Alban 12.12.2015 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jeśli zrobię tak to czy będzie dobrze? Z każdego roga domu położyć przewód ydyp 3 *1,5 do wlaczników w wiatrołapie, czyli 4 przewody do 4 włączników i od każdego włącznika poprowadzić przewód ydyp 3 *1,5 do wlaczników w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.12.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 I tak czytam to chyba przesadziłem z tym 5*1,5 dlatego dam 4*1,5 i w zupełności wystarczy do schodowych wlaczników Można napisać aż i tylko 4 żyły - bo akurat tyle potrzebujesz w sposobie podłączenia o którym napisałeś. Co do podbitki - podziel sobie na strefy, może strony domu lub trasy komunikacyjne, nad każdym wejściem/wyjściem czujka do tej strefy. Tak jak napisałem - możesz to światło sobie blokować - czyli załączać na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Zrobię 4 strefy, każda strona domu oddzielnie. Bo przy wejsciach będą oddzielne lampy i włączniki. Mógłbyś spojrzeć na posta wyżej czy tak będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jeśli zrobię tak to czy będzie dobrze? Z każdego roga domu położyć przewód ydyp 3 *1,5 do wlaczników w wiatrołapie, czyli 4 przewody do 4 włączników i od każdego włącznika poprowadzić przewód ydyp 3 *1,5 do wlaczników w garażu. Niestety nie będzie dobrze. Do wyłączników co doprowadzisz, jakie wyłączniki? Myślę że elektryk po Tobie troszkę się nakombinuje, nie wszystko uda mu się połączyć tak jak byś chciał, taniej będzie wezwać fachowca już, zamiast za późno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Chcę dać włączniki schodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Czy od wlaczników w wiatrołapie do wlaczników w garażu dać przewód 4*1,5 i włączniki schodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Chcę dać włączniki schodowe. Domyślam się co chcesz uzyskać niestety masz kiepskie o tym pojęcie, rób jak uważasz tylko uważaj co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 No nie znam się na tym i dlatego tu pisze o pomoc żeby któryś z kolegów mi pomógł to zrobić z głową żeby nie spiepszyć instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 No nie znam się na tym i dlatego tu pisze o pomoc żeby któryś z kolegów mi pomógł to zrobić z głową żeby nie spiepszyć instalacji. I myślisz że zrobimy z ciebie elektryka a nie fahofca? Więźbę dachową też zrobiłeś na poradach FM? Dla mnie temat zamknięty może są tacy co poprowadzą Cię za rączkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Albo zrobić jak kolega wyżej napisał, przewody z każdego roga do rozdzielni i na każdy przewód przekaźnik bistabilny (czyli 4 przekaźniki bistabilne) i od każdego przekaźnika wypuścić dwa przewody, jeden do wiatrolapu a drugi do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jejku, więźbe robili fachowcy. Elektryke chce samemu zrobić u siebie i tylko u siebie bo prawdopodobnie nie będę miał pracy po nowym roku, a worka pieniędzy nie mam. Ale dziękuję za wszystkie porady i będę wdzięczny jeśli mi pomożecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jejku, więźbe robili fachowcy. Elektryke chce samemu zrobić u siebie i tylko u siebie bo prawdopodobnie nie będę miał pracy po nowym roku, a worka pieniędzy nie mam. Ale dziękuję za wszystkie porady i będę wdzięczny jeśli mi pomożecie. Ale przecież na więżbie zaoszczędził byś więcej, i tak będziesz musiał jakiegoś elektryka poszukać by to wszystko połączył w rozdzielnicy, a co z WLZ-em. Przepraszam ale stać Cię na internet, wideodomofon skrętkę żelową itp. a nie stać Cię na elektryka? Sorki ale dla mnie temat zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 12.12.2015 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Zgadza się, do podłączenia rozdzielni i WLZ będę musiał wziąć elektryka. Co do internetu i wideodomofonu itp to robię z myślą na przód, żeby potem nie kuć ścian i nie mieć podwójnych kosztów i dlatego co niektóre rzeczy chcę zrobić samemu żeby zaoszczędzić, tym bardziej że mogę stracić pracę po nowym roku. Miałem jeszcze parę pytań, ale już nie będę was mordował (chyba że są chętni) jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i porady. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.12.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Widzisz tutaj pokazujesz ile wiesz, o poprzedniej wypowiedzi nawet nie wspomnę. to pisz nie krepuj sie - a te enigmatyczne teksty to możesz sobie.... Chyba nie chcesz mi udowadniać że na przewodzie 3x1,5 nie zrobisz wyłaczników schodowych ???? .albo że 300 Amper wyciagniesz z instalacji domowej ??? Edytowane 13 Grudnia 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 13.12.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Remiks dobrze prawi - chodzi tu głównie o bezpieczeństwo, często też chcesz zrobić taniej własnymi siłami, a na końcu do wszystkiego dopłacisz podwójnie. Zamieszczam Tobie rysunek poglądowy - jeżeli czegoś tutaj nie rozumiesz, musisz jednak skorzystać z instalatora z doświadczeniem. Pozdrawiam https://drive.google.com/file/d/0B2McqyRAPFTodmJKWTR2TFlvX1U/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.12.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Jejku, więźbe robili fachowcy. Elektryke chce samemu zrobić u siebie i tylko u siebie bo prawdopodobnie nie będę miał pracy po nowym roku, a worka pieniędzy nie mam. Ale dziękuję za wszystkie porady i będę wdzięczny jeśli mi pomożecie. Samoroby robią sami instalację razem z rozdzielnia i nie ma problemu - tylko na tym dziale robi się z tego technologię kosmiczną. Warunkiem dopuszczenia sa pomiary elektryczne i tutaj to musi zrobić elektryk z uprawnieniami w realu a nie telefonicznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.12.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Nie ma co się sprzeczać koledzy, do oświetlenia zastosuje przewód 1,5 dla bezpieczeństwa i żeby nie było problemów przy odbiorze. I tak czytam to chyba przesadziłem z tym 5*1,5 dlatego dam 4*1,5 i w zupełności wystarczy do schodowych wlaczników i do żyrandoli na dwa podziały. Zastanawiam się nad tym oświetleniem w podbitce jak to rozwiązać żeby było dobrze, bo przemyślałem sprawę i chce zrobić każda stronę domu na oddzielny włącznik (4 włączniki, 4 strony) i chce dać włączniki w wiatrołapie i w garażu żeby można było zarządzać oświetleniem z wiatrolapu i z garażu. Co ty tutaj wogóle wymyśliłeś ??? Jeżeli dobrze rozumiem to masz dom i garaż wolnostojacy ??? Teraz na kazdym boku domu chcesz mieć osobne oświetlenie - jak tu piszesz 4 strefy. I te 4 strefy chcesz właczać z garażu i domu (wiatrołapu) na wyłacznikach schodowych ? Jednoczesnie chcesz mieć wyłacznik zbiorczy który ma obsługiwać jednoczesnie wszystkie 4 strefy ??? .. i jeszcze wszystko na czujkach ruchu ??? Jaką funkcjonalność chcesz osiągnąć ??? Co to wogóle jest ??? Po co tobie właczanie światła z garażu na strefę światła za domem ?? Jesteś jedną osobą ma milion która coś takiego wymysliła albo się czegoś bardzo boisz... -to wtedy całe to oświetlenie spinasz z alarmem i robisz tzw inteligentny dom - tego nie ma w normach. Moze prostszym rozwiazaniem bedziesz miał sterowanie światła na pilota... Może coś takiego. droga garaż - wiatrołap wyłacznik schodowy oświetlenie lampy stojace wzdłuż ścieżki albo i lampy przy wejściu. Wchodzisz do domu wyłaczasz światło. Wyłacznik zbiorczy na 4 strefy gdzieś w centralnym punkcie w domu. Dodatkowo kazdy wyłacznik na 1 strefę w pomieszczeniu (może przy oknie) na oświetlenie każdej ze stref. Rozumiem tez ze masz wyjście na taras to będzie też oświetlać taras. Dodatkowo też masz czujkę ruchu i gdy KTOŚ podejdzie to od razu się zapali światło. Do alarmu podpinasz 4 strefy.... Jeżeli wogóle mają sens te 4 strefy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 13.12.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Samoroby robią sami instalację razem z rozdzielnia i nie ma problemu - tylko na tym dziale robi się z tego technologię kosmiczną. Warunkiem dopuszczenia sa pomiary elektryczne i tutaj to musi zrobić elektryk z uprawnieniami w realu a nie telefonicznie.... Ale tylko pod warunkiem, że mają projekt wykonawczy i się go ściśle trzymają. Jeżeli zrobią według własnej wiedzy lub porad niektórych użytkowników tego forum, to będą rozbierać albo mieszkać na bombie. Przypominam, że w gospodarstwach domowych więcej ludzi ginie od porażeń prądem niż od gazu. Gaz jest bardziej nośny medialnie i dlatego często dowiadujemy się o wybuchu gazu czy zatruciu czadem a konsekwencje twórczości samorobów pozostają w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 13.12.2015 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Remiks dobrze prawi - chodzi tu głównie o bezpieczeństwo, często też chcesz zrobić taniej własnymi siłami, a na końcu do wszystkiego dopłacisz podwójnie. Zamieszczam Tobie rysunek poglądowy - jeżeli czegoś tutaj nie rozumiesz, musisz jednak skorzystać z instalatora z doświadczeniem. Pozdrawiam https://drive.google.com/file/d/0B2McqyRAPFTodmJKWTR2TFlvX1U/view?usp=sharing Dziękuję Ci Kasprzyk, właśnie cały czas o to mi chodziło że tak zrobię, ale nie byłem pewien czy będzie dobrze i dlatego się pytam tu na forum. Teraz mam pewność 100 procent że będzie git. Budynek jest razem z garażem a gospodarczy jest w planach kiedyś tam. Wiec to mam już wyjaśnione. Teraz innej beczki pytanie, mam na piętrze taki zakamarek metr na metr i tam chcę zrobić wszystkie instalacje związane z TV, internet, alarm. Teraz pytanie, czy nie będzie zakłócało pracy jeden drugiego, czy takie rzeczy mogą być obok siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 13.12.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Tak, telekomunikacyjna skrzynka mieszkaniowa może być zabudowana w tym samym pomieszczeniu co rozdzielnica elektryczna.Jeżeli chodzi o zalecane odstępy pomiędzy przewodami zasilającymi a liniami przesyłu sygnałów, to przy odległościach jakie masz w mieszkaniu przy okablowaniu słaboprądowym w ekranach wpływ wzajemnych zakłóceń jest bez znaczenia. Nieekranowane - kilka metrów może byc równolegle z elektryką.Przewody do kamer zewnętrznych i czujek ruchu przymocowane trytytkami do zwodów pionowych należy odciąć wraz z ręką instalatora i wsadzić mu w .. kieszeń. Edytowane 13 Grudnia 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts