Cadea 20.11.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Witam,potrzebuję porady w sprawie doboru ogrzewania w mieszkaniu. Wynajmuję mieszkanie (70m2) w starej kamienicy. Stropy są drewniane, a wysokość pomieszczeń to około 2,5 m. Nie ma doprowadzonej instalacji gazowej do mieszkania. Jedynie w dużym pokoju piec kaflowy, ale nie jest używany bo wymaga renowacji (trochę się w środku sypie). Mieszkanie jest zewnętrzne z trzech stron, i jest usytuowane na piętrze (sąsiadka z dołu ogrzewa węglowo mieszkanie, a sąsiadka z góry elektrycznie). Też myśleliśmy o ogrzewaniu elektrycznym, z tym że w mieszkaniu jest stara instalacja, którą szczerze mówiąc boimy się trochę dodatkowo obciążać. W zeszłym roku i teraz dogrzewamy sobie pomieszczenie w którym jesteśmy takim małym przenośnym termowentylatorem, ale to nie jest rozwiązanie. Myślałam o ogrzewaniu grzejnikiem olejowym, który miałby ogrzać pomieszczenie około 20 m2? Może ktoś ma jakieś doświadczenia i może mi coś doradzić? Jednocześnie też chciałabym ogrzać łazienkę do jakiejkolwiek znośniej temperatury, ponieważ jest ona wydzielona z korytarza, i nie dociera do niej zupełnie ciepło zgromadzone w mieszkaniu. Z góry też mówię, że na chwilę obecną nie ma możliwości poprowadzenia nowej elektryki, czy też naprawy pieca węglowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 20.11.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Po pierwsze za ogrzewanie odpowiada właściciel budynku.Przez ten rok jak mieszkacie można było odbudować piec kaflowy ,koszt można wtedy odliczyć z czynszu.Tak to się te sprawy załatwia z włascicielem.Pytanie- czy próbowaliście wynająć inne mieszkanie?-oczywiście ze sprawnym ogrzewaniem.Teraz to tylko chyba tak jak poprzedniej zimy.Koszta mozna obnizyc, zamawiając 2gą taryfę .Oczywiście umowa na 20A,nie trzeba przerabiać instalacji.Na przyszlość szukać innego lokum,70m2 mieszkanie to duże koszty ogrzewania -szczególnie elektrycznego.Najtaniej w takim mieszkaniu wychodzi ogrzewanie etażowe.(piecokuchnia i grzejniki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cadea 20.11.2015 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Wiem, jak się załatwia sprawy, ale nie będę wchodziła w sprawy lokalu, bo to nie o tym temat. Wynajem innego mieszkania w grę nie wchodzi, jak i na razie założenie centralnego ogrzewania. Dlatego szukam jakiegoś minimalnie korzystniejszego ogrzewania niż to aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.11.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Wiem, jak się załatwia sprawy, ale nie będę wchodziła w sprawy lokalu, bo to nie o tym temat. Wynajem innego mieszkania w grę nie wchodzi, jak i na razie założenie centralnego ogrzewania. Dlatego szukam jakiegoś minimalnie korzystniejszego ogrzewania niż to aktualne. Może panele podczerwieni albo rozebrać piec i jakaś fajna koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 20.11.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Może panele podczerwieni albo rozebrać piec i jakaś fajna koza. No to dobra rada !!!! Wiesz czym to się skończy ? Własciciel odbuduje ten zepsuty piec ,a kosztami obciąży lokatora . Bez zgody właściciela budynku (administracji ,wspólnoty )obowiazkowo na piśmie,Nie wolno wyburzać piecy ani majstrować przy ogrzewaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.11.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 No to dobra rada !!!! Wiesz czym to się skończy ? Własciciel odbuduje ten zepsuty piec ,a kosztami obciąży lokatora . Bez zgody właściciela budynku (administracji ,wspólnoty )obowiazkowo na piśmie,Nie wolno wyburzać piecy ani majstrować przy ogrzewaniu.. A czy ja coś pisałem że bez wiedzy właściciela? Rozumiem że autor wątku wszelkie zmiany ma zamiar robić w uzgodnieniu z właścicielem ale to nie było tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 20.11.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 A czy ja coś pisałem że bez wiedzy właściciela? Rozumiem że autor wątku wszelkie zmiany ma zamiar robić w uzgodnieniu z właścicielem ale to nie było tematem. Dobrze ze ty to wiesz ,dobrze ze cadea też moze to wie ,ale przeczyta to ktos inny i nie wiedząc o tym zrobi to. Zapewniam cię że malo kto czyta regulamin który powinien być wywieszony na klatce schodowej.Malo kto zna swoje prawa i obowiązki lokatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts