Rav 13.07.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Dokładnie, nie musi się nic dziać, ale niestety może... Mogą pojawiać się pęknięcia na ścianach lub na stropie w okolicach końca belek. Poza tym baaaaardzo radzę zwrócić uwagę jak/czy wykonano u Was strzemiona rozdzielcze, które są niezmiernie ważne przy stropie typu Teriva. Dla mniej wtajemniczonych, chodzi o poprzeczne, zbrojone belki biegnące prostopadle do belek "terivowych". Spinają one jakby wszystkie belki terivy zapobiegając (zmniejszając) tendencji tego stropu do tzw: klawiszowania, czyli oddzielnego pracowania każdej z belek. Objawia się to potem pękaniem lub pojawianiem się rys na suficie. Czasami nawet po wielu latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 13.07.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Według mnie przy rozpiętości stropu ok. 3m już powinno dawać się przynajmniej jedno strzemię rozdzielcze po środku. Przy rozpiętości 6m - przynajmniej 2 lub nawet 3. Niektórzy wykonawcy podchodzą do tego dość sceptycznie i potem oczom naszym ukazują się rysy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 13.07.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 najważniesze coby sie mnie chałupa na głowę nie zawaliła rysy i tak będą pewnie powstawać a wykonawca zrzucić zawsze może ten przykry fakt na karb osiadania budynku, warunków gruntowych itp czyli co koledzy? nie przejmować się tym za bardzo czy robić aferę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 13.07.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Nie przejmuj się... Życie jest piękne. Skąd wiesz, że to ostatni dom, który budujesz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.07.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 U nas strzemiona rozdielczy wyszły dwa przy rozpiętości stropu 4.10.Ale belki mamy oparte bezpośrednio na wrstwie cegieł, która została wymurowana na BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 13.07.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Rav, masz rację to ten dla wroga ale ja go buduję jak dla siebie i w tym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.07.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 najważniesze coby sie mnie chałupa na głowę nie zawaliła rysy i tak będą pewnie powstawać a wykonawca zrzucić zawsze może ten przykry fakt na karb osiadania budynku, warunków gruntowych itp czyli co koledzy? nie przejmować się tym za bardzo czy robić aferę??? Oczywiście że reklamuj jeśli masz jeszcze jakieś przytrzymanie na kasę A co !! spartolili robote a chcą jak za prawidłowe wykonanie. Zasada na budowie jest jedna 100% kasy za 100% dobrej roboty gorsza robota mniej kasy. Z wykonawcą trzeba krótko i skutecznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 13.07.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Zasada na budowie jest jedna 100% kasy za 100% dobrej roboty gorsza robota mniej kasy. Z wykonawcą trzeba krótko i skutecznie To sa swiete slowa i kazy zaczynajacy budowe badz remont powinien to sobie powtarzac co 3 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 14.07.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Belki oparte na rygach przyściennych. Można zobaczyć tutaj:http://artmedia.webpark.pl/budowa/budowa41.jpgi tutaj:http://artmedia.webpark.pl/budowa/budowa44.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.07.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 ArtMedia i chyba tak powinno być, ale czy "gary" nie powinny wchodzić ciut głębiej w wieniec tak aby całkowicie przykryć deski ??? A gdzie masz żebra rozdzielcze ?? Czy przy tej rozpietości nie są potrzebne ?? Jakoś nie widać na zdjeciu ani od spodu ani z góry ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 14.07.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Zdjęcie z góry jest z wstępnego etapu układania (przymierzania). Później pustaki zostały odpowiednio rozsunięte. Nad jednym pomieszczeniem (tym z pierwszego zdjęcia) jest żebro rozdzielcze 2xfi16. Nie dlatego, że powinno być (producent podaje, że przy tej rozpiętości nie trzeba), tylko dlatego, że w miejscu skrzyżowania tego żebra i kilku belek (te trzy obok siebie), na stropie opiera się słup podtrzymujący dach. Na pierwszym zdjęciu widac szlunek pod to żebro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.07.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 No jak tak to co innego Myślę że 5 możesz spokojnie dostać z pilnowania . Jeśli chodzi o oparcie słupa więźby dachowej na stropie ja na wszelki wypadek słup dałem w miejscu podciągu a podciąg został podparty słupem. Teraz to nawet "bomba atomowa" tego nie ruszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 15.07.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Ten strop to ja układałem a nie pilnowałem, razem z jednym pomocnikiem. Dałem trzy belki, zamiast dwóch w projekcie, bo też bałem się, że nie wytrzyma... Okazało się, że trzyma i na stropie nie ma nawet ryski. Mieszkamy już prawie rok, a strop obciążony leży 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 15.07.2004 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 jak można obejrzeć w moich zdjęciach, u mnie belki spoczęły na murze, jednak zakończonym pełną cegłą a nie MEGA 30 z którego był robiony. O rygach kiedyś rozmawiałem z ekipą, ale z powodu wykończeia ściany ceglą (różnica wymiarów materiału, Manuela firmowo jest z Ytonga) zgodziłem się na zrezygnowanie z tego, a zapomniałem. Belki trzeba podeprzeć drzewem, które potem do niczego się nie przyda z powodu wymiaru, a te 3 warstwy nad wieńcem dużo nie dociążą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 15.07.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 U mnie bardzo zwracano uwage żeby belki nie były oparte bezpośrednio na murze. Pomiedzy ściana a murem sa 4 cm betonu wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.07.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 o ile dobrze pamietam zalecenia producenta stropu wyglada to tak: - do pewnej rozpietosci belek moze byc polozona na scianie ale na poduszce z betonu oraz z wiencem - przy duzych rozpietosciech w wiencu i na dodatek kiedy sciana nie jest z cegly (siporex, postaki np ,styriopianobetonowe) to wieniec powinien byc opuszczony tak by na wieksza powierzchnie muru (w sumie z slabego materialu) obciazenie roznowmiernie przeniesc. Czyli przed wylaniem belki oparte na deskach przy scianie (tworzacych szalunek przy okazji i wystajace swoim spodem iles tam (tego niestety nie pamietam ponad sciane - dolne prety wienca przebiegac maja pod belkami) - konce belek powinny byc wpuszczone na min 12cm w wieniec Tak mnei uczono jak budowlem - moze cos sie zmienilo od tego czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_321 15.07.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Witam mam kilka pytań odnośnie stropu firmy POROTHERM !!! Położyłem belki ułozyłem pustaki między nie dałem żebra rozdzielcze zrobilem wieniec i doszedłem do "tematu" zbrojenie podporowe !!! niczego takiego nie mam w projkcie wyczytalem to w instrukcji z POROTHERMU. Szukam osoby która robiła takie stropy i ma doświadczenie. Strop jest o wymiarach pustaka 19cmx62cm. Beton bedzie lany B20 na wysokośc 5cm. Jeżeli coś pominąłem to napiszcie co i jak to najlepeij zrobić !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 15.07.2004 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 A czy ten niski szalunek od wewnątrz się jakoś przykręca na kołki do ściany? A macie może jakieś zdjęcia jak się powinno wykonywać szalunki wieńca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 16.07.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 A czy ten niski szalunek od wewnątrz się jakoś przykręca na kołki do ściany? A macie może jakieś zdjęcia jak się powinno wykonywać szalunki wieńca? Masz pięknie widoczny na drugim zdjęciu. To są tzw. "rygi" przyścienne będące jednoczesnie szalunkiem i podparciem... Robiłem je wspólnie z pomocnikiem i jesli ktoś mi mówi, że to trudne to mogę go tylko wyśmiać. A jeśli mówi to ekipa budowlana to od razu wiem, że nie mają pojęcia o budowaniu lub im się zwyczejnie nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 18.07.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 Dzięki ArtMedia. A jakich grubych desek używałeś do potpierania belek przy ścianie i na środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts