Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokoje - Obwód

Recommended Posts

No trudno to wyjaśnić mając takich przeciwników, którzy nie czytają kontekstu. Dlatego poddaje się - i odwołuje wszystko co napisałem - czyli że nie można zrobc schodowych na 3x1,5, ze do czujek musi być koniecznie 7x2, a w zadnym wypadku nie dawac na gniazda 1,5 bo prad 220v zabija. Mam nadzieję że nic nie pominąłem

No popatrz... A ja dzisiaj właśnie podłączyłem pierwszy raz w życiu przełączniki schodowe. Dwie sztuki. Mało tego - sam 3 m-ce temu położyłem do nich kable. I o zgrozo użyłem 3x1,5. I wszystko działa. I nie jestem elektrykiem.

Kurde dokonałem niemożliwego :D

A na poważnie to zgadzam się z kolegą grend, że nie trzeba być namaszczonym żeby wykonać samodzielnie instalację elektryczną. Wystarczy ewentualnie zapytać kogoś bardziej doświadczonego o radę + trochę pomyśleć. Ja tak zrobiłem.

Kolego Alban - czy Ty choć przez chwilę zastanowiłeś się ile będzie Cię kosztowała ta zrobiona na mega wyrost instalacja?

Edytowane przez Pigmey

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No popatrz... A ja dzisiaj właśnie podłączyłem pierwszy raz w życiu przełączniki schodowe. Dwie sztuki. Mało tego - sam 3 m-ce temu położyłem do nich kable. I o zgrozo użyłem 3x1,5. I wszystko działa. I nie jestem elektrykiem.

A na poważnie to zgadzam się z kolegą grend, że nie trzeba być namaszczonym żeby wykonać samodzielnie instalację elektryczną. Wystarczy ewentualnie zapytać kogoś bardziej doświadczonego o radę + trochę pomyśleć. Ja tak zrobiłem.

Kolego Alban - czy Ty choć przez chwilę zastanowiłeś się ile będzie Cię kosztowała ta zrobiona na mega wyrost instalacja?

Koszt wykonania nadmiarowej instalacji to z reguły koszt przewodu powiedzmy 2 zł za metr kosztszt kucia i instalacji na nowo to zdecydowanie więcej niż 2x10zł do tego malowanie itp.

Możesz podać namiary na ten przewód 3x1,5 ?

Zrobię tak że do jednej puszki położę dwa koncetryki a do drugiej puszki położę trzeci koncentryk, a do trzeciej puszki położę jedną skrętke i do 4 puszki położę drugą skrętke. Czy tak będzie dobrze?

Od przybytku głowa nie boli - 2 koncentryki do zwykłych pokoi w zupełności wystarczą (i na DVB-T, SAT, kablówkę) ten 3-ci może nie być nigdy potrzebny, ale też nie zaszkodzi.

Przygotowując instalację TV, musisz przewidzieć wszystkie możliwe źródła skąd w przyszłości będziesz "pobierał" sygnał.

Dlatego do opisywanej skrzynki RTV oprócz min. 6 przewodów od punktu montażu anten, doprowadź także wąż peszel z pilotem, który pozwoli Tobie doprowadzić przyłącze kablówki koncentryczne czy światłowodowe - głównie te drugie są obecnie montowane.

p.s. jeżeli masz możliwość przyłączyć kablówkę z usługami TV cyfrowej, internetu, telefonu - odpuść jakiekolwiek anteny na dachu, ścianach itp.

Edytowane przez kasprzyk

@kasprzyk - ten peszel mam poprowadzić od anteny do skrzynki RTV czy od skrzynki RTV do pokoi? I powiedz coś więcej o tej kablówce z usługami TV cyfrowej, internetu, telefonu. Jak to się podłącza i czym? Bo prawdopodobnie będę miał multiswitch triax TMP 5X12 i triax HEF 845, choć nie wiem co to jest i switch hp J9019B procurve, za przysłowiową flaszkę. Wiec jakoś powinienem to jakoś ogarnąć.

Więc tak zrobię jak piszesz, tyko ja będę chciał położyć peszel po ścianie na zewnątrz budynku i przewiercic się przez ścianę na wysokości jak strop jest i położyć na posadzce, potem pójdzie styropian i wylewka. Nie wiem czy wyraziscie to opisałem. W każdym bądź razie tego peszla pójdzie tam około 15 metrów. I jaki peszel tam dać żeby nie było problemów bo słyszałem że te piloty potrafią się urwać.

W jakim sensie?

W takim sensie jaki dokładnie przewód użyłeś ? W sumie to nie ważne, bo i tak pewnych rzeczy nie zrozumiesz - ważne że działa...

Alban -->

W peszel możesz wprowadzić oprócz oryginalnego pilota np. poj. żyłę 1,5mm w izolacji albo mocny sznurek. Cała rzecz polega na tym, żeby poprowadzić go w jak najbardziej prosty sposób.

Czujka będzie zapalała światło - co dalej - w dzień i w nocy ? bez możliwości zablokowania bądź trwałego wyłączenia ?

Nie no, chyba są czujki że w dzień się nie załącza bo widzi że jest widno. Z tym wyłącznikiem to masz rację że trzeba dać,tylko w którym miejscu. Żeby nikomu się nie myliło i nie wyłączał czujki. Myślę zrobić dwa oświetlenia na korytarzu, jedno światło będzie zapalała czujka a drugie oświetlenie normalnie włącznikiem. Tylko pytanie czy do czujki przewód ydyp 3 *1,5 będzie dobry?

I tak zrobię halogeny Led nad stopniami i w korytarzu kilka zaraz nad listwą podlogową. W korytarzu wystarczy taka czujka 180 stopni w rogu, ale jak rozwiązać czujke na schodach np. Na pierwszy stopień stawiam nogę i zapala się światło, jest taka czujka co łapie z metr i w linii prostej?