Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do teriviwców - jak wam ułożyli belki?

Recommended Posts

Dokładnie, nie musi się nic dziać, ale niestety może... :-?

Mogą pojawiać się pęknięcia na ścianach lub na stropie w okolicach końca belek.

Poza tym baaaaardzo radzę zwrócić uwagę jak/czy wykonano u Was strzemiona rozdzielcze, które są niezmiernie ważne przy stropie typu Teriva.

Dla mniej wtajemniczonych, chodzi o poprzeczne, zbrojone belki biegnące prostopadle do belek "terivowych". Spinają one jakby wszystkie belki terivy zapobiegając (zmniejszając) tendencji tego stropu do tzw: klawiszowania, czyli oddzielnego pracowania każdej z belek. Objawia się to potem pękaniem lub pojawianiem się rys na suficie. Czasami nawet po wielu latach...

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według mnie przy rozpiętości stropu ok. 3m już powinno dawać się przynajmniej jedno strzemię rozdzielcze po środku. Przy rozpiętości 6m - przynajmniej 2 lub nawet 3.

Niektórzy wykonawcy podchodzą do tego dość sceptycznie i potem oczom naszym ukazują się rysy... :-?

najważniesze coby sie mnie chałupa na głowę nie zawaliła :D

rysy i tak będą pewnie powstawać

a wykonawca zrzucić zawsze może ten przykry fakt na karb osiadania budynku, warunków gruntowych itp :lol: :lol:

czyli co koledzy? nie przejmować się tym za bardzo czy robić aferę??? :lol: :lol: :lol:

Oczywiście że reklamuj jeśli masz jeszcze jakieś przytrzymanie na kasę :wink: A co !! spartolili robote a chcą jak za prawidłowe wykonanie. Zasada na budowie jest jedna 100% kasy za 100% dobrej roboty gorsza robota mniej kasy. Z wykonawcą trzeba krótko i skutecznie

Pozdrawiam

ArtMedia i chyba tak powinno być, ale czy "gary" nie powinny wchodzić ciut głębiej w wieniec tak aby całkowicie przykryć deski ???

A gdzie masz żebra rozdzielcze ?? Czy przy tej rozpietości nie są potrzebne ?? Jakoś nie widać na zdjeciu ani od spodu ani z góry ?

Pozdrawiam

Zdjęcie z góry jest z wstępnego etapu układania (przymierzania). Później pustaki zostały odpowiednio rozsunięte. Nad jednym pomieszczeniem (tym z pierwszego zdjęcia) jest żebro rozdzielcze 2xfi16. Nie dlatego, że powinno być (producent podaje, że przy tej rozpiętości nie trzeba), tylko dlatego, że w miejscu skrzyżowania tego żebra i kilku belek (te trzy obok siebie), na stropie opiera się słup podtrzymujący dach. Na pierwszym zdjęciu widac szlunek pod to żebro...

No jak tak to co innego Myślę że 5 możesz spokojnie dostać z pilnowania :wink: :D .

Jeśli chodzi o oparcie słupa więźby dachowej na stropie ja na wszelki wypadek słup dałem w miejscu podciągu a podciąg został podparty słupem. Teraz to nawet "bomba atomowa" tego nie ruszy :D

Pozdrawiam

jak można obejrzeć w moich zdjęciach, u mnie belki spoczęły na murze, jednak zakończonym pełną cegłą a nie MEGA 30 z którego był robiony.

O rygach kiedyś rozmawiałem z ekipą, ale z powodu wykończeia ściany ceglą (różnica wymiarów materiału, Manuela firmowo jest z Ytonga) zgodziłem się na zrezygnowanie z tego, a zapomniałem.

Belki trzeba podeprzeć drzewem, które potem do niczego się nie przyda z powodu wymiaru, a te 3 warstwy nad wieńcem dużo nie dociążą.

o ile dobrze pamietam zalecenia producenta stropu wyglada to tak:

- do pewnej rozpietosci belek moze byc polozona na scianie ale na poduszce z betonu oraz z wiencem

- przy duzych rozpietosciech w wiencu i na dodatek kiedy sciana nie jest z cegly (siporex, postaki np ,styriopianobetonowe) to wieniec powinien byc opuszczony tak by na wieksza powierzchnie muru (w sumie z slabego materialu) obciazenie roznowmiernie przeniesc. Czyli przed wylaniem belki oparte na deskach przy scianie (tworzacych szalunek przy okazji i wystajace swoim spodem iles tam (tego niestety nie pamietam ponad sciane - dolne prety wienca przebiegac maja pod belkami)

- konce belek powinny byc wpuszczone na min 12cm w wieniec

Tak mnei uczono jak budowlem - moze cos sie zmienilo od tego czasu? :)

Witam mam kilka pytań odnośnie stropu firmy POROTHERM !!!

Położyłem belki ułozyłem pustaki między nie dałem żebra rozdzielcze zrobilem wieniec i doszedłem do "tematu" zbrojenie podporowe !!! niczego takiego nie mam w projkcie wyczytalem to w instrukcji z POROTHERMU. Szukam osoby która robiła takie stropy i ma doświadczenie. Strop jest o wymiarach pustaka 19cmx62cm. Beton bedzie lany B20 na wysokośc 5cm.

Jeżeli coś pominąłem to napiszcie co i jak to najlepeij zrobić !!!

A czy ten niski szalunek od wewnątrz się jakoś przykręca na kołki do ściany? A macie może jakieś zdjęcia jak się powinno wykonywać szalunki wieńca?

Masz pięknie widoczny na drugim zdjęciu. To są tzw. "rygi" przyścienne będące jednoczesnie szalunkiem i podparciem...

Robiłem je wspólnie z pomocnikiem i jesli ktoś mi mówi, że to trudne to mogę go tylko wyśmiać. A jeśli mówi to ekipa budowlana to od razu wiem, że nie mają pojęcia o budowaniu lub im się zwyczejnie nie chce.