odpowiedź. Osobiście podbitkę sterowałbym czujkami ruchu ze zmierzchówką do tego przełącznik blokujący pracę światła na stałe - tak samo z podjazdem - ilość czujek, ich kierunek, miejsce wyłącznika - tak jak Tobie będzie to pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Tylko jak będę chciał żeby non stop się świeciło przez całą noc to nie da rady tak z czujkami. I na kazdy róg domu musiałbym dać czujke tak? I wystarczy poprowadzić przewód od gniazdka i wypuścić go w rogu domu pod dachem na zewnątrz a potem wszystko instalować do tego przewodu, czujka +ledy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Tylko jak będę chciał żeby non stop się świeciło przez całą noc to nie da rady tak z czujkami. I na kazdy róg domu musiałbym dać czujke tak? I wystarczy poprowadzić przewód od gniazdka i wypuścić go w rogu domu pod dachem na zewnątrz a potem wszystko instalować do tego przewodu, czujka +ledy. Można to rozwiązać przynajmniej na kilka sposobów, tutaj musisz sam zdecydować co Ci odpowiada. Od gniazdka nic do oświetlenia się nie ciągnie. Można lampy podzielić np. na 2-3 grupy sprowadzić do rozdzielnicy plus przekaźnik bistabilny i dowolna ilość wyłączników dzwonkowych w dowolnym miejscu. Oczywiście zmierzchowy przed by świeciło się tylko jak ciemno. Można też dołożyć czujki ruchu. Pociągnięcie wszystkiego do rozdzielnicy daje spore możliwości sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.12.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Oświetlenie podjazdu wejścia na czujke ruchu. 4 żyły na lampę i dodatkowo włacznik przy drzwiach wejściowych i to jest minimumAlarm - na czujki to 3x2, do kontraktonów 2x2, na syrenę 5x2, na manipulator 5x2 i to jest z dużym zapasemwyłączniki schodowe w domu jednorodzinnym to kabel 3x1 i nie ma sensu kombinować coś więcej - to jest moje zdaniekable na lampy 3x1 albo 3x0,75 albo 2x ... ,wszystko zależy co chcesz podłaczyc. Jak kupisz chińskie to przy podłączaniu 1,5 dostaniesz nerwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.12.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 do schodowego 3x1,5 300Amper spawarka - to musisz się podłączyć bezpośrednio do trafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 do schodowego 3x1,5 300Amper spawarka - to musisz się podłączyć bezpośrednio do trafo Widzisz tutaj pokazujesz ile wiesz, o poprzedniej wypowiedzi nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 wyłączniki schodowe w domu jednorodzinnym to kabel 3x1 i nie ma sensu kombinować coś więcej - to jest moje zdanie kable na lampy 3x1 albo 3x0,75 albo 2x ... ,wszystko zależy co chcesz podłaczyc. Jak kupisz chińskie to przy podłączaniu 1,5 dostaniesz nerwicy. Nie zastanowiło Cię, specjalisto od instalacji (sorry - od siedmiu boleści), dlaczego w normie PN-IEC 60364-5-523:2001 nie ma wzmianki o przewodach z przekrojami mniejszymi niż 1,5 mm2 Cu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Nie ma co się sprzeczać koledzy, do oświetlenia zastosuje przewód 1,5 dla bezpieczeństwa i żeby nie było problemów przy odbiorze. I tak czytam to chyba przesadziłem z tym 5*1,5 dlatego dam 4*1,5 i w zupełności wystarczy do schodowych wlaczników i do żyrandoli na dwa podziały. Zastanawiam się nad tym oświetleniem w podbitce jak to rozwiązać żeby było dobrze, bo przemyślałem sprawę i chce zrobić każda stronę domu na oddzielny włącznik (4 włączniki, 4 strony) i chce dać włączniki w wiatrołapie i w garażu żeby można było zarządzać oświetleniem z wiatrolapu i z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Tu nie ma sprzeczania.Tu jest wytykanie błędów u laika, któremu coś tam się wydaje, to wszystko. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Myślę żeby robić wszystko z głową bo oszczędności będzie na tym może 100 zł a potem mogą być problemy a nie daj Panie Boże jakaś tragedia, dlatego zostańmy tak jak normy nakazują. Pomóżcie koledzy z tym oświetleniem w podbitce. Gdzie przewody i jakie kłaść żeby wszystko było git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Elektryk będzie wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Elektryk będzie wiedział Chyba że będzie od siedmiu boleści;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 To już nie będzie elektryk, tylko fahofiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 No na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Ucieło mi posta, więc jeszcze raz napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts