Pigmey 15.12.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) No trudno to wyjaśnić mając takich przeciwników, którzy nie czytają kontekstu. Dlatego poddaje się - i odwołuje wszystko co napisałem - czyli że nie można zrobc schodowych na 3x1,5, ze do czujek musi być koniecznie 7x2, a w zadnym wypadku nie dawac na gniazda 1,5 bo prad 220v zabija. Mam nadzieję że nic nie pominąłem No popatrz... A ja dzisiaj właśnie podłączyłem pierwszy raz w życiu przełączniki schodowe. Dwie sztuki. Mało tego - sam 3 m-ce temu położyłem do nich kable. I o zgrozo użyłem 3x1,5. I wszystko działa. I nie jestem elektrykiem. Kurde dokonałem niemożliwego A na poważnie to zgadzam się z kolegą grend, że nie trzeba być namaszczonym żeby wykonać samodzielnie instalację elektryczną. Wystarczy ewentualnie zapytać kogoś bardziej doświadczonego o radę + trochę pomyśleć. Ja tak zrobiłem. Kolego Alban - czy Ty choć przez chwilę zastanowiłeś się ile będzie Cię kosztowała ta zrobiona na mega wyrost instalacja? Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Pigmey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 15.12.2015 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Kolego Pigmey - wiem, mam kilka wycen. Chodzi o to że nie wiem co będzie kiedyś, a jak wyszykuje dom na cacy to nie chce potem pukać się w łeb że tego nie dałem albo czegoś w ogóle nie dałem i nie można tego podłączyć bo nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.12.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 No popatrz... A ja dzisiaj właśnie podłączyłem pierwszy raz w życiu przełączniki schodowe. Dwie sztuki. Mało tego - sam 3 m-ce temu położyłem do nich kable. I o zgrozo użyłem 3x1,5. I wszystko działa. I nie jestem elektrykiem. Kurde dokonałem niemożliwego A na poważnie to zgadzam się z kolegą grend, że nie trzeba być namaszczonym żeby wykonać samodzielnie instalację elektryczną. Wystarczy ewentualnie zapytać kogoś bardziej doświadczonego o radę + trochę pomyśleć. Ja tak zrobiłem. Kolego Alban - czy Ty choć przez chwilę zastanowiłeś się ile będzie Cię kosztowała ta zrobiona na mega wyrost instalacja? Koszt wykonania nadmiarowej instalacji to z reguły koszt przewodu powiedzmy 2 zł za metr kosztszt kucia i instalacji na nowo to zdecydowanie więcej niż 2x10zł do tego malowanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 16.12.2015 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Zrobię tak że do jednej puszki położę dwa koncetryki a do drugiej puszki położę trzeci koncentryk, a do trzeciej puszki położę jedną skrętke i do 4 puszki położę drugą skrętke. Czy tak będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 16.12.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 No popatrz... A ja dzisiaj właśnie podłączyłem pierwszy raz w życiu przełączniki schodowe. Dwie sztuki. Mało tego - sam 3 m-ce temu położyłem do nich kable. I o zgrozo użyłem 3x1,5. I wszystko działa. I nie jestem elektrykiem. Kurde dokonałem niemożliwego Możesz podać namiary na ten przewód 3x1,5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 16.12.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Zrobię tak że do jednej puszki położę dwa koncetryki a do drugiej puszki położę trzeci koncentryk, a do trzeciej puszki położę jedną skrętke i do 4 puszki położę drugą skrętke. Czy tak będzie dobrze? Od przybytku głowa nie boli - 2 koncentryki do zwykłych pokoi w zupełności wystarczą (i na DVB-T, SAT, kablówkę) ten 3-ci może nie być nigdy potrzebny, ale też nie zaszkodzi. Przygotowując instalację TV, musisz przewidzieć wszystkie możliwe źródła skąd w przyszłości będziesz "pobierał" sygnał. Dlatego do opisywanej skrzynki RTV oprócz min. 6 przewodów od punktu montażu anten, doprowadź także wąż peszel z pilotem, który pozwoli Tobie doprowadzić przyłącze kablówki koncentryczne czy światłowodowe - głównie te drugie są obecnie montowane. p.s. jeżeli masz możliwość przyłączyć kablówkę z usługami TV cyfrowej, internetu, telefonu - odpuść jakiekolwiek anteny na dachu, ścianach itp. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 16.12.2015 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 @kasprzyk - ten peszel mam poprowadzić od anteny do skrzynki RTV czy od skrzynki RTV do pokoi? I powiedz coś więcej o tej kablówce z usługami TV cyfrowej, internetu, telefonu. Jak to się podłącza i czym? Bo prawdopodobnie będę miał multiswitch triax TMP 5X12 i triax HEF 845, choć nie wiem co to jest i switch hp J9019B procurve, za przysłowiową flaszkę. Wiec jakoś powinienem to jakoś ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 16.12.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Od skrzynki RTV na zewnątrz budynku - min fi 20mm średnica wewnętrzna. Co do kablówki - musisz się zorientować na swoim terenie czy ktoś takie usługi świadczy.Do kablówki multiswitcha nie potrzebujesz, chyba, że będziesz chciał spiąć razem z instalacją SAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 16.12.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Możesz podać namiary na ten przewód 3x1,5 ? W jakim sensie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 17.12.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Więc tak zrobię jak piszesz, tyko ja będę chciał położyć peszel po ścianie na zewnątrz budynku i przewiercic się przez ścianę na wysokości jak strop jest i położyć na posadzce, potem pójdzie styropian i wylewka. Nie wiem czy wyraziscie to opisałem. W każdym bądź razie tego peszla pójdzie tam około 15 metrów. I jaki peszel tam dać żeby nie było problemów bo słyszałem że te piloty potrafią się urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 17.12.2015 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Przypomniało mi się, chcę mieć na korytarzu na piętrze czujke która będzie zapalała światło, jak poprowadzić przewody? Czy tak będzie dobrze jeśli z rozdzielni głównej położę przewód ydyp 3 *1,5 do czujki, a od czujki przewód ydyp 3 *1,5 do żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 18.12.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 W jakim sensie? W takim sensie jaki dokładnie przewód użyłeś ? W sumie to nie ważne, bo i tak pewnych rzeczy nie zrozumiesz - ważne że działa... Alban --> W peszel możesz wprowadzić oprócz oryginalnego pilota np. poj. żyłę 1,5mm w izolacji albo mocny sznurek. Cała rzecz polega na tym, żeby poprowadzić go w jak najbardziej prosty sposób. Czujka będzie zapalała światło - co dalej - w dzień i w nocy ? bez możliwości zablokowania bądź trwałego wyłączenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 18.12.2015 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Nie no, chyba są czujki że w dzień się nie załącza bo widzi że jest widno. Z tym wyłącznikiem to masz rację że trzeba dać,tylko w którym miejscu. Żeby nikomu się nie myliło i nie wyłączał czujki. Myślę zrobić dwa oświetlenia na korytarzu, jedno światło będzie zapalała czujka a drugie oświetlenie normalnie włącznikiem. Tylko pytanie czy do czujki przewód ydyp 3 *1,5 będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 18.12.2015 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Aaa dodam że z tym peszlem wymyśliłem że dam rurę pe 32mm i do niej włoże linkę i będzie git, tak samo zrobię w salonie do jednego gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 18.12.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Dlatego się pytam, jak to światło ma funkcjonować. Proponuję Tobie gotowe rozwiązanie - oświetlenie nad schodowe dwie lampki wiodące z czujnikiem ruchu i zmierzchu (na górze i na dole schodów) reszta zwykle. Całość bez żadnych wylacznikow jako oświetlenie dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 18.12.2015 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Mam rozumieć że jedna czujka na górze w rogu korytarza a druga czujka skierowana na schody? I gdzie te dwie lampki mają być? Na suficie nad schodami czy w korytarzu czy te lampki zaraz nad stopniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 19.12.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Myślałem o oprawach nad stopniami. Takie oświetlenie wystarczająco się sprawdza, kiedy wykorzystujemy je tylko do codziennego użytkowania schodów - jak domniemywam po to miała być ta czujka o którą pytałeś. Dodatkowe oświetlenie sufitowe/ścienne w tradycyjnej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 19.12.2015 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 I tak zrobię halogeny Led nad stopniami i w korytarzu kilka zaraz nad listwą podlogową. W korytarzu wystarczy taka czujka 180 stopni w rogu, ale jak rozwiązać czujke na schodach np. Na pierwszy stopień stawiam nogę i zapala się światło, jest taka czujka co łapie z metr i w linii prostej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 19.12.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Nie wiem.Poszukaj w google, wybierz oprawy które Cię interesują, zadaj pytanie do sprzedającego/producenta, poproś o kartę informacyjną, instrukcje montażu - to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.12.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 A jak rozwiązać czujke na schodach np. Na pierwszy stopień stawiam nogę i zapala się światło, jest taka czujka co łapie z metr i w linii prostej? Czujki raczej takiej nie znajdziesz ale bariera podczerwieni już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts