Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokoje - Obwód

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@krzcel, nie zrozumiałeś mnie. Rozdzielnie elektryczna główną będę miał na dole. Chodzi o to że na piętrze mam taki zakamarek metr na metr i czy mogę zrobić tam tv multiswitch, centralke alarmową i rozdzielnie internetową. Czy można to wszystko instalować w jednym miejscu czy nie można.

to pisz nie krepuj sie - a te enigmatyczne teksty to możesz sobie....

Chyba nie chcesz mi udowadniać że na przewodzie 3x1,5 nie zrobisz wyłaczników schodowych ???? .albo że 300 Amper wyciagniesz z instalacji domowej ???

Specjalnie dla nie kumatych mniej enigmatycznie. Schodowy na 3x1,5 Ty zrobisz ja nie robię. Spawarka 300A to jakieś 16 KVA więc da się wyciągnąć na domowej a mowa była o spawarce właśnie.

Można. A gdybyś budował jako deweloper to od stycznia 2014 nawet trzeba.

No i gitara. Gdzieś wyczytałem na forum że fajnie jest zrobić w salonie czy w kuchni taką kontrolke, która sygnalizowalaby zamknięcie, otwarcie bramy garażowej. Bo z żadnego okna nie widać bramy a za każdym razem chodzić patrzeć czy jest zamknięta to będzie trochę uciążliwe. Myślę dać czujnik na bramie i poprowadzić przewód do kontrolki. Tylko jaki czujnik i kontrolka? Widzieliście kiedyś takie rozwiązanie.

Widzieliście kiedyś takie rozwiązanie.

Widzieliśmy analogiczne rozwiązania. Więc na poczekaniu możemy wykumać jakieś dla ciebie. Czujnik kontaktronowy połączony szeregowo z diodą LED i baterią 1,5V. Nie z zasilaczem, bo szkoda bulić do Taurona za bieg jałowy. No chyba że zasilanie z czegoś co i tak musi być załączone cały czas online.

A jak jesteś majsterkowicz i chcesz mieć kosmiczne rozwiązanie, to zamiast baterii zastosuj akumulator i solarne ładowanie wygrzebane z takich lampek solarnych za dychę wbijanych w ziemię. Mam na myśli lampki, co to je ludzie wbijają wzdłuż ścieżek żeby było ładnie a efekt wygląda w nocy jakby się było na cmentarzu.

Gość grend
Ale tylko pod warunkiem, że mają projekt wykonawczy i się go ściśle trzymają. Jeżeli zrobią według własnej wiedzy lub porad niektórych użytkowników tego forum, to będą rozbierać albo mieszkać na bombie.

Przypominam, że w gospodarstwach domowych więcej ludzi ginie od porażeń prądem niż od gazu. Gaz jest bardziej nośny medialnie i dlatego często dowiadujemy się o wybuchu gazu czy zatruciu czadem a konsekwencje twórczości samorobów pozostają w cieniu.

Projekt wykonawczy ? - to funkcjonuje w budownictwie mieszkaniowym a nie prywatnym. Przytocz mi dane które mówią o ofiarach śmiertelnych od porażeń prądu w gospodarstwach domowych. W energetyce o takich wypadkach słyszałem ale w gospodarstwach domowych ...

No i powoli dochodzimy do skonstruowania centrali sterującej bramą.

Myślę, że powinieneś porozmawiać z dostawcą centrali sterującej. Dobiorą ci taką, która będzie miała funkcjonalności których oczekujesz. Widzę, że lubisz gadżety, to można nawet taki wypas kupić, że sterowanie jest ze smartfona a powiadomienia o stanach awaryjnych przychodzi SMS-em. A brama niezamknięta przez kilka minut to jest stan awaryjny.

@krzcel, nie nie, takiej bramy to nie chce bo będzie na pewno bardzo droga. Trzymam się bardziej ku tej baterii albo ostateczność zasilacz. Tylko szukam na allegro takiej lampki Led i jest tego dużo, ale zazwyczaj pojedyncze. Chciałbym taką lampkę umiejscowic w takiej puszce jak do wlaczników.

Gość grend
Specjalnie dla nie kumatych mniej enigmatycznie. Schodowy na 3x1,5 Ty zrobisz ja nie robię. Spawarka 300A to jakieś 16 KVA więc da się wyciągnąć na domowej a mowa była o spawarce właśnie.

Co ty człowieku znowu wymyslasz ??? Że z każdego gniazda ciągniesz kabel do rozdzielni to juz wiem. Może objaśnisz teraz z wyłacznikiem schodowym, jak to rozwiazujesz ? Tylko proszę bez enigmatycznych odpowiedzi

Projekt wykonawczy ? - to funkcjonuje w budownictwie mieszkaniowym a nie prywatnym.

Wiem. Dlatego właśnie amatorzy nie powinni się zabierać za instalacje. To co zawiera niekiedy PB w branży elektrycznej to woła o pomstę do nieba, więc na tej podstawie amator nie da rady zrobić poprawnie samoroba.

Przytocz mi dane które mówią o ofiarach śmiertelnych od porażeń prądu w gospodarstwach domowych.

Nie chce mi się skanować materiałów ze szkoleń ale krótki research po googlach pozwoli ci znaleźć te statystyki. Rocznie mamy w Polsce około 130 wypadków śmiertelnych związanych z porażeniem prądem z czego 30-40% zaklasyfikowane jest jako "dom".

W energetyce o takich wypadkach słyszałem ale w gospodarstwach domowych ...

To że o czymś nie słyszałeś nie znaczy że nie istnieje. A o każdym wypadku w energetyce, budownictwie i przemyśle to ja dostaję maila informacyjnego od moich służb BHP. Nie porównywałbym tych wypadków z wypadkami domowymi, bo jedne to wypadki przy pracy z różnych przyczyn a drugie to na własną prośbę.

Co ty człowieku znowu wymyslasz ??? Że z każdego gniazda ciągniesz kabel do rozdzielni to juz wiem. Może objaśnisz teraz z wyłacznikiem schodowym, jak to rozwiazujesz ? Tylko proszę bez enigmatycznych odpowiedzi

Nie ja jestem od tego by Cię douczyć, kup sobie jakieś podręczniki, zapytaj wujka g...e. Spawarki nie będę Ci tłumaczył bo znajdziesz w byle jakiej instrukcji. co do wyłączników schodowych to podpowiem - ile żył roboczych potrzebnych jest do połączenia i czy to już wszystkie żyły. Oczywiście możesz robić jak Ci się podoba nawet na skrętce.

@grend

A zginąć na własną prośbę, to jest na przykład zasilenie swojej budowy prądem od sąsiada za pomocą ogrodowego przedłużacza 2x1,5 o długości kilkudziesięciu metrów. Wiesz chyba o czym piszę, bo w innym wątku pochwalałeś tego typu rozwiązanie. A że gość to przeżył, to ja też kilka razy dziennie przechodzę przez jezdnię w miejscu niedozwolonym i żyję. Ale żebym to zachowanie pochwalał, to nie powiem.

nawet na skrętce.

O, przepraszam ale skrętka jest moja!

Edytowane przez krzcel

@krzcel, nie zrozumiałeś mnie. Rozdzielnie elektryczna główną będę miał na dole. Chodzi o to że na piętrze mam taki zakamarek metr na metr i czy mogę zrobić tam tv multiswitch, centralke alarmową i rozdzielnie internetową. Czy można to wszystko instalować w jednym miejscu czy nie można.

Anteny, internet - jedna skrzynka - centrala alarmowa ma przeważnie dedykowane obudowy, dlatego zaplanuj miejsce na dwie skrzynki.

Gość grend
Nie ja jestem od tego by Cię douczyć, kup sobie jakieś podręczniki, zapytaj wujka g...e. Spawarki nie będę Ci tłumaczył bo znajdziesz w byle jakiej instrukcji. co do wyłączników schodowych to podpowiem - ile żył roboczych potrzebnych jest do połączenia i czy to już wszystkie żyły. Oczywiście możesz robić jak Ci się podoba nawet na skrętce.

pytanie jest proste i wystarczy na nie odpowiedzieć - nie rób się kolejnym guru w stylu elpapiotr ,bo naprawdę jego poziom jest żałosny. Gamoń który poczytał normy i nic z praktyki nie potrafi. Jak mu zadasz "niewygodne" pytanie to zaczyna cos bredzić. Wystarczy 3x1,5 tylko ciągniesz do jednej puszki 3x1,5 zasilanie, 3x1,5 lampa i 3x 1,5 do drugiego wyłacznika.... i nie wymyślaj ze skrętką

Gość grend
Wiem. Dlatego właśnie amatorzy nie powinni się zabierać za instalacje. To co zawiera niekiedy PB w branży elektrycznej to woła o pomstę do nieba, więc na tej podstawie amator nie da rady zrobić poprawnie samoroba.

Nie chce mi się skanować materiałów ze szkoleń ale krótki research po googlach pozwoli ci znaleźć te statystyki. Rocznie mamy w Polsce około 130 wypadków śmiertelnych związanych z porażeniem prądem z czego 30-40% zaklasyfikowane jest jako "dom".

To że o czymś nie słyszałeś nie znaczy że nie istnieje. A o każdym wypadku w energetyce, budownictwie i przemyśle to ja dostaję maila informacyjnego od moich służb BHP. Nie porównywałbym tych wypadków z wypadkami domowymi, bo jedne to wypadki przy pracy z różnych przyczyn a drugie to na własną prośbę.

Nie twierdzę że nie istnieją tylko ciekawi mnie charakter tych wypadków. Obecnie jest coś takiego jak różnicówka która kiedy jest sprawna powinna zapobiegac takim wypadkom. Zdrowy człowiek nie umiera od porażenia prądem 220V. Dlatego ciekawi mnie statystyka tych "domowych" w kontakcie 220v i siła. Kolejną sprawą jest to czy ta statystyka oddziela instalacje elektryczną od urządzeń elektrycznych

Gość grend
@grend

A zginąć na własną prośbę, to jest na przykład zasilenie swojej budowy prądem od sąsiada za pomocą ogrodowego przedłużacza 2x1,5 o długości kilkudziesięciu metrów. Wiesz chyba o czym piszę, bo w innym wątku pochwalałeś tego typu rozwiązanie. A że gość to przeżył, to ja też kilka razy dziennie przechodzę przez jezdnię w miejscu niedozwolonym i żyję. Ale żebym to zachowanie pochwalał, to nie powiem.

O, przepraszam ale skrętka jest moja!

Trochę naginasz fakty, bo tematem był wytrzymałość kabla na obciążenie. Kabel 3x1,5 po to ma zabezpieczenia aby nie było takich wypadków, a że można na nim spokojnie pobierać 50% mocy kabla więcej niż normy to juz inny temat. Jestem też zaskoczony dlaczego tutaj przedmówcę który 1,5 zabezpieczał bezpiecznikiem 16A nie nazwano mordercą,nieukiem itp

Nie twierdzę że nie istnieją tylko ciekawi mnie charakter tych wypadków.

Niestety nie mam dostępu do protokołów powypadkowych. A szkoda, bo sam jestem ciekaw jakie zaszły konkretnie przypadki.

Obecnie jest coś takiego jak różnicówka która kiedy jest sprawna powinna zapobiegac takim wypadkom.

Dziecko trzyma w lewej spinacz biurowy w prawej gwóźdź i wtyka to do dziurek. Podłoga drewniana lub dywan, sucho. Różnicówka sprawna, dziecko upieczone. A mogę takich hipotetycznych zdarzeń wymyślać krocie. I to przypadek, gdzie wszystko jest ok.

Zdrowy człowiek nie umiera od porażenia prądem 220V.

Pozostawię bez komentarza. Chociaż ciśnie mi się parę fajnych hejtów, ale spuściłeś ze mnie powietrze. tym tekstem. Mam nadzieję że uwierzy w to najwyżej 21% czytelników tego forum.

Kolejną sprawą jest to czy ta statystyka oddziela instalacje elektryczną od urządzeń elektrycznych

Tego nie wiem. Wiem natomiast, że jeżeli komuś spadnie na łeb i zabije odkurzacz elektryczny nawet niepodłączony do gniazdka, to jeżeli instalacja w tym pomieszczeniu jest niesprawna, to prokuratura się do mnie dowali. Bo oni widzą tylko słowo klucz "elektryczny" i szukają pierwszego z brzegu do zapudłowania. Kto się nawinie.

Trochę naginasz fakty, bo tematem był wytrzymałość kabla na obciążenie. Kabel 3x1,5 po to ma zabezpieczenia aby nie było takich wypadków, a że można na nim spokojnie pobierać 50% mocy kabla więcej niż normy to juz inny temat.

Na obciążenie, to przewodzik 1mm2 może i 50A wytrzymać. Zależy jak jest chłodzony. A ty skoro jesteś elektrykiem, to powinieneś gościa opir... a nie filozofować ile wytrzyma 1mm2. Przecież przy tych parametrach on tam nie miał żadnych szans przeżyć, gdyby np. mieszarka do gipsu go "złapała".

Na razie mam z domu brata na przedłużaczu 2 x 1 mm2 80 mb. Sam sie dziwię jak to całą budowę wytrzymało.

A nagięcie faktów boldem.