Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek + turbodym. Pytanie...

Lysek

Recommended Posts

Witam,

Mam następującą sprawę:

Mam kominek Unico dragon 8 oraz nasadę kominową wodną mam pod to podpięte bufor dwupłaszczowy 140 litrów + dwa grzejniki ( drabinkę w łazience bodajże 120 cm x 60 i drugi grzejnik w pokoju).

Sterownik to Tatarek Wojtuś temp. załączania pompy wody mam ustawione na 65* czujnik temp. zamontowany w fabrycznym miejscu w nasadzie komina.

Problem jest taki iż sterownik załącza pompkę po czym po około 2 minutach temp spada do 63* stopni i się wyłącza, za 15 minut to samo i tak w kółko czym mocniej się pali to wiadomo pompka pracuje dłużej...

Czy taka procedura nie jest szkodliwa dla pompki jak i samego układu??

Ewentualnie jak to rozwiązać czyli jak zwiększyć ewntualnie temp. na powrocie układu??

Witam,

Mam następującą sprawę:

Mam kominek Unico dragon 8 oraz nasadę kominową wodną mam pod to podpięte bufor dwupłaszczowy 140 litrów + dwa grzejniki ( drabinkę w łazience bodajże 120 cm x 60 i drugi grzejnik w pokoju).

Sterownik to Tatarek Wojtuś temp. załączania pompy wody mam ustawione na 65* czujnik temp. zamontowany w fabrycznym miejscu w nasadzie komina.

Problem jest taki iż sterownik załącza pompkę po czym po około 2 minutach temp spada do 63* stopni i się wyłącza, za 15 minut to samo i tak w kółko czym mocniej się pali to wiadomo pompka pracuje dłużej...

Czy taka procedura nie jest szkodliwa dla pompki jak i samego układu??

Ewentualnie jak to rozwiązać czyli jak zwiększyć ewntualnie temp. na powrocie układu??

Zupełnie się na tym nie znam ale dla mnie ustawiona zbyt mała różnica miedzy włączeniem a wyłączeniem.

A właśnie jaka temperatura powrotu i który bieg pompy?

pompka nadmiernie szybko schladza uklad.

pewnie jest zbyt duza do tak malej instalacji. samo ustawienie gwarantujace powrot na 65 stopni jest o.k.

Zupełnie się na tym nie znam ale dla mnie ustawiona zbyt mała różnica miedzy włączeniem a wyłączeniem.

A właśnie jaka temperatura powrotu i który bieg pompy?

pompka nadmiernie szybko schladza uklad.

pewnie jest zbyt duza do tak malej instalacji. samo ustawienie gwarantujace powrot na 65 stopni jest o.k.

Hm pewnie wiesz o czym piszesz, ja nie mam o tym pojęcia ale skoro pompa zbyt szybko schładaza układ to pompy mają przynajmniej 3 biegi i dlatego moje pytanie o ustawienie pompy. Powrót 65 przy starcie pompy 65 coś tam nie doczytałeś chibi,

Edytowane przez Remiks

Pompa jest ma pierwszym biegu, a do wyboru ma trzy bieg. A z drugiej strony ma płyną regulacje wysokości podnoszenia ale nie mam pojęcia jak to ustawić.

nie mam pojęcia jaka jest temperatura na powrocie po sonda która mierzy temperarure jest umiejscowoiona w w turbodymie w wycięciu pod tą sondę.

temperaturę na powrocie ciężko mi ustalić ale pierwsze włączenia pompki to na pewno płyn który mam w układzie ma nawet około 10 stopni ponieważ cała instalacja jest na nieogrzewanym strychu aczkolwiek rury mam dobrze zaizolowane...

Edytowane przez Lysek

Duży wkład, mały garnek do grzania wody...Dużo ciepłego powietrza (masz to zagospodarowane?!), mało ciepłej wody...Pewnie pompka powinna być z tych najmniejszych, ale to hydraulik powinien ogarnąć. Pokaz najpierw ten "turbodym"...

67 metrów o wysokości 2.65 to na taki wkład faktycznie może mało ale reguluje moc wkładem drewna.

wodę mogę faktycznie mocno rozgrzać w buforze ale jak odkrece grzejniki to temperatura nigdy nie przekroczyła jeszcze 70 stopni martwi mnie tylko załączanie tej pompki co chwile...

Pompa z firmy wilo aczkolwiek nie pamiętam modelu. ..

Lysek.

Trzeba pomyśleć o zamontowaniu zaworu trójdrożnego albo czterodrożnego. On właśnie od tego jest - inna temperatura (bardziej stabilna) w wymienniku, inna wody wędrującej do zasobnika i grzejnika.

Takie skoki temperatury dość szybko mogą zniszczyć wymiennik. Pomijając smołę i kondensat cieknący z tego, bo o tym, zdaje mi się, już kiedyś pisałeś.

Turbodym mam połączony teraz w taki sposób ze problem z wyplywajacym kondensatem znikł.

jaka jest zasada działania takiego zaworu?

jak się go reguluje?

montuje się przed czy za pompka??

Wpisz w google: "schemat układu CO z zaworem trójdrożnym" - wyskoczą setki schematów. Przeróbka jest, jeżeli chodzi o schemat, dość prosta.

Przy tak małym wymienniku trzeba jednak zrobić to z głową - niech to zrobi doświadczony hydraulik.

Te zawory są albo automatyczne (termostatyczne) - działają dokładnie tak, jak termostat w samochodzie (zapewniają silnikowi stałą temperaturę - dokładnie tego potrzebujesz dla swojego turbodymu), albo są sterowane za pomocą układu elektronicznego z siłownikiem elektrycznym - to już dość droga impreza.

Pozdrawiam