Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z gniazdkiem

Recommended Posts

Mam problem z zasianiem w gniazdku i nie wiem za bardzo co może być jego przyczyną. Gniazdko "nagle" przestało zasilać (tylko podłączony czajnik elektryczny) Wymieniłem na nowe i przez jakiś tydzień działało. Teraz znów jest to samo... Nie jestem może Adamem Słodowym, ale podłączyć kable do gniazdka raczej umiem... Co może być problemem?

... Gniazdko "nagle" przestało zasilać (tylko podłączony czajnik elektryczny) ...

Czajnik to zazwyczaj nie takie małe coś, zwykle to 1800 do nawet 3000 W mocy, czyli nie takie małe obciążenie. Pytanie o rodzaj przewodów zasilających i ich przekrój. W starych instalacjach, zwłaszcza w blokach, była stosowana powszechnie instalacja aluminiowa, a aluminium ma mniejszą dopuszczalną obciążalność względem przekroju niż miedź. Obecnie przewody do gniazdek elektrycznych powinny mieć przekrój 2,5mm2 miedzi. Po wyłączeniu zasilania obwodu gniazdka sprawdź wpięcie przewodów, powinny być czyste. Dalej sprawdź ewentualne łączenia po drodze w puszkach instalacyjnych, lub we wcześniejszych gniazdkach jeśli są to obwody równoległe. A na początek sprawdź czajnik,czy to on przypadkiem nie pada.

A widzisz niekoniecznie tak jest jak piszesz. "Neonówka" świeci a urządzenie, dodam sprawne, nie działa jak myślisz

dlaczego.

Ja wiem dla czego , chciałem sprawdzić , czy autor wątku to wie - opisuje że wymienił gniazdko i jakiś czas było OK .

W "blokach" często zdarza się ,że tylko izolacja zachowała ciągłość ,a aluminiowy drut jest złamany i "leci z nami w kulki"

Pawcio, pytasz, co Ci będzie potrzebne...

Wkrętak, neonówka, jakiś mały odbiornik typu lampka, przydałby się najprostszy multimetr albo inny miernik do pomiaru ciągłości przewodu.

Sprawdź, które gniazdka są na tym samym obwodzie (wyłącz wszystkie bezpieczniki poza tym odpowiadającym za to gniazdo i sprawdź, gdzie jest prąd. Jeśli to stara instalacja, to pewnie będzie to cała kuchnia i może jeszcze coś.

Wyłącz bezpiecznik tego gniazda. Rozkręć je, sprawdź, czy przewody dobrze dokręcone. Jakie to przewody? Miedź czy aluminium. A może w starej instalacji ktoś zrobił na wynalazku typu antena? Jest jedna para przewodów, czy dwie? (stara instalacja, zakładam że dwużyłowa, może jest 3-żyłowa). Jeśli widać, w którą stronę idzie przewód, to zastanów się, co tam jest i spróbuj zajrzeć. Najprościej by Ci było, gdyby szedł z sąsiedniego gniazdka. A może iść z góry, od puszki rozgałęźnej, może iść zza ściany z innego pomieszczenia, może mieć jakąś dziwaczną pętlę pod tynkiem, bo i takie cuda bywają. Jeśli z układu gniazdek / puszek rozgałęźnych wynika, gdzie może być drugi koniec tego odcinka przewodu, to zajrzyj tam i sprawdź połączenia. Mając oba końce przewodu, sprawdź miernikiem jego ciągłość.

Jeśli masz dobry fazerek, to możesz prześledzić przebieg przewodu przez tynk.